Je dieťaťu lepšie v škôlke alebo doma?

23. sep 2024

Keď má matka možnosť si dieťa ešte nechať doma, je to pre dieťa plus či mínus? Keď vidím 25 deti ako musía ísť von vedľa seba ako roboti, učiteľky vyčerpané bez úsmevu (nevravim že ja nie som), žiaden individuálny prístup, hovorím si, že azda má to moje dieťa čas a dám ho až predškolskej prípravy. Nemáme peniaze na súkromnú škôlku…

amelia89
23. sep 2024

podla mna je idealna kombinacia - 1/2 dna v skolke, alebo nie vsetky dni v skolke, (ak si to clovek moze dovolit).

any_soj
23. sep 2024

Zavisi ktoremu dietatu 🙂

e1i
23. sep 2024

Za mna rozhodne v skolke. Velmi ju to posunulo. Mladsi dokonca zacal do jasli v 2r a po 3t uz vidime neuveritelny pokrok

ivana3111
23. sep 2024

Urcite v skolke. Môže chodiť len na pol dna ... nie je to len o tom,že chodí vonku ako robot s ostatnými deťmi- to je kvôli bezpečnosti predsa ved sú tam max 2 stále na toľko deti...

danyelia
23. sep 2024

Za mňa určite v škôlke - je v kolektíve medzi deťmi, učí sa sociálnym zručnostiam, komunikuje, hrá sa, učí sa nové veci, kreslí, tvorí, tancuje, spieva...aj keby som bola doma, popri domácich prácach bu som sa mu nestíhala venovať tak aktívne ako pani učiteľky v škôlke...

angela85
23. sep 2024

Záleží od dieťaťa. Moja chce veľmi chodiť do škôlky,každý víkend nešťastná,že není v škôlke. Ma tam kamarátky,pani kuchárka robí jedla čo ja doma nie a jej chutia, to že sú zastúpené v doklade,to znamená že sa učia byť v kolektíve a rešpektovať pravidlá pre kolektív, dodržiavať pravidlá pri prechode cez cestu atď. Učia sa rôzne veci,na ktoré mi rodičia doma spraviť nevieme či nemáme na to čas,alebo s ato dá robiť iba v kolektíve. Od spolužiakov sa učia nové veci (dobre aj zle). Ale ak tvoje dieťaťa toto nepotrebuje či nezvláda,tak kľudne si nechaj doma,má čas v predskolke

angeli121212
23. sep 2024

Autorka podľa mňa na toto neexistuje univerzálna odpoveď.. všetko závisí od samotného dieťaťa a ďalších okolností.. napr. Môjmu synovi by bolo veľmi dobre aj v jasliach ak by sme v blízkom okolí mali, ale sú deti, ktoré z rôznych dôvodov na tie jasle či škôlku jednoducho nie sú pripravené..

patka06
23. sep 2024

Jednoznačne v škôlke, 3 ročné dieťa už potrebuje aj iné prostredie, detský kolektív.
Naučí sa v škôlke viac ako doma, nech má mátka akýkoľvek dobrý prístup
A nie všetky učiteľky sú vyčerpané, bez úsmevu ....

abbey1
23. sep 2024

Je rozdiel dieťa a dieťa a doma a doma. Vždy je to vysoko individuálne

jaskolka
23. sep 2024

To je individuálne, veľa závisí od dieťaťa ale aj od rodiča, ktorý s ním by bol doma.
Za mňa vyhráva škôlka jednoznačne. Mojich to úplne posunulo, a viem, ze ja by som nemala energiu ani schopnosti sa im tak doma venovať.
Sú mamičky, ktoré majú veľkú kreativitu aj trpezlivosť vytvárať kadečo s deťmi, v kuse sa im venovať, no ja taka nie som, deti by sa doma akurát nudili a vystrajali. Úplne to stačí cez prázdniny, a tam vidím, ze naozaj je škôlka to najlepšie, co sa im mohlo dat. Takže ja som jednoznačne za škôlku

mimikarol
23. sep 2024

Moja do škôlky chodila veľmi rada, ale na pol dňa jej stačilo. Na celý deň chodila za tri roky týždeň a už sa sťažovala. Určite je deťom dobre aj v škôlke predsa len sa musia aj učiť trošku fungovať bez mami

petamich
23. sep 2024

Mojmu dietatu v skolke, velmi rad tam chodi, velmi sa posunul. Doma sme ho rozhodne nevedeli tak rozvijat ako v nasej skolke. Nehovoriac o tom, ze pochopil co je rutina, ze ma aj svoje povinnosti...doma sme predsa len skor polavili.

