Ahojte,zaujíma ma táto téma a všetko okolo chorobnosti deti a škôlky. Koľko nechávate deti doma? Ja mám 3r čo nastúpil tento rok v septembri do škôlky. Každý ma strašil že každú chvíľu bude chorý,popravde nechcela som tomu uveriť. Keďže prvýkrát isol do kolektívu bol chorý týždeň v septembri, týždeň v októbri a týždeň v decembri. Plus včera učiteľka mi hovorila keď som išla preňho že má teplotu 37,5 tak dnes som ho nechala doma.No už včera večer mu nič nebolo.Kedze idú sviatky tak už ho nechám doma celý týždeň. Keby nebolo sviatkov tak ho dám stredu do škôlky. Veď nič mu není. Neviem či robím správne,niekde som čítala že dieťa má byť doma len toľko čo potrebuje na vyliečenie. Nič navyše. Podľa toho sa riadim aby bol čo najviac v škôlke a aby si zvykol na iné baktérie a bacily od ostatných detí,aby si takto budoval imunitu. Čo si o tomto myslíte? Bol chorý tri krát od septembra. No príklad kamarátky čo nechávajú deti zbytočne dlho doma aj tri týždne a viac pri chorobe,majú nonstop choré deti. Každý mesiac,aj cez leto. Hm že by na tom bolo niečo pravdy,že dieťa má byť čo najviac v kolektíve aby si tak budovalo imunitu.?
Automaticky ked je mala fit, tak ide spat do skolky. Po teplote a vracani ju nechavam aspon 1 den doma, aby som videla ako sa to vyvinie. Sople u nas uz trochu lepsie, zvycajne po tyzdni prejdu. U nas konci skolka vo stvrtok a otvorena je opat 9teho januara. My odchadzame za rodinou uz v stredu, takze bude teraz pomerne dlho doma. 🙂 Nenechavam take dlhe obdobia doma, ze 2 - 3 tyzdne ale aj take sme mali, kedze mala chodila do sukromnych jasli odkial vzdy dovliekla take sople a zapal spojiviek a hnacky, ze uz je trosku odolnejsia a po tyzdni byva uz uplne ok.
Tak náš z tých necelých 4 mesiacov čo sa začal školský rok chodil max.asi 2 mesiace do škôlky ..v kuse chory a to keď bol doma bol max.2do roka chorý...ja sa ho snažím liečiť čo najrýchlejšie liečiť lebo doma už nevie čo od rozkoše robiť...niekedy je doma týždeň niekedy 2..záleží od chorobnosti...ale nikdy ho nechávam tak že úplne už nemá kašeľ...ide i s takým kaslikom a miernym soplikom do škôlky.
Trikrát od septembra je super na to, že to bol jeho prvý nástup do škôlky. Ja som to zo začiatku robila tak, že malého som nechala doma dlhšie, aj po chorobe ale zistila som, že je tuo horšie. Čím dlhšie je doma, tým skôr sa potom nakazi zas niečim. Akoby jeho imunita polavila alebo čo keď nie je v kolektíve tých detí. Teraz akonáhle mu prestanú príznaky choroby, teda teplota, ten najhorši kašel a hustý sopel, ide do škôlky. Fúkať vie aj sám a keď vidím, že sa dobre cíti a je už vo svojej koži tak už aj ide.
Keď dieťaťu už nič nie je môže ísť do škôlky, to by sme mohli čakať večne keby bol nejaký iný určeny čas na to ako dlho ma byť mimo.. tieto zimné mesiace sú u nás na porazenie každý rok, tento som úpenlivo čakala kedy konečne nebude nikto doma.. ale nepodarilo sa mi to, od 25.11. je doma stále niekto čo je chory (a dvaja starší keď boli zdravi, tak im zavreli školu) a do sviatkov už ani nepôjdu..
Robila som ako Ty.
To je rozne.mne sa vratil o par dni domov,aj ked siel uplne vylieceny.po mesiaci doma! lebo mu brutalne klesla imunita.v septembri a oktobri bol doma od stredy do nedele,bol zlahka prechladnuty a len trosku pokaslal,tak siel do skolky.uplne tam aj vyzDravel a evidetne nikoho nenakazil,pretoze deti sa z pn vracali,neubudali.
Moj chodi do skolky takmer vzdy aj ked ma sople alebo kasle. V podstate tak ako aj ine deti tu. Takze toto nerieism a mozno aj vdaka tomu nie je chory max 1-2x do roka. Ostava doma len ked ma teplotu.
