Jasle - vydržať či zobrať preč?

alica2202
29. jan 2019

Poprosim o nazor, prip. vlastnu skusenost, kedze ma tlaci cas a uz fakt neviem, ako vyriesit tuto situaciu.

Maly (20 mesiacov) je od novembra v jasliach. Do dnesneho dna tam bol celkovo 14 dni, ak neratam prazdniny. Choroby som cakala, zvlada ich dobre. Problem ale je, ze tym, ze je tak casto a dlho doma, nema sancu si na jasle zvyknut. Od zaciatku rano pri odovzdavani plakal. Plac sa casom trochu zlepsil, no stale to nie je lahke. Mam pocit, ze uz ma aj separacnu uzkost: k nikomu nechce ist, ani k babkam, s ktorymi je tak 4x do tyzdna. Ked ho obliekame, zacina mrncat, lebo si mysli, ze ide do jasli (vzdy, ked niekam ideme, tak zdoraznujeme, ze teraz ideme na nakup/sankovat sa/k babke, aby to nemal pomylene). Uz ked autom odbocujeme k jasliam, zacina plakat. Kym nenastupil, prespal pokojne celu noc, bez mlieka, bez cumla, a spanok do pol 7 rana. Po nastupe do jasli sa budi, hlada cumlik, pyta mlieko, a je hore od 4 - pol 5.

Teraz, ako je doma uz druhy tyzden, asi na jasle zabudol, lebo sa opat dostava do normalu.

Ucitelky vsak vravia, ze pocas dna je zlaty. Naje sa, pospi, pohraje. Neplace vobec, hoci ma take chvilky, kedy ma vola, ale ze vobec neplace. Aj ked sa za nim zavru dvere na triede, tak viem, ze hned prestane plakat, pretoze som niekolkrat stala a pocuvala.

Problem je, ze ja uz vyse roka pracujem na pol uvazku. Manzel doteraz pracoval z domu, ale stahuje sa do inych priestorov, lebo svojou pracou zabera polku domu a uz je to neunosne, navyse hlada zamestnanca. Ja som s pracou spokojna. Je to praca odborna, narocna, a v nasom malom meste prisla taka ponuka po 5 rokoch hladania a cakania, takze sa jej nechcem len tak vzdat.

Otazka: co s malym? Vidim, ze ked chodi do jasiel, je iny, je na mne zavisly, ranne place a pod. Nie je to ziadna hysteria, ci panika, ale aj tak. Teoreticky by do uvahy pripadala aj praca na doma, ale tym by moja odbornost a orientacia v odbore isla rapidne dole, kedze by som tomu venovala len par hodin, aj to po veceroch. Naozaj, nie som karieristka, ale praca ma bavi a chcem sa jej venovat aj v buducnosti. A veelmi dlho som cakala na toto miesto. A financie navyse tiez potesia, nakolko teraz vychadzame ltt.

Zas na druhej strane, ked nemusim, nechcem malemu sposobovat zbytocne stresy (uskromnit sa da vzdy, aj ked si clovek mysli, ze uz viac sa neda.) A navyse sa tu natiska otazka, ci nebudem niekedy lutovat, ze som s nim nestravila detstvo.

Pokracovat v praci na pol uvazku a davat maleho len na pol dna nam nijako nevychadza logisticky. A navyse by sme museli kupit druhe auto, na ktore nemame.

Ak to nie je zrejme z prispevku, ja som strasne nerozhodny clovek :D

Dakujem za kazdy jeden prispevok.

17juraj17
29. jan 2019

@alica2202 Neboj . Zvykne si. Dali sme to my daju to aj iny. Za par chvil budes mat problem ho odtial dostat domov 😉

deti95060810
29. jan 2019

ešte by som počkala...aj keď mne by išlo srdce puknúť za dieťaťom...

dazdovka
29. jan 2019

A co babky, alebo taky mensi kolektiv, nejaka mamicka na MD, co by ju vedlajsi prijem potesil?

