Keď 5-ročné dieťa často “žaluje”

saska00
17. apr 2023

Prosím máte niekto take detičky čo často žalujú ? Práve sa snažím prísť na spôsob ako na to reagovať a ako malého posilniť a odnaučiť od toho.
Môj maly je taký dosť emočný. Má 5rokov a vkuse keď sme s inými deťmi , chodí ako sa hovorí žalovať. Buď príde s plačom že ho niekto buchol a podobne (on je ten typ že sa boji ublížiť aj muche - ako sa hovorí ) , alebo príde stym že “mami on urobil toto alebo hento pod sa pozrieť …” (vždy s niečim čo vie že sa robiť nemá).
Pripadne dneska situácia že hrali sa s bratrancom , zrazu plač bratranca , potom dobehol môj maly tiež s plačom že mattia sa buchol a že on ho nechtiac buchol pri šmýkaní 🤔
Nebijeme ho, nekricime nijako po tom , vždy sa ho jednoducho snažím usmerniť, doma normálna výchova že sa snažím ho viesť nech si uprace sám a podobne , bezne veci nijako ho netyram ani nič tak ja neviem prečo je taký 😒
Niekedy iný rodičia na neho reagujú “bože čo furt chodíš žalovať “… no to sa mi veru nepáči , čo som sa snažila si tak sama naštudovať tak očividne nevie reagovať v danej situácii a preto sa snaží vyhľadať dospelácku pomoc. No neviem ja ako tomu predísť , ako reagovať … a bojim sa keď nastúpi do školy aby stym nemal potom problém

doriiis
17. apr 2023

A ako reagujes ty,keď dôjde za tebou a žaluje?

luciana656
17. apr 2023

Keď som sa starala o deti a dialo sa mi toto snažila som sa mu vysvetliť že niekedy sa možno tomu druhému človeku nepáči keď všetko povie. Skúste ho skôr smerovať k tomu aby tým ľuďom pomohol sám alebo povedal že mu niečo vadí . Napríklad aj s tou hračkou pekne povedať že mne sa nepáčilo že si mi zobral hračku lebo je moja . Kebyže sa normálnej opýtaš normálne by som ti ju dal. V škole tak isto alebo v škôlke. Skúste mu hovoriť veci typu že je už veľký chlapec a trochu mu zvýšiť to sebavedomie že dokáže niektoré problémy dokáže vyriešiť aj sám. Za vami zo začiatku možno chodiť bude ale skúste ho nasmerovať tou cestou že by sa mal zamyslieť nad tým či tým druhým neubližuje alebo keď sa mu niečo nepáči pekne to povedať.

zorkahorka
17. apr 2023

Aj moj syn teraz zacal zalovat 😯 taja dom bola rada, ze to nerobil, lebo tuez to nemam rada... robila to dcera mojej znamej, msm pocit, ze kvoli tomu, lebo znama jej chodi stale okolo rite a je nesamostatna, takze si nevie s niektorymi situaciami sama rady. Moj syn ale samostatny je, preto ma prekvapilo, ze zacal aj on. A zacal zalovat na svojho mladsieho brata. Vzdy mu poviem,aby si to s bratom vyriesil sam - aby mu povedal, ze sa mu nepaci, co urobil a ze sa to nema. Ale ci postupujem spravne, neviem. Trva to posledny mesiac a zatial sa to nemeni...

elmivelmi
17. apr 2023

@saska00 no tak co uz,bude zalobaba.Mozno je to jejo povaha,ktovie,mozno by si mala ,vzdy ked nieco pozaluje povedat,ze ta to nezaujima.

saska00
autor
17. apr 2023

@elmivelmi jasne, ty sa troska aj pozeráš na to ako sa asi cíti to dieta? Prejaviť nezáujem (po tvojom to dokonca na rovinu povedať dieťaťu) , keď si samo nevie pomôcť a tak hľadá oporu a pomoc u dospelého ? 🤔

svetlonos
17. apr 2023

@saska00
bud rada, ze ti povie ked mu niekto ublizuje. Pozri na youtube Rodinar, myskim tak sa to vola. 1-2 pani tam pekne vysvetluju vychovu deti. Zmienka je zrovna aj o tom co je zalovanie a co prosba o pomoc. Tak ked mi dieta povie ze mu niekto robi zle, tak snad ho neposlem do ... Poriesim to s nim alebo za neho. V skolke sme mali j...u ucitelku - bila nas pravitkom po lici ak sme v pistielkach nemali zavrete oci.
Tak som to doma " zalovala". Otec urobil s nou poriadky a mne uz dala poloj, inym nie. Ti nezalovali...
V skole to iste, frustrovana krava telocvikarka ma slahla po chrbte, mala som ms bolesti a odmietla som spratat zinienku. Povedala som jej preco. Tiez som " zalovala" doma, mala som uz 13 rokov. Uz sa bala pitom na mba aj pozret. Lutujem do dnes, ze nasi nepodali trestne oznamenie. Dnes by som nemala problem jej estit na ulici keby ju stretnem. Vobec by mi nevadilo, ze je uz stara.
Takze s tym zalovanim pozor.

