Je neskoro, aby išli 4-ročné dieťa do škôlky?

25. mar 2023

Ahojte, u nas v dedine a v okoli je moznost ist do skolky iba od 4... Bojim sa ale, ci nebude mat negativny vplyv na jeho soc. vyvoj.

A druha vec, syncek je madarsky hovoriaci, ale urcite by som ho dala potom do slovenskej. Nauci sa za 1 rok?

Ja sa uz nepamatam, ako som sa naucila po sk, ale tiez podobne...

senta_sofia
25. mar 2023

Ak ho planujes davat do slovenskej skoly, daj ho aj do skolky rovno slovenskej. Urcite od 4 rokov na skolku neskoro nie je. Mne okrem jedneho deti do skolky nechodili vobec.

nikpa
25. mar 2023

Prečo by to malo negatívny vplyv? Veď povinná je zatiaľ len predškolská a to z určitého dôvodu, myslíš že keby to malo na deti zlý vplyv, keď idú neskôr do škôlky tak by to bolo zákonom dané?! Je to dieťa a deti sú veľmi prispôsobive, nemusíš mať obavy ani ohľadom jazyka.

tosomja
25. mar 2023

Niekto dáva až do predškolskej triedy a deti sú spokojné. Dieťa hovorí aj po slovensky, či vôbec nerozumie? Neviem si predstaviť dať dieťa kde mu nikto nebude rozumieť a ani ono nikomu.

luccija
25. mar 2023

Nie, nič mu neujde.Ale bude pre neho náročné prísť medzi slov.hovoriace deti a učiteľku.

mogaa
25. mar 2023

v 4 rokoch na škôlku neskoro nebude....náročné pre neho bude že spojíš 2 veci - nástup do škôlky a nástup medzi deti ktorým nebude rozumieť...samozrejme treba ho po slovensky učiť, lebo len s maďarčinou to bude mať na Slovensku ťažké a veľmi obmedzené možnosti.....na strednej som mala spolužiačku čo žila len v maďarskej dedine a polovici učiva v slovenčine nerozumela, samozrejme prepadala....začni s dieťaťom po slovensky skôr, aby v škôlke deťom a učiteľkám rozumelo - detské ihriská kde hovoria deti po slovensky, brať ho na miesta kde počuje slovenčinu, rozprávať s ním po slovensky - to je základ.....slovenské rozprávky....nástup aj v 4rokoch môže byť pre dieťa sám o sebe náročný - nové prostredie, nové deti, nová učiteľka a bez mamy....ak by ešte nikomu nerozumel, tak celé zle....

autor
25. mar 2023

Dakujem pekne! My mame okolo seba iba slovenske kamosky, deticky, slovencinu pocuje kazdy den. V slovencine zatial rozumie iba zakladnym pokynom, dones, pod papat, chces pit, vymenuje casti tela aj v slovencine aj v madarcine atd. zatial v madarcine mi odpoveda na otazky. Ale velakrat zopakuje po nas aj slovenske slova. Je sikovny urcite. 🙏🏼

Davam ho raz tyzdenne aj do slovenskych jasliciek na pol dna. Ked zacne chodit uz do slovenskej skolky, predtym urcite prejdem s nim do slovenciny 🙏🏼, len cakam na to, aby mi zacal hovorit plynule jednym jazykom. Zatial zacina s tvorbou viet v madarcine.

aliziana
25. mar 2023

Prečo by to malo byť neskoro? Môjho v 3 r. ani nezobrali... (veľký nápor detí)

annm81
25. mar 2023

Píšeš, že máte okolo seba iné deti, kamošky a podobne. Ak má dieťa kontakty s inými deťmi, nijako mu neublíži nástup do škôlky až od štyroch rokov. Za rok sa bez problémov naučí pekne slovensky, zvlášť ak už teraz má pravidelný kontakt s jazykom. Ak nemá a nebude mať problém s jazykovým vývojom, je škoda ak s ním prestaneš hovoriť maďarsky - každý jazyk navyše je veľké plus.

deti95060810
25. mar 2023

4 roky sú ideálny vek - podľa mojej susedky - riadit. mš

siska53
25. mar 2023

Nasho prijali az v 4,5 roku. Aj ked, jemu by prospelo, ak by siel aj skor. Dcera sla.hned ako 3rocna, tej by stacilo ist aj v 5.roku.. Cize za mna - zavisi od konkretneho dietata.
Jazykovu barieru by som neriesila, deti sa ucia rychlo.

ivangeline
25. mar 2023

Neuskodi mu to,ked nie ste 24h denne zavreti doma. :D Stretavate sa aj s inymi rodinami a detmi?

autor
25. mar 2023

@deti95060810 🙏🏼🙏🏼🙏🏼 to je super!

autor
25. mar 2023

@ivangeline ano ano, skoro kazdy den sme s detickami. Ked nie, tak ideme na poznavaci vylet na jazero. 😅

autor
25. mar 2023

@siska53 dakujem!

