Je takéto správanie v škôlke normálne?

7. sep 2024

Ahojte, syn mi nastupil do sukromnej skolky, kde su 3-4. Moj syncek isiel s kamosom, s ktorym sa poznaju uz ako babatka. Moja naj kamoska sa prestahovala tesne vedla nas do bytovky, a celu matersku a rodicovsku dovolenku sme boli spolu uz ako tehotne. Do tejto sukromnej chalani nastupili naraz, aby boli spolu a zvladli skolku. Toto sa nam podarilo, neplacu, su stastni obidvaja, radi idu do tej skolky. Avsak......
Ak su spolu, tak sa navzajom provokuju, niekedy sa aj pobiju, pistia, utekaju... Vysvetlujeme, aj si zakricim, ze sa nesmie, atd atd. Vtedy na mna poslucha. V skolke ale to pokracuje, a po novom, syn mi capne aj na dievcatka, nie silno (povedala ucitelka), jemne iba, ale aj tak ma to strasne nastve. Dievcatka ho chvala Bohu daju dole a reaguju excelentne, ze ty ma udriet nemozes, to sa nesmie, atd. Pytam sa ho, vysvetlujem, ze sa to nemoze, a on mi na to, ze je STRASNE zvedavy na reakciu dievcatka. Ale hovorim, ze ju to boli... Tak je ticho a odide. Pytam sa ho, ci jemu by sa to pacilo. Ze nie a uz nebude to robit, ale aj tak to urobi dalsi den. :( ako mu to mam uz vysvetlit?
A druha vec, predvcerom nebol jeho kamos v skolke, a pani ucitelka mi povedala, ze syn bol vymeneny, ako anjel. Tak teraz mam vycitky, ci sme sa s naj kamoskou dobre rozhodli. 😏 Alebo sa podla vas naucia aj takto fungovat vedla seba? Mam ho dat do inej skolky? Ja neviem uz naozaj, co mam robit....

doriiis
7. sep 2024

Ak je dieťa zdravé,bez diagnóz,tak veľmi nechápem výberu škôlky,kde je takto malo deti.Cim viac detí,tým viac pováh a tým skôr sa naučí,že ako sa ku komu správať a bude mať väčší okruh priateľov.
Muži a aj chlapci už sú od narodenia súťažiace tipy.Takze áno,môže to byť spôsobené tým,že sa kamaráti práve s ním.Vase trvanie na najlepšom kamarátovi vedľa seba nie je celkom správne podľa mňa.
Dieťa si vie samé vybrať s kým sa chce kamarátiť a s kým nie

biglovemom
7. sep 2024

Toto som mala aj ja…. S jednou kamoskou boli ako z retaze odtrhnute, (ale nikoho nebili) ta jedna teraz odisla do inej skolky s zrazu sa aj moja skludnila.na ihrisku boli obe normalne a v skolke bum.

Zamna toto dobry napad nebol.

A deti ked druhym robia zle alebo to maju z domu, alebo trpia nizkym sebavedomim a robenim zle inym si ho zvysuji( nas pripad to bol viem o com pisem)

autor
7. sep 2024

@doriiis
@biglovemom takze sa nenaucia byt vedla seba v pokoji? :/

biglovemom
7. sep 2024

Skor nie ako ano

anjelicek26
7. sep 2024

No ak si ucitelky nevedia dat do pozoru 4 deti tak uz neviem. Ale nie - dat chalanov, co maju medzi sebou takuto dynamiku do jednej triedy bol blby napad. Mali sme taketo v skolke, syn je s nim kamos doteraz, ale do skoly sme ich vedome oddelili, neucil by sa ani jeden ani druhy a ucitelov porazilo... skolka podobny scenar, po tom, co zdrhli treti krat cez plot skolky a ucitelky infarkt kde zas su jeho kamosa vtedy vylucili, Ben mal stastie, ze jeho nie, ani neviem, preco letel kamos, mohlo nas to trafit rovnako 🙄Daj tomu mesiac, varuj syna, ze ak sa nebudu spravat normalne, jeden bude musiet odijst, malo by to zafungovat...

autor
7. sep 2024

@anjelicek26 hlavna vec, ze nas cela rodina podporovala v tom, aby boli spolu v skolke a aby lahsie to zvladli a boli pre seba oporou. Ach jaj....