Tak ja som to robila v podstate opačne, ako to robí väčšina rodičov. Ja som dieťa nechávala doma už pri čo len náznaku choroby, nečakala som, či z "obyčajnej" nadchy bude niečo horšie, proste hneď doma, akonáhle sa objavil soplik, tak isto keď bola večer zvýšená teplota a ráno nie, moje dieťa ostavalo aj tak doma. Verím totiž, že pri začiatku choroby ak sa zachová kľud a telo dostane šancu zabojovať, tak chorobu zvládne. Dosiahla som to, že maximálna dĺžka choroby bola u syna 5 dní, že v živote nebral ATB ( má 17 rokov, takže vcelku úspech). Vlastne áno, bral v roku, ale koli zápalu spojiviek z bazéna 🙄 A keď bol asi druhák, tak sa ma pýtal, že kedy on bude chorý. A ja že, prečo chceš byť chorý? No že preto, lebo niektorí sú chorí aj dva týždne pomaly každý mesiac a že aj on chce byť doma 😅 Moje kamarátky to robili presne opačne, čakali, čo z tej nadchy bude, resp supli decku paralen a šlo ráno do škôlky. Potom sa cudovali, že pomaly každý mesiac atb, že niekedy aj dva týždne doma a pod.
Choroba+cas na zotavenie.pro beznej viroze tyzden,teraz po chripke 1,5 tyzdna.niekedy aj 2..kebyze nerobim z domu,tak nerobim vobec,lebo je uz sice skolacka ale kazdy mesiac chora
predstavujes si to jednoducho. To, ze tvoje dieta je chore tri dni aj s cestou neznamená, že všetky deti tak. U mojich to bolo vždy na dlhšie. Vždy. Bez ohľadu, či som ich nechala doma hneď pri prvých náznakoch /čo som nechala/, či som do nich ládovala vitamíny a pod. proste vždy zo soplov kašel a kašeľ nekonečný...Takže nehovor takú hlúposť, že kamošky maju stále choré deti, lebo ich nechávajú dlho doma. Blbosť jak mraky. Každé dieťa je iné.
@jaroe presne, sú deti a deti. A nielen imunita robí svoje, ale aj genetika. Za to nemôžeme. Moja bola v škôlke opačne, ale 3 dni v škôlke, 3 týždne doma... Ochorela sople a do 4 dní od prvých soplí taky zápal stredného ucha, ze jej praskla blanka na bubienku... Toto neviem ovplyvnit... 17 dní atb... Samozrejme, po ďalších 3 dňoch v škôlke zas chorá. A po tretí krat doniesla zo skolky niečo, ze nielen ona mala po pár dňoch soplikov zapal stredného ucha, ale aj jej 3 súrodenci... Čiže status od začiatku septembra : 3x po 3-5 doobedi v skolke, 2x atb so zápalom stredného ucha
Autorka, bud vďačná, ze to mate s chorobami takto... Napr. Švagriná, oni ochorejú, ale zapálené uši nemávaju nikdy. Iné gény
@jaroe Môže byť že každé dieťa je iné,no vidím ako to v okolí funguje. Tie čo nechávajú na x týždnov doma deti,byvaju každý mesiac doma. Priklad rodič dá dieťa do škôlky po troch týždňoch,po troch dňoch je dieťa zase choré a zas tri týždne doma a tak kolom dokola. Nechcem vyvolávať hádky,ale sledujem dianie v okolí,keďže aj mňa sa to týka. Tiež mám malé dieťa a chcem aby čo najmenej býval chorý. Teda aby čo najviac chodil do škôlky a potom do školy.
Takže keď malá este pokašliava, už ju mám dať, keď je napf streda, alebo počkať až do pondelka?
Tak, ale ked si dieta polosoplave posles do skolky, tak jasne, ze mas pocit, ze je "stale" zdrave ako buk.
@alanko20 imunita sa určite nebuduje tak, že pošleš kaslajuce dieťa do kolektívu. Veď trochu sedliackeho rozumu. Kašeľ znamená hlieny, ktoré u zdravého človeka nemajú čo hľadať, takže nie, pokaslavajuce dieťa nie je zdravé a nemá čo hľadať v škôlke. Tu nejde predsa len o infekcnost, ale o čas na regeneráciu organizmu.
