Je dobré dať dieťa skôr do školy?

anas123
2. okt 2015

Prosim vas poradte mi ak mate skusenosti je dobre dat dieta skor do skoly,ked je narodena dcerka v oktobri,dat ju spolocne s detmi ktore su narodene v skolskom roku?myslim o dva mesiace skor

rora
2. okt 2015

to je velmi individualne... u nas v skolke su deti, ktorym aj ked su narodene v novembri odporucaju dat ich do skoly, lebo tam vidia ake su zrele a ake pokroky robia. Ja mam dceru septembrovu a taktiez sa o rok budem spoliehat na nazor uciteliek ktore s nou pracuju a vidia ako jej to ide a odporucia mi co by bolo pre nu vhodne a taktiez na posudok od detskej psychologicky. Takze podla toho sa rozhodneme.

zonjushe
2. okt 2015

Podľa mňa nie..ja som narodená 1.septembra a automaticky som šla o rok neskôr. .V deň mojich 7.narodenin..predĺžila som si detstvo ☺..

barchee
2. okt 2015

ako jej dopadol test školskej zrelosti? ono je vcelku problém to, že je veľa detí, ktoré sú "odložené" dochádzkou - ľudovo povedané, nevychádzajú im roky. Môže nastať ten problém, že medzi odloženými deťmi a dcérkou bude väčší vekový rozdiel a ona nebude vládať ťahať s nimi. Je veľa takých prípadov teraz na školách. Záleží aj od toho, či je ešte hravá, alebo je už skôr taká zaujatá informáciami okolo seba. Ja mám decembrového syna, tiež pôjde do školy 6a3/4 ročný. Ak je veľmi šikovná a psychológ odporučí ju dať, tak daj. Ak nie, nič sa nedeje, v škôlke by sa im mali dostatočne venovať 😉 Ak prváčik nie dobre znáša nápor školy, je spavý alebo príliš hravý a vyčovanie je pre neho ešte záťaž, na odporučenie školského psychológa sa dá vrátiť do predškolskej triedy v škôlky a ešte rok má navyše na dozretie.

tilly
2. okt 2015

nedala by som...
moj syn mal jedno oktobrove dievcatko v triede a bolo to strasne, bola vystresovana, samozrejme sa nechytala, potom zacala vyvadzat a aj ostatnych vyrusovat, k tomu bola aj malicka, ved bola 5rocna so 7rocnymi niektorymi detmi... po pol roku sa vratila do skolky, to musi byt pre dieta velka trauma...

opica
2. okt 2015

Neber jej detstvo. To, ze dieta vie citat, pisat, ratat este neznamena, ze je psychicky zrele... Neujde jej vobec nic a mozno jej vsetko pojde lepsie. Navyse ten rozdiel roka je v puberte eminentny a deti tym strasne potom trpia...

hameeda
2. okt 2015

to záleží od dieťata, ja riešim teraz to isté môj je narodený začiatkom septembra, a zatiaľ to vyzerá že do školy pôjde, odporučala ho logopedička, že pekne rozpráva že do školy môže, odporučali ho učiteľky v škôlke, pretože z angličtiny je dobrý chytá sa, zaujímajú ho písmenka, vydrží sedieť pri aktivitách, rád sa zapája, je síce ešte aj hravý ale už to nie je to čo bolo, takže zatiaľ to vyzerá že ho dám, no ukážu najbližšie mesiace a samozrejme posudok na školskú zrelosť, no ak by bol narodený neskôr okrober, december tak by som nedávala, dcera je decembrova a nešla predčastne, ani nebola na to zrelá

libka1
2. okt 2015

Mame taku v triede a v pohode zvlada. Kazde dieta je ine. Netreba to silit, ale ked mas pocit ze by bola v pohode, preco nie...

mareli
2. okt 2015

je to dost individualne. skor do skoly by som davala iba v pripade nadaneho dietata. inak nie. o nic nepride. a predsa je byt vyhodnejsie v kolektive starsia, ako najmladsia...