27ivana
29. jan 2019

Nemyslim si, ze by to bolo ine, keby si ho dala az v troch rokoch do skolky. Nasa isla 3 rocna a prve dva roky plakala kazde rano. Dodnes sa jej do skolky nechce a vyjednava, ze chce ostat doma alebo ist domov naobed ( som na MD) Su to take deti.
Zvykne si. A co sa teba tyka....no ja by som to asi nedokazala vzdat sa toho casu s dietatom. Kym su take male zlate mile... 😉
Tak ale to zasa zavisi od situacie v rodine, nie kazdy moze zostat doma. Tiez by som musela inak rozmyslat, keby peniaze chybali 😕

gennara
29. jan 2019

Neviem presne ako sa vola ten cesky psychiater, ktory tak silou mocou bojuje proti skolke od dvoch rokoch, s cim prisli v Cesku. Precitaj si rozhovory s nim, su ich plne media aj tu na Slovensku. Dieta do troch rokov potrebuje hlavne matku. Praca neutecie. V dnesnej dobe my pojdeme do dochodku tak v 75-tke ak vobec, dieta nas potrebuje par rokov, potom uz ide radsej za rovesnikmi a podobne. Preco sa nasilu oberame o ten cas, nechapem. Ak tu fakt nejde o existencne problemy, vykaslala by som sa zvysoka na akukolvek crtajucu sa karieru.

29simona29
29. jan 2019

@alica2202 ja by som to riešila kompromisom- praca na doma a polovičný uvazok k tomu- ak sa da tak, že pôjdeš fyzicky do prace, keď príde manzel domov napr.. Píšeš síce, že by išla tvoja odbornosť dole vodou, no možno keby si to nejako skombinovala.. Ja pracujem pre pôvodného zamestnávateľa z domu od nástupu na MD, tiež robim odbornú prácu, ale nemenila by som to a plánujem takto fungovať, až kým maly nepojde do skolky. Pravidelne 1-2x v tyzdni potrebujem ísť popoludní do prace- na pár hod, vtedy je s malym manzel. Neviem síce, aký charakter ma Tvoja praca, viem len jedno- kompromisy sa robiť dajú a ja by som dieťaťu nesposobovala stres- ani by som si nenechala zobrať príležitosť dobrej prace- pripadne skus porozmýšlať nad nejakou opatrovateľkou pár hod za den, ktoré by si potrebovala vykryť, možno by to maly znášal lepsie🤷‍♀️Ja napr nepracujem preto, lebo musím, ale preto, lebo chcem-som taký typ- ani vyslovene domáca gazdiná, ani vyslovene karieristka, niečo medzi tým, a zatial to šľape dosť dobre ☺️

mpg
29. jan 2019

@alica2202 Ešte by asi bolo vhodné len skúšať ho dávať do škôlky, toto čo chodil je veľmi krátka doba, možno si zvykne a možno mu v tejto škôlke niečo prekáža. Učiteľky to obyčajne povedia, že u nich je dobrý, že nič také nerobí, nato by som sa nespoliehala. Ale ak by sa ten jeho stav zhoršoval aj po dlhšom čase chodenia do tejto škôlky, tak potom to už bude vyžadovať riešiť, čo by bolo preňho najvhodnejšie.

dazdovka
29. jan 2019

@gennara asi myslis Mareka Hermana, nie je psychiater, ba ani psycholog, niektore pochybne media ho tak rady prezentuju napr "dobre noviny" https://www.dobrenoviny.sk/c/94841/uznavany-ces...
https://www.maminka.cz/clanek/marek-herman-trva...

trdelnik234
29. jan 2019

Ahoj, preco bol od novembra v jasliach iba 14 dni? Ak chces napis mi IP

liduska12
29. jan 2019

od novembra 14 dni je malo, este by som chvilu vydrzala. Keby tam bol od novembra uz treti mesiac, bolo by to opat ine. Ja by som este vydrzala, kym tam bude chodit niekolko tyzdnov vkuse a potom uvidis ako sa to bude vyvijat. Ja mam taky pocit, ze ono vela deti ovplyvnuje aj postoj matky voci skolke alebo jasliach. Ked matka hovori pekne o skolke, hovori dietatu, ako sa tam zahra s kamosmi, nieco nove nauci, vytvori/nakresli/namaluje a podobne, to dieta to potom mozne cele inak vnima. Moja mala chodi do jasli od 2 a stvrt roka a je tam velmi stastna. Ja som ju mala od prveho dna problem dostat odtial vobec domov a tak je to pokazde ked po nu prideme. Jasne, kazde dieta je ine, tvoje je este troska mladsie ako bola moja ked nastupila do jasli, ale skusila by som sa s nim o tom viac rozpravat, v takych kladoch. Mam pocit, ze by si rada zotrvala v tej praci, aj ked nechces zle svojmu dietatu, tak by som bola trpezliva s tymi jaslami. A dalsia vec, chvilu by som to nekombinovala s babkami ak sa da. Proste jasle a cas straveny s tebou, kym si zvykne...Pokial ti neplace polku pobytu v jasliach tak by som bola trpezliva a vydrzala 🙂 zjavne je mu tam celkom dobre 🙂

alica2202
autor
29. jan 2019

@dazdovka babky pracuju na plne uvazky. Takze ony bo ho mohli postrazit tak 1x do tyzdna, max. Opatrovatelku nechcem.

