Kedy dať do škôlky staršie dieťa?

8. dec 2022

mam dcerku co bude mat v juni 3roky. povodne mala ist do skolky od septembra 3r a 3mes. kazdopadne v juli sa narodi surodenec. tak uvazujem ci ju nezaskolkovat na jar napr od marca. mam dojem ze by to mohlo byt pre nu lepsie. sby nemala vela zmien naraz sby som mohla chodit na adaptacny s nou aby mozno presla prvymi chorobami ktore dufam na jar nie su az tak zle ako na jesen. prosim mamy ktore mali podobny rozfiel medzi detmi. rafite skolkovat pred porodom alebo s novorodencom doma? dakujem za skusenosti a postrehy

bashawelle
8. dec 2022

Nechala som staršie dieťa doma o rok dlhšie, ak kvôli skolkarskym chorobám. Bolo to super a fakt mu nič neušlo.

luliu
8. dec 2022

Aj ja som dala staršie o rok neskôr, v 4. Bolo to fajn

lauriik
8. dec 2022

Neni moc dobre ked nastupuje dieta do skolky vtedy ked sa narodi surodenec. Moze mat pocit, ze ju odstrkujes. Takze bud skor alebo rok pockat ako pisu baby 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
myshela
8. dec 2022

Mám rovnako chalanov, starší ostal rok doma, potom aj 1,5r lebo prišla korona a bola som na materskej takže škôlka podľa pokynov nebola nutnosť. Bol potom o rok dlhšie v skolke

tosomja
8. dec 2022

Ja mám 2,5r a 1,5r a dám ich naraz s mladšou.

zorkahorka
8. dec 2022

Co sa tyka chorob, je jedno, kedy das. Chore bude rovnako, tymi bacilmi musi prejst. U nas byva vela deti chorych aj v maji a juni a aj medzi predskolakmi, tak si potom vyber 🤷‍♀️ napriek tomu skus adaptacny program. Ak ti dieta vezmu aj skor do skolky...
Moj mladsi syn sa narodil v oktobri, starsi chodil mesiac do skolky a bol covid. Dr nam odporucila,aby ostal po narodeni maleho doma. Nechala som ho mesiac, dlhsie som nechcela. Prislo mi to zbytocne... ved kolkokrat sme na jesen chorlavi aj s muzom a co teraz? Odlozime dieta kvoli tomu teraz niekde,aby sa nenakazilo? Aj ked prisiel starsi nachladnuty,maly to nechytil, covid zo skolky nedoniesol,prisiel z inej strany a obe deti ho zvladli bez priznakov.

autor
8. dec 2022

nuz ja som aj orakticky uvazovala ze by mi bolo lahsie ked by v tej skolke bola. uprimne ona bola narocny novorodenec. kojenie rozbehnut nespala neviem si predstavit mat take babo a ju k tomu doma. mam dojem ze by som sa poriadne nevedela venovat ani jednemu. pride mi se ona ma mala 24hod denne pre seba tak ze poskytnut novemu babatku 8hodin denne jeden s druhym je aspon nieco. ako realne vyzerali vase dni mat doma novorodenca a starsie trojrocne dieta? ja som s nou zvyknuta chodit cvicit na ihriska na kruzky do herni na vylety. to si naozaj neviem predstavit aj s mensim....

uskrnica
8. dec 2022

Hej hej to chapem a ja by som ju asi dala do skolky. Mozno ak by sa ti podarilo aj skor, nech si zvykne a nebolo to na nu moc ked sa jej narodi surodenec. Takto by uz mala nejake tie nove kamosky v skolke, tak by to mohlo byt ok. Co sa tyka chorob, tak si myslim. ze chore budu tak ci tak

miroslava21
8. dec 2022

A realne ti ju aj zoberu v marci do skolky? Ak teda chapem dobre este len idete davat prihlasku aby mohla ist v seotembri...cize v marci je asi mala sanca ze ti ju zoberu.

