Je toto v súkromnej škôlke normálne?

7. feb 2023

Ahojte maminy,

chcem sa opytat tych, co ste boli v skolke s detmi na adaptacnom procese a teda ste mali moznost nahliadnut aj do fungovania pani uciteliek a rezimu v skolke.

Pitie - dohliadali ucitelky na pitny rezim? Vsimla som si, ze pohare maju na stoliku mimo deti a deti si skor pytaju pit. No tie co si nevypytaju, tak mam dojem, ze su proste bez vody, lebo aktivne ponukat som ucitelky nevidela.

Prebalovanie - ako casto deti prebaluju? Jedna sa o sukromnu skolku od 2r. a maju povolene aj neodplienkovane. Nevsimla som si, ze by vsetky deti doradu prebalili, napr. po prechadzke/ pred spanim a pod. Skor kde tu zobrali dake dieta vynimocne prebalit, mne to prislo, ze max 1x za doobedie. Maleho ked som brala po pol dni, tak plienka plna ako keby ho ani neprebalili.

Hygiena - umyvali nocniky po detoch? Pomahali im umyt si ruky? Vsimla som si, ze deti odvelili umyt si ruky, ale teda pri tych 2 rocnych to vacsinou s umyvanim vela spolocneho nemalo a ucitelky nikomu nepomahali.

Strava - pomahaju ucitelky s jedenim detom? Opat som si vsimla, ze vacsima deti malo jedlo pred sebou nech papa, ale teda moc tomu neublizili. Moj by tomu tiez moc neublizil, keby ho niekto nenachova. Zje tak 1/5 sam a dost. Ked dieta same nezje, tak proste bude v skolke hladne?

Je toto u nas standard aj v sukromych skolkach, ze sa s tymi detmi moc nebabru, alebo to pride aj vam divne? Nemam sa koho opytat, nepoznam nikoho kto ma take mensie dieta v skolke, vacsina uz nastupovala ako takmer 4 rocne, co boli dost samostatne.

chadkroeger
7. feb 2023

moj chodil do súkromnej ale teda "nahliadnuť" do fungovania ich bežného dňa som teda nemala. Koľko detí majú v triede?

ropucha6
7. feb 2023

Toto aj mna zaujima pri takychto malych detoch. Pytala si sa na tie veci aj uciteliek?

adalmba
7. feb 2023

Moje deti šli do súkromnej škôlky, keď mali 18 mesiacov. Nebola som ,, sledovať učiteľky,, . Všetky 3 deti radi chodili do škôlky. Majú radi pani učiteľky. Nechaj si dieťa doma, keď neveríš učiteľkám. Treba učiť trošku samostatnosti. V štátnej škôlke, sa s tvojim dieťaťom určite maznať nebudú....
Prečítaj si recenzie, na tú škôlku kam chces dieťa dať. V každej to funguje inak..

nique
7. feb 2023

Poziadavky, ktore mas, su skor na jasle. Mala som dceru v sukromnych jasliach. Ona bola uplne samostatna (uz mala 2,5r) a odplienkovana. Takze nebol problem. Ale male deti mali presny rezim prebalovania, krmenia. A ano, pomahali im vo vsetkom.

bluemoon24
7. feb 2023

Syn chodi do soukrome skolky od roku - adaptacni proces jsme nemeli, ale asi by s tim nemeli problem.

Rikala mi, ze pit davaji co pul hodiny pokud nejsou venku, mela jsem prinest i flasku, kdyz maly nepije z hrnku, aby mohl dostatecne pit. Maji na poti caj (slazeny asi), ale synovi davaji vodu, kdyz caj nepije.

Jak casto prebaluji ve skolce nejsem schopna rict, ale kdyz vyzvedavam syna, ma vzdycky plinku suchou. Deti po kakani umyvaji vodou pri prebalovani, maji tam i vanu, kdyby doslo k nejake vetsi nehode. Nocniky netusim, syn ma jen plinky zatim.