basska_b
17. apr 2023

Mne to pride ako taky vek, kedy zacnu byt dost citlivi na seba a zaroven kriticky posudzuju spravanie inych deti. Ucia sa tak etike. Je to faza... ktora prejde... treba trpezlivo vysvetlit, byt nablizku v kritickych situaciach

whatever1
17. apr 2023

@saska00 Porozpravaj sa s nim tak aby pochopil, ze ti moze vzdy povedat vsetko - ale diskretne, medzi 4ocami.

elmivelmi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elmivelmi
18. apr 2023

@saska00 no tak potom co sa stazujes?Tak si rada ze ti povie vsetko vlastne,co je sj dobre ale ak bude zalovat uz kazdu somarinu tak to mu rovno povedz,ze ta to zalovanie nezaujima.

milanemila
18. apr 2023

@saska00 nejdem tvrdit, ze to musi byt tvoj pripad, ale moja kamoska ma syna, kt. sa presne takto prejavuje. Ona na neho ale od malicka bola uzkostliva, “toto radsej nerob”, “na toto si este maly”, “pozor tam si ublizis”, “pod radsej ku mne, nebez daleko”, “davaj pozor zaspinis sa” atd 🙈 rovnako aj tie male problemy beznych dni mu ani nedala sancu vyriesit ale zned riesila a “pomahala” rovno. Neviem ako dlho ho dokonca este krmila, aby nebol spinavy 😩 Z toho maleho je uplny tutko aj ked kamoska je zlata a starostliva, len to co robi je extremne kontraproduktivne. Mne ten maly musim povedat, ze lezie na nervy, kazdu minutku nieco aj ked viem ze chudacik za to nemoze. Aj mojej malej sa nechce velmi s nim stretavat, lebo ze on nemoze ist ani na preliezku a hentoho sa boji a toto mu vadi a zas bude zalovat atd. Ja mam zas doma amazonku malu so stale odretymi kolenami, takze mozno aj preto sa mi to zda ako extrem a este pri chlapcovi.
Moze to byt ale aj povahou, ze je len velmi citlivy 🤷🏼‍♀️ v kazdom pripade nie je zly ani zakerny, ze by zaloval ucelovo na druhych, ale povie aj co on spravil zle. Ten aspekt, ze sa ti kvazi so vsetkym zdoveri je pozitivny. Mozno ho to prejde.

saska00
autor
18. apr 2023

@milanemila hej, to by som chápala, ale ja som ho praveze takto neibmedzivala 🤔 samozrejme že som mu povedala keď bolo niečo nebezpečne a nemá tam ísť ale nie prehnane , normálne sa hrával všade , aj som ho nehala zašpiniť aj všetko 🤷🏻‍♀️

No príklad ešte má napadlo že aj v takejto situácii ako reaguje.
Chodí v škôlke na logopediu , raz som tam snim išla lebo nebol vtedy v škôlke , trvá to asi 5 minút.
Pani sa ho snažila učiť nejaké písmenko , opakovala mu to , upozorňovala že ako to má robiť a ja som už videla na ňom ako mu je do plaču pri tom opakovaní , až nakoniec sa aj rozplakal že a on to nevie (akoby nemal záujem sa to ani učiť keď to na prvý krat nevedel )…. Jednoducho keď mu niečo nejde chvíľu nebaví ho to … alebo keď mu to furt opakovala on si myslel že na neho kričí a už mu išlo do pľacu (akoby na neho tlačila a on to nedával) ja neviem 🤔

simca06022011
18. apr 2023

Otázne je ci hľadá pomoc, alebo sa chce len ukázať ze ti uteká povedať. V každom prípade, prejde aj toto obdobie. Vypočula by som, a neriešila, reagovala podľa obsahu... ako udrel sa niekto? Nič sa mu nestalo, skontrolujeme, vybavene, nič sa nestalo hraj sa ďalej.
Deti žalujú z rôznych dôvodov, nie len kvôli pomoci. V každom prípade na kamarátov to nebude dobre pôsobiť, tak hádam ho to prejde 🙂

milanemila
18. apr 2023

@saska00 tak je to naozaj mozno len obdobie. Vypocula by som ho, navrhla riesenie situacie a povzbudila ho, aby nabuduce skusil situaciu podobne vyriesit aj sam, ale samozrejme, ked si nebude vediet poradit, nech pride 🙂
Tej logopedicky mi je luto, mala by vnimat doeta individualne a tak aj vyhodnotit pristup, nech dieta nema pocit neschopnosti a ze je tam za trest, lebo nieco neviem.