keiko33
8. dec 2022

Záleží aj od povahy dieťaťa. Syn je októbrový a a dala som ho do škôlky keď mal skoro 4. Ale on nebol ešte pripravený ísť do škôlky, keď mal 3. Dlhšie nosil plienku, bol dosť na mňa naviazaný. Dcéra bola prihlásená do škôlky od februára, keď mala mať 3 roky, no po synovom nástupe do škôlky sa doslova doma nudila. Zrazu ostala sama. Našťastie sa uvoľnilo miesto v škôlke počas adaptačného procesu a nastúpila v novembri. Mala 2,5 roka a hneď sa prispôsobila. Doma som vtedy mala ešte novorodenca. Dcéra síce bola často chorá, viac doma ako v škôlke, no mladšiu okrem kiahní nenakazili, čo som bola prekvapená. Bola plne kojená,tak aj to asi pomáhalo. Je to na tebe, ale ja by som ju dala skôr, ak je taká možnosť. Pred pôrodom budeš mať čas ju vybrať zo škôlky aj skôr, budeš sa jej môcť viac venovať a pripraviť si veci pre bábo. No a keď sa bábo narodí, kým bude v škôlke, doma si všetko porobíš a jej sa budeš môcť venovať po škôlke.

bashawelle
8. dec 2022

U nás to bolo super. Chodili sme na ihriska, menšie dieťa v šatke, neskôr v kočíku . S dvoma deťmi mi dokonca bolo veľakrát jednoduchšie ako s jedným, nejaké obmedzenia som nevnímala, najma kým bolo mladšie úplne malé. Keby staršie nebolo taky milovník kolektívu, stačil by v pohode predškolský ročník.

thoughtfulweirdo
8. dec 2022

Moja išla do škôlky v 3,5r, keď mal mladší súrodenec 4 mesiace. Neviem, či ti ale poradím, lebo ja som rýchlo zistila, že pre mňa je jednoduchšie, keď je s nami doma 😀 mladší bol (a stále je) "pekelnik", ako novorodenec spal možno 5 hodín z 24, tak som sa veľmi rýchlo naučila fungovať tak, že bábätko jednou rukou držím na prsníku, druhou sa hrám so staršou a obriadujem seba aj domácnosť 😄 mali sme systém, režim, všetko. Keď nastúpila do škôlky, jednak bola aj tak stále doma, ale ešte aj boli obaja stále chorí. Nič hrozné nenosila, len sopel a kašeľ a 2x brušná viróza, žiadne horúčky ani iné hrozné choroby, ale aj tak ma šlo poraziť. Mladší bol za prvý rok života zdravý dokopy možno mesiac 🤷🏻‍♂️ on už považoval sopel za bežný stav, lebo ho mal fakt stále 🤭nevyhovovalo mi ani to, že už som si nemohla celý deň naplánovať podľa seba, keďže pre ňu do tej škôlky bolo treba ísť a to bolo tiež strach a hrôza, lebo mladší ani v kočíku, ani v nosiči, ani v aute, furt len škriekal. Staršia ale škôlku od prvého dňa miluje a plače, keď tam pre chorobu nemôže ísť, tak chodí a ja každý deň hundrem, načo sme ju tam vlastne prihlasovali 😅 keby sa môžem rozhodnúť znovu, šla by až do predškolskej.

martul
8. dec 2022

Ja som to takto presne spravila a bolo to super. Najšťastnejší nastúpil do škôlky a ja som až potom porodila, nemal pocit že on musí ísť do škôlky a ja s babom doma. On mal svoj program bol tam spokojný, ja som si doma vklude chystala veci pre bábo, potom som porodila a on chodil do škôlky a ja som doma bola s babom.
Choroby donesie tak či tak to máš iedno

zorkahorka
8. dec 2022

Autorka: ako som to zvladala s dvomi? Lahsie ako s prvym, ked bol sam 😀 uz si vytrenovana,neboj. Male bude viacmenej stale spat, vobec nemusi byt take náročné ako prve. Ja som napruek tomu bola rada,ak bol starsi v skolke medzi detmi ako doma si mnou. Viac sa tam naucil a ja som si mohla viac vychutnat maleho a porobit doma cosi.

hariet
8. dec 2022

Ahoj, ja mam deti presne ako ty a ja som dala starsie v sept do skolky po 2 mesiacoch, ked sme boli spolu doma. Zvladol to super, skolku ma rad a ja sa mozem viac venovat aj mensiemu aj domacnosti. Chodim pre neho o 3 a potom mame dost casu este na seba. Mne to takto vyhovuje a aj maly je spokojny v skolke. Je to individualne, sprav tak, ako to citis, ze bude vyhovovat vasej rodine.

autor
8. dec 2022

@miroslava21 ide o sukromnu skolku kde vieme nastupit flexibilne

beata_k
8. dec 2022

Zo skolky ti bude chodit chore. Budes behat od jedneho k druhemu. Alebo ako bonus ti nakazi aj babatko. So skolkou by som pockala.

ivangeline
8. dec 2022

Doma. Mam doma vsetky 3, uz premyslam, ci neskusim dst od pol roka...ale zstial su stastni a malo chori.