bibistec
2. okt 2015

ja by som nedala ani nahodou, deti su dnes pretazene a davaju sa radsej neskor do skoly ak nie je vyslovene nadana tak urcite nie, mozno sa vam zda ze by to zvladla ale moze mat ozaj problemy ktore s amozu vyhrotit az neskor a potom uz bude neskoro. ale su aj psychologicky ktore to vedia posudit ak mate pochybnosti treba sa informovat urobia jej test a podla toho vedia poradit, ale ja by som urcite nedala

pribinak
2. okt 2015

to sa spytaj psychologicky, ktora bude hodnotit testy skolskej zrelosti a ona ti povie presbejsie na zaklade vysledkov testov
v ms bude urcite zaciatkom zimy prebiehat povinna depistaz predskolskov

osobne by som oktobrove dieta do skoly nedavala, niekyore deti budu v triede starsie o viac ako rok a to je uz velky rozdiel
nic jej neutecie

nair
2. okt 2015

Ja by som sa na to pozrela aj z celkom inej strany.. Ak na to svojimi schopnosťami má, kamaráti sa so staršími deťmi a je emocionálne primerane samostatná, prečo nie. Stratený rok jej v detstve neujde, no v dospelosti môže získať.. V mladšom veku zmaturuje / skončí školu / nadobudne prax.. Skôr si môže založiť rodinu, na čo sa dnes často zabúda a spamätávame sa neskoro.. 😉

seahorse27
2. okt 2015

Všetko záleží od zrelosti dieťaťa - sociálnej, emocionálnej a kognitivnej. Svojvoľne dieta nemôžeš dať skor do školy, len na odporúčanie psychologa z poradne. Ja osobne by som to nerobila, iba v prípade nadpriemerne inteligentneho dieťaťa, ktoré je na školu po všetkých stránkach pripravené a v škôlke sa nudí, nema o čom s rovesníkmi...

cecil36
2. okt 2015

To ci to tvoje dieta zvladne ti zodpovedne povie len psycholog a nim vykonane testy skolskej zrelosti, nie zeny na koniku, lebo co dieta to ina osobnost, vyvin, schopnosti...btw a na nebranie detstva sa vyser, co uz nebude dieta ked bude chodit do skoly, nebude sa hrat? To je vyhovorka pre rodicov, lebo potom sa uz dietatu budu musiet viac venovat.

mircalla
2. okt 2015

nedavala by som - ale uvidi sa na zapise

avanti
2. okt 2015

Ahoj, presla som tym pred par mesiacmi so strednym synom. Rozhodnutie vsak nie je ani tak na tebe, ako na psychologicke - pri predcasne zaskolenych detoch musi dat pozitivne rozhodnutie ona - inak ho nezoberu do skoly. Pri odkladoch mozes ist aj proti rozhodnutiu psychologicky, pri predcasnom zaskoleni bohuzial nie.
Stredny syn je septembrovy, chyta sa (abeceda, pocty, vseobecne otazky typu preco je toto tak...), zaujima sa, kamarati so starsimi detmi a celkovo tak mozno napreduje aj preto, ze ma len o malo starsieho brata - momentalne druhaka. Zaujmal sa o ulohy, co robia v skole, vie ako vyzera slabikar, co je peracnik, telesna vychova, rozvrh a podobne...skratka druhy surodenec 🙂.
Na testoch absolvoval najskor testy zrelosti - na 2 hodky si ich tam nechali 2 psychologicky asi 10 deti - boli v akoze triede - simulovali vyucovanie, prestavku, cvicenie, vsimali si, ci su odvazni, neboja sa predstavit v neznamom kolektive a podobne veci... tam presiel bezproblemovo, no potom sli inteligencne testy, ktore musi taketo dieta splnit nad uroven 6-rocnych deti. P. psychologicka si popritom vsimala, ako sa sprava a podobne veci. Nakoniec ho na predcasne zaskolenie neodporucila.

marsic
2. okt 2015

Ahoj, moja dcéra je narodená 19.11. a išla do školy skoršie. Každá mama si pozná najlepšie svoje dieťa. Mali sme aj posudok od psychologičky. U nás bolo dôležité hlavne to, že dcéra sama chcela ísť do školy, nakoľko chodila do škôlky od necelých 3 rokov, takže, mala za sebou 3 roky škôlky. To, že niekto povie, že dieťa, ktoré ide do školy skoršie je ukrátené o detstvo je somarina. Dcéra školu zvláda bez problémov a stihne sa aj pohrať. U nás je skôr trend dávať deti do školy neskoršie...niekedy, je to aj z dôvodu pohodlnosti rodičov. Ty si najlepšie poznáš dieťa, či je zrelé emocionálne aj rozumovo. To je môj názor, ale sto ľudí sto chutí :D Veľa šťastia v rozhodovaní.