Deti ktere neumi jist samy, tak krmi. Vzdycky mi rikaji, ze syn si jeste pridal a kdyby jedl sam (coz doma zkousime), tak by asi vetsina byla na zemi.

Ale je to soukroma skolka od 1r, vsechno na to maji prizpusobene. Na 8 deti 1 ucitelka a 1 vychovatelka.

lenka1208
7. feb 2023

A teraz si predstav ze tam maju aj 15 takychto deti a maju kazde krmit ked su tam napriklad 2 ucky? ja viem ze mas zvysene naroky tym ze za to platis ale..aj moj chodi do sukromnej skolky a nemyslim ze kazde dieta osobitne krmia, to sa jednoducho neda stihat. Jasne ze ked je nejake co nechce same papat vobec tak mu davaju oni ale ked vidia ze ma snahu tak podla mna nesedia pri kazdom jednom. Plienky to fakt neviem ale tak podla mna ked citia ze je pokakane tak urcite vymenia. Ty prebalujes aj viac ako raz za doobedie? ved rano das cistu plienku, ked mu ju vymenia okolo 10tej a potom pred spanim tak to nestaci? ja som tiez nedavala mojim cistu plienku kazdu polhodinu..
No proste, myslim ze to trochu prehanas..ked mas pocit ze ti zanedbavaju dieta tak povedz o tom ucke a uvidis co ti povie 🤷

simona20201309
7. feb 2023

Minule tu bola otázka, či dat dieta do súkromnej, alebo statnej. Zdržala som sa komentára, ale presne toto co si opísala sa tam deje. Vezmú VSETKO. S diagnozami, s plienkami, to co zo statnej vylucia... proste všetko. Súkromná ms je jeden špinavý biznis s deťmi. Tak to potom vyzerá. Už ani tie počty nie sú to, čo bývalo... niekedy ich je viac ako v statnej.
To je to... vezmú s plienkami, nesamostatne,...a logicky sa to stíhať nedá. Preto štátne si potrpia na to, aby boli deti aspoň trochu samostatné. Trvajú na tom, q vyžadujú to aj od rodičov. Ty si tam bola, videla si to na vlastne oči. Bohužiaľ, nie každý má možnosť vidieť co sa tam naozaj deje. Ja som chvíľu pracovala v súkromnej vychyrenej ms q to co sa dialo tam, bolo naozaj neveritelne. Nehovoriac o tom, že deti delili s jednou žemľou, pretože ich omylom objednali menej. O hygiene asi len toľko- mne ako učiteľke ponukala riaditeľka príplatok, ak 2x v týždni zmyjem podlahy a WC.... 2x v týždni!!!!!! V statnej ms pani upratovačky lietajú s mopom minimálne 2x za deň a dezinfikuju toalety každý deň....
Asi toľko k súkromnej. Preto ti odporúčam, daj si v máji prihlášku na šťastnú. Ušetriš.

simona20201309
7. feb 2023

Ešte podotknem - to co sa dialo počas dňa riaditeľku nikdy nezaujímalo. Chodila na kontroly hlavne poobede, keď mali chodiť rodicia. Mali sme v tom čase stvarat zázraky, aby im padali sánky. Kontrolovala ci sú deti pekne ucesane, suché, čisté. A web samozrejme. Fotky na webe museli byť top! Odfotene pri cinnostiach, ktoré ani nemohli dokončiť, lebo sa už ponáhľali na obed do vedľajšej budovy a museli sme to časovo stíhať, keďže sme sa tam striedali s celou ZŠ. Ale hlavne ze sa stihli pofotit.

nika11103
7. feb 2023

Ty si najmi prosím tá k dieťaťu opatrovateľku , vyjde tá to možno ešte aj lacnejšie … to ako majú behať za každým dieťaťom každú polhodinu aby pilo ? Sak dvojročné dieťa si už piť vypýtať vie . Mama ho to mala naučiť . Ale teda veľmi rada by som chcela aby sa k tomuto vyjadrila nejaká pani učiteľka , že čo je na tej tvojej sledovacke naozaj take …

autor
7. feb 2023

@chadkroeger 10-15 deti, na 2-3 ucitelky. Ako ktory den.

