Jazykový kurz pre štvorročné dieťa. Áno či nie?

nestastna24
24. sep 2014

ahojte. chcela by som počuť váš názor. u nás do škôlky prišla ponuka na jazykový kurz angličtiny, ktorý sa bude vyučovať hravou formou raz do týždňa jednu hodinu. celkovo je to za školský rok 36 hodín. mali sme ukážkovú hodinu zdarma. ide o rozprávanie, kreslenie, hry, tancovanie. problém je v tom, že naša malá sa vôbec do rozprávania nezapájala ako ostatné deti, do cvičenia a kreslenia bez problémov, ale akonáhle mala niečo povedať, sklonila hlavu a nepovedala ani slovo. je dosť trémistka, ale ako v čom. bolo nás tam kopu rodičov, asi preto bola zahanbená. s manželom sme si povedali, že ešte ju teda nedáme. no prišli sme domov, nerozprávali sme sa viacej o tom. malá zaliezla do svojej izby a odtiaľ bolo počuť: hello, i´am a girl. my name is... potom nás začala prosiť, aby sme ju tam prihlásili. nevieme čo robiť.bojím sa, že vyhodíme kopu peňazí za kurz a ona z toho mať nič nebude, alebo prihlásiť ju???? ďalej mám strach, že hodina je len ra do týždňa a že sa nič nenaučí takto. čo poviete? mamičky máte skúsenosť s takým malým dieťaťom? ja viem, že niekto trvá na tom, že sa má dieťa najskôr učiť materinský jazyk, ale anglické spievankovo vie skoro naspamäť. ešte chcem dodať, že krásne čisto rozpráva a vie povedať r. ďakujem.

janickacrazy
24. sep 2014

@nestastna24 Ak chce malá íst a po jednej hodine sa naučila povedat 2 vety, tak ju prihláste. Určite jej to len prospeje, naučí sa aspon čosi, ja učím mojho syna doma od 2 rokov po anglicky, teraz bude mat 4 a vie už vela vecí, baví ho to. Ked pekne čisto rozpráva, niet nad čím váhat podla mna.

libka1
24. sep 2014

@nestastna24 ked tam chce ona chodit prihlasila by som ju... ocividne ju to bavilo podla toho ze si dost zapamatala.

adeala
24. sep 2014

@nestastna24 ja by som ju určite dala, ak by sa tam naučila aj len pár viet, zoznámi sa aspoň s jazykom a ak hovoríš, že je trémistka, tak jej to može pomocť aj do školy, kde už bude musieť hovoriť a takto to pre ňu aspoň nebude úplne neznáme (obzvlášť, ak by tam boli deti, ktoré to už budú vedieť)

skybaby
24. sep 2014

Moja tiez v 4 rokoch začala v škôlke s angličtinou, 2x do týždňa 45 minút, hravou formou. Veľmi ju to bavilo a tento rok pokračujeme. Na tvojom mieste by som neváhala, vyhodené peniaze to určite nebudú. Aj ked nebude v kolektíve veľmi rozprávať, určite sa na ňu veľa nalepi 😉

huginko
24. sep 2014

určite treba dieťatko prihlásiť, môže to len pomôcť...dnes je angličtina pomaly samozrejmosť...čím skôr začne, tým lepšie.Môj syn začal práve teraz tiež podobný kurz, ale je o niečo starší, o mesiac bude mať 6 rokov.... 🙂

bambi29
24. sep 2014

@nestastna24 ak mozem povedat svoj nazor, urcite by som ju prihlasila. ja sama mam takmer dvojrocneho syna, ktorému sa ako lektorka anglictiny s nou venujem uz, fu, no odkedy ma vnima 🙂 slovicka, atd. predtým ako som ho mala som okrem iného ucila aj v skolke u nas v dedine. mali sme to tiez formou 1x do tyzdna, pesnicky, tanec, kreslenie. boli tam deti od 4 do 6 rokov a kazdemu to islo inak ale kazde jedno sa nieco naucilo, nieco si odnieslo a hlavne, malo tu anglictinu napocuvanu. aj ty ako dospelak sa ucis najlepsie tak ze to mas napocuvane. aj ked si mozno myslis ze nie si na tom tak dobre lebo nerozpravas, lebo sa hanbis alebo bojis ze spravis chybu, mas to v uchu 🙂 pre dieta zaklad je mat to napocuvane a podotykam napocuvane spravne (mam susedu ktora uci malu ale nema dobru vyslovnost, to je potom dost na skodu). urcite to nie su vyhodene peniaze, to ti garantujem 🙂 smelo do toho. a co sa tyka nesmelosti, mozno jej ta anglictina pojde dobre a ona prave tam sa bude chciet ukazat ze aha toto mi ide a nebude hanbliva pred ostatnými detmi 🙂 good luck!

