Kedy je čas dať dieťa do škôlky?

mon1806
6. sep 2024

Dievky kedy je vhodny čas dat dieta do skolky ? Moja ma 2 a pol v oktobri je prijata bola jeden den ale bola to katastrofa zvracala boji sa vsetkeho nemozem od nej ani na krok tak sme si dali pauzu no neviem kedy zacat znova ?
Od januara nastupujem do roboty tak neviem akoze :D

3009
6. sep 2024

@mon1806 no treba len vydržať a dávať ju tam.

lenka2710
6. sep 2024

@mon1806 no môj po 2 dňoch začal hnackovat, to bolo minulý rok, tak potom som ho dávala len na pol dna! Bola som doma, takže mi to nevadilo! Tento rok keď videl, že ho chystám do škôlky, tak začal hnackovat 3 dni pred nástupom a ani nenastúpil! Neviem ci to z toho, bola som mu dat spraviť aj vyter, či to nemá infekčné, čakám na výsledky! Ak budú dobre, v pondelok pôjde a uvidíme! Zas budú učiteľky určite frflat, ale do kedy bude doma?? Od 1.oktobra nastupujem do prace

mimi3008
6. sep 2024

Skus ju nechat doma v septembri a potom davat napriklad na 3 dni v tyzdni po pol dni mesiac, potom november cely tyzden po pol dni, potom december uz full time

janinka112
6. sep 2024

@mon1806 moja minulý rok nastúpila na pol dňa, keď mala dva roky a tri mesiace, tiež bola dva dni a potom ostala chorá a tak to šlo celý rok, pár dní v škôlke, týždeň alebo dva doma, takže na prácu som mohla zabudnúť. Tento rok začala chodiť na celý deň a tiež nie je úplne v pohode, nechce tam spať, no ale musí si zvyknúť, bohužiaľ.

lienka.7
6. sep 2024

@mon1806 dat na pol dna a vysvetľovať a vysvetľovať. Cez víkend chodiť okolo skolky a hovoriť co tam bude robiť a pod. To si inak mala robiť už cez prázdniny... a poprosiť učiteľky o pomoc a trpezlivosť s nou.
Do januára mas času dosť.

lealikk
6. sep 2024

@mon1806 a nemate take ze adaptacny program? ze prvy tyzden na dve hodinky, dalsi tyzden do obeda iba napapat a domov a potom dalsi tyzden uz aj so spinkanim? skuste sa dohodnut s ucitelkami. alebo mozno zatial aspon na prechadzky chodit s nimi aspon. do januara sa nauci.

kleopatra114
6. sep 2024

U nás v 3 ešte nebola pripravená . Za ten rok sa zmenila a už je skolka bez hysakov . Ale teda , mohla som si dovoliť byt doma .

slavomira236
6. sep 2024

@mon1806 moj starsi isiel ked mal 3roky a 8mesiacov bez problemov no bol viac doma ako v skolke. Dcerka isla nemala este 2,5 a isla s radostou od prveho dna. Nezaplakala ani raz..davaj na 2hodinky a potom aspon na pol dna urcitu dobu. Ale byvam oprosi skolke v dome mensej a ten plac co pocujem zo skolky doobedu je fakt riadny...☹️

3princezne
6. sep 2024

Neviem, ci ti pomoze moja skusenost, ale aj tak napisem. Dcerka isla prvykrat do skolky, ked mala 2,5r. Isla do sukromnej, kde bola v jednej miestnosti aj so starsou dcerou a mala dobre pani ucitelky, takze potencial bol pefektny, aby si zvykla. Ale teda hoci prve dni u nas vyzerali relativne fajn, zacalo sa to velmi zhorosovat, az som ju proste odhlasila. Teraz nastupila ako 4r, tesne pred 5r. Ale poviem ti, nejaku velku zmenu nevidim, je to rovnako nic moc ako ked isla prvykrat. Je velmi citliva. Tak sme ju dali len na pol dna. Ale ty ak musis do roboty, mas obmedzene moznosti. Takze zatial by som jej dala mozno chvilu pauzu a potom postupne nastupit na kratsi cas. Pripadne skusit aj nejaku zmenu skolky, ak by to malo nejaky zmysel. Alebo este pokusit sa v robote poriesit nejaky skrateny uvazok

papver12
6. sep 2024

Podľa mňa od troch rokov je to už v pohode. Nechápem, že dnes dávajú do škôlky už 2 a polročné deti. To je ešte stále batoľa a ten čas by som si užila doma s nim. Ja svoje dám až v 3 alebo 3 a pol rokoch. Skôr určite nie. Detičky stretáva na ihrisku.

