Komunikácia s rodičmi v škôlke - osobné kontaktné údaje

vreckova
5. sep 2016

Ahojte maminy. Chcem sa vas spytat na vaše skúsenosti.Ako vám pani učiteľky v škôlke dávajú info v prípade napr. brigád, rôznych akcií a podujatí, ak majú deti voľačo priniesť do škôlky, ak sú deti dlhodobejšie choré a vy netušíte, čo sa v škôlke deje a pod. Píšu vám oznamy na dvere, posielajú sms, mail, oznamy do skriniek? Zaujíma ma v podstate celkovo názor na to, ako vy vnímate informovanost rodičov v škôlkach (alebo aj v škole). Pýtam sa preto, lebo ako vždy na začiatku roka zase vypisujeme papiere s osobnými údajmi a našimi tel. čislami a mailovými adresami a mám pocit, že nie sú využívané tak, ako by mohli byť. Rozmýšľam, že to vôbec ani nenapíšem. Načo? Veď ani raz som napr. nedostala ako rodič mail a v pár prípadoch by to bolo bývalo celkom fajn a ušetrili by sme si pár komplikácií. Stále o to v škôlke žiadam, ale nič sa nedeje. Tak ma zaujíma, ako je to inde. Či som iba ja taká "náročná".

sardinka336
5. sep 2016

Nám oznamy písali na dvere, upozornili nás, ze všetko bude na nastenke takze pozerali sme tam a učitelka nás vzdy osobne pri preberani dietata informovala ked sa niečo chystalo. Mail občas poslali z občianskeho združenia. Kazdoapdne nemyl si to so školou...ani ja by som ziadne smsky rodičom neposielala. Nikto to v štatnej školke učitelke nezaplati ak ich nema zadarmo. A načo mi je vediet čo v školke robili? To nie je škola, ze by sme potrebovali dohnat učivo a dorobit ulohy. Netreba to s tou iniciatívnosťou prehanat a treba sa pytat a pytat.Ked pride škola ešte budeš mat povinnosti habadej tak sa šetri 🙂

moni244
5. sep 2016

naša učiteľka na email posiela jedálniček a témy na ten daný mesiac, telefónne číslo je potrebné, keby sa niečo stalo, aby sa vedeli dovolať

janinah
5. sep 2016

Nenapíšeš tel. číslo? ak sa dieťa nedajbože zraní,tak ako ťa nájdu? pre toto sú tel. kontakty,nie preto,aby učiteľka po skončení prac. doby vypisovala všetkým rodičom čo doiesť na zajtra.....alebo rodičom chorých detí čo sa v školke deje...asi fakt najťažšie na práci dnešných učiteľov sú nároční rodičia

sardinka336
5. sep 2016

@janinah asi tak nejak....ja sa nebojim prace s detmi ale s rodičmi 😀 ako ked sa stal ten smutny pripad čo otecko zabudol dieta v aute, ktore tam zomrelo a hned sa začali ,,supy zlietat,, ze keby učitelka zavolala, ze dieta neprišlo tak....no ako nonsens dnešna doba, len sa zbavit zodpovednosti a hodit vinu na školku. Rodičia su taky ako chapem to, chcu počut o tom svojom dietati či jedlo, či spalo a čo a ako....treba im to vykomunikovat par vetami ked si dieta preberaju, ale niektorí by iste uvitali aj osobne reporty na mail. Ked si predstavim kolko byrokracie som pisala po večeroch plus pripravy činnosti, tak toto fakt uz nemam za potreby.

stanislavao
5. sep 2016

Ucitelka je ucitelka a nie pisatelka mailov. Ked dieta nie je v skolke, urcite vas nebudu informovat, co sa tam deje. Vsetky oznamy su na nastenke v skolke a v skole si deti oznamy pisu do slovnicka. Telefonbe cislo je potrebne. Neviem, ako by sa rodic citil, keby mu dieta zobrala zachranka a nevedel by o tom.

