Na internete som citala vela pribehov o tom, ako sa rodicia rozhodli nebrat do uvahy odporucanie psychologa alebo ucitela dat ich dietatu odklad, dali ich do skoly a nasledne sa borili s mnohymi problemami.
Citala som vsak aj to, ze mnohe deti s odkladom nastupuju do skoly ako "prezrete" a v skole sa potom nudia a vyrusuju. Mate niektora skusenost, ze ste dali na odporucanie odbornika svojmu dietatu odklad a potom ste to o rok z roznych dovodov lutovali? Dakujem
Moja vedela citat, pocitat s prechodom. Isla som na poradnu, tam ju odporucili k nadanym a potom som banovala. Mala som dat na seba. Bola nezrela, ucivo zvladala ale... neskor to bolo citit este viac. Vyrovnalo sa to na 2.stupni. mohli sme sa menej trapit doma.
@erienka presne túto dilemu mám ..syn je veľmi šikovný číta a píše plynule , zaujíma sa o vedu a techniku a školské veci ,biológia tela ,proste školské veci ..ale ...doporučili.ki odklad lebo sa nesustredil poriadne na zápise...neviem čo má robiť učiteľky zo.skolky ho doporučuju do školy že je veľmi popredu s deťmi ..učiteľka v škole je za odklad....som celkom zvedavá čo ti sem kočky napíšu 🙂
@erienka Ja som prvému synovi chcela dať odklad, lebo mal zdravotné problémy a nechcel ale vobec kresliť ani nevedel skoro nič nakresliť. Lenže on mi doma normálne reval, že on chce ísť do školy, tak som ho dala a všetko v pohode, mal dobrú učiteľku a do školy chodil s nadšením, písal síce trochu škaredo, ale inak bez problémov všetko. Pri druhom synovi mi navrhovali odklad, lebo učiteľke skákal do reči pri hospitácii v školke, proste vyrušoval. Dala som ho do školy, lebo bol šikovný, vedel od 2 rokov všetky písmená, počítal spamati dvojciferné čísla, nevedela som si predstaviť, čo by robil další rok v školke. Teraz je druhák a má samé 1. Skús sa porozprávať aj s učiteľkami v školke, ako sa im pozdáva, oni deti poznajú.
@janickacrazy ucitelky v skolke odporucaju zaskolit, ucitelka zo zapisu a psychologicka odporuca odklad...
@erienka aký majú dovod na odklad? to je dosť doležité
@erienka ak odporúča učiteľka a aj psychologička odklad riaď sa nimi.....ono môže byť veľmi šikovné dieťa, ale ak sa v škole zatne a nebude chcieť spolupracovať - uplne mu to školu znechutí. Susedin syn tak išiel do školy - tiež odporúčali na zápise odklad, učiteľky v MŠ že je veľmi šikovný aby ho dala.....V škole vyrušoval, nechcel spolupracovať, nosil zlé známky, chodil tam s nechuťou....Bola s ním u psychologičky a že porucha tam žiadna nie je, len je tvrdohlavý a nechce spolupracovať.....Zlepšilo sa to až tento rok, zlepšil sa mu aj prospech aj chovanie...Ale tá nechuť k škole k samotnému učeniu tam ostala🙂vždy to má 2stránky a nikto dopredu nevie či odklad pomôže alebo uškodí...Neterke napr.v prvom ročníku zistili v novembri že je dyslektička, dysgrafička.....Psychologička bola za vrátenie do škôlky, učiteľka že nech ostane v škole....Celý prvý stupeň to bolo doslova trápenie....
Ako dokáže dieťaťu ublížiť to že pôjde do školy o rok neskôr? Pri tom aké nároky sa kladú teraz na deti v škole vidím výhodu v tom keď môže ísť dieťa neskôr do školy
@ajush5 je to naozaj individuálne ale ak je šikovné že už vie čítať aj písať v škôlke tak v škole sa môže nudiť, tým že tie základy čo sa učia v škole už bude vedieť tak síce bude excelovať ale len do určitého času.....Ak sa prejde na ťažšie veci, ostatné deti už budú zvyknuté že doma sa treba učiť a to dieťa na klasické učenie nebude zvyknuté....zrazu nebude ten najšikovnejší a učivo čo iným nebude robiť problém (lebo deti už sú naučené systematicky sa učiť a pripravovať) mu môže začať robiť problémy.
