Ktorú škôlku by ste si vybrali vy?

9. jan 2021

Dieťatko (3,5r) by mi malo nastúpiť v Septembri do skolky. Momentálne riesim dilemu. Viem, že je pandemia, že za 9 mesiacov môže byt situácia ina, ale obavy matky z ne/správneho rozhodnutia nepustia, veď to mnohé z vás poznate😊 ak by sme sa vratili do starých koľaji a deti do skolok, tak čo by ste robili na mojom mieste? Pre aku škôlku by ste sa rozhodli, keď mám ešte ročne druhé dieťatko a budem na rodicaku? Staršie dieťatko sa do skolky pýta, má Rado deti, kvôli covidu však nemôže byt s nimi v kontakte.
1, miestna škôlka blizko domu, mohlo by tam byt dieťatko cely deň, výuka v materinskom jazyku
2, škôlka 20 km od domu, bude treba dieťa voziť cez celé mesto, výuka len v cudzom jazyku, ktorý matka veľmi neovlada(učiteľky len native speakeri v danom jazyku, aj keď by som sa naucila zaklady, asi bude problematicke riesit nejaké problemy s učiteľkami), škôlka funguje len cca 4 hod/denne a to doobeda), čiže 4 hodiny s mladším súrodencom budeme musieť niekde preckat(na ihrisku, v obchode, v lese,..)+Skorej rano vstavat, trmacat sa v zápchach, bez auta by tá cesta trvala aj o hodinu dlhsie. Od dalsieho septembra by do danej skolky nastúpilo aj druhé dieťatko.
Boli by ste ochotne podstupovať taketo nepohodlie len preto, aby sa dieťa naučilo cudzi jazyk? Po slovensky už vie(rozprava rozvinuté vety), bez logopedickych problemov, má širokú slovnú zasobu. Dakujem🙋🏼‍♀️

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sapetka
9. jan 2021

Urcite ano. Dala by som tam kde sa nauci dieta jazyk . Ale poviem ti tak ze 4hod su extra malo. Aspon co som videla na synovi. Akonahle zacal cely den jazyk sa rozviazal a aj chut rozpravat v cudzom jazyku prisla

elizabet173
9. jan 2021

Zisti si, ci je druhe zariadenie skutocne materska skola, zaradena do siete skol. S najvacsou pravdepodobnostou nie je, je to len zariadenie na strazenie deti, ktore ti negarantuje nic, ziadnu pripravu do skoly, dokonca ani uroven toho cudzieho jazyka. Maximalne ze sa dieta nauci nieco z cudzieho jazyka, aj to nebude ziadne terno. Lebo jedna vec je ovladat cudzi jazyk a druha mat vzdelanie na to, aby som mohla ucit cudzi jazyk deti. Okrem toho v prvej triede ZS dieta pojde s cudzim jazykom od zaciatku spolu s detmi, ktore sa ho nikdy neucili. Urcite by som volila prvu moznost, druha ma len nevyhody. Cudzi jazyk sa dieta moze ucit aj v kruzku, alebo sukromne, ak by si tak velmi chcela.

zuzanka.zuzu
9. jan 2021

ja by som počkala na mladšie a dala ich tam spolu 😉 staršiemu sa tým "strateným rokom" nič nestane, neboj

asi nepôjde o angličtinu, že? 🙂 podľa mňa je to maďarčina alebo niečo úplne "iné" (nemčina/francúzština sú súkromné a drahšie než AJ, to tiež nie)

hennyinnsbruck
9. jan 2021

Nie...

mogaa
9. jan 2021

Prepáč ale rok by si chodila tak, že obe deti zobudíš o pol siednej aby sa obliekli, staršie niečo zjedlo a o siedmej ísť s obomi do druhej škôlky,aby ste prišli na ôsmu....a toto budeš absolvovať aj v zime, v mraze, v daždi.....o tri hodiny od kedy prídeš, tak toto podstúpiš s mladším dieťaťom opäť.....celého pol dňa budeš len pendlovať hore dole, nehovoriac o tom že zo škôlky ti môžu kedykoľvek zavolať aby si pre staršieho hned prišla, lebo má teplotu alebo kašle.....neviem ako rozmýšlaš, ale druhá možnosť bez auta je pasé......

analnykolik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
adamadent
9. jan 2021

Vybrala by som škôlku v mieste bydliska.

ibrunova
9. jan 2021

Možnosť 1,dvojka je v tomto prípade blbosť.

yoxinka
9. jan 2021

Ahoj. Moje dieťa chodí do škôlky s iným vyučovacím jazykom. Je to škôlka normálne na celý deň s klasickým vyučovaním a rozvýjaním všetkého, čo sa v škôlke má, len je to teda v inom jazyku ... Máme to cca 7km a mám auto. Mám ešte mladšiu dcérku, ktorá chodí so mnou a syna (ale toho vozí do školy muž, tak si ho odmyslime). Niekedy mám čo robiť ráno, aby som stihla prísť načas, lebo už stojíme pred dverami a malá sa pokaká, lebo milión okolností. A v tomto stave byť závislá od inej dopravy a putovať každý deň 20km s malým súrodencom a čakať niekde na ihrisku, je strašná blbosť. Toto by som kvôli naučeniu cudzieho jazyka neabsolvovala a 4hodiny denne? Je to vôbec škôlka?

zuzka102
9. jan 2021

Jemine, a tu je aká dilema? Samozrejme, že možnosť číslo 1 by som si vybrala.

