Kedy ste dali dieťa do škôlky, keď malo mladšieho súrodenca?

3. apr 2023

Je lepšie podľa Vás dat dieťa do škôlky pred dovŕšením 3 rokov alebo kľudne aj neskôr, napríklad ako 3 a pol ročne, pokiaľ je žena doma na materskej s mladším dietatom?

Podeľte sa o vaše skúsenosti, názory.

taktotedanie
3. apr 2023

Nedat
Choroby kazdy druhy tyzden, nervozita, zvykanie v cudzom ked vy ste doma ..tak male dieta to nepochopi

rachelkk
3. apr 2023

Ako 4 ročnú sme dali. Ale kým sa dá radšej nedať . Radšej krúžok nejaky a ihriská . Tie choroby sú hrozne . Hlavne pre to menšie dieťa keď sa nakazí od staršieho čo chodí do škôlky .

amelie2017
3. apr 2023

Zijem v zahranici. Povinna skolska dochadzka je od roku,v ktorom dieta dovrsi 6 rokov. Skolka 3 roky. Dcera nastupila do skolky ako 2r9m. To bol september, nasledujuci jul sa narodil syn. Do decembra zdrave dieta, od decembra zacal kolotoc zapalov priedusiek a pluc. Same kortikosteroidy, antibitoka, ventolin..prakticky kazdy tyzdeb.
Takmer rok. Bolo to priserne. Tuto zimu vsak zvladol skvele. Len jeden zapal priedusiek a jeden pluc. Na ventoline raz, atb 2 razy. Raz kvoli usiam a raz kvoli plucam. My aj plucna vidime zlepsenie. Co by som nieco urobila inak aby som ho prvykrat/ prvy rok uchranila? Asi nie. Dcere skolka dala vela. Viac ako by som jej ja mohla dat doma.

amelie2017
3. apr 2023

Nam napr. lekar povedal, ze ho v ziadnom pripadr nemam davat do jasli, co je to bezne. Lebo kym dcera donesie domov jeden virus, on moze v jasliach dostat 2. Napr. rotabivirus a chripku. Preto ho niekedy ani nehospitalizovali a zvladli sme to doma. Kym som mala len dceru, nepoznala som 90% ochoreni, liekov, ihalator, atd. Teraz mozem ist robit na pedoatriu. Sama po case uvidis, ako sa veci maju a co je pre vasu rodinu najlepsie.

basska_b
3. apr 2023

Ja som na tretej retazovej materskej. Najmladsi sa narodil, ked oslavili 5 a 3 roky. V skolke nebola dosial ani jedna z nich. Musi ist az v septembri do povinnej predskolskej. Rovesnikov zacala vyhladavat na ihrisku az terazokolo 5. narodenin, strasne tuzi nadviazat kamaratstvo a s niekym sa zahrat. Formalne je uz zapisanav skolke, ale teraz ju nedam, ked nemusim. Tie skolkarske choroby mi vooobec nechybaju. 3rocna vobec nechce byt odo mna odlucena a znasala by to veeeelmi tazko. Ja sama nie som fanusik skolky. Povazujem ju za cakanie na pracujuceho rodica. Doma su decka doobeda ako med. Co sa mna tyka, pottebovala by som poobednu skolku 15-19, vtedy mi uz dochadzaju sily

milanemila
3. apr 2023

Ja si myslim, ze aj tie choroby su individualne, moja mala bola za vyse 1,5 roka chora presne 4x 🤷🏼‍♀️ kamoska ma maleho doma a kazdu chvilu sa stazuje, ze je soplavy a kasle. Dieta ochotie aj na ihrisku aj na kruzku, v kutiku, hocikde. Skor by som asi riesila pricinu, preco je tak casto chore. Teraz ma mala nieco cez 3 roky a kazdym dnom sa nam narodi babo, urcite ju neplanujem nechat doma, resp zobrat zo skolky, hlavne ked vidim ako sa jej v kolektive paci a kolko novych veci sa tam nauci. Dalsia vec je, ze tak ako som sa venovala jej ako babatku sa chcem venovat aj jej surodencovi, nie iba “behat” medzi nimi.

anjelicek26
3. apr 2023

Moje deti su v kolektive od 1,5 roka a chore nebyvaju... ono najviac "kricia" mamicky na forach u deti, ktore su chore dokola, maju zlu imunitu a potom ti to prijde, ze cele tvoje okolie ma "stale chorych skolkarov". Nie je to tak. Chore su, boli, byvaju furt tie iste deti v skolke dokola a to aj kazdy mesiac dva krat. Bohuzial, imunitny system si nevyberies. Ale nie kazdy skolkar byva chory, a uz vobec nie non-stop chory, to je proste prehananie. Dcera ma 7,5, od 1,5 v jasliach, mimo 1-2 dnoveho covidu jej nebolo nikdy nic, surodenci su na tom podobne..

