Dcere robi jedno dievca v skolke zle. Skoro kazdy den mi povie, ze jej nieco spravila-capla, buchla, udrela kruhom do ust, tresla babikou do hlavy, vonku ju sotila tak ze padla na dlane a koleno atd. Sice sa mi to nepacilo ani doteraz, ale brala som to tak ze deti. Vzdy sa jej spytam ci to povedala pani ucitelke, ze ano. Tiez sa spytam ze co ucitelka na to. Vzdy mi nieco povie, co ucitelka dievcatu povedala. Netusim ci je to pravda, ale su to veci ako XY pojdes do malej triedy, XY ospravedln sa atd. Cize podla mna o tom vedia.
Dnes mi ale povedala, ze vzdy ked jej to dievca nieco spravi, tak sa dcere aj s druhym dievcatom smeju a ta hlavna povie tej druhej "daj na to" a tlapnu si high five. Toto sa mi uz zda moc. Myslite ze uz je cas riesit to s ucitelkou alebo nechat este dceru nech si to vybavuje sama. Nechcem byt prehnane ochranarska, ale ani nechcem, aby to zaslo este dalej....
Už dávno si to mala riešiť. Načo čakáš?
zalezi od veku deti 3r. tam este umyselna sikana nie je skor maju deti raku povahu a skolka ich vycvici ak su starsie a trvalo to aj minuly rok ano je to sikana. od septembta este nie. ale urvite by. som to spomenula ucitelkam nech ja tu druhu viac dozru
A to s tebou učiteľka o tom ešte nehovorila? Resp nebola si za ňou ty? Hneď by som to šla riešiť, s učiteľkou, prípadne aj rodičmi toho dievčata. Toto je už cez. Chúďa malá.
@pribinak ucitelky o tom vedia, tak som predpokladala ze maju vzdelanie a skusenosti na to, aby toto vedeli vyriesit. zase nechcem byt rodic, co riesi kazde "skrivenie vlasku" dietatu. musi sa naucit obranit sa aj sama. nemozem byt ja vsade a riesit za nu vsetko.
@slavkadi dcera sinz toho nic nerobi. vzdy to len skonstatuje. takze si myslim, ze zatial sa s tym vyrovnava dobre.
Tiez sa mi to zda ako detska "hra",az po to hive5..to je uz umysel.takze po tom incidentne by som to riesila s ucitelkou a rada by som sa stretla aj s rodicmi.este otazka ci to robia len dcerke alebo aj inym detom a kolko maju rokov.aj to je dost dolezita info
Ak jej každý deň jednu capne, buchne alebo soti ju, …. je to systematické a cielene = šikana
Tu vôbec nejde o to že riešiš za dcéru a čo robia učiteľky. V 1. rade ty musíš byt tá čo ochráni dcéru a ukáže jej že sa musí aktívne brániť. Teda ty dôrazne upozornis učiteľky aby zo vyriešili a das podnet aj riaditeľke
Ak to nestopnes, môže sa kľudne stat, že zafunguje teória davu a pridajú sa aj ďalšie deti
A ako sa správajú v šatni keď sa stretnú spolu? Ak ste náhodou boli vyzdvihnúť deti v rovnaký čas. Možno by pomohlo prihovoriť sa, či už dievčine či prehodiť pár slov s jej mamou.
@lienka9 hovori ze aj ine deti cape, aj chalanov. maju cca 4-4,5 roka.
@slavkadi v satni ju to dievca objima, tvari sa ako najvacsia kamoska. minule prehovorila mamu aby cakali na moju kym pride z triedy a prezlecie sa a az potom isli domov, ukazovala jej aku ma ciapku... rano ked sa stretli pred skolkou tak vravela mame aka je moja zlata atd.
Šikana ako vyšitá, rieši sa to postupne, učiteľky, riaditeľka, rodičia dietata. Ale najlepšie je stretnúť malú "sikanatorku" zoči voči a povedať jej par slov a budeš mat klud aj tvoja dcéra. Vlastná skúsenosť. Lebo väčšina dnešných mega mäkkých rodičov na svoje rozmaznané deti nedajú dopustiť a málokedy ti to pomôže niečo riešiť.
Povedala by som ucitelke,nech dozrie hlavne na to dohovaranie sa..ale kedze to robia aj inym,nevztahovala by som to len na tvoju dceru..ape povedat jej o tom isto povedz,nech dozrie a na to dohovaranie aj primerane upozorni a vysvetli,ze to nieje pekne..neozvat sa nieje uplne dobre,aby si nemysleli ,ze ti na tom nezalezi..
podľa mňa tu väčšina mamičiek preháňa....šikana v 4,5roku? sú to deti....učiteľky dieťa napomenú, povedia mamičke, tá dieťaťu dohovorí tiež ....
riesit s ucitelkou, ale asi vedia co dievca robi. Kludne moze pred mamou hrat divadlo a v skolke sa sprava po svojom. U syna pomohla konfrontacia...obe deti a rodic. Kazdy povedal to svoje a my uz sme to zhodnotili, chlapec mal prisnu mamu,takze potom uz nerobil zle.
mne to pride, ze to dieta vola po pozornosti. neviem ci nema doma dost lasky od rodicov alebo je v tom nieco ine.
@mogaa neprehana. By si sa cudovala ako dokazu uz takto male deti sofistikovane ublizovat. Spominam si ako moj sef rozpraval, ze v skolke kde chodil jeho syn sa rozbehla sikana jedneho dievcatka. Tiez to zacalo nevinne, dievcatko bolo drobnejsie, tu ho niekto odstrcil od hracky, tu predbehol v rade, pridali sa aj dalsie deti, lebo sa fyzicky neubranila a nakoniec to skoncilo tak ze deti zahanali na dvore dievcatko do kuta a pluvali na nu😢 a smiali sa pritom. Sef bol uplne sokovany islo tiez o male deti v strednej skupine. Dokonca aj jeho syn bol medzi agresormi a to si myslel akeho ma doma zlatusika...
