Kedy dať dieťa do škôlky?

mary06
26. apr 2023

Ahojte, viem že jej to individuálne a matka pozná dieťa najlepšie..ale kedy ste dávali deti do škôlky,. V septembri bude mať 2,5 a bolo nám odporúčané ho už dať vzhľadom k tomu že nerozpráva..ale neviem, je skôr introvert, momentálne na mňa naviazaný, preto sa bojím ako by si tam zvykal, keďže už teraz na ihriskách tým že nerozpráva deti od neho bocia,prejavuje sa len hmkanim, zvukmi.. uvažujem teda skôr od januára.. aj keď pôvodný plán bol od tých 3,5 rokov, keďže ho mám kde nechať a bol by viac vyzretejsi... Ale tým že nerozpráva ho asi musím dať do kolektívu.. to len taký výlev..ak máte podobnu dilemu alebo skúsenosti napíšte , dakujem

slavomira236
26. apr 2023

@mary06 preco by si musela? Moj isiel skoro ako 4rocny..a dcerka2,5..obidvaja rozoravali a chcelu deti..
.

danulicek
26. apr 2023

jeden syn išiel ako 3,5 r a druhý ako 2,5 r. rozdiel som nevidela v podstate v ničom, jedine v tom, že menší sa veľmi rýchlo adaptoval. staršiemu to trvalo o niečo dlhšie, ale to je skôr dané povahou ako vekom. urob tak, ako to cítiš. vôbec ho nemusíš dať do kolektívu len preto, že nerozpráva. práveže skôr bude pociťovať tvoju úzkosť z toho celého, ak s tým nie si stotžnená, a zvykne si ťažšie - a je jedno, či bude mať 2,5 alebo 3,5.

camelie12
26. apr 2023

A je uz odplienkovany alebo este nie?

Kedze pisete, ze je na vas dost naviazany a mate ho kde nechat, dala by som ho ako 3,5 rocneho do skolky. Teraz by si asi zvykal tazko a adaptacia by bola dlha.
O rok bude viac pripraveny.
Myslim si, ze maloktore dieta pred 3 rokmi je naozaj vyzrete na skolku.

Nic mu neujde podla mna.

januska12323
26. apr 2023

Málokde berú deti mladšie ako 3 roky. Zatiaľ stačí keď bude chodiť na ihrisko.

zenulkaaa
26. apr 2023

Nie nemusis. Moj isiel do skolky v 3,5 roku, tak ako mal ist, tiez malo rozpraval, ale neuvazovala som kvoli tomu dat ho skor. Naco by si ho tak skoro davala, ak nemusis.

mary06
autor
26. apr 2023

@camelie12 veď to že nie je odplienkovany , pracujeme na tom.. okolie tvrdí že v lete to zvládne, ale viem že to nejde úplne nasilu a aj NATO musí dozrieť.. keby rozprával asi by som ho dala od tých 3,5. Čítala som veľa skúsenosti kedy sa fakt škôlke rozmotal jazyk čiže sa bojim aby som mu neuškodila tým že ho nedám ale zas aj neuškodila že ho dám a bude to zle znasať psychicky.. aj keď zo škôlky ho možno stiahnuť potom kedykoľvek..

titla
26. apr 2023

@mary06 A zoberu Ti ho do tej skolky vobec, ked nerozprava? Lebo u nas v skolke bola jedna z "poziadaviek" pri prijimani deti, ze maju vediet komunikovat. Nemusia vediet viest suvisle monology, ale mali by byt schopne vyjadrit svoje potreby a poziadavky (potrebujem cikat, chcem pit, a pod).

luccija
26. apr 2023

@mary06 chlapci začínajú väčšinou rozprávať neskôr.Kvoli reči by som ho tam vôbec nedávala skôr.Podla mňa väčšina detí si lepšie zvykne od 3,5 -4 r isté sú výnimky také deti čo sú extroverti a kolektív si vyžadujú.ma nejakú poruchu reči či diagnózu, alebo ešte sa nerozrozpraval?
Hovorí už bežne slová?
Nie, má svoj čas a daj na svoj pocit.Ked je ešte na teba dosť naviazaný viac mu to uškodí, alebo sprav kompromis pol deň

mary06
autor
26. apr 2023

@januska12323 veď jasné nemám ani istotu žeby ho vzali aj keď nám logopedicka povedala žeby nám dala odporúčanie k žiadosti.. ktovie či by zavážilo

svetlonos
26. apr 2023

@mary06
ahoj, to akyze genius ti radi dat ho koli reci do skolky?? Takych "odbornikov" nepocuvaj. Niektore deti proste zacnu hovorit neskor. Je na teba naviazany, mas ho kde nechat, nedavaj ho do skolky. Skor ako pomoze mu to zrejme uskodi. Aj ja som dala maleho v 2,5 roku - ale k pani, ktora ma u seba doma len max 4 deti. Ma to tam rad, vidim ze je spokojny. Do skolky by som ho dala tak skoro, len keby som v hmotnej nudzi alebo zdravotne zle na tom. A ano, su aj deti ktore to davaju v skolke lavou zadnou aj skor, ale nie vsetky su rovnake.
A vobec sa netrap recou, ries to s dr a bude dobre, neboj. Este budes rada spomínať, ako bolo fajn ked tak nekecal 🙂. Kamoska vravela, ze jej maly od 3 rokov nerzprava ib ked spi 😁

mary06
autor
26. apr 2023

@luccija boli sme u logo, tak proste to diagnostikovala ako oneskorený vývin reči..

sasalu1
26. apr 2023

Ja by som porozmyslala aj nad nejakymi kruzkami, kde moze byt s tebou a zaroven je aj s detmi, napr. BabyBalance. Nas introvert si tam oblubil kolo kolo mlynske a pomohlo to pri nastupe do skolky. Podla mna je este malicky, nas zacal rozpravat tiez az ako 2,5 rocny a o 3 mesiace na to sme ho dali do skolky. Bola som spokojnejsia hlavne z toho pohladu, ze chapal kam ide a ze sa prenho vratim. Skor som to unho nevidela.

camelie12
26. apr 2023

@mary06, chapem vas. Asi kazda mama tak rozmysla, zvazuje viac moznosti. A nikdy si nie je uplne ista, ci sa rozhodla spravne.
Podla mna zacne rozpravat aj doma (ked budete trenovat podla rad logopedicky). A pre jeho psychicky vyvoj bude urcite lepsie, ked pojde ako 3,5 rocny.