Ale k teme, rob, ako citis, podla mna je fajn mat volne aspon doobedie, upratat, povenovat sa mladsiemu dietatu, spravit si vlastny program, zaviest mini - plavanie, cas na ihrisku len s mamou, detske cvicenie a proste nemusiet tahat vsade dve deti, ale len jedno. Aj co sa tyka terminov u lekarov, uradoch, obchod, vsade je to proste s jednym dietatom v ruke jednoduchsie, ako s dvoma-troma... nehovorim nemozne, nechytajme sa za slovicka, ale jednoduchsie. Skolka dietatu vela dava - kamaratov, nove podnety, nove hry, rozsirenie slovnika, do urcitej miery osamostatnenie a ziskanie vlastneho sveta... neoberala by som ho o to len s dovodu, ze aby sa surodenec doma nenudil atp.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
milanemila
3. apr 2023

Este jedna vec ma napadla, nedavala by som dieta do skolky/jasliciek pocas tehotenstva alebo tesne po narodeni surodenca, potom sa naozaj moze citit “odlozene” kvoli surodencovi a mat pocit krivdy. Ak je dieta uz v kolektive zabehbute, tak to je ine.

anjelicek26
3. apr 2023

@elizabet173 napr. sestrin syn byva velmi vela chory... ale on bol chory aj pred skolkou a ochorie prakticky okamzite, ked okolo neho prejde nejaky bacil...jasne, ze stale toci, ze to ma zo skolky, zbytocne budem pripominat tych xy-krat, co ochorel inde... ma nabeh na astmu, alergie a to bohuzial vela, tak tie pluca schytaju kadeco a toci jednu bronchitidu, sople, kasle za sebou... mrzi ma to za nu, ale "skolka" dovodom v tomto pripade nie je no...

lucik194
3. apr 2023

uplne bez problemov v 3 rokoch, babo malo mesiac.....

vacsinu chorôb nechytilo, zase na druhej strane nebolo ich tak vela.....

nasla si tam kamosky, mnohe dni chodila na obed domov, nebola tam cele dni.
chapala uplne v pohode, ze doma je babo, nemam tolko casu na nu. na obed ked isla domov zahlasila, ze ide pomahat domov s babatkom..... a hrat sa....

lauriik
3. apr 2023

Nasa chodila uz pred prichodom mladsej dcery takze som ju nechala tam chodit aj nadalej a ziadne choroby nam domov nenosila.
Ja neviem kde sa bere toto, ze automaticky musi starsi nosit mladsim domov choroby. U nas prvy rok a pol mladsia vobec chora nebola a potom mala par krat sopel ale nic hrozneho 🤷🏼‍♀️
Druha vec je ale, ze pokial ju das do skolky s prichodom surodenca tak sa moze citit odstrcena.
Treba zvazit ake dieta mas doma a ci ma rada deti a kolektiv alebo si vystaci s tebou a miminom.

jana_eyre_2
3. apr 2023

Keď sa narodila druhá, tak mal prvý syn 1,5r.. keď mal 3r tak ho do škôlky nezobrali a ja som aj vedela že ho nevezmú a ani by som ho tam nedala, lebo s dcérou boli vždy partaci.. keď mal 4ri roky, tak sa narodil najmladší a prekvapivo najstaršieho zobrali vtedy aj do škôlky.. čiže prvý krát išiel ako 4r, druhá dcéra išla tiež v 4r ale do súkromnej na pol dňa, lebo tu vôbec do štátnej škôlky nevzali do 5tich rokov.. a posledného tiež vzali až ako 4r..

U nás najstarší zo začiatku nosil choroby a bábo ich chytalo, avšak potom už staršie deti ani neboli choré a najmladší bol chorý aj tak stále a dosť silno, mal zlú imunitu od narodenia..

radkak89
3. apr 2023

Ja som musela dat syna do jaslí keď mal rok a 3 mesiace. On chorý nikdy moc nebýval, do roka asi skoro vôbec. Soplik a kašeľ neberiem ako chorobu. Teraz mal 2 a pol roka a nastúpil do škôlky. Chorý nebol. Už ma imunitu aj x jasliciek ale ja myslím ze celkovo to je strašné individuálne. Na niektoré deti sa to nalepí len okolo neho prejde choré dieťa. My mame asi šťastie 😃

arasidka123
3. apr 2023

Škôlkarik nastupoval už ako 2,5 ročný a chodí stále (ak teda nie je maród), aj keď máme doma polročné bábätko 🙂

danka56
3. apr 2023

Strašia išla ako tri a pol ročná. Na jednej strane bola úplne pripravená na škôlku a vôbec sme neriešili žiadne ranné plače. Na druhej strane za ten rok, čo bola doma aj so sestrou sa naučila istej zodpovednosti, samostatnosti, empatii... Vybudovali si pekný vzťah. Vôbec nebanujem, že išla neskôr. Z môjho pohľadu išla úplne v pravý čas!

29simona29
3. apr 2023

moj syn pôjde až fo predškolskej v septembri, je to jedno z mojich naj životných rozhodnutí vôbec, vidím v tom po každej stránke len výhody..Mladší pôjde zrejme tiež až do predškolskej

euka210
3. apr 2023

Nas mal 2r ked sa narodil dalsi, kedze bol taky mamkac a bojazlivy, tak siel do skolky az ako skoro 4r.

tiezjedna
3. apr 2023

no hlavne by bolo fajn si uvedomiť, že nedať dieťa do škôlky lebo choroby je blbosť na entú. Prejde si tým tak či tak, v horšom prípade v škole.

gypsomilka
3. apr 2023

Syn nastupil ked dalsie dieta malo 4m. Sice sem tam doniesol daku chorobu ale vsetko bolo ok. Chodil dokonca aj cez prazdniny.

nwnw
3. apr 2023

Nasa byvala pediatricka nam poradila nedat kymnebude mat mladsi aspon rok.

ivangeline
3. apr 2023

Ja sa tiez neviem rozhodnut. Davam prihlasky ale rozhodnem sa az v septembri. :D