janinah
5. sep 2016

@sardinka336 presne tak,ja som len raz bola ako zdravotník v škole v prírode,ochorelo dieťa a volala som rodičom,aby preň došli,že musí k lekárovi + atb a liečba doma a skoro mi vynadali,že im ho posielam späť 😒 to som asi mala s ním ostať na chate a liečiť ho Paralenom a poslať ostatných do lesa samých bez zdravotníka a boli medzi nimi tri deti,pre ktoré som nosila nonstop pri sebe adrenalínové perá...učiteľkou by som nebola ani za nič 😉

sardinka336
5. sep 2016

@janinah aj ja si spomínam na školku kde chodili moje deti - rodičia chceli po naobedovani umyvat zuby a prevadzku do 18:00 tej... 😀 😀 a medzi riadkami asi tak ze dame dietatu pyžamo a oni ho len ulozia doma do postele. 😀
Ine dieta malo v škole prirode vši...volalo sa rodičom ze bud si pre dieta pridu alebo ostrihame vlasy, bolo to dievča a malo dlhšie. Vieš čo si vybrali? Ostrihat vlasy....
Iny sa zase ofukovali, ze nechceme zobrat do ŠVP dieta s diagnozou ADHD - agresivita....bez asistencie. Ved mama prečo nešla s nim? Ja si tam mam nervy žrať a keby nedajbože niečo sa stalo tak skončím v kriminále...ako ja mam tu pracu rada a väčšina deti su skvele detváky ale všetko ,,otál potál,,.

stanulienkat
5. sep 2016

Oznamy mame na nastenke a poctivo citame. Este sa nestalo,ze by sme sa nedozvedeli co mame. Ved by sa ucitelky zjancili,keby kazdy prd mali kazdemu pisat.

hettinka
5. sep 2016

@vreckova u nás v škôlke boli info na nástenke, alebo mi povedala učiteľka, Volali mi iba raz, ked si syn rozbil hlavu a bolo treba zašívať. Inak nula bodov ... a ak deti chýbali, tak som neriešila, veď v školke netreba dobiehať učivo.

V škole to už je horšie, syn nastúpil do školy, kde som prakticky nemala šancu učiteľku stretnúť, len ak bolo niečo zle, vypisovala nič nehovoriace poznámky... a raz za nejaký čas bolo rodičovské. Osobný kontakt sme si aj žiadali, ale zrušila nám stetnutie, na ktoré sme si obaja s manželom vzali dovolenku. Telefón dvíhala, ked som volala asi desiatykrát, takže uvážila, že to je vážne ... nakoniec sme syna preložili na in školu, kde je komunikácia super, pani učiteľka posiela maily, nemá problém aj telefonovať, alebo sa stretnúť osobne (počká nás), rodičko máme raz mesačne (nie povinné, ale ma konzultácie, na ktoré môžu rodičia prísť, ak cítia potrebu).
S dcérinou triednou som zasa komunikovala cez FB, telefnicky ... tiež nebol problém.

Inak, vyžadovať tie osobné údaje ukladá školám aj zákon ... musia to robiť.

marcelatje
5. sep 2016

@vreckova mne par krat zo skolky volali, mail som nedostala ani raz. Vsetky informacie su na nastenke, ucitelky v ramci moznosti komunikuju. Som spokojna.
A co by si chcela aby ti posielali? Len pre zaujimavost.

erika272
5. sep 2016

Otazka roka teda :D :D :D som sa zasmiala skor by som plakat mala... Nedajte ved naco ked nedaj boh sa mu nieco stane vsak naco by ste o tom vedeli vsaknsa dozviteked pojdete pre neho... a ucitelka v sole nni spisovatelka asi by si nvybrala povolanie ktore robi.. co chcete s jej spytajte ked idete pre dieta

marcelatje
5. sep 2016

@sardinka336 niektori rodicia su na hlavu. Davno davno som robievala veducu v tabore. V skupine som mala chlapca. Od zaciatku sa mi nezdal. Chlapci co s nim boli na izbe mi tiez rozpravali ako sa sprava.....kukam do papierov nic, ziadna poznamka. Az ked sa mi asi v polke turnusu chcel zabit z rodicov vyliezlo ze je psychiatricky pacient a oni mu svojvolne vysadili lieky lebo si mysleli ze v tabore sa to spravi 🙄 nikomu ani pol slova nepovedali a keby sa nieco stalo tak som v base ja kua

sissy27
5. sep 2016

@vreckova kontakty nechávaš pre prípad núdze - úraz, choroba, akejkoľvek akútny stav... Ostatné informácie nájdeš na nástenke v škôlke, prípadne sa spýtaš učiteliek... A aké info by si chcela, keď je dieťa choré?? Že Vaša Anička zmeškala divadielko, vychádzku po sídlisku a nenakreslila princeznu, tak poprosím dobehnite si to doma?
Očividne máš veľmi skreslené predstavy o škôlke a práci učiteliek... A pri počtoch chorých škôlkárov by na toto museli zamestnať extra osobu...

