Ahojte mamičky, chcela by som sa spýtať, že či dávate všetky staršie detičky automaticky do škôlky. Ja mám doma štvorročného drobca, som na materskej ešte s malou princeznou a uvažujem, či ho vôbec dať od septembra do škôlky, či nestačí len potom ako predškoláka, len všetci po mne pozerajú ako keby mi šibalo.
On sa do škôlky veľmi nehrnie, aj keď ideme po meste a idú deti zo škôlky na prechádzku, tak sa ne ne nechce ani pozrieť. Nechce tam ísť, lebo tam nebude môcť byť so mnou a nepomáha ani vysvetľovanie, že ja sa po neho vrátim, on chce byť so mnou. Je pravda, že je na mňa dosť naviazaný, ale zlepšuje sa to, kedysi bola len maminka, teraz už vpohode ide aj s tatinom na noc k starým rodičom.
Chodíme spolu von, na ihrisku sa hrá s ostatnými deťmi (teda skôr vedľa nich), rozpráva sa bez problémov aj s cudzími dospelými, ak som pri ňom nemá problémy. Pokiaľ je v známom prostredí s ľuďmi, ktorí sú mu "sympatickí", tak sa mu pusa nezatvorí. Pri deťoch je väčšinou "pozorovateľ" a ten, čo ustúpi, požičia, je dosť citlivá povaha...
Osobne si myslím, že na škôlku ešte ne je dosť zrelý, ale ako som už spomínala, okolie to skôr vníma tak, že už mu to treba, že je na mňa moc naviazaný, že potrebuje viac vybiť energiu (prestal cez obed spávať, tak k večeru je už dosť nervózny a hyperaktívny). Tak budem vďačná za každú radu a podobnú skúsenosť...
Ty musíš najlepsie vedieť (citit), co je pre tvoje dieta najlepsie. Nikto ta nemôže donutit tam dieta dat. Povinna je az skolska dochádzka.
Vobec nie je nutna🙂 ak je malinky doma s tebou spokojny a nevyhladava ine deti, tak ja by som ho pokojne doma nechala. Alebo ho mozes zapisat napr od februara a dovtedy sa toho moze vela zmenit, deticky sa menia kazdym dnom. Ak mas svoj nazor a presvedcenie v tomto, tak sa nenechaj nikym ovplyvnit. U nas sa nenosi aby si robila nieco ine ako robi vacsina, poznam to😀 vela zien, babiek a tiet to ani predychat nevie, ze by dieta neslo do skolky. Podla mna ostat doma s maminkou a mladsim surodencom je uzasna a neopakovatelna skusenost, ten pocit istoty a lasky sa s nim ponesie cely zivot🙂
bohate stačí aj predškolská
nie je nutna a zalezi na konkretnom dietati..
ja mam obe deti doma - 4r. syn a 2r dcera.. syna uz teraz do skolky prihlasit pojdeme, pretoze ho to tam uz taha a chcel by tam chodit.. ale v 3 rokoch bol introvert s rovesnikmi si moc nerozumel - iba s malym okruhom a tahalo ho to k mladsim detom.. za rok sa velmi zmenil a vidno, ze skolku uz potrebuje.. takze od septembra ak ho zoberu uz nastupi..
cakame tretie babo, druha dcera bude zas s nami doma - u nej ale vidim to, ze sa bude asi tak troska nudit, je to uplne ina povaha - je extrovertnejsia, ukecanejsia a samostatnejsia.. ale nedavame ju tam z praktickych dovodov - ani by ju nezobrali, pretoze u nas je strasny nabor na skolku a v septembri este nebude mat 3r a su tu velke poplatky - totiz skolka je v komercnych priestoroch a tak za dieta sa plati 100e aj so stravou - co by v nasom pripade znamenalo dat na skolku 200e a ja by som bola doma s najmladsim.. mame ale velku vyhodu, mame tu v okoli strasne vela rovesnikov, takze dcera o kontakty nudzu mat nebude.. tak ako aj syn teraz..