ptvw
7. sep 2024

Autoka to ozaj sú tam 3 -4 ks deti , či si myslela ze sú tam 3-4 ročne deti?

anjelicek26
7. sep 2024

Tak samozrejme, ze pre neho je to jednoduchsie, ked tam ma kamosa...ale to, ze robia len hovadiny je vec druha...zle pre kolektiv, zle personal a aj pre nich samych, lebo sa nic nenaucia, nebudu vediet sustredit, lebo jeden druheho hecuju na blbiny... toto sa ti ale samozrejme moze stat v akomkolvek kolektive, ze sa dvaja "najdu" a potom problem... daj ucitelkam cas ich poriesit, dohovaraj synovi, kamaratka tiez.. netreba to lamat cez koleno, ale urcite to nejaky skvely napad nebol... ak je tam ucitelka, co si ich vie dat doporiadku, tak fajn... ked nie, stale budu nejake problemy... keby moju dceru tvoj syn udiera "aby videl reakciu" tiez nie je proste v poriadku, to dievcatko sa moze zacat bat chodit do skolky a mnoho ineho...

autor
7. sep 2024

@ptvw ano ano, 3-4 su tam, zatial.... Ale ze ma prist viac, ale nehovorili, kolko.

autor
7. sep 2024

@anjelicek26 ved jasne. Od toho sa bojim aj ja. Mojho na ihrisku tiez bili chlapci, 2x.. 3x... On sa nebranil... Ale na 4x uz ano, a zacal aj on robit zle.. :(

doriiis
7. sep 2024

No skôr sa nenaučia ako naučia.Ci sa nám to páči,alebo nie,aj kamarátstva medzi deťmi môžu byť toxické a keď sa nájdu dva rovnako súťažive typy a nemajú medzi sebou žiadny brzdiaci element,ktorý by medzi nich prinášal pokoj tak sa to bude nie že zlepšovať ale podľa môjho názoru zhoršovať.Lebo vek,temperament a hormóny nezastavíš.
Chlapcov oddeliť ( samozrejme kamoši ostať môžu) a dať svoje dieťa do väčšieho kolektívu,kde je viac detí.To by som ja urobila

autor
7. sep 2024

@doriiis dam im cas este a uvidime. Su tam tyzden.

svetlonos
7. sep 2024

Pokial vyrastali ako súrodenci, asi to moc fungovať nebude. Z nás v skolke a jasliach súrodencov delia. Najskôr ma to hnevalo, nedávno som pochopila. V jedných jasliach takto podelili bratranca so sesternica. Spolu boli ako čerti, matky nastvane- co si to ucitelky dovolili! No dobre urobili!
Súrodenci sa medzi sebou bud hasteria alebo starsi dozerá na menšieho. V ani jednom prípade sa nemôžu samostatne vyvíjať po svojom, lebo sú zamestnaní tým druhým. V skolke je iná dynamika ako doma a ucitelka nema kapacitu na to aby riesila permanentne skriepky dvoch takychto kamosov/súrodencov atd.
A naviac... Man fajn dlhoročnú kamosku od skolky rovnako state deti a sú úplne inde povahou. Stretávame sa koli diaľke zriedkavo ale nesilime deti do extra kamarátstva. To ze sme kamosky my, neznamená ze musia byť aj naše deti.

svetlonos
7. sep 2024

A vy ste nesvojpravne a slepé, ze nevidíte ako sa deti k sebe maju pro vás? Ci ste čarovné verili, že sa obrátia o 180 stupňov v skolke?

autor
7. sep 2024

@svetlonos ano, uz to vidim aj teraz, ze to bude tazsie, ak ich nerozdelim... Lenze ona urcite nevyberie svojho z tejto, lebo ucitelky su naozaj super a venuju sa im. Ak napriklad sa nebudu stretavat vonku, ale iba v skolke? Nemoze to nijak pomoct? A ak budem do neho tlacit, ze ak sa matiasko zle sprava, ma ho nechat tam a hrat sa s dievcatkom?
Samozrejme hovorim to aj opacne, ze matiasko sa s tebou nebude hrat...
A budu chodit aj do jednej triedy v skole podla mna... Maju cca tyzdnovy rozdiel medzi sebou. Takze aj preto som inklinovala k tomu, aby spolu chodili uz teraz, aby sa naucili fungovat vedla seba

autor
7. sep 2024

@svetlonos praveze sa nespravaju stale takto, vedia sa aj pekne hrat funkcnu hru. Napriklad, idu do obchodu, idu k lekarovi, pekne sa vedia aj s autickom sa pohrat, nebiju sa, inokedy ak sme na navsteve, ani nevedia, ze su vedla seba..... len niekedy maju taketo "vybuchy" a to aj v skolke...