brady1
24. sep 2014

@nestastna24 určite ju dajte,na vlastne dieta nikdy niesu zbytočne vyhodene peniaze, najma ked chce a je tremistka, ctreba ju preto zapajat do kolektivnych krúžkov a menšie dieta to skor prejde a možno v škole to bude mat o to lahšie. čim sme mladši tym ľahšie veci prekonávame a učime sa 🙂

quaxi
24. sep 2014

@nestastna24 uprimne povedane, 1x do tyzdna je to nanic. Ak na to mas a chces dcere spravit radost, tak ju kludne prihlas, ale necakaj ze sa tam nieco nauci. To by museli mat hodinu aspon 3x do tyzdna, aj vtedy by jej to skor pomohlo na prizvuk nez na skutocne ucenie. Taketo deti este nemaju taku pamat ako dospeli, velmi rychlo zabudnu to, co sa nepouziva. Bude si pamatat tie veci, ktore si hovoria na kazdej hodine (napr. pesnicku na uvod, pozdrav, rozlucku), ale inac si bude pamatat iba zopar veci, co sa ucili prednedavnom, ucivo spred 2-3 mesiacov zabudne. Akonahle ju dalsi rok neprihlasis, zabudne aj to malo, co sa uz naucila. Od prvej triedy uz mavaju takmer na vsetkych ZS anglictinu a tam sa rata s tym, ze dieta nic nevie, takze pojde aj tak znovu od zaciatku. Skolaci sa navyse ucia ovela rychlejsie, kedze uz im pamat dozrieva, takze v prvej triede ZS sa za par mesiacov lahko naucia vsetko to, co sa ine deti ucili dlhe roky pomaly od plienok na predrazenych kurzoch.

fackolka
24. sep 2014
Používateľ fackolka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od fackolka.

urcite by som do toho sla predsa len dieta nech sa uci kym je mlade mozog uplne inak pracuje

horana
24. sep 2014

Ked s nou nebudete doma vy rodicia tak hovorit, v skole zacnu spolu s ostatnymi od uplnych zakladov a naskok sa strati, "zisk" z toho pojde do stratena.

sense
24. sep 2014

no asi ta nepotesim odpovedou ale suhlasim s @quaxi....nakolko raz do tyzdna jedna hodina je velmi malo a zvlast ak sa tomu bude venovat len tu jednu jedinu hodinu v skolke....a to co sa nauci v skolke sa nauci aj doma ked jej budes pustat rozpravky po anglicky, alebo listovat v anglic. obrazkovych knizkach, alebo ju prihlas ale musis sa jej tymto smerom aj doma venovat

belllinka
24. sep 2014

Ber to tak, ze to bude pre nu iba taka zabavka, nejake normalne zaklady jazyka sa nenauci. Bude vediet par slovicok a to bude vsetko. Tak len aby ste neboli sklamani. Deti sa najlahsie ucia jazyk medzi 3-6 rokom, ale to by musela chodit do skolky, kde by hovorili iba po anglicky. A kolko chcu na mesiac?
@nestastna24

yanni
24. sep 2014

@nestastna24 ahoj, neviem ake je to dnes na SK ale poviem ti to z mojho pohladu z pred vyse 30. rokov, ked so bola dieta.
Ja som tiez chodila na taky kurz v predskolskom veku, tiez konkretne od 4 rokov. Chodila som dva roky, potom kurz zavreli, vlastne ho totaci zrusili. 😠 😠 😠 😠 😠 Neviem ci mi to dalo vela alebo malo, na ZS som mala povinne este rustinu ale aj AJ a NJ bolo, ako nepovinny predmet. A tam to bolo fajn, ze som uz vela vedela. Na gymly deto. Aspon ta vyslovnost bola super.
Mam 36 rokov ale tie basnicky a pesnicky, co sme sa tam vtedy ucili, si pamätam aj teraz.