dominika6
5. sep 2016

@vreckova
Osobne udaje davas vsade...aj na eshopoch...tam by ta to malo trapit viac

zupap
5. sep 2016

@vreckova no ja len toľko ,že bodaj by to moje a mužove telefónne číslo od učiteliek nikdy nebolo použité 😃 Bohuzial moje deti bývali často choré ,vždy mi volali ,už keď som videla číslo učiteľky ,vedela som ,že je zle..takže na to sa používajú tie osobné údaje hlavne . Ja teda radšej ozeliem vsetkumkmunikaciu zo strany skolky a skoky,len nech sa nič zlé nedeje 😂..Všetko ostatné bolo vždy na nástenke alebo na webe školy/skolky. Ale asi to závisí od toho ako ktorej učiteľke to vyhovuje,kebo starsi syn mi začal chodiť na gympel a triedna učiteľka intenzivne vyuziva na komunikáciu s rodičmi mail. co je fajn. Ale keby to tak nebolo ,nic sa nedeje.

janabanana
5. sep 2016

u nás klasika nástenka, vačšinou su už v pondelok vypísané veci na celý týždeň. prípadne v piatok na pondelok a tak proste s predstihom. párkrát bolo niečo na stránke školky ale to len velké veci. a máš pocit že dieťa niečo potrebuje keď sa vracia po chorobe najmenej je zavolať. ja som tak spravila na konci roka keď bolo na programe divadlo výlety a tak tak aby som malu vhodne obliekla. buď som volala mamine s ktorou sa poznám a jej dieťa chodí s našou do triedy. alebo som volala rovno riaditelke či sa mame na niečo speci pripraviť

vreckova
autor
5. sep 2016

@janinah to je všetko fajn, chapem to (samozrejme že maju aj moje tel. cislo), tiež som par rokov ucila, len ma už hneva to, ako p. uc. sustavne utocia na rodicov v tom zmysle, ze "ved to bolo na nastenke", "ved sme to povedali detom", "spolupraca s rodicmi je nedostatocna, nezaujimaju sa, nekominikuju.... a pod." Veduca z jedalne vybehla na kamosku (bola som osobne pri tom), že nezaplatila stravu v danom mesiaci, pritom jej dcerka bola dlhodobo chora a listok, ktory s vypoctom stravy nechava veduca detom v skrinkach sa k nej skratka nedostal. A v tom momente prave ona reagovala v tom zmysle, ze ci to bol taky velky problem, aby jej napisala do mailu, kolko ma zaplatit, ze predsa maju nase udaje.
X-krat mi tiez osobne bolo povedane, že rodičia oznamy nečitaju, ze nemaju zaujem a pod. Napr. moj pripad je ten, ze rano vacsinou vozi deti do skolky svokor, uz starsi clovek. Vacsinou si oznamy nevsima. No, ja som rada, ze ma kto s tymi detmi ist, takze som mu vdacna a nebudem nanho vybiehat, ze preco necital nastenku. Popoludni berie deti manzel, a ak su von na ihrisku, zase sa do skolky nedostane, takze zase nevie, co sa deje. A co si budeme klamat, to su ti nasi chlapi 🙂. No a uz sa mi par krat stalo, ze sme boli pranierovani, lebo deti nemali to a ono a ved to predsa bolo na nastenke. Dokonca naposledy neprisli oteckovia na Den otcov, lebo "o tom nevedeli" (keby ste videli, ako bol ten oznam blbo zverejneny, tak by ste sa mi necudovali, ze ma to stve). Viete, ako mi bolo luto deticiek, ktore nemali komu dat darcek????? Niekolkokrat som ich pekne prosila, ci je problem, ak uz maju oznam napisany v pocitaci, aby urobili jeden klik a poslali to aj rodicom. Alebo dat aspon oznam na web. Mne je lepsie (kedze do skolky sa tak casto nedostanem) si otvorit mail ci mrknut stranku a "som v obraze". nepotrebujem tlmocit, ci moje dieta jedlo ani veci podobne o ktorych ste pisali. Ale hadam sa to da pochopit z toho, co som tu takto v kozmickej rychlosti napisala.
@sardinka336 uz mam aj skolacku a viem porovnat, tam nam napr. p. riaditelka posiela sms, nikto to od nej neziadal, je to jej vlastna iniciativa a je to super. Nikto nemoze povedat, ze "nevedel". Ale ja nevravim len o sms, existuju maily aj web stranky a tie su v podstate zadarmo. Mne je len potom luto, ak nie sme dlhsie v skolke a p uc. mi potom povie, ze sme jediny, ktori si nedoniesli to či ono či podne poznamky.
@marcelatje odpoved je v podstate vyssie 🙂