autor
7. sep 2024

@svetlonos chodime aj na kolacik spolu, pekne sedia a sa smeju na sebe, ziadne nahanacky...

oslo1
7. sep 2024

Nedala by som syna do jednej truedy, kde Tu 4 deti s najlepsim kamsratom. A to z dovodu, ze Bude na kamaratovi cely den nalepene a nebude savucit si budovat proatelsyva s inymi detmi.
Syn si v skole nasiel kamarata, vsetci vedia, ze Oni dvaja su dvojka, podobne to bolo aj s inym chlapcov v skole.
Tu SA ale ucitelia snazia, aby SA kazdy kamaratil s kazdym, zasadaci poriadok SA neni, partner/ buddy sa meni. Syn ma v skole stale toho kamarata ako no 1, ale bavi SA s celou triedou. V druzine je Vela skola dokopy, tam mu velmi prospelo priatelstvo so starsimi detmi.

ankare
7. sep 2024

To je ako s mojimi 2 synmi. Spolu sú ako odtrhnuti z reťaze a silní, nikoho a nicoho sa neboja, bijú sa, provokuju, nikoho medzi seba nepustia. Keď su osve, každý jeden je ako anjelik.
S Vasimi chalanmi je to asi podobné, vyrastajú ako bratia. Uvidís, ako to bude pokračovať. ak by aj boli v iných skolkach, takto môžu nadviazať aj nové kamaratska a budú si vzácni.

cukroska
7. sep 2024

Pri ňom má pocit istoty a tým pádom aj sa predvadza.Nie vždy je to šťastná voľba keď sú dvaja nspolu.Ale to chce len vysvetľovať a možno má také obdobie,že sa cíti silnejší a ken trpezlivosť. Ale nepovolíť.

eeffka
7. sep 2024

V tak malom kolektive sa citia spolu ako krali. Tak si vyskakuju. Ak by natrafil na moju dceru utekal by s placom on 🤣. Daj tomu cas zachvilu pridu sople a budu musiet mat aj inych kamosov.

svetlonos
7. sep 2024

Tak v tom prípade je neschopna ucitelka, pokial nevie dať do poriadku dve deti zo 4och! Myslela som ze su stále divosi, tiez ok. Náš ma opatrovatelku a ona doma 4-6 deti od 1 do 3 rokov. Nikdy nemala problém ukocirovat ich a to zvládne popri nich jednoduchý obed, olovrant, desiatu. Maximálne jej tam hromadné plaču keď jeden začne. Toto si musí poriesit ucitelka pokial je kompetentná.

autor
7. sep 2024

@eeffka kiezby chodili spolu. :D

autor
7. sep 2024

@svetlonos no, su tam stale 2 ucitelky. Preto nechapem... Uz som jej hovorila, aby kludne aj kricala... Ale ja uz neviem... Mozno nechce byt taka prisna

autor
7. sep 2024

@cukroska predvadza sa aj to urcite....

cukroska
7. sep 2024

Nebojíte sa toho prejde. S deťmi sú aj starosti aj veľa radosti. Každý si niečím prechádza a to su také obdobia Ken nedovoliť a vysvetľovať,že sa to nesmie atď..preide to uvidíte. Držím palce.

autor
7. sep 2024

@cukroska snad nie az v dospelosti 😅

januska12323
7. sep 2024

4 deti, 2 učiteľky a nevedia zabrániť aby deti nerobili blbosti? Byť mamou toho dievčatka podám si chlapcov aj učiteľky.

cukroska
7. sep 2024

niee neboj 😀

autor
7. sep 2024

@januska12323 ony sa striedaju, na obed su 2. Mne by sa to tiez nepacilo, a ani sa nepaci, ak ho chlapci vonku biju. Hned zakrocim a velqkrat aj ideme domov... Ale zas snazim sa tomu predist 😏