Ak mala chce, tka by som ju tam dala. Stratit nic nemoze, skor ziskat. A aspon sa trosku otuka pred cudzimi, ked vravis, ze je tremistka 😉

nice202
24. sep 2014

my chodime od dvoch rokov. Nevadi, ze sa nezapaja, staci, ze POCUVA. Na deti sa to nalepi hned. Moja tak isto na hodine nic a doma vsetky farby od dvoch rokov hovorila...proste nie su to vyhodene peniaze, ale investicia do buducnosti! Staci, ze ten jazyk bude mat uz napocuvany a pojde jej to lahsie aj v skole a priznajme si, dnes uz bez cudzieho jazyka velku dieru do sveta neurobis,,,
@nestastna24

m.i.r.i
24. sep 2014

raz do tyzna je mozno malo, ale nemyslim si ze tu ide o to aby si po kurze mala plynule hovoriace dieta co rozumie po anglicky...pre deti je dolezite sa po prve zoznamit s tym, ze existuje aj cudzi jazyk, ze sa vsetko da povedat aj inak, ze ludia v inych krajinach inak rozpravaju..a takisto pocuvanim podchyti zvuk a intonaciu cudzej reci.....veru staci ze pocuva, take dieta sa velmi vela nauci pocuvanim...ako sa hovori aj v dospelosti, ze ked uz vie niekto jeden cudzi jazyk tak sa lahsie uci dalsi a nemusi to byt nicim pribuzny jazyk..aj u deti je to oboznamovanie s inou recou urcite prospesne...takze urcite ju daj!
Nas napriklad chodi do skolky do anglickej triedy..teda maju 90% komunikacie v anglictine...chodi uz 2 roky, teraz ma 4.5 a urcite od neho neocakavam, ze bude doma speakovat...ale je velmi vela veci s cim chodi zo skolky uz automaticky v anglictine..a mne niekedy staci, ze mi povedal, ze mami daj mi bread and cheese...alebo prave vcera ked behal doma v trenkach, tak mi zahlasil, ze nema trousers...pritom ked sa ho opytam, ci vie ako sa povedia nohavice, tak ze nevie...neuci sa formou ze toto sa povie tak a toto tak, ale tak automaticky...inokedy, ze mami pleaseeeee..alebo mami, look...a take veci z neho vyjdu a uplne prirodzene...a mne to staci...alebo mu pustim Barneyho v anglictine a on zareaguje na niektore slova, spojenia...a vie, ze Barney hovori po anglicky...podla mna je to velke plus..

jasminet
24. sep 2014

jasne ze ju daj, to nie su zas take peniaze ze by sa to nedalo uniest, cca 30€ na pol roka sa snad da a hlavne ked vidis, ze malej sa to pacilo...
nasa mala chodi tiez od 4 rokov v skolke na anglictinu, ked je spokojna ona, som spokojna aj ja 😉

anjelik2509
24. sep 2014

určite ju prihláste..ak sa sama pýta, chce tam chodiť....a určite jej to len prospeje 😉

meluela
24. sep 2014

@nestastna24 ja som pri mojom rada ked sa mi nauci dieta v 4r konecne po slovensky 🙂 skolkarske kurzy velmi nemusim, pripadaju mi zbytocne, ale ak tam sama chce ist tak by som ju tam urcite prihlasila ... ublizit jej to neublizi pokial lektorky nemaju uplne priserny prizvuk a nieco sa na nu mozno nalepi .. nemusi hovorit na hodine ked sa hambi, staci ze si to zapamäta