takze tym chcem povedat, ze ty vies ako to syn bude zvladat, takze ak si myslis, ze mu bude lepsie doma, nechaj ho doma.. ak sa o pol roka nieco zmeni, mozes riesit skolku potom.. len sa priprav na to, ze kooopu ludi ho bude lutovat, ze je doma.. mne dlho trvalo, kym som si zvykla na tie poznamky.. 🙄 😀
Podľa toho čo opisuješ, najideálnejším riešením by bolo dať ho do škôlky na pol dňa, čiže by tam nespával, zároveň by ale mal podnety na rozvoj. Minimálne ho zapíš, ešte nevieš, či Ti ho vôbec vezmú a uvidíš ako sa adaptuje. Netreba to siliť ale pobyt v škôlke mu prospeje aj z hľadiska neskoršieho nástupu do školy.
@huahua Podla mna v pohode staci predskolska. Ked pojdes sama proti svojmu pocitu, aj dieta to vyciti a bude robit ovela viac problemov. Kym vam vyhovuje byt spolu, k comu to znasilnovat? Socializacie v kolektive si uzije este 15 rokov, myslim si, ze jeden rok naviac doma mu neublizi.
A na ostatnych sa vykasli. Ja som svoju mladsiu po 4 mesiacoch zo skolky vybrala domov, proste sa mi nepacilo, ako napreduje. A vies co? Neublizilo jej to, o rok a pol nastupila do skolky (teda do takej specialnej dvakrat do tyzdna) v zahranici, kde nevedela ani ceknut cudzim jazykom a absolutne ziadny problem s adaptaciou.
Nechod proti svojmu pocitu, ak sa ti nezda dost zrely, tak pravdepodobne ani nie je.
pri 4rocnom dietati hej,je nutna...ty mu nevies zabezpecit tolko podnetov kolko dostane v skolke od uciteliek+socializacia...dieta do 3rokov sa rado hra samo, no dieta po 3rokoch uz chce kamaratov, rovesnikov, chce sa hrat s niekym, ...ok,odpoviem len na tvoju otazku, ci je nutna.ano je 🙂
Nie je nutná a po mojej skúsenosti by som si to dobre rozmyslela...môj syn sa zasekol v jedení /spúšťač- nástup do školky/ a máme s tým problém doteraz,má 10r., mať vtedy terajší rozum,tak ho tam dám asi fakt v predškolskom veku...počúvaj svoj materinský inštinkt a neurobíš chybu 😉
moj nazor je, ze hoci skolka nie je nutna, je pre dieta prospesna. tiez som nebola zmierena, ze ma ist dcerka do skolky, tak som ju zapisala na pol dna. myslim si totiz, ze napriek tomu, ze ju milujem a vymyslam pre nu doma aktivity a hry, nikdy jej nebudem moct dat to, co jej dava kolektiv rovesnikov. od jej nastupu v septembri pozorujem u nej vela pozitiv, najdolezitejsie pre mna je, ze sa mi krasne rozjedla, doma som do nej nic nedostala, ale ked v skolke videla jest ine deti, zacala aj ona. nasla si novych kamaratov, stala sa samostatnejsou, rozvijaju sa jej zrucnosti, slovna zasoba a vyslovnost tiez napreduje. zaciatok sme mali tazky, nechcela chodit, prve dva tyzdne bol kazde rano plac, ale teraz je v takom stadiu, ze sa pyta do skolky aj cez vikend, ked je zatvorene.
Navrhujem precitat nieco o skutocnej socializacii. Skolka dieta nesocializuje,skolka je pre rodicov ktory potrebuju dieta odlozit. Ale aj tu plati jedno ALE... Velmi zalezi od dietata,jeho temperamentu a potrieb. Pracujuci rodic neriesi ci je dieta pripravene na skolu,neriesi jeho potrebu ale svoju. Ty ako rodic ktory nepotrebuje dieta odlozit mozes vyjst v ustrety potrebam dietata. Takze ak mas pocit ze je mu doma dobre a netaha ho to do skoly tak ho tam nedavaj. Neboj,bude aj napriek tomu socializovany a uplne normalny. Predpokladam ze nedrzis deti doma v akvariu ale ziju a ucia sa spolu s tebou.
