Ahojte, potrebujem poradiť ohľadom situacie s mojim synom a jeho kamaratom. Chalani maju necelych 5 rokov. Su to spoluziaci v skolke a zaroven sme susedia. Vela casu travime spolu na ihrisku, ani sa tomu moc vyhnut neda. Rodicia su fajn, aj s maminou si mame co povedat. Moj syn je celkovo poslusne dieta, je na svoj vek rozumny, v skolke nie su s nim ziadne problemy, na ihrisku tiez nie pokial tam nie sme s tymto kamosom. Syn sa dokaze krasne hrat s chlapcami, nie je konfliktný, ale akonahle sa ukaze na ihrisku jeho kamos, tak nastane obrat o 360°. Ti dvaja su spolu ako koza a nôž. Stale si robia zle, strkaju sa, potom sa chvilu pekne hraju a zachvilu su zas v sebe. Niekedy to kvoli sprostosti prerastie az do bitky, idu si po tvari, stipu sa, kym k nim stihneme pribehnut a odtrhut ich od seba. Pritom sa jeden na druheho pytaju, ze chcu ist spolu von, vyhladavaju vzajomnu pritomnost. Aj ucitelka v skolke mi to potvrdila. Lenze nie je den aby sme z ihriska neodchadzali s revom, alebo chlapci pohnevany. Ja mam este mladsieho syna, kolko krat som s nimi sama na ihrisku (bez muza) a neviem to dostatocne riesit kedze maleho nemozem v sekunde odlozit niekam a nechat ho sameho. Tento synov kamos je taky dost ukricany pre vsetko, trosku nie je podla neho a uz vrieska na plne hrdlo, napriklad dnes bola bitka, lebo nestihol dobehnut prvy ku hojdackam a uz sa pustili do seba. Nie vzdy viem vyhodnotit kto zacal, ale iste je to, ze moj syn sa takto pri inych detoch nesprava, proste mu vracia za kazu cenu, hlava nehlava. Uz neviem ako to s nim riesit aj ked som si ista, ze vacsinou nie je on na vine, ale jeho spravanie je akokeby len odpovedou na spravanie jeho kamarata. Stretli ste sa uz s takym niecim?
Radim zbytocne neriesit. Chlapci maju taketo precudesne vztahy a ver, ze ked sa naucia casom lepsie komunikovat, ich vztah sa utrasie.
Ked chcu byt spolu, nech su spolu. Pocitaj s tym, ze sa vystipu, vycapcuju, posacu, ale napriek tomu ich to k sebe taha. Neries to a odosobni sa od toho a urob si nadhlad.
myslím, že sú spolu dlho a majú ponorku. Celý deň v škôlke a ešte aj na ihrisku...vyhýbala by som sa na čas spoločne trávenému času, s jeho maminou môžeš vybehnúť na kávu.
Normalne si mi pripomenula mna a bratranca. Pamatam si, ako sme nadsene jeden druhemu bezali do narucia, kriciac svoje mena ( ako z filmu) nadseni jeden z druheho. A niekto z rodicov hovori, ze isto o chvilu bude bitka. Tak aj bolo. A bolo to vzdy 😅 nemame ziadne nasledky, normalne sme si to rucne strucne vysvetlili. Obaja tvrdohlave povahy v tom case
@elizabet173 je to aj po dlhsom odluceni, mame to vyskusane niekolkokrat
Viem ze to je asi neprijemne, ale ber to z tej dobrej stranky. Tvoj syn si vo vseobecnosti dobre vychadza s inymi detmi, ale ked je problem, tak si nenecha skakat po hlave 🙂
Všimla si si niekedy nejaké mláďatá? Šteniatka, mačiatka, medvede.....vsetky trávia bitkami detstvo. Tak nejak to k tomu patrí. Hlavne u malých chlapcov, aj keď teda niektoré dievky sú bitkárky tiez.
