Je možná predškolská dochádzka len do obeda?

babetkoo
5. okt 2015

Ahojte maminy,,,mám problém dost velký a neviem si s ním dat rady 😉 Ide o dcerku chodí do predškolskej v marci bude mat 6 rokov, do školky chodí od 3 rokov nikdy nemala problém ,vždy chodila do školky rada až do posledných dvoch týždnov,,začala mi plakávat ,že ona neche spávat v školke lebo ich nutia a jej sa nechce ,riešila som to s riaditelkou tá ma odbila, že ona ju nemože nechat hore lebo ked ostatne deti spia robia si učitelky svoje veci a agendu na další den a neviem čo.. dievčatko sa mi začalo pocikávat skoro každu noc,ráno ked ma ist do školky zvracia,,neskutočný plač čo sa u nás deje každe ráno ☹ ked ju nesiem ráno a vidí riaditelkine auto pred školkou krčí mi,,,je tu ona,,nejdem,,, príd po mna prosím ta na obed chcem ist domov,, ,,, teraz bola chorá a zajtra ma íst už do školky,a je to tu..už plače zvracia...ušla nám vonku ...nakoniec som sa dozvedela že ju vraj učitelka bije,,,vraj ju tahala za krk ☹ som v koncoch neviem čo mám robit priatel povedal, že ideme dat na nu stažnost, že to nieje možné aby sa toto dialo ..a ma pravdu ,žijeme na dedine a viem ,že s touto učitelkou su problémi už dávnejšie je na deti velmi prísna deti nechcu koli nej chodit do školky ,, ale každý mlčí neviem prečo...chcem momentálne dcerku nosit len do obeda , len riadietlka nesuhlasí s tým že pojde na obed domov vraj tým robím priestupky a nahlási ma na obec.... neviem kde je pravda len viem že už mám toho po krk

heliet
5. okt 2015

Ahoj, nemáte tam inú škôlku? V takomto prípade by preradenie mohlo byť pre vašu dcérku pomocou.
Ak nemáš možnosť preradenia, dá sa dieťa aj v predškolskom veku prihlásiť bez problémov na poldenný pobyt. Nám tak už štvrté dieťa chodí a to ich brávame domov na 12.00 pred obedom, čiže chodili vždy iba na desiaty. Stačí, ak zajtra ráno oznámiš (nachystaj si to pre tvoj pocit istoty aj písomne), že prídeš pre dcérku pred obedom - hneď po obede. Nie si nútená udávať dôvod, neexistuje nato zákon. Ráno do ôsmej ju odhlás z olovrantu, príp. aj obeda a je to.
PS: keby sa moje dieťa začalo pomočovať a zvraciať každé ráno a vykrikovať vety tipu ako si napísala, už dávno je podaná sťažnosť na ministerstve školstva, aj na miestnom úrade u starostu, aj na vedení školy. Aj keby to bola hoc sama riaditeľka, vždy je niekto "nad", kam sa môžeš obrátiť. Držím palce!

nibiru
5. okt 2015

napisať stažnosť riaditelke,ak nepomožečo asi nie na obecný urad kedže školka spada pod obec na miestne zastupitelstvo,riešenie je teda brat si ju po obede domou poobede sa aj tak už len hrajú neučia sa nič,skor by som sa bala aby si na malu ešte viac nezasadli ale len tak by som to nenechala
osobne by som malú čím skor brala psychologičke a ked tak ju požiadala aj o vyjadrenie ved ta mala može mať z toho traumu do konca života šla by som s vyjadrením za dotyčnou a pohrozila jej stažnostou aj na ministerstve!ak riaditelka nechce poldennu dochadzku čo nechapem zakonne ta nemôže donutiť nakolko predškolska dochadzka je len odporučana nie povinná školska dochadzka ale ok chod teda psychologičke nech ti dá papier že dcéra v školke nemože spať pre traumu ktorú prežila,je nutena spať ,je to pre nu stres pocikáva sa s toho zvracia atd... psychologicka ti odporucí aby dieťa bolo v mš len na 4h. riaditelka to musí akceptovať!