@huahua prave preto ze je taky "mamickovsky" by som ho tam dala. Ostatne uz bolo povedane. 4r.dietatu nevies zabezpecit tolko aktivit,podnetov a zabavy ako zazije v skolke. Este bude aj rad ze tam chodi,len ho daj. Aby si potom naozaj nemala problem v predskolkom veku. Tak isto ako nechce ist teraz nebude chciet ani potom,bude starsi a iba vacsi problem sa adaptovat
@huahua Nemyslim si, ze ked ho tam das o rok, alebo kedy, ze mu to tym ulahcis. Skusila by som ho dat do skolky uz teraz aspon na pol dna.
Ja si myslím že je to prospešné - mám z rodiny skúsenosť (aj keď ja mamina ešte len budem).
Dieťa bolo doma, nechcelo ísť do škôlky, ale po čase ho po prehováraní všetkých mama dala. Tiež to bolo dieťa zvyknuté len na domáce prostredie, mamu, babku, nechcelo sa s inými kamarátiť(respektíve to nepotrebovalo) keď ho dali do škôlky, reval každý deň, nechcel tam chodiť..začali s 2, potom 4 hodinami denne...nakoniec chlapec chcel chodiť do škôlky aj cez víkendy...podľa mňa, to dieťa potrebuje, jednak si nájde kamarátov, ktorých neskôr môže stretnúť aj v škole, naučí sa tolerancii, fungovaniu v kolektíve..predsa len doma má stále ten istý režim, zážitky, spoločnosť, hry...s deťmi vymyslí kopec nových hier, zábav, podnetov, nájde si kamarátov...jasné že mamina je top, ale deti sú deti a najlepšie sa zahrajú práve spolu medzi sebou, medzi rovesníkmi - majú rovnaké chápanie hier a súvislostí...máme tiež v rodine dievča, ktoré do škôlky nechodilo a malo problémy v každom kolektíve, do ktorého prišlo - od základky až po prácu. nevedela vôbec nikoho iného pri sebe tolerovať. myslím,že je dobré detičky učiť na to odmalička. Držím palce, ale myslím, že by si to mala aspoň skúsiť, aj keď malý ísť teraz nechce, ale veď si to ani nevie vlastne predstaviť, každé dieťa sa najprv obáva nového prostredia.
škôlka na 1/2 dňa - a s drobcom, ktorý si ešte "robí režim" je masaker... ja som sa ukľudnila až vtedy, keď som si zabezpečila príležitostnú pomoc v odvádzaním/vyberaním. Inak permanentný stres... okrem toho, že 4-ročný sa v pohode veľa naučí ešte od mamy, a v škôlke by nemal toľko pozornosti. U nás tak🙂
@huahua ja som este predtym aj uvazovala, ze ak by velmi vyzadoval, tak ho dam na par dni do tyzdna do nejakej sukromnej, ale nakoniec sme to tak neriesili - fakt mu tu vzdy stacilo mat okolo 2-3r deti a tie ho zboznuju ako velkeho brata a on si to uziva 😀
a hlavne si myslim, ze tym ze su spolu decka doma maju super vztah /aj ked sa vedia dobre pohadat a pobit 😀/, neviem ci by si na seba tak zvykli, keby boli doma spolu menej..
drzim palce, nech vsetko ide ako po masle 🙂
Ja to zoberiem z inej strany..kolko rokov ma sestrička?ak je tak do roka,zo skolky jej donesie každú chorobu,to by som sa ešte pockala..ak je staršia,dala by som a radšej mu pomaly budovala imunitu,kým si môžeš dovoliť liečiť ho doma..ak nastupis do roboty a deti das do skolky,tak uvidis ten masaker OCR😞
@moni244 nic si z toho nerob. Aj ja som "odlozila".Lebo som hrozna matka a moje dieta nepotrebuje nic ine ,iba sa tulkat a mojkat. Nepotrebuje jest, obliekat sa,dokonca ani byvat. ..