alica2202
autor
29. jan 2019

@trdelnik234 tak najprv chytil moraxellu, to bol doma do asi polky decembra a posledny tyzden pred Vianocami sme ho uz nedali do jasli, pretoze sme nechceli, aby bol chory pocas sviatkov. A po prazdninach nastupil riadne, no uz po tyzdni a pol zacal opat kasel, sople, teploty a zase ma nejakeho bacila v hrdle.

alica2202
autor
29. jan 2019

@29simona29 nad touto moznostou rozmyslam najviac. Zaciatky by boli asi tazke, hlavne manzel, kym najde a zauci zamestnanca, ktory by ho vedel napr. na pol dna plnohodnotne zastupit vo firme. Potom by sa mozno dalo aj tak, ze manzel by bol pol dna s nim a ja do prace...

29simona29
29. jan 2019

@alica2202 začiatky sú vždy ťažké, aj pre Teba by boli, kým si nájdete systém, ale som si ista, že toto riešenie by bolo najlepšie a spokojní by boli všetci- najmä tvoj synček- žiadny stres z jaslí, Ty tiež, lebo by si mala aj aj...Ja keď som po nástupe na MD pokračovala v práci z domu, mala som to podobne- zaručiť kolegyňu, ktorá ma neustále potrebovala, do toho sestonedelie a malé babatko doma, praca nepočkala, chcelo to premyslený systém, plus zladiť to s casom manzela, aby bol doma, keď som ja potrebovala odísť..Ale veľmi rychlo sme si všetci zvykli a ja si to môžem len pochvaľovať. Držím palce!!

trdelnik234
29. jan 2019

@liduska12
Suhlasim do bodky.
Ja len dodam, ze adaptacia u takych malych deti trva tri mesiace. On si ani nemal sancu zvyknut.

janinah
29. jan 2019

Narobíš sa do dôchodku ešte toľko,až ti z toho bude šibať.Tvoje dieťa má len raz dva roky,len raz je maličký a ten čas preletí veľmi rýchlo.Potrebuje ťa teraz,ak bude starší,školák,to už budú kamoši,koníčky...moje deti šli do školky v troch rokoch a aj to sa mi zdá,že ešte som mohla s nimi doma pobudnúť a vybodnúť sa na robotu / a nie z lenivosti,mám krásnu odbornú prácu/.Škoda,že nevieme presne,čo sa odohráva v hlavičke dieťaťa,ak ho mama odnesie preč z domova a preč od seba...asi nič,čo by mu prospievalo vo vývoji,..vraj si zvykne,hmm,hovorí sa,ž ečlovek zvykne aj na šibenicu,len pre koho je toto dobré- zvykni,lebo musíš...ozaj musíš?

lucia147852
29. jan 2019

Mozno ma niektore mamicky zozeru ale ja by som ho do jasli nedala. Preca neutecie. Zena je provorade matka to len tato doba tlaci zeny do prace cim skor. Dietatko potrebuje hlavne teba. Ani hraciek kopu ani drahe dovolenky ale mamu. To ze v jaslach neplace moze byt rezignaciou ktoru tam ukazuje. Nie kazde dieta je zrele aj na skolku v 3 rokoch. Nase deti su buducnost. Aby sa ti na starost nestalo ze ty budes prosit dieta aby ta nedavalo do domova ale on to urobi lebo predsa chce toto a toto a na teba nema cas. Bohuzial caste v dnesnej dobe. Vobec nechapem matky ktore su na md s druhym a davaju prve do skolky aj ked tam vrcholne nechce byt. Drzim palce. Rozhodni sa hlavne spravne pre dobro vas oboch

bombonka
29. jan 2019

@alica2202 nedala by som do jaslí. Hľadala by som ku nemu opatrovateľku.

missdiva
30. jan 2019

@alica2202 ja osobne by som hladala pracu na doma, ktora sa da robit ked dieta spi lebo by som si chcela dieta uzit kym je male...
Ak ti velmi zalezi na tom neprist o to miesto tak by som v tvojom pripade zvazila opatrovatelku a pokracovanie v praci (no je otazne ci sa ti to financne oplati) alebo pokracovanie v praci (ved tam nie si cely den) s tym, ze miestno obednej prestavky teba aj maleho dovezie muz domov, ak som spravne pochopila auto ma on... Alebo si auto vezmes ty, rano vsetkych vysadis, cez obed skocis po malu a vecer vyzdvihnes muza.

sweetie35
Autor odpoveď zmazal
Zobraz