Tiez nas mladsi syn (vlani v lete mal tiez 2,5 roka a rozpraval malo. Ozaj len par slov). Po 3.roku zacal rozpravat viac, aj ked v porovnani so starsim synom je to stale menej.
Do skolky pojde teraz od septembra ako 3,5 rocny. A tiez je na mna stale dost naviazany, tak som zvedava, ako to zvladne(me).

zuzkaa1991
26. apr 2023

@mary06 moja isla ako 2.5r nerozprávala vobec bola medzi 3r az 3.5r detmi vtedy vlastne bol aj covid takze viac menej bola vkuse doma...ako tak zacala rozprávať po 3r a vety 3.5r tiez bola naviazana ale skolka je ina...ja brigádujem v sukromnej kde mame 15m ci kolkko ma maly a v pohode kazde dieta rano place.mame 3r uz skoro rok chodi a stále place moja ma 5r a tiez zvykne cirkuskvat ale našli sme kompromis ze ak nastupuje po chore (vydrzi max tento rok 5dni) ide na poldna dva tri dni....minule roky vydrzala 1 az 3 dni v skolke a 3 tyzdne doma ;)

oblecenie99
26. apr 2023

@mary06 Môj mal dva roky a 8 mesiacov, predtým chodil už rok do jasličiek, a veľmi nás tlačili do škôlky, v jasličkách hovorili, že už tam bude starý, že samé batoľatá a pod... 3 roky mal koncom decembra. My sme teda dali, aj akceptujem, že mali pravdu a malý nemal problém adaptovať sa v škôlke ale takto už s menším odstupom by som povedala, že do toho januára kľudne mohol zostať v jasličkách, prečo nie. Ale je pravda, že v škôlke sa teda rozrozprával naozaj veľmi dobre. Na druhej strane, v súkromných škôlkach sú menšie kolektívy a deti od 2 do 6 rokov a v pohode. Ide o to, ako to cítiš ty, ak ty sa nemusíš ponáhľať do práce či vieš vyriešiť stráženie a nie si zatiaľ úplne stotožnená so škôlkou, tak ešte nedávaj - malý je ešte naozaj maličký.

mia_von_prag
26. apr 2023

Toto mi príde celkom drsné. Naviazané dieťa, ktoré sa nevie dohovoriť, nechodí na wc hodiť do veľkého kolektívu. Myslím, že je na to ešte malý.

Nechceš skúsiť nejaké postupné začlenenie do kolektívu? Napr. nejaky krúžok, kam by si mohla chodiť aj ty s nim a postupne by ostal sám? Alebo súkromnú škôlku, kde by strávil 1 - 2 dopoludnie v týždni?

U môjho syna ten kolektív spravil veľa. Mal 2roky a 8m, keď začal chodiť do menšej detskej skupiny (sukr. škôlka) Nerozprával, ani za nič si nesadol na nočník, nechcel sa obliekať, vyzliekať. Do 2 týždňov začal naozaj opakovať slová, spájať vety (nehovorím, že to je len zásluha škôlky, veľa veľa sme spolu trénovali, ale vtedy sa to zlomilo, keď sa potreboval dohovoriť aj s inými okrem mňa) a keď chodili všetky deti na nočník, pridal sa k nim tiež. Takže nám kolektiv pomohol.
Jedna učiteľka tam bola na 6 detí.

V štátnej škôlke je jedna učiteľka na 20 - 25 detí a nedokáže sa venovať individuálnej každému. Nie je schopná ani každého obliecť vyzliecť a prebaliť. Takže o tomto by som teraz neuvažovala.

lilyianka
26. apr 2023

@mary06 náš v 2,5r tiež nerozprával,potom postupne začal. Do škôlky chodí od januára (mal cerstvo 3r) a huba sa mu nezatvorí🤣. Jazyk sa mu rozviazal už na jeseň a teda teraz keď príde zo škôlky a kým nejde spať tak ho počúvame 😂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikaeli
26. apr 2023

Pracujem v škôlke. Prihlášky do MŠ sa dávajú v týchto dňoch. Postup pri prijímaní nových deti býva väčšinou nasledovný - v prvom rade predškoláci, potom 5+, potom 4+, potom 3+. Niekde ešte majú variácie podľa trvalého pobytu, či podľa toho, či má v MŠ súrodenca. Pre najmenšie detičky je najmenej miest a prijímajú sa bez plienok, s čo najvyššou mierou samostatnosti - aspoň si umyť rúčky, spolupracovať pri prezliekaní, prezúvaní, piť z pohára. Moje obe deti nastúpili ako 2,5-ročné, obe sa rozhovorili nástupom do škôlky. Odporúčanie od logo je síce fajn, ale v konečnom dôsledku rozhoduje vedenie MŠ. Skúsiť to môžeš, ak máš ale možnosť ostať doma, nesilila by som to.