Prosím o radu. Môj syn 2,5 roka začal chodiť so škôlky. Chodí tam týždeň v, ale 2xsa tam pokakal😪😪 učiteľka vravela, že takto to nejde. Že sa vôbec nepýta.. ja už neviem ako na.m neho. Keď je doma tak to ustriehnem to kakanie. Učiteľka vravela, že ak s to bude opakovat tak odklad až za rok 😪😪😪 ináč je šikovny, komunikatívny, papa....
2 a pol ročné dieťa ešte patrí do jaslí ... tam je prístup učiteliek úplne iný ... neurobíš nič, sám musí na to dozrieť, neprinútiš ho.
@martina2109
@pribinak curat chodí pekné sám ,či sme vonku, či doma sám ide na wc. Ráno ho dávam kakať po raňajkách sadne na nocnin a kaká
Horšie keď sa nevykaka. Vtedy poslednu dobu pustí do boxeriek😪😪
@martina2109 musis ho davat kakat na záchod, nie na nocnik
No keď nevie oznámiť alebo ísť sám na záchod je logické, že nemá v škôlke čo hľadať. Nemôžu ho stále sprchovať a prezliecť, na to sú jasle nie škôlka.
Pridavam sa k ostatnym.. doma kakanie ustriehnes? Tak logicky dieta este nezvlada odplienkovanie, ked musis striehnut, a tym padom nemoze byt v skolke. 2,5 roka je malo na skolku podla mna celkovo, ale to je len moj subjektivny nazor 🙊 neda sa dat odklad nech ide az do druheho polroka?
Môjmu sa stalo to isté, akurát, že nám sa nikto nevyhrážal odkladom 🙄 doma sa nám pýta, len v škôlke kakať nechce, tak ho učiteľky sledujú, a pýtajú sa ho a odvtedy sa ani raz nepokakal. Vraj sa môže aj hanbiť. A takisto nám odporučili doma zrušiť nočník, aby aj doma chodil na záchod. ..
napíšem ti ako zamestnec školky.
Ak ma učiteľka v triede 24 detí, a je na ne sama, tak určíte memá čas, aby sa venovala iba tvojmu dieťaťu a striehla či mu treba na wc. Potom musí tvoje dieťa umyť, prezliesť a ostatne veci ale treba dávať pozor aj na tie zvyšné deti v triede.
Doma ma matka 1-2-3 deti a niekedy ma čo robiť, aby ustriehla tie deti, a nie to 24 ako učitelka v školke.
@erikaka v škôlke je 15 detičiek sú tam 2. Ja tomu úplne rozumiem.
@martina2109 tak potom to mate lepšie, lebo u nás maju po 24 detí a je na nich iba 1.
Učiteľke sa ani nečudujem, lebo to čo popisuješ nie je odlienkované dieťa...ona nemá možnosť sledovať každé dieťa kedy sa mu chce kakať.....to by sa akceptovalo v jasliach, ale nie v škôlke, kde sa deťmi robia aj aktivity a chodia s nimi von...si vezmi ty či by si pri 15tich deťoch ustriehla kedy chce ktoré kakať, to je nereálne.....
radsej preruste docasne dochadzku a trenujte pytanie sa na wc doma skolka ho inak moze vylucit nie je este na nu pripraveny a je len v adaptacnom procese
@martina2109 nedozrel na škôlku. Jednoducho nie je ešte plne odplienkovany, lebo vtedy dieťa samo signalizuje, ze mu treba, nemusí sa ho nik pýtať ani ho striehnut. To je proces v mozgu, nijak to neurychlis,musi mu to "dopnut"
Bohužiaľ, jedine počkať zo školkou, možno bude stačiť mesiac, dva a zvládne to. No 2,5 ročné na škôlku ešte nie je takto zrelé, to je na jasličky ešte.
Čo sa týka odplienkovania, kakanie sa učí ťažšie ako cikanie. Preto veľa detí kaká aj do 4 rokov len do plienky. Ja som mala tento problém s dcérou, (plienku má kakanie som jej nedávala)že sa pokakávala ešte aj ako 3 ročná, lebo to nevedela zadržať. Napriek tomu, že bola od 2 rokov bez plienok. Doma sa to ešte ako tak dalo ustriehnuť, problém nastal v škôlke - pokakala sa. Tiež sa mi učiteľka vyhrážala, že keď sa to bude opakovať, tak ku vylúčia. A to už mala vyše 3 rokov. Našťastie sa to stalo v škôlke iba raz, pretože väčšinou kakala až poobede, keď som ju už vyzdvihla.
Toto je vec vývoja, nedá sa to urýchliť, dcéra z toho musela vyrásť. Možno by naozaj bolo dobré, keby ešte nejaký čas ostal doma, a trošku dozrel. Baby, čo ti tu píšu, majú pravdu🙂
ak sa nepyta ani doma, tak je to problem a chapem skolku, ze to nechcu riesit...kamoske sa stalo podobne, ked jej dieta nastupilo do skolky....doma sa pytal a v skolke sa zacal pokakavat....ale nakoniec bol problem v tom, ze sa hanbil povedat ucitelke a tak drzal a drzal az kym mu neuslo....ale toto nakoniec prekonali a bolo dobre....
@martina2109 nemusí byť odklad až o rok, stačí prerušenie o 1-2 mesiace a treba ho dovtedy naučiť si osvojiť tieto návyky.
@martina2109 a sú tam dve celý deň? lebo väčšinou je učiteľka v triede sama, spájame sa na pobyt vonku a v čase obeda.. ráno som sama, aj poobede som sama a aj keď nie je v triede 24 detí detí, ale 15, stále ostáva 14 detí, ktoré musí učiteľka nechať samé bez dozoru, aby obriadila tvoje pokakané.
@shaola jedna o pol 7prichadza, druhá pred obedom cca o pol 11. A potom spolu do 4.
@martina2109 takže keď jedna prichádza ráno a druhá až pred obedom, je tam sama na tých 15 deti celé doobedie.
Tvoje dieťa jednoducho nie je odplienkovane, nakoľko sa ani doma nepýta na veľkú potrebu samo. Sama by som prerušila dochadzku a toto s ním trénovala. Ak práca nedovolí, tak súkromné jasle (uhradis z rodičovského príspevku ktory stále dostávas), tam vedia super pomôcť s odplienkovanim.
@martina2109 ak je to štátna škôlka, pochybujem, že sú tam obe spolu do 16-stej. A odpovedala si si sama - je tam jedna učiteľka väčšinu času, učiteľka je zodpovedná za všetky deti, nielen za tvoje. Nemá ho kedy sprchovať či umývať a prezliekať pokakané veci, keď sú ostatné deti v triede samé. Čo keď sa im niečo stane?
@martina2109 ustrihnete kakanie…..čiže sám sa nevypýta alebo sám nejde kakat
Ty to odpozorujes? No tak to estw nie je odplienkovane dieťa
Ešte je maličký, pani ucitelka by zas nemusela z toho robiť taký problém