@ropucha6 ked som sa pytala tak s nicim nebol problem, ked som tam bola s malym tak som si vsimala, ako sa staraju o ine deti a teda toto su moje pozorovania.

@simona20201309 tiez mam pocit, ze tam moc neupratuju a teda ze to nechavaju na tie ucitelky. V dvoch sukromnych som sa pytala, ked sme boli pozerat a v oboch mi povedali, ze musia upratovat same. Nehovoriac o tom, ze v tej skolke bolo citit moc. To s fotkami som si tiez vsimla, v podatate pri aktivite co trvala 10 minut, tak deti odfotili 10x a to bolo vsetko.

simona20201309
7. feb 2023

@nika11103 prepáč, ale aj za niektorými dospelými by bolo treba behať, aby pili.... niektorí majú stiahnuté apky v mobile, aby nezabudli piť. Naozaj ocakavas od 2r dieťaťa ze bude dodržiavať pitný režim???? Ja som ešte aj s predskolakmi pila ,,hromadne". . . Všetci do radu a pil každý.

simona20201309
7. feb 2023

Samozrejme ze to musia robiť učiteľky. Je to cele o peniazoch. Šetria. Nebudú predsa platiť silu na vyše. A učiteľky presvedcia, že taký nadštandardný plat by nemali nikde.... ja som tomu uverila, až kým som nezistila ze som mala o 3tis. (Ešte korun) menej ako v statnej

vikusjk
7. feb 2023

Ja som mala dceru v jaslickach od roka a nemala som ziadny problem. Neviem, ako casto ju prebalovali, ale nikdy nemala zapareniny alebo iny indikator toho, ze by bola nejako zanedbana. Napredovala krasne, naucili ju mnoho veci, ktore inak ucia deti mamicky doma, ak deti nechodia do jasli. Odplienkovali mi ju v podstate tam v jaslickach oni. Ked mala styri, dala som ju uz do inej sukr. skolky, lebo tam boli len jaslicky a ona uz naozaj bola inde, ako ostatne deticky tam v jasliach.

autor
7. feb 2023

@lenka1208 tak tu bolo na 10 deti, 3 ucitelky ked som tam bola. To sa podla mna da venovat 3 detom individualne pri takomto pocte. Lebo kazde dieta nieco vie, jedno vie papat, ine cikat do nocnika, ine sa same vyzlecke. Tak kazdemu by podla mna mohli individualne pomoct v tom co neovlada. Ved take male deticky, este nemozu vsetko vediet samostatne. Teda aspon by som to cakala podla tych reci na ich weboch.

Ja s malym chodim na nocnik, ale musim ho tam aktivne posadit, lebo sa nechce pytat. Cize on ma zvycajne plienku suchu aj cele doobedie, ale teda v skolke nevyzera, ze by ho isli posadit na nocnik. Myslim, ze len povedia, ze ide sa cikat, kto ide, ide, kto nie, nie.

autor
7. feb 2023

@lenka1208 ale s tym cikanim, to by sa este utriaslo si myslim. Mozno by aj sam chodil na nocnik ked by videl ine deti a uz je nauceny z domu co je to nocnik. Len som tam videla dievcatko, co islo spat a teda plienka mu az tak hnusne visela, musela byt totalne precikana a nik ju nesiel prebalit. Ja by som cakala, ze napr. pred spanim hromadne prebalia vsetky deti doradu.

deti95060810
7. feb 2023

moje deti chodili len do štátnej mš, ale poviem ti že učiteľky nemajú rady keď je nejaká maminka v mš...
raz som čakala syna- brala som ho hneď po obede domov a chodili na mňa učiteľky pozerať až som nechápala... sedela som pred triedou....
druhá nepríjemná skúsenosť bola keď som si prišla pre dieťa neohlásene - deti išli spať a čo ja som si vypočula - to správanie učiteľky k tým deťom bolo otrasné... poniektoré učiteľky si pomýlili povolanie.... Vedia byť poriadne falošné - do očí rodičom milo a na deti vrieskajú ako splašená....