autor
25. mar 2023

@annm81 zvyknem nanho aj po slovensky. Rozumie tym zakladnym pokynom, no zlozitejsiu vetu v slovencine zatial nepochopi. V madarcine je ale velmi sikovny. Dufam, aj v slovencine bude. 🙏🏼

autor
25. mar 2023

@aliziana ja ze je to extremne dolezite, aby od 3 boli v skolke. Nepytaj sa ale, odkial to beriem... Bola som v tom jesnoducho. 🤦🏻‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaroe
25. mar 2023

skolku nevymysleli pre dobro detí, ale preto, aby mohli obaja rodičia chodiť do práce. Takze sa neboj, synovi sa nič nestane, ked nenastupi v 3 rokoch. Aj keby tam nechodil vobec, bude ok.

autor
25. mar 2023

@elizabet173 U nas, aj v rodine, aj u kamosiek vsetky deticky chodili povinne od 3 rokov. Ale nezijeme uz tam s muzom, preto som bola v tom, ze je to nieco vynimocne, ak nastupi v styroch. Ale, som rada velmi! 🤞🏻

sovica
25. mar 2023

@autorka Vôbec nevadí, keď do škôlky nastúpi až v 4 rokoch. Ale do škôlky ho určite daj, slovenčina sa neho bude lepiť jedna radosť. Ty môžeš doma s ním stále komunikovať maďarsky, aby si ho nedomýlila. Hlavne nerob to, že chvíľu budeš hovoriť po maďarsky a chvíľu po slovensky. To potom dieťa nevie, kde je "sever". Ak chceš podporiť rýchlejšie učenie slovenčiny, tak mu púšťaj rozprávky v slovenčine. Moje deti sa narodili v DE, ale doma sme rozprávali len po slovensky. V 3 rokoch išli do škôlky a nemčinu sa učili rýchlo (doma sme sa po nemecky nerozprávali). Keď nastupovali na ZŠ, nemčinu už ovládali ako ďalší rodný jazyk.

svetlonos
25. mar 2023

Ahoj,
prave tie 4 roky su idalny vek na skolku. Dieta je uz samoobsluzne a istejsie si samo sebou. Nic nepokazis, neboj. Kiezby mal taku moznost financne kazdy🙂 A jazyka sa neboj.
Deti su sikulky, pokial vie ten matersky dobre, druhy sa nauci tiez.

autor
26. mar 2023

@sovica
@svetlonos Dakujem! Takze hovorite, ze nemam mu teraz miesat slovencinu? Mam pockat, kym bude vediet plynulo rozpravat po madarsky?

svetlonos
26. mar 2023

Ahoj,
pokojne m pustaj slovenske pesnicky, rozpravky. Hovorite doma bezne aj slovensky alebo sa stretavate s kamaratmi, ktori nevedia madarski?
To by bolo idealne. Ak si s nim doteraz hovorila len madasky, pokracuj tak. Bolo by dobre poradit sa s rodinou, ktori to mali ako vy a ako to oni robili 🙂 A pokoj e sa opytaj uciteliek v tej materskej skolke, aky maju oni nazor.

annm81
26. mar 2023

Zdravé dieťa, ktoré nemá problémy naučiť sa jeden jazyk, sa bez problémov naučí súčasne dva jazyky. Jediné, čo potrebuje, je mať jasne odlíšenú hranicu, kedy sa používa jeden jazyk a kedy sa používa druhý. Najčastejšie používaný systém je odlišenie podľa osôb. Napr. jeden rodič používa slovenčinu, jeden maďarčinu. Alebo rodičia slovensky, starí rodičia maďarsky. Účinné je tiež oddelenie na základe miesta, (aj keď má isté nevýhody), napr. doma maďarsky, mimo domácnosť slovensky. Vie to byť náročné - pre rodiča, aby dodržiaval nejaký systém komunikácie s dieťaťom, ale pre dieťa samotné je to jednoduché.

mogaa
26. mar 2023

Práveže ja na tvojom mieste začne so slovenčinou už teraz, pred škôlkou.....aby vedelo aspom základy keď pôjde do škôlky....si vezmi že ty nastúpiš do práce kde nikomu nerozumieš....ako by si sa tam cítila, keby si nikomu nerozumela ani slovo? Ano, dieťa sa samozrejme naučí, ale spojiť nástup do škôlky s učením nového jazyka nie je dobrý nápad.....4ročné deti už robia aktivity, učiteľka im vysvetluje čo majú robiť, tovj bude len pozerať čo robia ostatné deti....nebude rozumieť ani deťom ani učiteľke ak bude plakať a učiteľka mu bude hovoriť že pre neho prídeš.....nebude vedieť ani učiteľke povedať ak mu iné dieťa urobí zle...uč ho už teraz nech vie aspom základy slovenčiny.....

mogaa
26. mar 2023

Prepáč, až teraz som si prečítala aj predch.príspevky.....ak je dieťa v kontakte so slovenskými deťmi, tak by som sa nebála.....tie základy bude vedieť, to mu stačí....dajú ho pravdepodobne medzi najmenšie deti, nie do strednej triedy, takže tam bude kopec detí čo budú s rozprávaním len začínať a tvoj možno bude vedieť povedať viac ako tie deti keďže už bude mať 4roky....