On svojho syna vyhresil , kupil balik cukrikov a donutil sa ospravedlnit. ale dievcatko aj tak rodicia vzali zo skolky... asi presne pre nazory rodicov v style "vsak netreba prehanat, su to len deticky"
ja mam nazor, ze kazdu sikanu treba riesit v zarodku. tym nemyslim kamaratske natahovanie, alebo ze si surodenci obcas vymenia nazory aj rucne ked su mali.
ale ozajstnu uz taku cielenu sikanu spojenu aj so psychickym davanim dole obete.
Riešiť s učiteľkou. My máme tiež takého chlapca, učiteľky vedia, že je problémový, proste robí zle. Učiteľka mi sama hlási, keď niečo malému urobí. Našťastie je jeho agresia rozdelenia medzi všetky deti, čiže nie je to denno denne a hlavne viem, že učiteľky to riešia. Krvi sa bavia aj s jeho babkou (!!!), ktorá ho ako vychováva alebo čo a tá je z toho celá nešťastná a samé ťuťu muťu, Paťko nemôžeš, babka ti nedonesie lízatko nabudúce, a bla bla. Ak by sa však Paťko zameral len na môjho syna, tak by som to riešila a trvala na preložení do inej triedy. Sú však aj deti žalobaby, ktoré majú potrebu požalovať aj keď na nich niekto krivo pozrie... Každopádne, z tvojho príspevku mi príde, že môže to byť ozaj objektívny problém, takže - áno, riešila by som to s učiteľkami/riaditeľkou.
@mikadooo sorry za trochu chaotický príspevok, už mi to nejde upravovať. Čiže - najprv sa porozprávať s učiteľkami, či je moje dieťa precitlivené (alebo možno aj ona robí zle tomu dievčatku a k tomu sa neprizná...). A ak sú sťažnosti dieťaťa oprávnené, tak by som riešila preklad môjho dieťaťa, alebo toho "Paťka" do inej triedy, aby neboli spolu.
samozrejme že riešiť... a priprav sa na to že takto to bude ešte nasledovných x rokov...
@mikadooo nie vždy to ide, dať dieťa do inej triedy.... máme s tým skúsenosť. 😉
@deti95060810 jj. Ale aj tak by som to riešila a snažila sa nájsť s riaditeľkou/učiteľkami riešenie.
@mikadooo samozrejme že súhlasím...
@mikadooo dalsia trieda kde by mohla ist tam nie je. do nizsej ju nedam. a celkovo mi to pri tych prekladoch pride, ze sa "potresta" dieta ktore je sikanovane a nie dieta, ktore sikanuje.
Veľmi závisí od toho, ako to podá matka dieťaťu doma. Mne by nevadila ani menšia trieda. Aspoň môžem dieťaťu hovoriť, aké je veľké a šikovné a že môže to všetky tie detičky naučiť. Vždy lepšie ako nechať to tak, aby ju dotyčná ďalšie 2-3 roky šikanovala. Ale predpokladám, že učiteľky a riaditeľka budú hľadať iné možnosti, oni sami potrebujú mať tie deti v jednej triede. Ináč, ešte aj pomáha, porozprávať sa s tou slečnou, nech nechá moje dieťa na pokoji. Kľudne aj pred jej mamičkou. A pred mamičkou pekne vymenovať: nesácaj ju, nehovor jej, že je hovno, sračka, krava, debilka, alebo čo jej povedala, nebúchaj do nej, neposmievaj sa jej, že je ryšaňa strapatá, nepotkýňaj ju, nebi ju, atď. Pekne si spíš zoznam, nauč sa to a potom s kamennou tvárou si to spusti na to dievčatko. Za ten pokoj by mi to stálo.
@mikadooo lenze ju ucitelky chvalia, aka je sikovna. nemyslim si, ze by jej prospelo dat ju k detom ktore nestihaju, netvoria, jedia lyzicou... a zaroven by to znamenalo odklad, lebo aky vyznam by malo dat ju tento rok do mensej a na buduci zase k predskolakom, cize k tomuto dievcatu. nedam ju o rok neskor do skoly zato, ze tam maju neposlusne dieta.
Niečo podobne mala moja staršia. Stačilo ju stretnúť s rodičmi a opýtať sa jej priamo pred nimi prečo mojej robí zle či jej to príde ok a ona že jej napríklad nechce dat hračku atd. Tak som jej povedala že to neni riešenie majú sa kamarátiť a vedieť sa dohodnúť keď nie majú ísť za pani učiteľkou. a ako by sa jej páčilo keby ja poviem Ameli (dcere) nech jej to začne vraciat všetko a bude mat aj ona au nie len amelka. V tom som sa pozrela na rodičov a opýtala sa ich či to robí akože ich dcéra aj doma keď je s nimi. Cumeli ako puci a ospravedlnili sa. S dcérou si to vybavili očividne lebo mojej prestala robiť zle.učiteľku som tiež na to upozornila a poprosila ju či vie na to dohliadnuť.
Povedz jej, nech jej nabudúce vráti za všetky doterajšie buchnutia...v hesle násilie iniciovať nie, ale obrana určite áno
A inak nakoniec sú z nich kamarátky veľké v škôlke 😂 ešte chvíľu trvalo kým sa začali baviť ale zle jej už nerobila.
Zajtra by som to už riešila s triednou a rovno aj riaditeľkou. Toto je cez čiaru. A rovno by som sa aj dožadovala, aby sme sa v pondelok stretli aj rodičmi daných dievčat.