Tiez som par rokov ucila, viem sa vzit do pani uciteliek, ale uz som rodic a trosku sa na iste veci pozeram optikou rodica. je mi jasne, ze ak p. ucitelka musi odpovedat 20-tim rodicom, tak je to o drzku. Ale na druhej strane ti rodicia sa kazdy a jeden vlastne opytal iba raz. Ale ano, spolu je to 20 a iba jedna p. ucitelka musi na to odpovedat. A verim, ze je to niekedy dokonca az otravne. Na druhej strane aj p. ucitelky su neraz maminy a tak mi vrta hlavou, ci ony v skolke ci skole nikdy nic neriesili, nepytali sa, boli take solidárne s kolegyňami? Hmmmm....

moni244
5. sep 2016

@vreckova no tak ty si nevieš nájsť čas na škôlku a učiteľky na email, ste na tom rovnako, zase nezvaľuj všetko na učiteľov, treba sa aj trochu zaujímať

vreckova
autor
5. sep 2016

@erika272 ja som tu otazku myslela skor ironicky... zase az taka blba a nezodpovedna nie som, aby som nevedela, naco to tej skole poskytujeme. Mne slo skor o nieco ine, a to som uz opisala v ramci komentara.

vreckova
autor
5. sep 2016

@sissy27 nie, to nepotrebujem a ani neziadam p. ucitelky o taketo slohy, ale napr. ako som uviedla v komentari su dlhodobejsie veci, napr. sa kamoske stalo, ze boli chori a skratka sa nedozvedela, ze sa deti idu fotit. Ano, nebol problem, odfotili ju, ale aj malá aj mamina boli trosku smutné, lebo vsetky boli fesandy v satach a len ona bola v teplakoch. Mozno blbost, ale ruku na srdce, aj nam by to mozno bolo luto. Keby bol oznam na webe, mamina by bola na to pripravena. Alebo ako som pisala, veduca skolskej jedalne vybehla po kamoske, lebo nezaplatila v danom mesiaci jedalen. Zial, nezaplatila, lebo boli chori a nemala sa odkial dozvediet sumu na zaplatenie (my mame taky system, ze listocky so sumou nam dvaju do skriniek deti). Tam by bol napr. pomohol mail.

vreckova
autor
5. sep 2016

@moni244 no, pravdepodobne mam na to objektivne priciny... doma mam male niekolkomesacne dieta, takze je trosku problem tam teraz castejsie chodit .... toto bola trosku podpasovka 😢 ...ak neviete preco, tak nesudte hned

sam2
5. sep 2016

@vreckova len zo zaujimavosti: ked kamaratka vedela aky mate system, ze vam tie listocky nechavaju v skrinkach, preco jednoducho preto do tej skrinky pre ten listok nesla? (Pripadne manzel). Predpokladam, ze vam to davaju zhruba v tom istom case, alebo stacilo zavolat, bud do skolky alebo mamicke dietatka, ktore chodi s tym jej do triedy. Dalsia vec: pises ze mas male babo. A to si s nim stale doma? Ved bolo teplo, leto. Jedenkrat do tyzdna by si si mohla spravit vylet do skolky precitat si nastenku... Vies, nechcem sudit, ale to je najjednoduchsie ked ti niekto da vsetko pod nos na striebornom taniery.... Ja som toho nazoru: kto nechce hlada dovody, kto chce, hlada sposoby. A naozaj nemozes vyzadovat aby ucitelky pisali maily. Ved ked je mala chora a vies napr.ze v pondelok ide do skolky, zdvihnem telefon a zavolam (skolka, ine maminy). Ty vyzadujes od uciteliek nieco, co sama nerobis.
Uf, ja by som v dnesnej dobe nerobila ucitela ani keby mi zlatymi tehlami platili

