Dobry den, stretli ste sa alebo je bezna prax, ze maju v jasliach pripadne skolke klimu?
Chapem, ze su horucavy, my mame doma tiez teplo, 26 je klasika takto v lete v poobednajsich hodinach, v najvacsich horucavach sme mali aj 28, cez noc teraz vyvetram no cez den stupne. Budeme riesit do buduceho leta vonkajsie zaluzie, mozno klimu, no pride mi, ze v jasliach maju pustenu dost silno klimu.
Neviem, ci je to bezne, lebo ked chodim po malu tak citim vo dverach zimu a to mi tvrdili, ze klimu maju pustenu ma 28.
Nie, na to je predpis kolko moze byt klima pustena v triede a potom tam treba aj posudok od hygieny...inak gratulujem zriadovatelovi, ze zadovazil klimu do triedy lebo my nemame ani ventilator ano tienidla na okna. A teda mat letnu prevadzku v takych horucavach, ked aj ako sa snazite schladit nic nepomaha...telicka sa prehrievaju a detom je zle, ucitelkam je zle...a nikoho to nezaujima.
Musim to pozriet, je mozne ze je nad dverami.
Hladam nejaku odpoved, lebo mala bola za mesiac uz 2x chora. Dva dni v jasliach, 2 tyzdne chora, 5 dni v jasliach, 2 tyzdne chora.
Doteraz ani raz, kym nenastupila do jasli chodili sme von 2x do dna, vzdy. Ani ju nebabusim v zime. Stravu ma pestru, ovocie lubi, zeleninu vybera, ale zje vacsinou vzdy. Ja som to pripisovala tomu, ze prisla do kolektivu tak nieco pochytala a mama s manzelom stale klimu riesia.
@zabina27 😔 budem za blbu, prve dieta, ale toto mi fakt nedoslo, aby som sa pripravila a dala malej aspon dva mesiace od nastupu do jasli na zvyknutie. V mojej naivite som to mala naplanovane tak, ze mesiac na adaptaciu a bum. Aspon mavam zatial homeoffice a zatial si spominam na procesy pri malej.
@alvaluka Nechcem tvrdiť že vyššia odpoved nieje pravdou ale za mna a moje skúsenosti - myslím, že to bude kolektivom, telo si zvyká aj moja 1x ochorela v jasliach a tambto je úplne normálne..
Buduje imunitu…
tak klima vie urobit svoje ,zvlašt po dlhodobom uživaní
a ešte dufam že ju poriadne čistia každy mesiac lebo tam vie byt paradne narastena plesen
ja by som dieta do škôlky kde je klima nedala
nech nasadia okolo stromy, markiza, a radšej na radiator plachtu z mrazničky raz za čas ako klimu
@alvaluka to bude kolektivom. moja starsia bola v skolke cele tri roky chorlava. 2 tyzdne skolka, 2 tyzdne doma. mladsia od nej vsetko pochytala
takze ta chodi do skolky uz normalne.
@sara07 uprimne, ked sme boli na stretnuti, tak som si ani neuvedomila, ze tam maju klimu. Adaptacia bola postupna ale bez nas. Tiez nie som zastancom klimy, hoci ju zvazujeme, lebo mat v dome zas 28 stupnov je aj na mna vela.
Ja chapem aj tie zeny, ze im je teplo aj deckam je teplo a verim, ze maju urcite predpisy a urcite nechcu aby dieta chorlavelo a tiez chapem, ze tam je skupinka deti a ked ostatne su v pohode, zvyknute a mala este nie tak co maju robit.
Len sa snazim pochopit, ci som ju malo otuzovala, co mi nepride, ci som urobila niekde chybu, ci je to vlastne normalne, ked pride do kolektivu.
@alenka7777 ach jaj, idem sa nejako na to psychicky pripravit.
Viete mne mama zahlasi, ze ja s bratom sme nebyvali chori, v druhej vete k tomu doda, ale vy ste do skolky chodili iba rok, asi do tej predskolskej triedy, alebo ako sa to vola/volalo v prvej polke 90. rokov.
Svokra mi zahlasi, ze ani muz a jeho brat nebyvali chori, a potom mi poradi, nech jej nad postielku prehodim plachtu vlhku, ze tak oni spavali, ked boli mali 🤦♀️
No a ja si potom pridem ako neschopacka.
@sara07 tiez si myslim, ze by mala byvat pustena na “prevetranie” ked su decka vonku, lenze to je dalsia vec, ze im tam rano pustia telku, kym pridu vsetky deti a po olovrante im zas pustia telku, kym si ich pridu vyzdvihnut rodicia.
