Od 4.9 2023 syna zobrali do škôlky, prvy deň všetko okej aj sa potešil novými hračkami, takže sme boli ako rodičia veľmi spokojný ze sa mu tam bude ľúbiť chodievať, lenže na druhý deň už plač nechcel vstávať, nechcel raňajkovať, nechcel proste nič, tak čo sním hovorili sme mu až do teraz že nikam nejde iba ideme niekam ale čoby nepomáha to furt plače až kŕčovito sa napína nevieme si už rady zatiaľ kým nechodím do prace chodím snima ako z synovím otcom lebo bezomna nechce ísť lenže bude tu trocha problém keď bude synov otec chodievať sním sám to určite nezvládne potrebujem pomôcť teda synov otec ten určite ďakujem
@sasaka33 To akoze v pondelok rano mu poviete ze idete len na prelizky, alebo len tak na prechadzku a potom ho miesto toho odvediete do skolky? To je velmi zly napad. Naucite ho takto klamat a hlavne ho nacite ze vam nemoze verit. Dietatu musite vzdy povedat pravdu.
Otec by mal zacat nosit syna do skolky uz hned teraz. Deti sa ovela lahsie rozlucia s otcom ako s mamou.
Potrebujete z toho urobit rutinu. Rovnaky scenar kazde rano. Deti maju radi ked vedia presne co sa bude diat. Budice, ranajky, obliect, pomojkat, odchod. Alebo uz cokolvek si do toho dajte.
Skuste najst nieco na co by sa tesil pocas tej cesty do skolky. Napriklad my sme syna vozili do jasli kocikom aj ked nam to trvalo dlho a aj v zime po snehu, lebo sa rad pozeral na auta na ceste. Potom neskor sme chodili autom ale oklukou aby sa mohol pozriet na bagre na stavenisku. Kamoska chodila autobusom aj ked to mala iba jednu zastavku, lebo jej dieta milovalo autobus. Proste dieta vie ze ide do skolky, ale zaroven sa moze na nieco tesit ako tam ide.
Vela mu opakuj ze po neho prides. Znovu a znovu. Toto je najvacsi strach co deti maju a potrebuju to pocut.
Vytvorte si pred odchodom nejaky ritual. Daj mu bozk do dlane a potom nech si ten bozk drzi v dlani a ked mu bude smutno, nech si prilozi dlan k licu a bude to akoby si ho bozkavala. Alebo mu nakresli srdiecko do dlane a nech on nakresli, alebo da bozk tebe. Kludne mu mozes povedat ze aj ty budes smutna a potrebujes pomoc od neho.
To ze pred odchodom place je OK. Znamena ze vas lubi a je smutny ze bude od vas prec. Ak po case po prichode do skolky prestane plakat a zapaja sa do hry a spi a je, tak ten plac po case prejde. Vysvetli otcovi ze si nesmie ten plac zobrat prilis k srdcu. Je to len sposob komunikacie.
@andreatytler mi sme všetko skúšali proste keď sa zatne nepomôže nič tak mu nič nehovoríme lebo ešte viac plače hovoríme u ze prídeme preňho, koníky mame po ceste a ze mu to utečie keď sa vyspinká už som tam ale nič nepomáha ale keď je už v triede prestane
No nič normálne mu povedať ako to je..mama, tato musia do práce aby zarobili peniaze a mohli sme ísť cez víkend na výlet, po škôlke na zmrzlinu a a pod. a že nemôže byť doma sám.. uistiť, že keď sa pohrá, oddýchne (nepoužívať slovo spať), naje rodičia si pre neho prídu, vymenovať kamarátov ktorí už do škôlky chodia, porozprávať mu, čo ho v škôlke bude čakať, karneval, Mikuláš a pod., a či ti nakresliť nejaký pekný obrázok..ale rozprávať sa s ním ešte kým je vkľude, nie tesne pred odchodom ..
Necitam komentare, ale za mna určite dietatu neklamat. Viem ze na zaciatku to je velmi tazke, ale to kazdy musi prezit. Dohodni sa s drobcom ze po skolke pojdete spolu na ihrisko, alebo si spolu pozriete oblubenu rozpravku (proste nieco co by dieta chcelo). Ja som synovi vzala do skolky noveho bieleho maleho macka s tym ze on nanho bude davat pozor kym bude v skolke a potom pride domov (macko ostaval v skolke v postielke v pradle s pyzamkom).