annm81
7. feb 2023

Neviem, aký je štandard v iných škôlkach. Ja mám skúsenosť so súkromnou opatrovateľkou (9 detí na 2 opatrovateľky). Mali sme adaptáciu, takže som tam strávila pár dní. Deti majú voľný prístup k svojim fľašiam a pohárom a nik ich nenaháňa s požiadavkou, aby sa napili. Jedia tiež samé s výnimkou detí do cca 1,5 roka. Tým malým pomáhajú s jedlom, ktoré sa nedá chytiť do ruky, alebo sa ťažko naberá na lyžicu - pečivo, ovocie, zelenina, jogurt nechávajú aj drobcov, nech sa najedia sami. Netolerovala by som, ak mi vrátia dieťa s plnou plienkou.

ema22270
7. feb 2023

No neviem uplne ako to funguje teraz, moj chodil do jasiel uz davno, ked mal 2 roky - ale poviem k tomu asi tolko, ze vsetky tieto veci co sa pytas su podla mna normalne a malo by sa to diat, mali by deti prebalovat v nejaky urceny cas - všetky. Aj pomoct s jedenim, aj ponukat vodu.
Ale realita je podla mna niekde inde, ja som tiez nebola spokojna s jaslami, v statnej skolke je ten rezim uz iny (samozrejme vela veci pani ucitelkam odpada) ale aj tak...za tie peniaze by som cakala trochu iny standard- ale to je cisto moj nazor. V kazdych jasliach to moze byt ine. A mozno omnoho lepsie, ako som zazila ja.

biem22
7. feb 2023

Fúha. No ja som sice učiteľka v súkromných jasliach, ale vždy všetky deti prebalujeme v rovnaký čas, pitie tiež niekoľko krát, tak že každé dieťa si zoberie vodu/čaj. Neexistuje, aby si neumyli ruky, to musí byť, tak isto preplachujeme nočnik stále, pomáha pri kŕmení, áno aj tým čo majú 2+. Ako síce sú to jasle, ale keď je tamto súkromná škôlka aj pre malé deti a neodplienkovane, tak by niektoré veci mali byť dodržané

lujza123
7. feb 2023

Prebalovala som síce častejšie, ale ostatné co si vymenovala som ani doma nerobila (dieťa jedlo a pilo samé keď potrebovalo).

Co sa tyka súkromnej škôlky tak my sme mali úžasnú, dieťa spokojne, najedene, čisté, ucesane, samé si ruky chodilo umývať, každý deň nové slovíčka anglické...
Potom skôr štátna škôlka bolo peklo, tam mali tie deti úplne na salame.

svetlonos
7. feb 2023

@nika11103
pani ucitelky sa uz vyjadrili vyssie nad tvojim komentarom. A nie, to co pise autorka nie je normalne. Zial ale bezne. Pokial viem, jasle su do 3 rokov, po dovrseni 3 rokov skolka. Oprav ma ak sa v tomto mylim.

