Kŕmenie detí v škôlke

24. mar 2023

Ahojte mamky, dostala sa ku mne info ohľadne praktiky jednej p. učiteľky v škôlke, ako učí detičky jesť. Robí to tak, že ak dieťa jedlo odmieta, nasilu mu stlačí ústa aby ich otvorilo, a jedlo mu do úst strčí. Vraj keď deti ochutnajú, potom začnú jesť, sama sa chváli, koľko detí takýmto spôsobom jesť naučila. Rozprávali o tom minule mamky, ktoré tam deti v škôlke majú, ja mám zatiaľ menšie dieťa, ktoré tam nechodí, ale počula som samotnú učiteľku sa s tým chváliť. Je to podľa vás ok a bežné? Naozaj tie deti potom pekne jedia, alebo skôr zo strachu voči učiteľke? Mne to úplne normálne nepríde a nechcela by som aby môjmu dieťaťu niekto takýmto spôsobom vnucoval jedlo. Stretli ste sa s tým?

sense
24. mar 2023

Ak by v skolje praktizovali nieco, ci by pre mna ako matku bolo nepripustne, tak by som tam dieta nedavala

autor
24. mar 2023

@sense Ja tam dieťa nedám, skôr ma zaujíma či je to bežné aj inde …

gabika20
24. mar 2023

Nie je to normálne.. u nás v škôlke nám riaditeľka povedala, že deti jesť nenutia nikdy.. samozrejme ich motivujú aby aspoň ochutnali ale nasilu do nikoho jedlo netlačia..to čo sú sa stupídne metódy.. to pani učiteľka nevie nájsť normálny spôsob aby deti viedla k tomu jedeniu🙈

sense
24. mar 2023

U nas to nebolo

janka54321
24. mar 2023

Jasne, že toto nie ...motivovať k jedeniu to ano, ale na silu do dieťaťa pchať jedlo

dskjhfdlkdjhl
24. mar 2023

A ja som si myslela, ze toto bolo len za socializmu-ja osobne mam taku skusenost, ze ma ucitelka nutila pit mlieko a nepomohlo ani to, ze som to tam kazdy den ozvracala. Ale toto bolo pred takmer 50-timi rokmi.

nika23t
24. mar 2023

Áno, stretla som sa s tým, osobná skúsenosť. Mam 37 a stále si to pamätám, mama ma nakoniec dala do inej škôlky. Priznávam, že ako dieťa som bola príšerný jedák, ale ta učiteľka bola ešte prisernejsia. Dnes učitelia volia určite jemnejšie spôsoby, ako motivovať deti, aby jedlo ochutnali. Ale určite nie tak, že násilu trepať lyžicu do úst.

tani777
24. mar 2023

Toto co popisujes by na mna bolo prilis..mne stacilo,ked starsia chodila do inej triedy..no a raz som ju cakala,kym doje obed,a pocula som ako jej hovorila "nepustim ta domov kym nezjes vsetko,mama ta caka na chodbe a ty tu vymyslas" 🤦‍♀️ chudatko dobehla potom za mnou s ustami jak skrecok splakana cela a hned vsetko vypluvala
Uz je v inej triede,tam ju nenutia,ochutna a ked povie,ze nechuti,nemusi jest

beata_k
24. mar 2023

Nie, bezne to nie je. U nas nakrmia 1-2 lyzicky na ochutnavku ucitelky. Nenutia do jedla.

svettii
24. mar 2023

Ak sa ti niečo nepáči, tak sa treba jednoznačne ozvať. Najprv sa slušne a normálne porozprávať s učiteľkou, ktorá to robí a ak nepomôže, tak by som úplne v pohode to šla riešiť s riaditeľkou.

thoughtfulweirdo
24. mar 2023

Nie je to bežné. U nás vôbec nenútia, pre mňa to bola jedna z najdôležitejších vecí.

zuzanaete
24. mar 2023

U nas ponuknu, ale nenutia. Mna az mrazi, ked pocujem o takychto praktikach. Dufala som, ze to uz davno vymizlo. Pochybujem, ze aj danej ucitelke chutia vsetky jedla a ako by sa citila, keby ju niekto nutil jest jedlo, co jej nechuti. Je ubohe takto zneuzivat, ze tak male dieta sa proste nevie branit.

autor
24. mar 2023

Ďakujem, upokojili ste ma, dosť ma to nastrašilo keď som to počula, tak som rada že to naozaj bude zrejme len výnimka … a s tou učiteľkou neviem ako to mamky riešia, to už nechávam na nich, ja sa do toho určite nezapojím keďže tam dieťa nemám ani mať nebudem 🙂

babulkomale
24. mar 2023

Toto keby urobili vaznovi, tak je tu cely sudny dvor z Haagu a uplatni vsetky zaloby na porusovanie ludskych prav, personál by len lietal zo svojich pracovnych miest...
Ale ucitelka - pedagog sa tym este prezentuje. Neuveritelne.

lucia147852
24. mar 2023

Sú škôlky a škôlky. Pani učiteľka sa asi zabudla 70 rokov dozadu. Všade to štandard nie je. Vyber inú škôlku. Ja som riešila 4 a to len na predškolsky ročník. Zo 4 boli 2 riaditeľky kus mimo, jedna extrémne a dve normálne, tak som vyberala z tých 2.

sajmonka_1216
24. mar 2023

ja osobne také dieťa stále presviedčam, aby ochutnalo.. niektoré ani neochutnajú a už povedia, že nechutí, alebo že mamka také nevarí, takže to jesť nebudem... my máme s deťmi dohodu..proste aspoň jedna lyžička musí byť... niekedy už samé hneď si dajú prvú lyžičku a povedia, ochutnal som a nechutí mi... tak poviem ok, nemusíš... a áno, veľakrát sa mi stalo, že ochutnalo a o chvíľu pýtalo dupľu...