Kam umiestniť dieťa s poruchou reči, s hyperaktivitou a zníženou pozornosťou?

suzy_dm
4. máj 2020

Ahojte, prosím poraďte mi. Mám 3-ročného syna, ktorý má vyššie popísané problémy. Prvé slová začal hovoriť asi tak pred 3 mesiacmi, keď mal 2 roky 8 mesiacov. Samozrejme, že väčšinu komolí, len málo slov (možno 5) vie použiť funkčne. Ale vie pomenovať predmety v knihe alebo aj iné predmety, na ktoré ukážem. Problém má v komunikácii, musím mu pripomínať kedy aké sloveso má použiť, vkuse to pletie. Slová zatiaľ nespája. Musím naňho rozprávať jednoducho. Inak už pozná abecedu, niektoré čísla, rozoznáva tvary, vie roztriediť kocky podľa farieb, niektoré aj pomenovať. Logika mu funguje perfektne. Vkuse však potrebuje byť v pohybe. Keď stojí na mieste, tak musí minimálne skákať alebo sa točiť dookola. Takisto jeho pozornosť je oslabená, tým ako stále pobehuje, musím sa ho snažiť zaujať, aby so mnou pár minút niečo robil. Skončil mi rodičák a neviem kam s ním. V autistickom centre kde s ním pracovala špeciálna pedagogička, tak tá nám odporúčala ho dať do normálnej škôlky, vraj je šikovný. Problém je, že je plienkovaný a zje len to, čo chce on a tie jedlá sa opakujú. Odmieta nové chuťe. Rozmýšľala som nad MS s narušenou komunikačnou schopnosťou. Ale zoberú tam plienkované dieťa? Neviem už ako ho naučiť na nočník, keď on vôbec neobsedí a ani za mnou nepríde, že potrebuje na toaletu. Alebo je lepšie byť s takým dieťaťom doma? Mohla by som si vybaviť platený rodičák? Ďakujem za rady.

pribinak
4. máj 2020

@suzy_dm ak máš možnosť dať dieťa do spec.skolky tak to určite využi. Majú tam spec.pedagogicky, logopedku.

Mojej známej syn mal tiež obdobne problemy, krásne sa tam naučil rozprávať. On vedel povedať slovo, ale nedokázal ho použiť vo vete, nechápal jeho význam

Chodíte k logopedicke? Možno aj ona by vedela pomôcť

suzy_dm
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
suzy_dm
autor
4. máj 2020

@pribinak U klasickej logopedicky sme boli raz, no strata casu, nevedela ako nanho. On vkuse pobehoval a tak ho ucim doma ako viem. Slova mu opakujem dokola ako pokazeny gramofon, ukazujem v knihach, vsade kde sa pohneme donho hustim. Mnozstvo zopakuje aj ked skomolene. Pomenuvavat predmety vie, ale problém je ich pouzit v komunikacii, preto zacinam vybavovat tu skolku. Ci nam to schvalia neviem, kvoli tomu plienkovaniu a jedlu. Ale uz mame termin u klinickej logopedicky, kedze uz zacal rozpravat a chcem tam s nim chodit pravidelne. Syn tvojej znamej mal takisto problem s hypetaktivitou a pozornostou?

deti95060810
4. máj 2020

určite skús vybaviť predl. RD zo zdr. dôvodov ... Dieťa môžeš dať do Mš aspoň na 4 hod. ak sú problémy s jedlom, tak na obed tam nemusé zostať popr. obed zoberieš domov v obedári...Tieto deti majú problém s odplienkovaním... neskoršie sa to isto podarí.

nikpa
4. máj 2020

@suzy_dm mohla si si skúsiť požiadať o predĺžený rodičak, na jeho ,,diagnózy,, by ti mohli schváliť, no záleží komu sa to dostane do rúk. Ja mam podobny problém so synom, ma 2,5 roka a sme na tom podobne, s tým ze tie prve slova už mame za sebou. Co sa tyka návštevy logopedicky, tiež strata času, nedokazala ho zaujať a ani klinická nie. Našla som logopédicku ktorá pracuje s ABA terapiou, to je uplne o niečom inom, vie ho zaujať tak, ze obsedi a počúva ju. Neviem odkial ste, ona robi v Šali a v Trnave a naozaj je dobrá.

pribinak
4. máj 2020

@suzy_dm poruchy reči, komunikácie vždy idu ruka v ruke s inými dgn. Áno, má dgn ADHD, čiže aj poruchu pozornosti.
Logopedicka s ním robila cvičenia že okrem pasívnej reči s ním rozvíjala aktívnu reč, to znamená porozumenie
A to je bežne že vyskúšas viac Logopedicka a pedagógov.

akvi
4. máj 2020

@suzy_dm no ja by som veru ostala doma s nim, vyzaduje ozaj vela pozornosti a pochopenia a prijatia, co mu v ziadnej institucii nedaju. Mozno na par hodin parkrat do tyzdna skusit, ale to velmi ziadna MS nechce, mozno v tej specke by sa to dalo vybavit.. Inak v 3 rokoch je podla mna este skoro na nejake zavery v zmysle ADHD a pod.. Je vela deti, co v tomto veku nedokaze este upriamit pozornost na dlhsie..Ani s tou recou by som to nevidela az tak tragicky.. Ja mam doma tiez dieta, co v 3 rokoch neobsedelo ani sekundu, v MS s nim bol problem pri akejkolvek kludnej cinnosti, on vsetko ignoroval a behal dalej, rusil deti a pod.. nasa ucitelko to ale chvalabohu zvladala.. chodil napr. aj na AJ v skolke, kde mi ucitelka vravela, ze celu hodinu lozi popod stoly a hra sa na psa, ale ze na konci ked sa pyta deti otazky a pod., tak ze on vykrikuje prvy, proste on nepotreboval sediet na zadku, on vnimal aj v tom pohybe.. resp. vnimal prave v tom pohybe..

pininka1
4. máj 2020

Ja pracujem v špeciálnej škôlke a tá práca aj prístup je tam úplne iný ako v bežnej škôlke. Určite ti odporúčam vyhľadať takého zariadenie, bude neustále sledovaný a bude mať svoj individuálny plán na prácu. A aj naše logopedicky sú zvyknuté na rôzne deti a vedia ako na nich. Držím prsty.

ludinka
4. máj 2020

@suzy_dm ja mám syna ktorý bol natom podobne, dali sme ho do montessori súkromnej škôlky a nemenili by sme.
Odplienkovali ho až tam. Nebol to problém. Ak máte nejakú logopedicku škôlku na blízku tak by som ho dala tam.
Nárok na predĺženie rosicaku určite máš, len to treba vybehať po doktoroch a úradoch ...ale medzi deťmi sa viac naučí hlavne čo sa týka socializacie

suzy_dm
autor
4. máj 2020

@pininka1 A ako je to s plienkovaním takých detí? Je to problém ak je dieťa ešte plienkované a takisto nezje všetko čo dostane na tanier? Ďakujem za odpoveď.

pininka1
5. máj 2020

@suzy_dm u nás absolútne, normálne máme plienkovane deti a o tom ako niektorí jedia, resp nejedia by som vedela písať knihy.