wewe22
2. okt 2015

ja som dala skor narodena je 22,9, nelutujem vzdy sa harala zo starsimi medzi rovesníkmi vynikala od 1,5roka vela ludi ma odhovaralo aby som to nerobila ze to neni dobre, prvy rocnik zvladla na same jednotky v ziackej mala jedninu dvojku teraz v druhej triede je z nej "bezudrzbovi" skolak sama si spravi ulohy a bezchybne
mala sice nejake zdravotne problemi co v skole hned hodili na vek no so skorsim nástupom to nemalo nic spolocne
ak mas pocit ze je dieta pripravene chod do toho este uvidis co ti povedia na pedagogicko psychologickej oradni a podla toho sa zariad
udporucam ti ist na poradnu az na konci skolskeho roka a ak sa da tak kludne aj cez prázdniny v tomto veku moze rozhodnut kazdy jeden den k doru

meusicka
2. okt 2015

ahoj, ja by som odporucila tak isto dat otestovat. ja momentalne zijem v zahranici a tu boli deti v skolke posledny rok pripravovane na skolu aeste na konci testovane. moja dcera je narodena vo february a jej kamaratka je augustova. kym moja dcerka zvladla testy, jej kamartka tak neobstala a preto ju do prvej triedy neodporucili ale do tzv. pripravnej triedy. a pritom ona pred nastupom do skoly mala uz 6 rookov. u deti je aj vekovy rozdiel 6mesiacov niekedy smerodajny a netreba dieta zbytocne skoro zatazovat.
ja sama som oktobrova a moj muz tiez, obaja sme sli do skoly rok pozdejsie a viem ze sme obaja asi pre ten vekovy naskok patrili v triede medzi najlepsich. jednoducho to dieta je zrelejsie a uci sa lahsie.
tu sa u deti napr. testovalo aj to, ako veida napisat svoje meno, ci nepisu zrkadlovo, nepreklapaju pismenka dole hlavou a pod. ak to dieta robi, do skoly automaticky ist nemoze.

katrin21
2. okt 2015

mam dceru narodenu v septembri a bola aj je veelmi sikovna, rozmyslala som dat ju skor.. vyhovorili mi to viacere psychologicky.. Sice inteligencne by to stihala, lebo fakt jej to pali, ale bola este dost hrava a to sa musi brat tiez do uvahy... POvedala som si, ze nech je radsej popredu o rok, akoby mala byt nedajboze nejaka nestastna, ze uz chodi do skoly, aj ked ona sa do skoly tesila (ale tak dieta nevie, co to ta skola naozaj je, ze ano)
NO takze som ju dala neskor, ako aj mala ist a aspon ma predlzene detstvo.. Nedala by som skorej dieta.... Vela mamiciek dalo a neskor lutovalo.. prave kvoli tej hravosti....
a ty si aspon o rok odlozis starosti s ucenim a o to lahsie sa jej bude neskor ucit .

testovanie - aj ja som davala dceru, vyslo ze je sikovna, inteligentna, ale dost hrava este....
ale .... oni to testuju napr. vo februari.. dieta este do septembra spravi obrovsky pokrok.... nie len sikovnostou, ale aj tou mentalnou pripravenostou, hravostou a pod....

kacena4
2. okt 2015

tato tema sa tu riesi kazdy rok skus si ju pozriet a precitat nie je dolezite kedy sa dieta narodi co vsetko ovlada a vie ale aj ako je na tom emocke a ci bude zvladat aj po tejto stranke skolu 😉

lavinis
2. okt 2015

závisí od konkrétneho dieťaťa, skús sa poradiť s odborníkom, nedá sa to zovšeobecniť

jarka721
2. okt 2015

ja mam dievcata narodene v auguste a dala som ich do skoly ked mali sest,vsetko super zvladali ale cca v tretom rocniku som zbadala ze som urobila OBROVSKU chybu!!!syn bude mat sest v júni a nedam ho do skoly,jednoznacne NIE!!!!