elmivelmi
18. apr 2023

@milanemila tak ak jej tam reve denne 10deti?Ako ma vnimat individualne t teoz v praci si ku kazdemu individualna a s kazdym,koho stretnes mas individualna by si jeho city nahodou nerozrusila?Chlapec sa to nauci,musi prijat fakt ze bez pomoci nic nieje zadarmo.Mna by to nahnevalo,bud sa nauci rozoravat alebo bude rackovat.
A k tomu zalovaniu,no zalezi od priciny bud rad pozaluje alwbo naozaj sa boji a hlada utechu v mame.Z toho deuheho vyrastie ale z toho prveho tazko,hlavne nebude oblubeny medzi detmi a to zsa bude dalsi problem.

sense
18. apr 2023

Tak ja vidím rozdiel ci žaluje lebo hlada/potrebuje pomoc alebo žaluje aby bol lutovany a ukázal druhého v zlom svetle. Ja som učila aj učím dcéru ju komunikácii a k tomu ze "problémy" treba riešiť a snažiť sa to medzi sebou vykomunikovat. A tiež som sa stretla s tým ze iný rodič vychováva iným spôsobom kt nám nevyhovuje a dochádza ku "konfliktom"

simca06022011
18. apr 2023

@saska00 a inak ak mas moznost logopediu by si mala absolvovat ty s nim, isla by som inde a aj s nim, 5minutiek je malo a mal by trosku cvicit aj doma, aj teba pouci co a ako mas robit.. nam sa logopedicka venovala, bola individualna podla toho co deti zaujimalo, mala na rozpravanie aj hry na pc.. mne dala napr. ku zajakavaniu sa cely "dokument", papiere so slovickami.. a moja dcera lemur, ona by doma netrenovala, ani nechcela, ani pred zrkadlom... naucila sa to na zachode.. lebo nejaky chlapec, co chodi k logopedicke sa to tak naucil :DD taketo zazitky jej porozpravala a mala skusala :D
Ak som to zle pochopila, a chodite niekde mimo 5minut v skolke, beriem spat 🙂)

fauko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sasanka605
18. apr 2023

Sčasti je to aj povahou, moj je podobný a jeho sestra úplný opak. Vychovávaní su rovnako, štandardne im obom poviem aby si to skúsili vybaviť medzi sebou, bez jacania a bitiek. Niekedy to ide, niekedy nie. Vonku ked pride ze ho niekto udrel - posedí pri mne, poviem ze to je škaredé od iného dieťaťa a ma mu povedať aby to nerobil. Úprimne sommmala niekedy taku chut povedať nech to vráti inému dietatu … niektoré deti su fakt hnusne. U neho v škôlke uz jedno vylúčili a druhé ma nábeh, to su prosim pekne fakt 5 ročne deti ktoré boli schopné ine deti počkať vidličkou alebo šíriť na hlavu na obrubník a ich rodičia na to nic. Logopedicku by som zmenila, maly co chodi tak ma trpezlivosť a vie ako s nim pracovať.

milanemila
18. apr 2023

@elmivelmi ja mam analyticko technicku poziciu, presne preto lebo sa mi nechce natahovat s ludmi a vysvetlovat nechapavcom. Porovnanie s komunikaciou medzi dospelymi ludmi je uplne mimo misu.
Ale ano myslim si ak je niekto detska psychologicka, logopedicka, lekarka, ucitelka atd., tak je nevyhnutny individualny pristup k detom, aby spolupracovali, boli spravne motivovane atd. Dokonca aj k tym ppdriadenym v praci mam individualny pristup, kedze kazdeho motivuje nieco ine.

elmivelmi
18. apr 2023

@milanemila nie,logopedicka posle k psychologicke,ked dieta nespolupracuje.

shaola
18. apr 2023

hlavne by som sa ohradila na poznámky iných ľudí, že je žalobaba. Presne, dieťa nevie reagovať, nevie si samo poradiť. Ak je dieťa odbité s tým, aby nežalovalo, môže sa stať, že keď príde naozajstný problém (ako šikana a pod.), bude mať v hlave, že to nemôže nikomu povedať, aby nebol žalobaba.
Osobne by som mu navrhla riešenie, alebo sa spýtala, ako by sa dal daný problém vyriešiť. A následne by som sa spýtala, či to zvládne sám, alebo mám ísť s ním. Ver, že časom to zvládne sám ;)