sam2
5. sep 2016

Oprava, ved je este teplo a tuhe zimy tiez nebudu dlho. V lete asi skolka nebola 😂🙈

moni244
5. sep 2016

@vreckova a? to je dôvod neísť do škôlky? Hľadáš len výhovorky, aby si mohla kydať na učiteľky

moni244
5. sep 2016

@sam2 presne tak, si to super vystihla

sissy27
5. sep 2016

@vreckova a aký je problém, keď máš dieťa choré, zavolať si do škôlky alebo sa tam prejsť a informovať sa? A teda fotka v tepláčkoch - ozaj tragédia... O 5 rokov, keď náhodou kamoška na tú fotku pozrie, tak bude iná móda a možno zrovna tepláková... Prepáč, ale z môjho pohľadu riešiš také zbytočnosti že až... Proste neexistuje problém, ktorý by žena nedokázala vyrobiť...

hettinka
5. sep 2016

myslím, že v súčasnej dobe by sa aj školky mali posunúť ďalej a fungovať aj elektronicky ... teda to, čo píšu na nástenku v školke, by kludne mohli uverejňovať aj na webovej stránke, alebo posielať rodičom hromadný mail s dôležitými oznamami ... deti sú rôzne, ak to povedia im, jedno povie, iné nepovie (dcéra mi doma referovala aj to, čo sa týkalo len iných detí a syn zasa nikdy nepovedal nič).
Ak si učiteľka napíše do databázy maily všetkých rodičov, nie je nič zložité napisať heslovite v odrážkach aktivity na daný týždeň/mesiac a naraz odošle všetkým ... možno to trvá aj kratšie, ako dávanie oznamov do skriniek, alebo vypisovanie oznamov rukou a pipínanie na nástenky.
Tiež učím a mne je napr. jednoduchšie zvolať rodičov na rodičko cez mail/SMS, ako vypisovať to do preukazov, podpisovať, potom kontrlovať, č to dali doma podpísať ... a mám aj väčšiu istotu, že si to rodič prečíta (lebo tie oznamy si niektorí žiaci podpíšu aj sami)

sam2
5. sep 2016

@hettinka ako ano, na jednej strane mas urcite pravdu, ze mame 21.storocie, ale ked to v danej skolke tak nefunguje (z akychkolvek dovodov) tak hold, musim sa prisposobit. Pripadne by to mozno bolo dobre navrhnut priamo vedeniu skolky.... Ale nie vzdy sa to da a nie vsetkym vzdy vyhovies... Takze ako som pisala vyssie bud to treba navrhnut a dohodnut sa aj s ostatnymi alebo respektovat ten zastarali system a nevyhovarat sa 😊

marcelatje
5. sep 2016

@vreckova ked dcera nastupila do skolky syn mal 6 mesiacov. Nehovorim bolo to o hubu ale zvladla som.
Ked bola chora poprosila som kamosku nech mi donesie sek. Zvyk je zelezna kosela a zmeny sa deju pomaly. Treba sa prisposobit.

siska53
5. sep 2016

@vreckova o akciach sme informovani cez nastenku v skolke a cez web.
Ostatne sa nedozvedame inou formou,len ustnym podanim.
Telefonne cisla vyuzivaju v pripade potreby,ak treba,aby si rodic prisiel po dieta.
V nasej skolke funguje len pevna linka,takze sms nehrozia (myslim zas,ze vzhladom na rozpocet skolok im na sms pausal neostavaju peniaze).
Raz som sa stretla s tym,ze poslali emaily o prijati dietata,ale inak cez email nekomunikuju.
Myslim,ze maju dost inej roboty za tie smiesne peniaze a u nas i stranku spravuje dobrovolnik z radov uciteliek ci rodicov (obcas byva zmena).

Mozno v skole je to inak,lebo ucitel si oduci svoje tych 4-6 vyucovacich hodin a nasledne si robi pripravy na dalsi den,co zas netrva kazdy den neviem kolko,cize tam.je podla mna vacsi priestor na komunikaciu cez internet a skoly mavaju lepsiu pocitacovu vybavenost oproti skolkam -na tie sa skor kasle v tom smere.