Je šanca dať dieťa do škôlky, keď nemám home office?

paniduhancikovie
6. mar 2021

Mamicky, vedela by mi niektora poradit. Mám doma 3 rocnu dceru, 3 roky dovŕšila v decembri. Do skolky mi ju v septembri nevzali. Aktualne musim chodit do prace, nemám umozneny homeoffice, s detmi som sama a nemam ju komu nechat. Ide mi o to, či je šanca dostat ju do skolky. Dá sa na niekoho obratit,v pripade takejto situacie alebo ste ju niektora nemali? Dakujem 🙂

heleninamama
6. mar 2021

Obvolaj škôlky v okolí a vysvetli riaditeľkám situáciu. Mnohé deti sú dnes doma, ak matky nepracujú a sú odhlásené do konca školského roka kvôli poplatkom. Do synovej triedy pribudlo nové dievčatko práve od tohoto pondelka.

mogaa
6. mar 2021

@paniduhancikovie v momentálnej situácii ti ju určite nikde nevezmú, možno súkromné škôlky ak sú otvorené a majú tam deti pre pracujúcich rodičov....ale štátna škôlka nehrozí.....my sme chceli malú len presunúť v rámci škôlky, povedala nám riaditeľka že presun najskôr v máji alebo až od septembra.....nové deti štátne škôlky ani neriešia, keďže by mali aj z tých prihlásenách chodiť len deti pracujúcich rodičov čo nie sú HO

paniduhancikovie
autor
6. mar 2021

@mogaa och to ja viem že dobrovolne to riesit asi nebudu. Jedine že by som mala šťastie. Ale to je práve to že ja musim ísť do prace, pracujem v prvej linii v podstate. Som s deťmi sama a nechcu ju zobrat. Tak sa to musí nejako vyriesit nie?

heleninamama
6. mar 2021

@mogaa Nie je pravda. Vždy záleží na ľuďoch. V triede môže byť max. 24 detí a ak nejaké vypadne, riaditeľka môže stav doplniť - ak dieťa samozrejme spĺňa podmienky.

makova333
6. mar 2021

@paniduhancikovie obrat sa na zriadovatela skolky (npr. miestny urad odbor skolstva) a vysvetli im situaciu, ci by ti mohli pomoct.

mondolina
6. mar 2021

@paniduhancikovie
obráť sa na zriaďovatela- obec.

michalka4193
6. mar 2021

@mogaa ale jasne ze ju vedia zobrať aj teraz ak majú nejaké miesto netreba dávam informácie ktoré niesu pravdivé že nikde. Vsede je to iné každé mesto má svoje pravidlá po prvé čiže vedia zobrať aj štátne a po ďalšie nieje pravda co tvrdíte že môžu ísť do škôlky len deti ktorých rodicia pracujú lebo to tiež záleží od mesta a riaditela zariadenia ako to bude mať. Deti pracujúcich sú len uptednostnene ale pritom kapacita sa nezníži la počtu v triede

michalka4193
6. mar 2021

@paniduhancikovie dá sa vyriešiť všetko len treba chodiť alebo obvolat a vysvetlit situáciu

jana_eyre_2
6. mar 2021

Určite by vedeli s tým niečo urobiť, skús zavolať.. či viem do škôlky môjho najmladšieho (počula som, lebo on tam teraz nechodi) tiež pribudlo v tomto období nové dievčatko pre podobnú situaciu.. a to bol u nás tiež problém s miestom cez leto..

mogaa
6. mar 2021

@michalka4193 no u nás v meste berú len deti rodičov čo nemajú možnosť HO a teda neberú ani deti žien čo sú nezamestnané či na RD

makova333
6. mar 2021

@mondolina len doplnim zriadovatel nemusi byt len obec, ale aj VUC alebo Okresný úrad atd.

paniduhancikovie
autor
6. mar 2021

@mogaa ale ja spĺňam podmienky :D nemám moznost HO a nie som na RD, dcéra už mala 3 roky a ja musím chodiť do prace

michalka4193
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michalka4193
6. mar 2021

@mogaa tak u nás berú aj Tak co sú na rd ja som síce za pár dní mi konci... Ale nevidím dôvod prečo by som mala byt s deťmi doma keď dcéra potrebuje školu a syn škôlku aby som si mohla hľadať robotu

mogaa
6. mar 2021

@paniduhancikovie ale zápis bol a vtedy dieťa nezobrali...nové dieťa môžu zobrať len ak je volné miesto.....čiže ak vyslovene rodič nejaké dieťa neodhlásil(teda uplne , nie len na pár dní), tak škôlka má oficiálne naplnený stav...je jedno že do škôlky v danom momente chodí reálne len pár detí.....preto som napísala že skús obvolať súkromné škôlky tam je veľká pravdepodobnosť že rodič dieťa odhlásil, keďže za škôlku musí platiť hoci je dieťa mesiac dva doma......v štátnej škôlke je to skôr ojedinelé že rodiť dieťa na na ten rok odhlási zo škôlky.....ja keď mám možnosť HO a u nás škôlka deti rodičov čo sú na HO neberie, tak ho predsa neodhlásim na čisto zo škôlky, lebo o 2mesiace keď bude lepší stav budem normálne chodiť do práve a kam dám potom dieťa? Račej obetujem mesačne 25eur a viem že dieťa mám kam dať keď sa vrátim do práce.....Ale v súkromnej škôlke ak má mamička platiť 200eur a dieťa je doma tak si rozmyslí či ho odhlási alebo bude mať dieťa doma a bude platiť 200eur

mogaa
6. mar 2021

@michalka4193 no veď všade je to inak, u nás ani hygiena neodporučila aby boli všetky deti v škôlkach lebo sme čierny okres a je tu veľa prípadov....takže deti rodičov čo majú HO alebo sú mamičky doma momentálne nemôžu chodiť

nominativ
6. mar 2021

Lenže to nefunguje tak, že teraz deti, čo ich rodičia môžu mať Homeoffice vyhodia zo škôlky. Máš úplne rovnake možnosti, ako keby nie je koronova situácia. Buď niekde to miesto nájsť, alebo súkromná MŠ, alebo opatrovateľka.

Čo je hrozne, ale veď si musela vedieť, že budes mať problém, ak ti dcéru nezobrali v septembri. Neviem, v koľkých škôlkach si mala žiadosti, pokiaľ si na deti sama a teda zrejme nemôžeš byť len tak doma bez peňazí. Resp. Teraz zrejme má človek nárok na pandemicky rodicak, inak mal vždy len jednoducho smolu, ak mu dieťa nezobrali.

maciatkolulu
6. mar 2021

@mogaa podľa nedá sa tvrdiť, že nevezmu, lebo u vás hento alebo toto, pokiaľ musí matka chodiť do práce a je sama na deti, tak sa podľa mňa dá dohodnúť.
@paniduhancikovie treba skúsiť a vysvetliť situaciu

majic
6. mar 2021

@ paniduhancikovie pracujem v MŠ. my kym sme mali otvorene(teraz sme zatvoreni do odvolania) , brali sme aj nové dieťa, ktoré malo nahlásený nástup od januára(az vtedy malo 3 roky) - bolo treba priniesť potvrdenie od zamestnávateľa, že matka aj otec nemôžu vykonávať prácu z domu. Treba si len obvolať škôlky a vysvetliť situáciu.