bianka...
2. okt 2015

Urcite by som ju skor nedavala,nic tym nepremeska. Moze byt sikovna ale este aj v skolke. Ved do skoly sa este nachodi...ono to i tak citit ten rozdiel. Predstav si ze ona bude v oktobri mat 6 a ine deti v okrobri 7. Moj maly to tak preziva ze este nema 7 ale az v marci. Mne tiez zle roky vychadzaju a nic so nezmeskala 😉

timea7
2. okt 2015

je len veľmi máličko detí, ktoré sú narodené koncom leta, alebo začiatkom jesene a to, že idú do školy v necelých šiestich rokoch alebo tesne po nich, im nijako neublíži. Dnes vie veľa detí v šiestich rokoch čítať a písať, majú neznamená to, že sú už na školu zrelé. Tak, ako tu už bolo písané, v prvej triede sa môže dieťa javiť, že všetko bez problémov zvláda, možno aj v druhej, tretej, problémy môžu vyskočiť až na druhom stupni a ťahať sa s dieťaťom roky. Dôležité bude vyjadrenie psychológa.

stepanka274
2. okt 2015

Ja mam syna narodeneho 17.09. a on velmi chcel ist do skoly, testy skzrelosti boli ok, len jemna motorika trochu problem, vzdy si rozumel so starsimi detmi a aj ked bol v triede najmladsi kamaratil sa so stvrtakmi, chodil do triedy so svojim bratom , ktory isiel o rok neskor a mal vzdy skoro lepsie vysvedcenie ako on, cize ak vyslovene chce tak by som tu moznost ist skor nezabrhovala, zelam dobre rozhodnutie, tiez som mala dilemu

tova
3. okt 2015

moj syn je v pripravke (povinnej) dala som ho neskor su tam viaceri 6r mal nedavno 6r. su tam deti ktore este len tuto jesen budu mat 5r. a rozdiel je vidiet, sice mozu poznat abecedu, ale tie 6r. deti sa bavia s "mudrejsimi" 5r. detmi a ti 4r. su s tichsimi, detskymi 5r. detmi. mozno o rok, dva sa ten vek vyrovna ale ten prvy rocnik alebo pripravka je najdolezitejsia, tym dieta ziska sebavedomie, a chut dalej studovat, ti starsi/mudrejsi sa hlasia stale, viac vedia a ti mladsi sa mozu citit pozadu sice na svoj vek su ok . mozes sa skusit ist spytat do skoly, resp. zapisat ju a v lete ked zistis ze je najmladsia a je vela 6r. tak ju das az o rok, ked bude vela deti 4r. mozete to skusit ucitielka sa prisposobi vedomostiam vacsine.

poly2406
3. okt 2015

Mám presne tú istú skúsenosť ako jarka721! V auguste 6, išla hneď do školy - na odporúčanie psychológa!!!(údajne mimoriadne nadané dieťa)....nebudem to celé rozpisovať, ale veeeeľmi sa trápi aby stíhala tempo o rok aj rok a pol starších spolužiakov (teraz je v deviatke).
Druhá DETTO!!! (a to je februárová).
Malý má tri roky a som presvedčená, že určite nepôjde v septembri (je májový). Do tretice už túto chybu nespravím!

1234lubka
3. okt 2015

s tym by som urcite pockala...ja som sama oktober, sla som 7 rocna v podstate nic som nezmeskala, ba naopak

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nosalinda
3. okt 2015

Ahoj, je to naozaj individuálne. Mala som letné detičky, ktoré boli intelektovo v pohode, ale nevedeli v škole vydržať, proste tá škôlkarská voľnosť im chýbala, ale mala som aj detičky z leta, ktoré boli veľmi šikovné. U nás v škole máme aj dievčatko, ktoré malo 6 rokov až v novembri a už bola prváčka a zvládla to. Skôr však odporúčam počkať, nič jej neujde, ak je zrelá (intelektovo a emočne), tak ani sociálne kontakty jej nebudú robiť problém a určite do školy pôjde s deťmi, ktoré bude poznať a vytvorí si nové kamarátstva. A ešte za celé roky som sa nikdy nestretla s tým, že by rodičia ľutovali, že dali dieťatko do školy neskôr, ale opačne toho bolo omnoho omnoho viac.