Ja využívam každý dôvod nechať dcéru doma, takže do úplného vyliečenia a ešte pár dní na "zotavenie" imunitného systému 🙂 prvy rok bola naozaj viac dní doma než v škôlke, teraz druhý je to výrazne lepšie. Ale teda môžem si to dovoliť, lebo som na RD s mladším, inak by tam išla po chorobe skôr.
@alanko20 choroba sa ma vyliecit uplne a telo ma mat cas na regeneraciu. Je uplne ok, ak nechas dieta doma dva tyzdne a potom po tyzdni zase. To znamena len tolko, ze ani tie dva tyzdne nestacili na uplnu regeneraciu, ked hned po tyzdni znova choroba. V skolkach je to proste zacarovany kruh, kedze tie infekcie sa siria ozaj masivne, je to velky napor na telo deti. Ja napr. som jeden rok mala decko cely februar doma, nie preto, ze by bolo chore, ale preto, ze sa vkuse spajali triedy koli velkemu poctu chybajucich a deti si tam choroby podavali ako na beziacom pase. Je uplne zbytocne tomu to dieta vystavovat, ja som nastastie mala tu moznost, pracovala som z domu.. Chapem rodicov, ktori si nemozu dovolit byt kazdu chvilku doma, na druhej strane, ospravedlnovat a argumentovat tym, ze ma ist po par dnoch choroby naspat, lebo je to pre neho tak lepsie, to je pekna blbost. To, ze niekedy to je nutnost, no bohuzial, vobec to nemam potrebu nejako hodnotit a odsudzovat, je ok si povedat, ze ano, teraz sa to inak vyriesit nedalo.. Nie tvarit sa, ze to je lepsie pre dieta a este to tu prezentovat ako nieco zdrave.
@akvi to je pravda. Ja sa len ucim. U nas je to len cca 2 mesiace v zariadení a predtým ziadna choroba, max sople a teploty zo zubov. Tiež pracujem z domu, takže dieťa je doma. Preto som sa spýtala, kvôli tým posledným vetám. Občas som sa zamyslela, či som urobila správne, alebo nie.
Nie, nie je na tom nic, nerobis nic lepsie ako ostatne matky, co maju deti chore castejsie. Moja dcera nastupila do skolky teraz v septembri a bola tam dohromady 20 dni. Jej imunita sa zbavuje virusov tazsie. Je to genetika alebo to estelen u vas pride. Su deti, ktore su v skolke zdrave a v skole casto chore. Moja dcera mala v novembri covid, ktory jej trval viac ako mesiac. Dostala ho hned ako prisla po angine do skolky. Behom 2 dni.
Vlastne ani neviem, co chces pocut, ze preco je tvoje dieta menej chore? Lebo mas stastie. Moja dcera je nachylna k vysokym horuckam - po kazdom ockovani, pri kazdej viroze ma 39., uz ked mala 9 mesiacov mala roseolu. Kazdy sopel jej trva dva tyzdne. Robis nieco lepsie ako ja? Nie.
Mimochodom, neviem, kde si citala, ze treba hned dat dieta po chorobe do kolektivu. Lekari rvrdia, ze ma byt doma tolko kolko malo priznaky. Takze ak mal syn teplotu jeden den, este dalsi by som ho nedavala. Nasa pediatricka tvrdi, ze 24 hodin ako mu poslednykrat vystupi teplota nema ist ani von a nie este do skolky. Moja dcera mala covid, jeden den 39, 24 hodin nic a potom jej to prepuklo naplno.
Neprajem ti to, ale mozno zmenis nazor, ked raz aj tvoje dieta dostane chorobu s tazsim priebehom, niektore deti su proste odolnejsie. Bud rada a nemysli si, ze mas na tom ktovieaky podiel. Je to stastie.
@scorpionflower1 Čítala som to na nete,že po chorobe dieťa dať do škôlky a nenechať zbytočne dlho doma,že aby bolo ck najviac v kolektíve s deťmi a aby si budoval imunitu. Lebo keď je doma dieťa doma nemá iné vírusy iné deti ako v škôlke. Tiež som čítala že netreba obliekať x vrstiev oblečenia,že není to dobre lebo dieťa sa spoti ofukne ho a hneď nachladne. Alebo chodiť von za každého počasia a podobne rady. Ja to všetko robím s malým s verím že to pomáha. Určite to není o šťastí ako píšeš.
Jasne, ked dietatu nic nie je, ide do skolky. My tahame teraz 5tyzdnov doma. 4tyzdne boli obaja skolkari chori a teraz pred Vianocami ich uz nedavam. Ale ja mam super pracu, takze sme ok.