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
3petka
23. sep 2024

Tak môjmu to pomohlo, v rozrospravani sa. Jasne že si prvé dni prereval a pretrpel ale dieťa je rado s inými deťmi. Čo s mamou doma.

30katrusa40
23. sep 2024

@danyelia tak záleží od učiteľky..dcéra sa učiteľky tak bála že kôli nej ráno zvracala . A to len preto že jeden chalan jej robil zle a učiteľka jej zakázala žalovať doma vraj jej odstrihne jazyk. Dcéra to povedala až rok po yom čo som škôlku zrušila. Takže ani škôlka nie je vždy výhra. V druhej škôlke to už bolo tak ako píšeš venovali sa.

anketkarka
23. sep 2024

Dieťa sa potrebuje od istého času socializovať pri rovesníkoch. To mu mama nikdy doma nevie dopriať. Musí byť ale na to zrelé ísť do kolektívu.

akvi
23. sep 2024

Ak môžeš, nechaj dieťa doma, ak sa mu vieš venovať. Dieťa do 6 rokov potrebuje v prvom rade matku. Socializácia v škôlke sa preceňuje, hlavne preto, že socializácia nie je to, že zavrieme 25 detí rovnakého veku do jednej miestnosti. Takže v bežnom živote sa určite viac socializuje, ako v inštitúciách.

earlgrey
23. sep 2024

@akvi Úplny súhlas.

simona92101
23. sep 2024

Mam 2 rocnu a nastupila do jasli.nemusela,ale kedze som doma s babatkom a nestihame sa tolko stretavat s jej rovesnikmi a doma sa nudila,tak sme skusili cez leto a teda bola nadsena.maly kolektiv,mile ucitelky,dobra strava,kazdy den vychadzky aj tvorenie.dcera sa dokonca po tyzdni zacala pytat na wc,doma sme s tym bojovali..starsia tiez velmi rada chodi do skolky.

anna_anicka83
23. sep 2024

Ako tu baby písali, veľmi individuálne a veľmi záleží nielen od dieťaťa, ale aj od rodiča. Moje deti sú sociálne tvory (ja napríklad nie), to čo majú v škôlke by som ja nikdy nedala, kým by som si každý deň nedoviedla domov aspoň 3 deti. A tá socializácia, síce nie je možná len v škôlke, ale keď ja som napr. mala doma dcéru s bábätkom, tak doobeda na ihriskách väčšie deti ako 2 ročné neboli, nudila sa, chybali jej kamoši. Poobede zas na ihriskách veľké detí zo školy. A nejaká herňa raz za čas alebo krúžok raz do týždňa jej jej potrebu nenaplnil. A staršia tá s nami labzovala po horách, lebo ja ako rodič nie som typ na naháňanie mamičiek po ihriskách, tá bola v raji, keď sa dostala do škôlky medzi deti. To sme mali zdutý ksicht každý raz, čo sme po ňu prišli a pokračovalo to aj v ŠKD😉. Ja sama som inak bola doma, išla som až do predškolskej, neznášala som to tam. Škola už za mňa bola super, ale áno nebola som sociálne zručná. Ale prežila som.

11bodka11
23. sep 2024

Zalezi od dietata a od skolky. Moj syn bol samotar. Bolo mu dobre doma. Vytiahol auticka a cely den sa zahral. Ani som o nom nevedela. Mohla som si navarit, upratat. Do skolky isiel ked mal 3r a 7m. Neznasal to tam cely cas. Cize by bolo uplne v pohode keby bol doma do 5r. Lenze musela som do prace. Dcera ta je spolocenska, komunikativna, nebojacna. Sama sa nezahra. Teraz isla do skolky ako 3,5 rocna. Mna uz islo z nej švihnut doma. Unudena bola, zle robila. Na obed nespi od 2,5 roka. Vecer do 22 hore. V skolke sice prve dni plakala za mnou ale potom ut fajn. Skolku mame perfektnu. 3 mlade ucitelky od nas z dediny. Aktivne, stale nieco vymyslaju, organizuju. Ziadne ofučane vyhorene stare ucitelky. Denne nam davaju na fb videa, fotky. Prve dni mi dokonca na messenger pisali ze uz neplace, poslali fotky ze zaspinkala.