vevesh
6. sep 2024

@papver12 a ked potrebujes do prace, tak co? 2,5rocne sa davaju preto, ze maji este pol roka na adaptaciu a zistenie, co a ako. Nie kazdy si moze dovolit sediet doma do 6 rokov🤔🤔🤔

papver12
6. sep 2024

@vevesh V tom prípade na čo si mala dieťa? Nemala by som dieťa ak by som vedela, že musím potom urýchlene nastúpiť do práce. Po VŠ som pracovala, dosť si zarobila a nastavila si život tak, že keď príde dieťa bude prvoradé než akákoľvek práca. Že dnes matky a páry nerozmýšľajú pár rokov dopredu, tak za to ja nemôžem. Nie každý by mal mať dieťa žiaľ. To, že si niekto nemôže dovoliť sedieť 6 rokov doma mi je ľúto, ale je to len a len jeho chyba. Trebalo s dieťaťom počkať alebo nemať radšej žiadne.

kris_tin257
6. sep 2024

Väčšinou platí že čím je dieťa menšie tým je to jednoduchšie, môj syn išiel v dvoch rokoch a úplne bez problémov nove kolektívy učiteľky prostredia, teraz bude mať 5 a nový kolektív či prostredie zvláda o dosť horšie 😊

vevesh
6. sep 2024

@papver12 nezelam ti nic zle, ale nehovor hop, pokym si nepreskocila. Stavaju sa situacie, ktore nevies predvidat. Ze ty si si naplanovala, no boh sa len zasmeje na tvojich planoch....
Ps: tretie dieta islo v 2,5r- lebo keby nenastupilo, dostalo by skolku az v 5 rokoch, ak vobec. A ono tu skolku v tom veku ako 3 dieta v poradi potrebovalo ako sol a k mojmu udivu v pohode chodilo bez vsetkeho. Stvrte tiez dam zaskolit v 2,5r. A uvidime, ako to zvladne. Ak budem musiet do prace ci skoly, tak bohuzial....🙃

anickaaa6aaa
6. sep 2024

@papver12 a vieš že v iných krajinách sveta nemajú taký luxus byť doma do 3r? Podľa Teba by som ani ja nemala mať dieťa lebo som ho musela dať do škôlky v troch rokoch. Otehotnela som počas vysokej. Synovi naozaj nič nechýba!

44janica44
6. sep 2024

@papver12 že to prežijú deti v zahraničí kde matky idú do práce po pár týždňoch. Keby sme sa riadili tvojou teóriou tak sa rodí tak o 90% menej detí.
A sú profesie, čo si nemôžu dovoliť sedieť 6 rokov doma ... Napr lekárky - už teraz ich je málo akoby si sa zatvarila keby ti pediatricka povie, že ok teraz budem 10 rokov doma lebo plánujem 2 deti, zariaďte sa ako viete....

Dcéra išla teraz do škôlky o chvíľu ma 3, je na pol dňa a ja som doma kým si zvykne a preckame choroby. Mám ušetrené môžem byť doma a aj tak šla do kolektívu.
A 90% deti plače, keď nastúpi a je jedno či je to v 2,3 alebo v 5 rokoch. Doteraz si pamätám ako v prvej triede ZŠ plakal spolužiak za mamou asi pol roka, nebola povinná predškolská tak nechodil a potom s ním mali patálie lebo učiť sme sa nemohli keď 2 h prereval, musela mama sedieť v rohu triedy alebo na chodbe kým si nezvykol. Mám skoro 40 r a doteraz si to pamätám.

mia93
6. sep 2024

Ja ako učiteľka v škôlke odporúčam dieťa dať do škôlky aj keď cirkusuje a plače. Na to sme v škôlke, aby sme detičky smerovali k zvyku. A popravde radšej by som dva týždne mala v škôlke aj 10 nových uplakaných/histerických detí ako postupne celý polrok. Vždy hovoríme rodičom aj keby sme ich odtrhli od dieťaťa, že dovidenia, prídite poobede po dieťa, my si poradíme. Ak je takýto problém, že vracia, tak ho dať do škôlky hneď na ďalší deň po dni kedy nevracia a normálne sa stravuje. Jasné, že to je pre nich šok, hlavne pre tie najmenšie, ale zvykne si a pochopí, že do tej škôlky pôjde aj keď bude zvracať (je odpozorovaná príčina inak? my sme mali vlani malú čo si sama strkala prsty do krku aby sa povracala).

medda_beda
6. sep 2024

@papver12 Lebo matky deti do škôlky dávajú len tak z nudy nie? Za čias môjho muža deti chodili do jasiel.
Deti chodia do jasiel oveľa skôr než 2 roky.Každá by najradšej bola s dieťaťom doma, ale nie každej muž zarába toľko aby potiahol všetko sám a nie v každej práci ťa budú čakať a ak je to vyhovujúca práca a človek o ňu prísť nechce tak sa musí vrátiť aj skôr.

papver12
6. sep 2024

@44janica44 Predstav si, že ja lekárka som. Dokonca pediater. A budem sa opakovať - ak si to nevieš zariadiť, tak radšej žiadne dieťa. To, že je málo lekárov nie je môj problém - treba voliť inak aby to zdravotníctvo bolo lepšie. Ja som si svoju prácu robila a budem robiť najlepšienako viem, ale za stav zdravotníctva naozaj nemôžem.