Co je nieco, co sa mi nepozdava a tieto jasle sme zvolili kvoli blizkosti, ale uz intenzivne zvazujem zmenu.
@alvaluka dnes má každé dieťa v kolektíve nejaké baktérie cez moraxellu a ostatné.Vsetko po sebe chytajú, oblizuju...keď to je už teraz takto na jeseň sa priprav na horšie.nespravila si žiadnu chybu moja nebola nikdy chorá po nástupe do škôlky išla až neskôr tam viac nebola ako bola.Ano deti bývali voľakedy odolnejšie, ale čo narobím.Pre dieťa je to aj stres byť zrazu bez mamy a hneď všetko chytí.Opytaj sa učiteľky ako máš dieťa obliekať kvôli klíme.Ale nič si nevyčítaj je to úplne normalne
@alvaluka moja nastúpila v septembri 2,5 ročná a prvý rok bol doslova katastrofa. Týždeň v škôlke a dva doma. Aj mesiac bola doma. Takto to bolo celý rok. Pochytala čo sa dalo. A ku klíme len toľko ja som dospela ale vadí mi v kancelárii, vadí mi v aute trochu ma ofukne a hneď mám sople
@luccija mala ma plnu skrinku veci, ma tam 2x veci s kratkym rukavom a 2x kratke gate, ma tam 1x tricko s dlhym rukavom a leginky, ma tam 3x ponozky, lebo jej sa spoti noha rychlo, ma tam aj tenky svetrik, ma aj siltovku a klibucik. Az vcera ju po prvy raz prezliekli lebo vraj sa spotila v tom, v com som ju tam odviezla, mala kratasy ale tricko s dlhym rukavom.
Ja viem ze tam maju vela deti a nie jedno ako ja ked som s nou bola doma, ale no neviem, neviem ani posudit ako je to inde.
Televizor so mnou vie riadne pohnut, to ani doma nema a nie este ze ich usadia a ze kukajte rozpravky teraz chvilu.
Mala ma dva roky, a uvazujem nad inymi jaslami. Casovo to nejako budem musiet sklbit aj s muzom, aby sme ju stihali vyzdvihnut.
@alvaluka ano, treba sa psychicky na to pripravit. pretoze este len ked pride jesen, zima, to este len bude. i ked teraz, v case covidu vdaka opatreniam byvaju deti menej chorlave, co pocuvam z okolia. deti rastu s chorobami, je to uplne normalna a bezna vec.
@alvaluka u nás tv puštaju len ak nejdu von a prší , inak deti sa hraju kym pridu všetky a to iste poobede, prípadne poobeda sa hraju na dvore vonku kym prídeme
no my si klinu pre anginové stavy synatora a klbové zaležitosti manžela - on proste v lete v job doslova trpi - nehrozi
skuste skore akupresurnu jednotku vymeny vzduchu
alebo my v noci máme otvorené okna na den, zavrem, zatiahnem drevene žaluzie tam kde svieti slnko, okno potom len na strane kde je tien, na terasu sme si dali markizu a to som ako neverila ako nam stiahlo teplotu a cez najväčšie horučavy dávam z mrazničky mokru zmrznut plachtu na sušiak a to ako dost urobi je prijemne vyslovene
ale je pravda že bytovka je kvalitne zateplena ako ma byt
@alvaluka to ma z kolektívu, nie klímy. Teda možno aj ona k tomu prispieva no nie je to iba kvôli nej. Môj, dokedy nenastúpil do škôlky (išiel ako 2 ročný) bol 2x chorý a tak isto sme boli stále vonku a nebabušila som ho, a potom zlom, tak ako píšete, týždeň škôlka, 2 týždne doma. Treba len vydržať (cca pol roka) dokedy získa nejakú tú imunitu.
@alvaluka ono sa ti mozno zda ked prides rozhorucena dovnutra ze tam je zima a mozno naozaj tam nema nastavenych na 28,to nezistis pokial to neni na stene niekde na dostupnom mieste. Klima je skvela vec ale treba ju pouzivat s rozumom a verim ze v jasliach sa aspon 1 rozumny dospely najde🤭 Dalsi problem je telka...no ja neviem ale zo sledovania telky este nikto neumrel,hlavne ked sa jedna o mozno hodinu denne. Nemalo by to byt to je jasne,ale kvoli tomuto by som neuvazovala o zmene zariadenia.
A náhodou nas dverami nieje klimatizácia? Lebo priamo pod nou mame aj my chladnejsie…
Ako myslím že naozaj by neohrozovali detičky, to isto nie🙂