koniarova
5. okt 2015

Zmeň otázku na diskusiu. Takto nemôžeš reagovať. 😉

anelehka
5. okt 2015

joj, co je to za hlupost,co nemozes,kto to povedal???Ja som starsieho syna brala z predskolskej na obed,dal si obed a isli sme-neboli sme sami.Mladsi syn zacal chodit do predskolskej,ale nezvykol si,tak sme sa dohodli z riaditelkou,ze mu nebudeme robit stres a prestal chodit uplne.Do skoly nastupil normalne nacas,je druhacik,nema ziadny problem.Predskolska v skolke nieje povinna!

sammy
5. okt 2015

Uplne v pohode moze chodit len doobeda, moja najstarsia dcera v skolke nespala nikdy, ani jediny raz za 4 roky, co tam chodila a nebol problem, nie je to povinne.

3kolka
5. okt 2015

moja chodí už 3 rok len do 12:00...chodí tam aj na obedy....momentálne je tiež predškoláčka.U nás deti nezamestnaných rodičov a mamičiek na MD berú len do 12:00

mirkami7
5. okt 2015

myslím že je to možné,aby chodila na obed domov,kedže vzdelávacie činnosti by mali robiť dodobeda,až mám dobré informácie a to ostatné by som tiež riešila sťažnosťou

adka31
5. okt 2015

samozrejme, ze je poldenny pobyt mozny, ucitelka, (alebo je to riaditelka?) ta vodi za nos, neviem, co si dokazuje. staznost sa riesi v poradi: ucitelka, riaditelka, zriadovatel. ak ona je riaditelka a neda sa s nou, treba zajst za zriadovatelom, teda na obecny urad a tam riesit veci. som uc. MS, takto to je.
a dobre ti napisali, zmen temu na diskusiu, takto sa neda reagovat.

mircalla
5. okt 2015

Ja by som naopak napisala staznost na riaditelku - mozno by som s dietatom zasla pediatrovi, nech sa s dcerou porozprava, budes to mat zdokumentovane
inak moj syn prave naopak - maju predskolsku pripravu a namiesto 5 dni v tyzdni spavaju len 3 a dalsie 2 miesto spanku riesia predskolsku pripravu

lauricka
5. okt 2015

podla mna kludne moze chodit doobeda, ved predskolska nie je povinna, nie? Daj staznost na obec alebo aspon to ries s nimi. Nieco sa tam urcite deje. Isla by som s malou k psychologicke, nech sa s nou porozprava. Mozno aj psychologicka da nejake odporucenie tykajuce sa skolky. Normalne to nie je a nezda sa mi, ze by takto vyvadzala len kvoli spaniu. Bude to nieco horsie.

timea7
5. okt 2015

samozrejme, že môže chodiť len doobeda, ale určite by som podala sťažnosť na učiteľku a išla si to s ňou osobne vydiskutovať.

natali153
5. okt 2015

ahoj ja pracujem v školke , a deti mozu byt v skolskom zariadeni bez problemov iba na polden, nie je to ziaden problem , aj my mame take deti , ktore odchadzaju po obede domov, a ju nas niektore deti nechcu spat, no tisko si lezia a posteli, alebo si listuju po tichucky nejaku knihu v posteli. takze sa nedajte odbit s tym , ze dieta nemoze byt v skolke iba na doobedie

felycity
6. okt 2015

😕 priestupky? moje obe deti chodili na obed domov, mám syna , ktorý je práve v predškolskej dochádzke a pravidelne chodí na obed domov, ešte v živote nespal v školke a neviem o tom, že by sme robili priestupok... , čo sa týka spania, každá škôlka to má inak, zvykom je, že u predškolákov sa oddych skracuje, ale je dané, že musia min. polhodinu tuším mať povinný oddych ( je to tak dané v smerniciach), otázka je, či dcérke môže len tak ležať a oddychovať, každopádne ak to zašlo takto ďaleko, že dieťa plače, odmieta chodiť do škôlky, riešila by som to s učiteľkou aj riaditeľkou - je neprípustné, aby dieťa bolo takto traumatizované.

oskvarka
6. okt 2015

ja by som ju s takejto skolky uz zobrala nacisto... to zvracanie a plac to je uz nie len tak to je vazny psychicky problem cez ktory sa dieta len tak lahko neprenesie... ze neviem ci pomoze ked to vybavis na ten polden + ktovie ci ak to vybavis ci jej to nepriamo nedaju vyzrat... ak mas nejaku moznost dat ju do skolky niekam inam urcite by som to riesila tak.... toto je hrôza...