mawka
24. sep 2014

mne a osobne najlepsie ucil jazyk medzi 8-15 rokom zivota. malu som mala nejaky mesiac v zahranici a kedze tam pocuvala len ten jazyk a slovinu minimalne, tak po mesiaci sprechtila uplne v pohode. este trvalo, kym po navrate prepla do slovenciny. potom som ju v nemcine drzala nejaky cas, bolo to ok, ale dva mesiace sme sa zamerali kvoli logopedii vylucne na slovencinu a nemcinu sme dali bokom a po dvoch mesiacoch si velmi malo pamata, len nejake slovka, ale tvorba viet je prec. takze by som to zhrnula asi tak, ze ak sa ma dieta naucit jazyk tak bilingvalne a uplne od mimina alebo v krajine, kde sa jazyk pouziva a prirodzene alebo potom az v skole, ked je pamat zrela na taketo veci a ked si dieta uvedomuje vobec, ze nejaku vetu v cudzom jazyku tvori. nie je tazke sa naucit naspamat nejake frazy, ale moze sa stat, ze v skole poom nebude chapat preco take nieco povedala. resp ako tu vetu vlastne vytvorila. nie som zastancom takychto skolkarskych kurzov, ved ak sa chce niekto venovat jazykom, tak by to malo byt intenzivne. mala takto zacala teraz. aj doma ju musim udrziavat v nemcine, aby to vobec nejaky efekt malo.

janinah
24. sep 2014

škoda peňazí,obe dcéry takto začínali v školke a efekt minimálny,ak s nimi doma nerozprávaš,tak pozabúdajú...seriozne sa tomu začali venovať v škole od 3-4roč. /škola + chodili na jazykovku/,dnes obe na VS a študujú Aj v kombinácii s inými jazykmi....teda angličtina v škôlke je iba také hranie ale nie učenie-môj názor

ponozkazt
24. sep 2014

Mam osobnu skusenost ako lektorka v detskom centre .. Ucila som deticky od 2 rokov a boli uzasne 🙂 Naozaj tu nejde o ucenie sa jazyka ako to pozname zo skol .. Tato hrava forma ma za ulohu oboznamit dieta s vyslovnostou, s cudzim jazykom ako takym .. Neboj, vela deticiek bolo "tremistov", ale ked som na konci kurzu (trval 3 mesiace) pocula tie deticky ako sa snazia "spikovat" - to bol uzasny pocit 🙂 Este jedna vec - deticky vobec nemusia rozumiet tomu co hovoria, viem, ze to vyzera divne, ale to je najvacsia chyba pri tychto malickych zaciatocnikoch, nepytat sa na slovicka 🙂 A to ucenie doma - vypytat si od ucitelky CD, s ktorym pracuje a pustat si ho, staci aj ako podmaz .. Urcite to bude mat vyznam 🙂

nestastna24
autor
25. sep 2014

veľmi pekne vám všetkým ďakujem za vaše názory a postrehy, zvážili sme to s manželom a rozhodli sme sa skúsiť to, včera došla zo škôlky domov a opäť "spíkovala", tak to teda skúsime. možno sa sklameme, možno nie, uvidíme. manžel pracoval v anglicku - hovorí dobre, ja sa tak isto dohovorím. ako hovorím skúsime a uvidíme. ešte raz vám všetkým ďakujem.

katkabg
3. okt 2014

Ajoj my mame 4 r.v decembri bude mat 5 r.a uz rok maju v skolke anglictinu🙂 🙂 🙂 🙂 teda viue toho viac nez ja ;) nevidim na to nic zle🙂
@nestastna24

evittam
3. okt 2014

Ahojte, tak ja viem anglicky dobre a učila som syna sama, nakoľko v škôlke sa platilo dosť, mali len cca necelú hodinu týždenne a tie deti sa tam teda nič moc nenaučili-to ten môj vedel viac 🙂. A tak či tak majú od prvého ročníka angličtinu a učia sa to isté čo začínajú v škôlke - potom sa len zbytočne nudí. A čo sa týka mladších detí ako 4-5 rokov - nehnevajte sa ale ledva to vie rozprávať po slovensky a už sa učiť inú reč?!Chápem - rýchlejšie sa naučí zapamätá si, ale treba dávať pozor, niektoré deti ešte nevedia povedať "r" a už sa učia to "šušlavé" anglické 😀 a potom je s tým problém. Toď môj názor. 🙂