@sasaka33 Nehovorit nic je OK. Netreba o tom rozpravat za kazdu cenu. Ale ak sa opyta ze kam ideme tak treba pravdivo odpovedat. Uznat mu ten stracha smutoch, vyjadrit pochopenie ale trvat na tom ze idete ako na nevyhnutnosti zivota.
Este skuste podat takym sposobom ze vy by ste radi ostali doma, ale potrebujete ist do prace, lebo potrebujete peniaze. Ze dobre, ostanete doma, ale potom nemoze mat ziadne nove hracky, ziadne jogurty, sladkosti, ziadnu zmrzlinu, vylety, bicykel, rozpravky v TV. Proste vymenujte vsetko co ma velmi rad a co stoji peniaze a ak je ochotny sa toho vsetkeho vzdat, tak ostanete doma a do skolky nemusi. Ak bude suhlasit, proste si ho nechaj par dni doma a urob mu presne taky den akoby to vyzeralo (bez hraciek, TV, sladkosti). A ked sa mu to nebude pacit, len v klude opakuj ze to zial bola jeho volba.
Proste to nebudete vy kto ho do tej skolky nuti ale on sam sa rozhodne, lebo pociti dosledky na vlastnej kozi.
Ale zase, je len oktober, nechaj tomu cas. Ak sa v skolke ukludni a zapaja je to na dobrej ceste. Zmente tu rannu rutinu ze ho otec zacne vodit a verim tomu ze po case bude placu menej.
@sasaka33 prosím ta aspoň tie mena deti s priezviskom vymaž.... bože dobry🙏
@sasaka33 a nevyhybate, ucite ho že vám nemôže veriť. Preto nechce chodiť do škôlky, lebo vám neveri že pre neho prídete.
Skúste mu zacag hovoriť pravdu. Keď si doma, nechaj si ho doma
@fauko 🙄 tak to by museli chodiť ku psychológovi všetky deti....
Úplne bežne deti prvé dni neplacu a pride to na nich neskôr. Je to úplne bežný priebeh adaptácie.
A tiež je úplne bežné že rodič hneď rieši,,čo sa stalo v skolke".....
...no nič sa nestalo, len dieťa zistilo že tam musí chodiť každý deň, že sú tam pravidlá, ze si nemôže robiť čo chce a musí počúvať.... kým si na to zvykne, niekomu to trvá dlhsie
@simona20201309 a kde sú tam tie mena ved tam nič som nespomínala moje nervy vy teda máte kuraz napísať ja som chcela iba poradiť už nepíšte dobre keď neviete poradiť pekný deň prajem
@simona20201309 áno bežné deti neplaču a ktoré si to všetky malé deti ktoré sú tri roky doma plaču keď idú do škôlky to musia byť výnimočné deti či?
@gabika20 všetko mu hovoríme a nič nepomáha ale keď príde do škôlky je v pohode už, to je to ze teraz sú tie chrípkové obdobia týždeň v škôlke týždeň doma a to je už zlé preňho ale zas nesie chodievať v soploch do škôlky je to naťažko ved uvidíme ešte ten to rok ved už pomaly končí potom to budeme riešiť doktorkou ak prestane plakať bude to plus pre nás rodičov ďakujem za radu pekný deň prajem
Nas sa vzdy necha ukecat na gumove medvediky🤭 viem,nieje dobre ani dieta uplacat,ale dookola mu hovorim,ze mamka s tatom idu do prace,zarabat peniazky,aby sme mohli tie medvediky kupit. Rano pred odchodom.dostane zo 4 medvediky,a zvysok ked idem po neho do skolky. Obcas mrnci,ale ziadne hysaky,a samozrejme opakovat,ze po praci po neho dojdem. Nas ma vzdy v nohaviciach svoju vreckovku,latkovu,az mu je smutno,vie,ze tam ma nieco odo mna🥰
@sasaka33 1.dieťaťu klamete, mate mu vysvetľovať situáciu,podľa mňa, 2. píšeš to tu dosť nezrozumiteľne, no ako my pomôžeme synovmu otcovi, musíte ho na to pripravovať nejako spolu,deti si zvyčajne zvyknú.