Ja by som to neriešila. Chalani sa majú radi a zrejme je toto ich spôsob hry. Zasahujte len pokiaľ by to boli nejaké brutálne, ináč by som to neriešila. Vyrastú z toho za par rokov
@0silvia0 ked uz to zachadza do extremu tak sa neviem od toho odosobnit a aj druha mamina vzdy zakroci, ci uz sa jedna o jej syna alebo o mojho. A ten jej syn vzdy spusti taky vreskot, a s placom sa ide stazovat, ze cele ihisko vie o nas. Moj syn reve az ked je naozaj zle, keby sme ich nechali nech si to riesia sami, tak ten moj ma navrch a nechcem aby mal pocit ze toto je normálne chovanie a je dovolené niekoho otlkat
obmedzila by som kontakt...nie každý si sadne s každým...
@deti95060810 ved moj sa vie hrat aj s inými deťmi aj keď sme na ihrisku spolu. A ten kamos zas vôbec nie, len behá za mojim synom a moc sa do kolektívu nezapaja. Aj ked su von bez nas, tak jeho mamina mi povie, ze on sa ani nehra, iba sa vypytuje ci prídeme von
Tak ked sa obe pri tej ich hre necitite dobre, spojte sa a vymyslite system ako na nich. Zadajte mladencom pravidla. Pri prvej hadke ich oddelite a dodrzujte to. Ak niekto zacne zaparat, pojde domov z ihriska. Je to len na vas.
Podľa mňa sú na seba zvyknutí natoľko, že sa ani jeden z nich sa pred tým druhým na nič nehrá. Tvoj syn nepotrebuje hrať nekonfliktného parťáka.
Povedz synovi, že keď sa budú takto mlátiť, nebudú spolu chodiť von a ja by spm sa s ním skúsila aj porozprávať, prečo to robí. A ten druhý sa musí naučiť aj prehrávať. Keď dobehne ku hojdačke ako druhý, tak sa bude hojdať ako druhý. Kamoš je predpokladám že jedináčik 🙂
@mariaveronikag pytala som sa ho, ale nevedel mi to vysvetlit. Ja s nim velmi rozoberam taketo veci, zas neviem co druha strana. Darmo budem jemu dohovarat, ked by sa zislo aj kamosovi. Ano je jedinacik
Aj tvoj je jedinacik?
@0silvia0 no budem musit cosi vymysliet, aj ked je to obcas narocne, lebo clovek poriadne ani nevie co sa stalo a co ich tak nahnevalo a kde je pravda
@0silvia0 syn ma mladsieho brata, 9 mesiacov
No takze obaja nemaju este velmi vyskusane tie surodenecke dotahovacky, tak sa dotahuju oni dvaja. Neboj, to sa utrasie. Len si s tou druhou mamou urcite pravidla,bude sa vam lepsie zvladat tie vreskoty a konflikty.
Mozno to moc riesis, proste kto je najsilnejsi mlady kohut v kurine na toto presne pomenovanie... rovnake povahy, rovnako tvrdohlavy, idu do konfliktov... to sa vekom podda... pockaj, ked tvoj mladsi bude mat o rok-dva viac, co bude u vas doma ;) Clovek si zvykne no...
Keď nastane takáto situácia, že sa pobijú, sadnúť si s oboma a nech obaja povedia ako sa cítili, prečo do toho druhého skočili. A nech si vypočujú druhú stranu. Viem, že to bude chcieť veľa času ale postupne sa naučia riešiť si to medzi sebou inak ako bitkou. A nebudú potrebovať rozhodcu.
@anjelicek26 tak ako mam reagovat, ked za zacnu fakt bit, ze si mozu naozaj ublizit? Minule kamos syna dost nepekne uhryzol a inokedy zas moj syn jemu tak stlacil lice, že chodil tyzden s podliatinou pod okom. Lebo tie ich male konflikty, keby hned nezasiahneme, koncia takto
Tak ale u tak malych deti zasahujes vzdy..zacne jeden ci druhy zvysovat hlas ci strkat - tak ide jedna ci druha mama medzi nich a pyta sa, co sa deje? Kde je problem? vypocut jednu a druhu stranu (ano kazdemu dat priestor to slovne vyjadrit), vyriesit a hrame sa dalej...ked je jedna ci druha strana zduta jak holub, ide sa domov... ja to tak riesim roky rokuce...