simsalabim
9. jan 2021

Nemyslim si, ze ta namaha, cas a nepohodlie za tie 4 hodiny stoja... ak by to bola celodenna skolka, tak ano. No za tejto situacie by som urcite volila prvu moznost.

makova333
9. jan 2021

Dala by som dieta do prvej skolky. Takto male dieta sa ma v prvom rade naucit spravne materinsky jazyk v ktorom bude prebiehat aj vyuka v skole. Cudzi jazyk sa vie dieta naucit kvalitne aj neskor (skola, jazykovka, sukromny lektor...). Ja fakt pokial rodina nie je dvojjazycna nevidim dovod takto deti magorit. MS ma byt radost, hra, hrava edukacia, socializacia, zdokonalovanie sa v materinskom jazyku atd. A to ani nehovorim o nevyhodach, ktore sa spajaju s moznostou 2.

ruzasipova
9. jan 2021

Urcite nie. Tento rok dochadzame do skolky len 2km (nasu pod oknom prerabaju) a rano aj s dcerou aj s malym, do auta, z auta (ked je skaredo), domov, poobede znova tuto jazdu, musime vstavat skor. Ked je skredo, zima, 4 hodiny von je extrem, ved treba ist domov aj na zachod, aj navarit obed, upratat.
Ja chapem, ze chces dieta naucit cudzi jazyk, ale nie za takto extremnych podmienok.

benit
9. jan 2021

Ak by si dieta zeviezla, isla domov a potom sa pon vratila, tak nech sa paci. Ale 4 hodiny vonku sa tulat to je riadna kravina.

hettinka
9. jan 2021

Vybrala by som v mieste bydliska. A peniaze, ktorý by si platila za súkromnú jazykovú skolku + dochádzanie, by som dieťaťu odložila na seriózny jazykovy pobyt v zahraničí, keď bude na strednej škole.

loginexistuje
9. jan 2021

tak este freba zvazit moznost ci ti ho vobec do tej prvej skolky vezmu kedzi si na RD zvazilamby som aj financnu stranku ale pokial je to skolka ktora ma aj pokracovanie tj zs a gympel ako je v trnave tak by som ju dala do tej druhej

ninusa221
27. jan 2021

Urcite možnosť 1.. my sme mali angličtinu v školke ako krúžok a zas podla mna bak sa to dieta radsej naučí po slovensky ako po anglicky 😁 vsak angličtinu alebo iny jazyk može študovať a ucit sa do aleluja 😃

kozova87
4. feb 2021

Určite nie, cudzí jazyk sa bude dlhé roky učiť aj tak, my sme tiež nemavali cudzie jazyky s sme tu, škôlka blizko je vždy najlepšie riešenie ak je to obyčajná skolka, nájde si kamarátov s ktorými sa budete určite stretat aj v okolí vonku, bude to mať aj dieťa blízko, môže tam byť celý deň, nad čím rozmýšľate, aj pre vás to bude lepšie

yoxinka
5. feb 2021

@kozova87
Ahoj, môj názor som v tejto otázke písala, môžeš si prečítať, ak máš záujem ... tiež si myslím, že v autorkinom prípade je tá škôlka s cudzím jazykom blbosť, ALE ... veľmi nemám rada zmýšľanie typu “aj my sme niečo niekedy nejako robili a sme tu”. Áno, ja som sa tiež učila 3 jazyky roky a nevedela ani jeden, lebo to bola taká výučba ako bola, čo som sa zdokonalila, bolo za peniaze po súkromných kurzoch. Dnešné deti žiju v úplne inom svete ako my a ty si tiež nechodila rajbať do potoka, lebo naše babky tak robili a sú tu. Ja pracujem s deťmi a vidím obrovský rozdiel v tom, akú majú “štartovaciu pozíciu”. Niekedy to je o peniazoch, niekedy o šikovnosti a vzdelaní rodičov, niekedy o šťastí ... ale dala by som všetko, čo môžem, aby som tú štartovaciu pozíciu dieťaťu vylepšila. Môj muž doma dva roky hovorí s deckami len anglicky, 9 ročný syn si veľmi polepšil v angličtine, v škole je úplne inde ako spolužiaci, stredná dcéra to to umocňuje tým, že chodí do anglickej škôlky a to ja len kukám jej prirodzené sebavedomia a to prirodzené používanie toho jazyka, ona sa bez problému pustila hovoriť s anglicky hovoriacim človekom, keď nevedela slovíčko, povedala slovensky, žiaden strach, či to dobre hovorím, nič, toto napríklad 9 ročný syn nemá ani zďaleka, on sa to bude musieť pracne učiť napriek tomu, že rozumie tomu jazyku slušne. Dvojročná používa oba jazyky, obom rozumie. Časom im plánujeme prihodiť nemčinu (tú vie manžel ešte lepšie ako anglinu), prípadne jazyk, ktorý budú sami chcieť, ale odpadá to školské učenie angličtiny v našom prípade. Väčšina detí vo veku syna sa na počítači hrá, môj muž ho učí programovať, nie žeby ho nútil, on chce a baví ho to, zase úplne iná pozícia. Veľa rodičov má niečo, čo môžu dať deťom takto, nie každý to využije, ale ja by som sa určite neuspokojila s tým, že “šak my sme tak boli a sme tu”, lebo viem, ako som sa ja aj môj muž predierali a viem, že veľa vecí deckám môže cestu uľahčiť, tak prečo to nevyužiť, keď sú možnosti, lebo veľa ľudí tie možnosti nemá.

zuank
5. feb 2021

Moznost 1. (vlastna skusenost s dcerkou)