papver12
6. sep 2024

@medda_beda Vo svojom okolí vidím nezúčastene matky, ktoré dajú svoje 2 ročné dieťa do škôlky aby komečne mali pokoj a mohli s kamoškou zbehnúť na kávu, cigaretu alebo si dať spraviť manikúru. Áno, sú aj matky, ktoré musia do práce, ale na to treba myslieť predtým než sa rozhodnem mať dieťa. Ja som vedela, že s dieťaťom chcem ostat doma čo najdlhšie a pripravovala som sa na to aj v praci. Finančne sme sa s manželom tiez snažili zabezpečit. Tie roky s dieťaťom doma sú pre mňa najkrajšie a posvätné a nechcela by som počas nich myslieť na to, že ho čoskoro musím odložiť do škôlky, lebo musím do práce. Na škôlku má čas v 3 alebo 4 rokoch. Chápem, že moje názory nemusia byť každej sympatické.

medda_beda
6. sep 2024

@papver12 Uvedomuješ si, že niekde sa pracovné miesta rušia zo dňa na deň?Jeden deň ti držia pracovné miesto na druhý deň ti povedia, že ak sa nevrátiš tvoje pracovné miesto bude po návrate zrušené.
Niektoré z nás ešte ani neporodili a už riešime ako a kedy pôjde dieťa do škôlky lebo to nie je jednoduché riešiť to na poslednú chvíľu.Niektoré z nás sme otehotneli po niekoľkých rokoch a nie nemáme všetci platy lekárov lebo existujú aj iné dôležité pracovné pozície ktoré niekto robiť musí.pPracovná situácia sa nám menila z roka na rok, zo dňa na deň.

Napísať inej žene, že radšej nemala mať deti.Neviem potom či by si tu medicínu vyštudovala keby do štátnej kasy neprispievali všetky tie deti ktoré sa narodili pracujúcim matkám.
Ja som išla do škôlky v 3 rokoch, manžel skôr do jasiel.Ani jeden z nás si nepamätá čo bolo v tomto období a ani jeden z nás nezguvíňal.

Takže bez súdov si zariaď život aký chceš ty.Ale ak raz nechceš byť súdená ako matka tak nesúď druhé za ich rozhodnutia lebo to, že budeš s deťmi doma z teba nerobí ešte super matku.Tou sa staneš až keď ti dá hodnotenie vlastné dieťa o 30 rokov.

V iných zamestnaniach by sa na teba pozerali ako na lenivú a nemali by ani záujem prijať ženu ktorá je 6 rokov doma s každým dieťaťom.Bola by si nevyhovujúci adept za ktorého budú musieť stále zháňať náhradu.Takže dobré ráno stará mama svet vyzerá aj inak.

medda_beda
6. sep 2024

@papver12 A ešte jedna vec.Nie je práca ako práca, takže nie je každej jedno či o to zamestnanie príde pretože aj tá práca môže zabezpečiť dieťaťu pohodlie a viac času s matkou ako keby bola odkázaná zobrať čokoľvek.
Moja známa tak isto nastúpila teraz do práce pretože dostala príležitosť.Môžeš si plánovať čo chceš, ale život plány mení.O rok by možno ani dieťa nemala kam dať.

A k matkám ktoré dieťa dajú do škôlky kvôli manikúre.Ja takú nepoznám ani jednu.Všetky ženy v mojom okolí aj taká učiteľka na univerzite to urobila len kvôli udržaniu miesta, škôlke ktorá nemá vždy miesto.

44janica44
6. sep 2024

@papver12 halooo ja zarobené mám a zostávam rok doma a dieťa chodí na pol dňa do škôlky ... Lebo potrebuje kolektív a potrebuje byť aj s inými deťmi samé a to žiadne ihrisko ani hernicka nemôže nahradiť.
Myslíš že tvoje vedomosti a skúsenosti budú po 6 rokoch alebo koľkých doma na rovnakej úrovni ako keď si odchádzala na materskú? ....
Gro doktoriek čo poznám chodilo do práce aspoň na pár hodín do týždňa počas rodicovskej aby "z toho nevypadli" povedzme si úprimne, keď je žena iba doma s deťmi tak zabúda veľmi rýchlo.... Každá to tak má... Prax je prax a žiadne čítanie článkov a vzdelávanie ju nenahradí.
Mimochodom si veľmi empatická pediatricka... Ako si dovoľujes povedať, že ženy dieťa odkladajú do škôlky aby mali pokoj. Nikdy ti žiadna matka nepovedala, že na dieťa čakala roky a stalo ju to x 1000 €... Si predstav že možno mali ušetrené aby mohla byť s dieťaťom 6 rokov doma a úspory minuli na to, aby to dieťa vôbec mohli mať.

mon1806
autor
6. sep 2024

Dakujem dievcata boli sme je pravda len den ale je to masaker aka na mna je nemoze ani manzel snou byt co nimdy v zivote taky problem nebol no nic je cas ju pripravovat viac