11bodka11
23. sep 2024

@3petka moj syn nebol rad s inymi detmi. Ani ja nie som rada s inymi ludmi. Som rada doma. Cize ako kto...

angel993
23. sep 2024

Záleží od učiteliek. My sme boli na deň otvorených dverí, najviac sme sa zdržali v triede, ktorú mala zástupkyňa. Úžasný prístup, venovala sa deťom, pohladila, pritulila. Syn nastúpil a mala som možnosť byť s ním pár dní v triede. Učiteľky vyhorené, sedeli a okrikovali deti. Deti sa mali samé hrať. Doobeda mali jednu riadenú aktivitu na cca 20 minút. Syna som stiahla na DV, nakoľko mu tento systém nevyhovoval.

ukgirls
23. sep 2024

co je pre dieta lepsie? jednoznacne v skolke.. co ma dieta radsej-zalezi od dietata.. a tiez vela pri rozhodovani zavazi,aj ci je matka pripravena nechat dieta v skolke a nestat mu za zadkom 24/7

tramtada31
23. sep 2024

U nás hodnotim u oboch deti skolku ako prinos. Naucili sa tam veľa. Menší doma odmieta kreslit, pracovať, tam to funguje a veľmi napreduje. Staršie dieta sa tam zas neskutočne socializovalo. Ale my mame štátnu skolku naozaj na urovni sukromnej, s veľmi dobrymi pani učiteľkami, ktoré majú tie deti radi. Tu bývajú témy o tom, ako ucitelkam nedavat bonboniery na začiatku a konci roka a tieto naše pani učiteľky by som vyvazila zlatom.

misana84
23. sep 2024

Socializácia!! Toto jej doma nedáš. Ako bude potom v škole? A preddkolacka nebude vedieť čo a ako… za nás škôlka…že individuálny prístup sak to dieťa sa musí naučiť byt aj samostatne

maryetta
23. sep 2024

Urcite skolka. Moj isiel teraz. V oktobri bude mat 4. Ale to uz bolo vykupenie. Doma to uz bola nuda.
A zaroven v skolke sa rychlejsie uci.
Ja som mu doma mohla dookola hovorit a v skolke ucitelka povedala a tak bolo 😂

nicol_10
23. sep 2024

Podľa mňa čím je dieťa staršie, resp.cim neskôr pôjde do škôlky,tým to bude náročnejšie..nala nastúpila teraz ako 3 a pol ročná, majú oproti triedu s predskolakmi a tam to veru deti, ktoré boli nové, zvládali veľmi zle..menšie deti ani nezaplakali, zatiaľ tie staršie predskolacke nové deti museli trhať rodičom z rúk, veľký plač 😔 čím skôr si dieťa zvykne, tým lepšie..možno dať aspoň na pol dňa

luccija
23. sep 2024

@misana84 čo nebude vedieť predškolák?
Autorka ty si poznáš dieťa sú také, ktoré hneď utekajú za deťmi na ihrisku, chcú domov kamarátov atď...vidíš, že sa nudia a potom deti, ktoré majú radi svoj kľud, pohraju sa, mama s nimi niečo vyrába atď ..keď chces nič za to nedás daj ho na pol dňa doobeda niečo tvoria, učia sa...ale úplne stačí 4 r a viac.Aj tak malé deti sa hrajú samé ešte nevyhľadávajú kamarátstva atď...keď s ním nebudeš zavretá doma a na jednom ihrisku, pozerať TV, tak o nič nepríde.Tak isto si vieš doma s ním kresliť, učiť básničku, hrať sa s plastelinou, robiť pracovné listy.Ale pol deň je zlatá stredná cesta

sasesoe
23. sep 2024

Toto je veľmi individuálne. Nie je škôlka ako škôlka a aj medzi štátnymi sú lepšie s milými učiteľkami. A taktiež závisí od dieťaťa, niektoré potrebuje byť dlhšie doma, iné zas kolektiv. Ak je možnosť 1/2 dennej dochádzky, tak by som to zvážila, na druhej strane, ak dieťa chce/potrebuje obedny spanok, tak to môže ostať i "celý deň" a len ho vyzdvihnes o 15medzi prvými. Ty čo preferujes?