henamichal
6. okt 2015

prepíšte ju do inej škôlky ale cím skor, pretože to vaše dieta sa tam nesmierne trapi. Ta ucitelka musi byt zla na deti. Dieta nikdy neklame, ta ucitelka je na nich zla, to mi ver. To dietatko uz teraz ma dusevne problemy, ked ti aj zvracia, Boze ja by som nezniesla keby mi bili a týrali moje dieta!!!!!! Nedavaj ju ani na pol dna, o nevyriesi tvoj problem!!! To dieta z toho choreho prostredia treba co najskor zobrat. chuda moje, to je strasne... ta ucitelka sa nikdy nezmeni, sama musi mat nejake psychicke problemy ked bije deti !Nemala by tam vobec taka pracovat!

belasy_motylik
6. okt 2015

Už to tu píšem dookola, ale nevadí, budem aj naďalej - predškolská dochádza nie je už roky povinná! Dieťa nemusí chodiť do predškolského zariadenia, riaditeľ ani nie je povinný takéto dieťa prednostne vziať. Ak máš možnosť dieťa nechaj doma, lebo ak bude mať takéto traumy dlhodobo, tak to bude mať dopad aj počas školskej dochádza........a to už bude problém.

kuka221
6. okt 2015

Určite môžeš pre ňu chodiť na obed - nenechaj sa odbiť že sa to nedá. U nás v meste je to tak, že chodia domov deti po obede, obed musí byť škôlke.
U našich na dedine chodia domov pre obedom - majú iba desiatu.

stanislavao
6. okt 2015

@babetkoo zriadovatelom skolky je teda predpokladam obec, tak sa chodte opytat tam. u nas je mozne, dokonca nutne, aby bolo dieta v skolke len doobeda, ked je matka doma, nepracuje. kazda skola / skolka ma inak dane pravidla. staznost na riaditelku? preco? podate staznost, ze riaditelka je zla, lebo dieta place? to je dost divne, nie? treba sa normalne dohodnut, porozpravat a urcite sa najde riesenie. ked patri skolka pod obec, treba ist na obec, ked patri skolka pod skolu, treba ist za riaditelkou skoly. u nas v dedine su praveze take podmienky, ze predskolaci uz nespavaju, ak nechcu, len ticho lezia. ved nemusi dcera spat, len nech oddychuje. jasne, ze hrat sa nemoze, ked maju povinny odpocinok. ale urcite bude mozne ju davat len na pol dna.

jaruska869
6. okt 2015

ja som malého už vlani v marci odhlásila z celodennej na dobednú dochádzku v škôlke mi dali papier kde som podpísala že žiadam len o dobednú dochádzku a chodí o 12h domou ked sa naobeduje a ked stým bude mať riaditelka problém chod na obec

tata1401
23. okt 2021

viem že je to stará diskusia, opýtať sa chcem ako je to aktuálne, keď je predškolská dochádzka povinná, môže v takomto prípade navštevovať dieťa škôlku iba na 4hodiny?

lucia147852
23. okt 2021

@tata1401 áno môže, povinne sú len tie 4 hodiny výučby. Poprípade je možné aj IV (individuálne vzdelávanie) a dieťa ide len na “preskúšanie”

tata1401
23. okt 2021

@lucia147852 ďakujem 😉

tilonka
23. okt 2021

@babetkoo mne v skolke vysvetlili, ze predskolska povinna je splnena, ak je aj len doobedna. A tiez vysvetlili, ze dieta si mozem zobrat na max 5 dni domov, potom na den musi ist do skolky a opat na 5 dni domov, a tak stale dookola, v pripade, ze nemam ospravedlnenku od pediatricky.

tilonka
23. okt 2021

@babetkoo a ak je dieta chore a ma ospravedlnenku od dr., po skonceni liecby, musi is do skolky aspon na toho pol dna. Teda vzdy po ukonceni liecby musi mat dieta nastup do skolky aspon na pol den, a potom si ho opat mozes nechat 5 dni, potom den/polden skolka a zase 5 dni, a tak stale dokola. No pri takejto riaditelke mozes cakat, ze sa do toho bude starat.