Pozdravujem zienky,
citim sa dost zle. Mam dcerku,ma 3,5 roka a nikdy nebola emocne alebo inak viazana vyslovene len na mna. Ma fajn vztah aj s tatom,ale vzdy som bola vo vacsom pomere,kedy mnoho cinnosti chcela robit iba so mnou. Mamka papat,obliect,hrat sa atd. Ale nastalo obdobie,kedy ma akosi “nepotrebuje” alebo ako to nazvat,zrazu vsetko tato. Nie,neziarlim,ale zaroven si neviem vysvetlit,preco ma tak strasne z toho boli srdce. Aj teraz,kym pisem tento prispevok,tak mi tecu slzy. Moje chovanie voci nej sa nezmenilo,aj by som dychala za nu,staram sa o nu,ale ona ma zrazu nepotrebuje. Citim sa ako hrozna matka,ktora nieco pekne po…,ale neviem cim a ani ako to napravit. Aby bolo jasne,ano aj oddychujem a aj si “volno” uzijem,ale uz je toho aj vela a chcela by som s nou travit cas tak,ako aj predtym. Co robim zle?chovanie som nezmenila nijako. Mam pocit,ze sa z toho odmietania uz zblaznim,najma po citovej stranke,velmi ma to zranuje a citim sa na nic mama a zaroven tak prazdno. Zazila to niektora z Vas?dakujem
@elanor neviem,z coho usudzujes,ze je to ziarlivost. Myslim si,ze kazdu zenu-matku zaboli,ak ju zacne dieta zo dna na den odmietat a nevie si to logicky odovodnit. Mam dieta len jedno a vzdy sa najde nieco,co je pre mna nove a neprebadane. Snazim sa zistit,ci robim nieco zle,ak ma dieta zrazu odmieta pri beznych cinnostiach alebo je to nejake povestne “obdobie”. Je nutne vsetko spajat so ziarlivostou?aj ked,dobre som predikovala,ze budem automaticky za ziarlivku. Ale su povahy ako ja,ze to proste zaboli a snazi sa zistit,ci sa mohlo nieco udiat alebo to patri k normalnemu vyvoju dietata…a myslim si,ze je uplne normalne,ze to mamu trapi a skor by som sa divila,keby to netrapilo
Moja dcérka má skoro 3,5r a aj u nás sa tie preferencie striedajú. Ale ja to nevnímam, že mňa odmieta, ale že je pre ňu aktuálne zaujímavé, ako veci robí ocko. Skúma svet, zbiera skusenosti, chlapský prístup aj k denným aktivitám je iný ako mamin… Ale tiež mi je občas clivo za chvíľami, keď ma/nás viac potrebovala, nejaká je zrazu veľká a samostatná…
Možno je to príležitosť a priestor pre teba v tom celom nájsť opäť aj seba, čas na seba (narážam na to “dýchala by som za ňu”), všetkého veľa škodí, obom.
Ved je to male dieta, to je normalne. Prechadza predsa vyvojom, ktory sa moze prejavit aj takto. Ty si emocne labilna, ak preto places. Prave naopak, je to dobre, ze si vytvara vztah k otcovi. A on nech jej prejavuje city. Dievcata, ktore v detstve nemali dostatok otcovskej lasky, sa v dospelosti velmi upinaju na muzov. Je to poznatok psychologov. Aj vcera tu bola diskusia, kde som zakladatelke napisala, ze asi nemala dostatok otcovskej lasky, ak je zavisla na manipulatorovi. Napisala mi, ze vyrastala bez otca.
Zažila som to u každého dieťaťa a vydýchla som si trochu. Dieťa (ešte aj kojené) bolo na mne zavesené 24/7 a keď začalo byť viac "tatinkove", tak som to uvítala.
Zvykni si mamina, v puberte to budeš vnímať ešte viac a je dobré, keď sa dieťa začne uvoľnovať z rodičovského objatia.
Pri prvom sme bývali u svokrovcov a u syna vtedy tiež bolo chvíľu obdobie,že babka a to boli omnoho viac 😂, lebo je to svokra,ale rešpektovala som to a prešlo to. Má 11 a všetko keď potrebuje rieši so mnou,tato je skôr na hru. Dcéra to spravila tiež ale naviazala sa na otca,ale to som sa veľmi tešila, konečne som mala čas na seba. Teraz má 6 a asi rok už visí n a mne. Táto zmena u nás trvala roky,tak si na to zvyknúť a prijmi to,a nie že ťa nemá rada,ale momentálne je pre ňu šampión táto
Je to obdobie a je to normálne až žiadúce.