luccija
7. feb 2023

Asi ako kde...u nás boli deti, ktoré si nosili z domu vlastnú fľašu a pitie.Ostatni mali vodu, čaj pri desiatej, obede, olovrante a vždy bola fľaša z ktorej si capovali pomimo.Prebalovali sme asi 3 deti pravidelne, kto sa učil na nočník a mal ešte plienku mal ju často celý deň suchú, lebo sme ho na nočník dávali...nočníky sa neumyvali iba vyliali,
Dokrmovanie áno, tie najmenšie deti, lebo niektoré už nad obedom zaspavali, ale vždy sme 2 sedeli pri deťoch a kŕmili krajali na menšie mäso ..ale nikdy sme nenútili....vieš...tak ako doma to nebude nikde.Kazda mama je hakliva na svoje dieťa ten režim je iný a chcú ich naučiť k samostatnosti.Co čítam učiteliek tam je dosť...je to aj o ľuďoch.Mne bolo deti ľúto, lebo vždy som si predstavila, že by tam bola moja dcéra, ktorá by taký kus mäsa či knedľu v sťave nezjedla.Ano, sú deti, ktoré jedlo pobabru, lebo jogurt ľúbia iba jahodový, výživu nie, mliečnu polievku nie..ja som si vždy myslela, že mám dieťa čo sa týka jedla rozmaznané, ale v škôlke som to prehodnotila🙂maslo, nátierku na chlieb nie, tak jedli suchý.niekedy aj sam rodič povedal dajte jej suché, keď som sa pýtala, že máme na výber 3 veci a dieťa nič nechce.
Pred spánkom a po sa deti automaticky prebaľovali, malé prezliekali do pyžama
Umývanie rúk, cikanie hromadne mali mydlo v zásobníku na stene a umývali sa samé utoerali...vždy jedna dohliadala, lebo ako deti spliechali sa s vodou, robili si bublinky v umývadle🙂
Nepíšeš koľko má dieťa rokov...
@simona20201309 preto som odišla z 2 súkromných škôlok.Ja som ich podľa riaditeľky rozmaznavala majú byť samostatne, žiadne krájanie mäsa, obuvanie väčších deti..ja som im radšej pomohla ako stat a tečie mi pot po chrbte, lebo čakáme, kým sa dvaja obuju čo som aj ja mala problém nasukat dieťaťu nohu do čižmy a zapnúť zips.
Každý má inú normu čo sa Ti nepáči povedz učiteľke nech dohliadne na ruky hlavne v lete, keď chodia na piesok.Ja som bola nervózna z toho ako sa niektoré veci prehliadali a radšej som odišla.

ice8
7. feb 2023

Najlepsi dohlad je ten od rodica pekne doma s dietatom..

zuzinka888
7. feb 2023

@svetlonos u nas ti dieta 3 rocne pocas roka nezoberu- plny stav- pracujucich mamiciek uz v septembri. Potom mame moznost pocas roka po dovrseni 3 roku dat do jasiel za 90€+ strava. 1,5-3 rocní platia 300+ strava.

miadi
7. feb 2023

Nemam skusenost no u nas v sukromnych jasliach urcite pomahaju. Skolka je statna od 4r deti tam idu Nie len ze sebestacne ale uz aj maju vediet abecedu a ratat do 100. Jedlo a vodu si nosia z domu. Ucitelky nie su opatrovatelky. Asi si urobila chybu ze si sla do skolky ked potrebujes skor jasle. Hladaj nieco ine ked Tato skolka ti nevyhovuje. Urcite je to vsade v niecom ine.

mogaa
7. feb 2023

Ono je to vždy individuálne, záleží na daných učiteľkách.... Ak sa ti jednoducho nepáči starostlivosť v danej škôlke, daj dieťa inam alebo mu plať opatrovateľku....Ale je samozrejmé, že dieťa nikdy nemá v jasliach/škôlke takú starostlivosť ako doma.... Doma máš 1 dieťa a v škôlke je ich 20.....Rovnako je rozdiel škôlka kde platíš 300eur a 600eur....

ingridpisarova
7. feb 2023

@adalmba nie je pravda že v statnej sa nebudú maznať u nás na dedine našťastie 1 trieda malo detí a malých kŕmia /pomáhajú/ a j obliekajú von..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kiki68
7. feb 2023

Je to o principe, mozno chcu deti viest k samostatnosti. Nasim tiez malo pomahaju. Nas odkedy je tam, sa naucil naozaj vsetko. A ked cosi sa pytajte priamo ich. Preco to takto robia. Co my , nevieme aky je to styl skolky, co razia aku cestu.

adalmba
7. feb 2023

@ingridpisarova no samozrejme záleží odkiaľ ste, tu v Ba problém dostať dieťa do štátnej škôlky a veľmi dobre si to uvedomujú.