@angel993 tak tak, aj konflikty sa deti ucia riesit postupne... vacsinou uz pocas toho vysvetlovania, co sa stalo opadne polovica tych emocii a agresivita nazbierana je fuc...
nestiham citat vsetky komentare, ale pridam nasu skusenost. moj syn ma presne takuto kamosku, "poznaju sa" od narodenia, stale sme chodili spolu von, aj do skolky spolu chodia. mali presne taketo obdobie, ze s inymi v pohode a spolu hroza, niekolkokrat sme sa museli rozlucit a ist domov (presne spory o hracky, o hojdacku...) ja som mala chvilu pocit, ze tym, ze spolu travia tolko casu, sa zacali vnimat skor ako surodenci nez kamosi a preto sa tak spravali. riesili sme to tak, ze sme sa chvilu stretavali menej a preslo to. ALE toto vsetko, co pisem, sa dialo, ked mali cca 2-2,5r, nie 5! teraz maju 4r a vedia sa super zahrat. ano, obcas su spory o nieco, ale uz sme ich naucili, ako si to vyriesit, a ked sa nahodou stane, ze je zly den a nejde to, tak zasiahneme my dospeli. stava sa to uz len malokedy.
tym vasim chalanom by som asi povedala, ze isty cas sa budeme stretavat menej, pripadne tyzden-dva uplna pauza, a potom podla toho, ako sa budu spravat. ked to pri najblizsom stretnuti zas nezvladnu, tak zas pauza par dni-tyzden, a potom zas vyskusame. a takto dokola, az kym sa neuvedomia 🙂
tak, ako si dospelí ľudia nemusia sadnúť, nemusia si ani deti. Má zmysle pre tie deti, aj pre vás dve stáť nad nimi a striehnuť, kedy sa zase poklbčia? Môžete im ukázať, ako sa dajú riešiť konflikty, ale ak ide o boj dvoch kohútov na jednom smetisku, veľa asi v ich veku nezmôžete. Sem tam by som sa stretla, ale určite nie denne
Nas syn ma 2.5 roka a uz rok chodi do jasli a vkuse rozprava o svojom najlepsom kamaratovi ale vzdy mi rozprava co zle sa medi nimi udialo. Jeden buchol druheho, jeden zobral hracku druhemu. Covek by si myslel ze rozprava o najvacsom nepriatelovi.😀 Tiez si myslim ze tieto hadky a bitky patria k zivotu deti a oni ich vnimaju inac ako dospelaci.
Skuste tieto zasady ktore radi Nevchova.
1. Pozor na napodobonovanie.
- Dbajte na to aby deti nemali fyzicke tresty, lebo inac len napodobnuju co vidia.
- Dbajte na to aby ste neriesili ich spory s hnevom a krikom. Nemozete tam vletiet nahnevane s tym ze idete medzi nimi nastolit harmoniu.
2. Nerob sudcu. Rodic nikdy na 100% nemoze vediet co presne sa stalo. Staci iba podporit obet a potom ukazat pochopenie pre pocity u utciaceho (Zda sa mi ze sa na kamarata hnevas, chapem) a potom uz len nacuvajte a budte tam s nim. Ak robis sudcu, jedno z deti (vacsinou utocnik) sa moze citit byt ukrivdeny a nauci sa bit zakerne, tak aby to mama nevidela.
3. Nenut deti aby sa hned udobrilia ospravedlnovali. Musia vychladnut.
4. Minimalna podpora. Cim viac zodpovednosti nechavas na detoch, tym lahsie sa naucia preberat zodpovednost za svoje skutky a hladat riesenia. Staci len zhodnotit situaciou (Obaja chcete vedierko, Ako to vyriesite?)
Moj syn ma presne takeho kamarata tiez. A teda vobec to nedramatizujeme. Ked sa postrkaju tak ich stopneme. Chlapec je tiez velmi citlivy rozplace sa aj za to ze moj si od neho nechce zobrat jeho auto. Kamaratovi vzdy vysvetlime ze teraz moj nechce mozno nabuduce. Aj tak 80% sa len handrkuju, kockuju, raz place jeden potom druhy. Nic dramaticke, to su vztahy, aj v dospelom zivote su komplikoivanejsie vztahy a menej komplikovanejsie.
Podla mňa je to o tom "kto je väčší kohút v kurine". Obaja si rozumejú a vedia sa aj spolu zahrať, ale keďže majú rovnaké povahy, obaja sa vedia aj dosť pohadat.