Tak ja som dala mojim detom obom odklad ( su narodeny v auguste ) a nic nelutujem, ani deti, su sikovni.Aj ked pri zapise mi bolo odporucane, ze kludne môzu isť, ale ja som nechcela, myslim ze každy pozna svoje dieta najlepsie, tak som dala na svoj pocit.A nikdy som to neolutovala😉.
ahojko ono je to individualne, to ze ti ucitelka odporuca zaskolit este neznamena, ze je vhodne na skolu, v skolke sa uplne inak pracuje ako v skole, preto sa robia testy zrelosti, kde pychologicka popr. pedagogicka sleduje dieta ci je dieta vhodne a zrele na skolu nie len po vedomostnej stranke, ale hlavne po emocionalnej - vydrzat 4-5x po 45 min. sediet v lavici a pocuvat ucitelku a vnimat vedomosti ktore ucitel hovori, ci dokaze vnimat sled "prikazov a zakazov" nie len sprav toto a tamto" ale napr. otvorte si matematiku na str. xy a vypracujeme si priklad c. xy" a nasledne ucitelka vysvetli ako ho budu vypracovavat a dieta musi sledovat a pocuvat ucitelku nie osivat sa hrat sa s peracnikom, ceruzkami, sledovat von stromy v okne ci hrabat sa v sk. taske lebo si zabudol cez prestavku vytiahnut pracovny zosit, popr. ostruhat si ceruzku ci farebnu ceruzku ktoru prave potrebuju, zabudo instrukciu ktoru povedala ze modrou vyfarbia samohlasky a cervenou spoluhlasky... ze z telesnej si ma vziat vreckou so vsetkymi svojimi vyzlecenymi a prezlecenymi vecami... to je ta emocionalna samostatnost, ze kazde rano ho rodic necha pred dverami skoly a dieta pride same do skoly, do satne vyzlecie sa, prezuje a vojde do triedy a prichysta si zosity a knihy podla rozvrhu a cez prestavku zbaly a nachysta na dalsiu hodinu... v jedalni je dieta samostane nie len v jedeni ale aj v priprave si jedla /polievky/ do taniera ci na tacku priniest na stol ci vratit zjedene jedlo do okienka... a pod. to je emocionalna zrelost dietata byt samostatne v skole co sa v skolke moc neuci ☹ cest vynimkam
@erienka Ale na druhej strane, moj syn to, čo písala kacena4 tiež nevedel v školke a naučil sa všetko ako aj ostatné deti v škole, jeden chlapec ešte aj prvý den v škole plakal za mamou a teraz má samé 1 a je v pohode, takže to netreba tak brať, že už to musí vedieť teraz, deti sa učia rýchlo.
@erienka ale o tom to je, deti nemame do skoly pripravovat po vedomostnej stranky, citat pisat pocitat... potom sa v skole nudia a vyrusuju a ucitelky zbytocne vymyslaju ine ucivo pre ne... deti mame do 6r. pripravyt na skolu v samostatnosti a zrelosti po emocionalnej stranke aby vedeli fungovat bez dospeleho cloveka, my ked sme boli male uz ako 6r. sme casto chodili na male nakupy a pod. proste mali sme viac zodpovednosti ako dnesne deti
@inngrid za ten rok, co mala odklad, trosku vyzrela po psychickej stranke. Uz neplakala, ked ucitelka zvysila hlas, ale bolo to vidno napr. na pisme, ked kricala. Prvy mesiac bola utiahnuta, ale ked ucitelka zistila, aka je sikovna, zacala ju zapajat do vyucovania. Pomahala detom a tak. Takze ucitelka adaptacii dost pomohla. A navyse bola skoro pol roka chora, tak vlastne bola viac doma ako v skole.
Ahojte. Nam syna ani po odklade ne odporúčali do školy 🙄 ma veľmi slabe sluchove vnímanie, krátkodobá pamäť to isté, grafomotorika tiež (absolútne ho nebaví kreslenie písanie) a matematické schopnosti tiež problém. Plus ma poruchu pozornosti a NKS, skloňovanie rody, ako Maďar niekedy. Inteligencne je na spodnej hranici ale v norme. Lenže zatiaľ sa každá psychologička vyjadrila že prvý ročník bude preňho náročný. Skôr odporučili prípravný... No tu je zas problém ze druhý odklad je povolený len výnimočne ☹️. Absolútne netuším co robiť. Syn bude mať v sept. 7rokov a 8mesiacov
@erienka ja som opacny pripad. Ani pri jednom dietati som nedala na radu odbornika, ale riadila som sa svojim citom a nelutovala som. Jedno dieta malo odklad napriek odporuceniu nastupit do skoly, druhe presny opak, do skoly islo napriek odporuceniu odkladu a tretie islo do skoly v termine, napriek odporuceniu predcasneho zaskolenia.
Neviem, co myslis "prezretym" dietatom. Napr. moja dcera vedela plynule citat, nasobilku, mala vela encyklopedickych vedomosti a odklad som jej dala. Nebola zrela emocne a to psychologicku vobec nezaujimalo......