Taketo komentare ako dala mummy21 su len na zasmiatie. A verim tomu, ze kade chodi,stazuje sa na stat,ze z rodicovskeho prispevku sa neda vyzit.
@baska1 to s chorobami nie je vobec take zle ako to vyzera...dcera nastupila do skolky, po 2 tyzdnov doniesla moraxelu a odvtedy nic... to ani syn nechytil - mal vtedy 3 mesiace. teraz nastupil syn do skolky, doma novorodenec, doniesol 1x hnacku, 1x kasel a klop klop nic viac... ani sestry to od neho nechytili.
skolka nie je nutna, ale je prospesna. dieta si buduje svoje postavenie v skupine rovesnikov - to nikdy ziadna mama nenahradi.
rob a ries tak ako myslis. Tvoje dieta, váš život a nech sa iní pozeraju ze ti či sibe. Nechces ho dat do skolky tak ho nedavaj.
Ja sa maleho v septembri tiez chystam sebecky odlozit 😂 Bude mat 3 roky. Tiez je typ dietatka ktore by mi sedeli len pri sukni. A prave preto ze ho lubim najviac na svete do skolky ho dam, lebo viem ze mu to pomoze byt samostatnejsim a priebojnejsim. Ja mu nemozem doma ponuknut tolko podnetov ako v skolke. Nie som jeho rovesnik... Nehovoriac o tom ze skolka vzdelava. Pripravuje dieta na skolsku dochadzku. Uci ho tolerantnosti, sebestacnosti... My sme za komunistickeho rezimu navstevovali dokonca jasle... A tedy ja nemam pocit zeby ma niekto odlozil len aby naplnil svoje potreby... Mam tych najuzasnejsich rodicov, moja mama je moj najblyzsi clovek, moja najlepsia kamaratka.... Takze sorry ale to ze niekto napise ze skolka je na odlozenie deti je trosku scestny
ja osobne som vdacna aj za skolku, jasle aj starych rodicov, ze si deti zvykli aj na inych ludi, aj na to, ze su v inom prostredi a ze netreba na mamke visiet za kazdu cenu a ze vlastne ked su mimo mna, tak potom ked sme spolu travime cas ovela aktivnejsie a efektivnejsie nez asi keby sme boli stale spolu. nemam problem s detmi co s atyka kolektivu, cudzich ludi, kamkolvek ideme, vedia sa aklimatizovat okamzite, maju zdrave sebavedomie, nejake vzdory a trieskanie sa o zem alebo ze sa neviem ani vykadit v klude to som nezazila. sme velmi spolocenski - cela nasa rodina. a mne to vyhovuje. vela chodime po vyletoch, zazitkoch a pre mna je dolezite, aby deti boli zdravo odvazne, sebavedome a vedeli si vychutnavat zivot naplno. rovnako sa mi paci, ze nie su plachi, ze vedia komunikovat bez problemov s cudzimi ci detmi, ci dospelakmi a na urovni. a mna to potom tesi, ked ma za moje deti chvalia 🙂 taka vizitka a viem, ze som urobila dobre. to zahreje. nelutujem.
@huahua Pozri - nie nie je nutná - to je odpoveď na tvoju otázku. Môj názor - ale prospešná a dobrá - dieťa sa potrebuje taktiež socializovať a uvidíš ako sa možno zmení keď ho dáš do škôlky...- nebude už len "pozorovateľ" 😉 ,ja osobne by som ho dala - naučí sa žiť a spolupracovať v kolektíve - ale to je každého osobná vec. A z tvojho pohľadu - ty si oddýchneš, budeš sa venovať mladšiemu a podobne. 😉