A ako dlho to trvá?
Obdobie…. Krásne obdobie 😅 ja som otvorila víno s čítala knihu. Nech si otecko tiež užije potomka. A áno žiarlis. Skús sa s tým rýchlo vyrovnať, lebo za chvíľu to uz nebude ocko ale všetky kamarátky budú vedieť viac ako ty 😅😅 to je u nás s prvou momentálne.
Je to normalnz, zdravy vyvoj. Je zrela aj na vztah s inymi, bolo by horsie, ak by zostavala naviazana iba na maminu a nevedela sa od nej oddelit... https://eduworld.sk/cd/magdalena-kremnicka/6025...
Moja mala obdobie, kedy som nemohla ani do izby lebo sa hra s tatom, lebo ona ide s tatom ja mam byt doma atd..
Teraz ma 4 a každý den je ten "lepší" niekto iní 🙂
Dakujem za komentare a postrehy,netrva to dlho,zatial par dni a preto som asi z toho nesvoja,ze miesto toho,aby som to velmi neanalyzovala,tak ma pohltili obavy,ci som jej nemohla nieco urobit,aj ked nic ma nenapada,rezim sme nezmenili,je rovnaky a stale sa rovnako o nu staram-teda v ramci moznosti,ona je dost samostatne dieta,chodila do skolky skor a je celkovo aj taka povaha,ze ona sama v takych beznych cinnostiach,comu som sa samozrejme naopak tesila a uzivala si,ze sama cikat,papat a tak. Ale aj tak ma akosi pichlo pri srdci z toho,ze ma zrazu nepotrebuje/nechce a zrazu ma robit cinnosti,ktore som robila,resp musela robit len ja,iba ocino. Tak asi je to teda vyvojove obdobie a nemusim sa trapit,ze sa nieco stalo
Neboj sa viem že to zranuje ,mala som to isté s mladším ale s babkou išla som sa zblázniť aj som témy zakladala 🤣🤣🤣🤣no mladá som bola a neskúsená.teraz sa na sebe smejem aká som bola sibnuta .vobec ale naozaj vôbec si z toho nič nerob ,dcéra ťa miluje nadovšetko na svete ,môj teraz mladší je tatov momentálne ale ja to už naozaj vôbec neriešim ,niekde som čítala dokonca že je to dôležité pre dieťa tieto emočne veci .takže klud
je to úplne normálne, objavuje svet a zaujímajú ju činnosti, ktoré robia iní ľudia, lebo je to pre ne nové, neboj stále ťa potrebuje rovnako ako predtým, len sa odvážila vystúpiť zo svojho známeho kruhu a to je pre dieťa veľmi dôležité opustiť svoj bezpečný kruh a skúmať svet
raz sa osamostatní úplne a toto je príprava na ten čas, môj má 17 a už je skoro dospelý a ja si to veľmi užívam keďže ako dieťa bol na mne doslova prilepený a nesmela som ani odísť z izby hneď reval 🙂 dnes keď vôjdem do jeho izby tak sa pýta " čo je, stalo sa niečo?" 😂
Môj malý keď si ma vybrať vyhráva tato. A to už dlho a to ma len rok a pol. Mali sme mesiac keď to bola mama na všetko. Sestra ma 3rocnu a ma teraz tata obdobie. Všetko tatik, za chvíľu sa to zase zmení a bude len mamka.
Užívaj, že ste kompletná rodina, že tatino sa venuje dcérke. Ona potrebuje mať taký bližší kontakt. A ešte ťa chcem pripraviť, na búrlivé obdobie v puberte. Keď, sa z nej stane žena. Moja skoro dospelá dcéra má pekný vzťah s otcom, ale za mamou príde vždy keď je nejaký vážny problém. Máme priateľský vzťah. To si prosím určite spomeň, keď bude pubertáčka. Ja som taký vzťah s mamou nemala. A neboj, neľúbi ťa menej ako tatina.
je to obdobie, byva to, a je to normalne. A ano ziarlis, ale ze sakra moc...