Integrácia autistu. Ako žiadať asistenta pre dieťa s autizmom?

lenkam1987
4. nov 2014

ahojte mamicky vedeli by ste mi poradit ak mate skusenosti ako mam postupovat v tomto pripade.mam syna autistu je teraz predskolak navstevuje specialnu skolku pre autistov.so skolkou som spokojna aj on a to je najdolezitejsie kedze z normalnej skolky nas doslova vystvali,este teraz mi je zle z jeho byvalych uciteliek ale je to uz za mnou.viem ze je este zavcasu pretoze bude mat minimalne rok odklad ale chcela by som ho zaclenit do normalnej skoly medzi normalne deticky ale len s asistentom pretoze sa o neho velmi bojim a ako iste vsetci vieme deticky nase su krasne ale vedia byt aj zakerne 🙂 Takze k veci kde ziadat asistenta a hlavne kedy aby sme to "neprepasli".

maznacik007
4. nov 2014

@lenkam1987 nechcem ti brat iluzie ale najprv musis najst skolu ktora bude ochotna autistu zobrat a integrovat, integracia do klasickej triedy je nerealna... skor speci skola.. ani skoly pre deti s poruchou komunikacie neberu autisticke deti ...

nasledne ak budes mat rozhodnutie o prijati dietata do skoly po zapise tak zacnete to riesit s CPPP podla toho kam patri skola ty poziadas formalne listom o intergraciu prilozis nalezy od neurológa, psychiatra a oni rozhodnu ci je to mozne .. ale je to mozne realizovat len so súhlasom skoly co bude najvacsi problem .. nasledne skola zapezpeci asistenta...

alebo poziadas po 6 rokoch o opatrovatelsky a budes si platit asistenta z toho sama..

ale myslim ze mas prilis ruzove okuliare a integracia autistu do klasickej triedy a klasickej skoly je fikcia. /Mozno lahkeho aspergera áno .../

a ak sama pises ze vie sa spravat aj zakerne tak o to tazsie to je ...

ja mam syna len s ADHD je integrovany uz v skolke a od decembra bude mat svoju asistentku .. /ale tu vyberala skolka a plati stat.../

lenkam1987
autor
4. nov 2014

ja som nemyslela ze on je zakerny,praveze on nie je...myslela som tym ine deti a viem to zo skolky kde chodil predtym,deti mu robili zle.robili mu zle dokonca v mojej pritomnosti pretoze bol iny a keby len deti to sa este da pochopit a na to su ucitelky aby tomu zabranili,ale pani ucitelky mali z neho fackovacieho panaka a to uz je smutne...
rozhodne ho skusim dat do normalnej skoly za to nic nedam,uz som si zvykla na to ze ma vsade odbijaju takze toto by som tiez prezila 🙂
ma lahsiu formu autizmu a ADHD vie sa uz ako tak dorozumiet,rozumie uz aj mne vela veci ked od neho nieco chcem a je velmi dobry k inym detom comu som naozaj velmi rada pretoze mame teraz male babatko,sice si ho nevsima ale ked uz raz za cas za nim pride tak je k nemu velmi mily 🙂

anuska74
4. nov 2014

Toto musíš zvážiť sama, či to je pre tvojho syna, kedže už máte negatívnu skúsenosť, potom ak máte dobrú špeci. školku a tak by sa mu viac venovali nedáš ho radšej tam.
Skús sa opýtať je aj na FB skupinka pre rodičov autistov aj tu na MK.

0silvia0
4. nov 2014

@lenkam1987 ideálne by bolo nájsť vhodnú školu už teraz s ústretovým vedením a s nie veľmi prepchatými triedami a priamo v tej škole sa informovať. Susedia majú autistického chlapca a chceli ho dať na bežnú školu, ale práve v jeho ročníku je takmer 30 detí, tak ho prihlásili na alternatívnu školu. Naša škola prijíma aj integrované deti, pretože celkovo majú málo žiakov a funguje tu aj špeciálny pedagóg, takže asi treba hľadať.

lenkam1987
autor
4. nov 2014

ide o to ze by to bolo len na skusku ak by mi ho zobrali aj ked len na rok,na pol roka tym nic nestratim ked to nepojde nevadi,mam aj ine riesenie..ja len nechcem aby bol stale vyclenovany,viem ze on to nevnima,nevie ze je vycleneny ale mne byva z toho smutno.

maznacik007
4. nov 2014

@lenkam1987 v prvom rade si najdi skolu ktora ho prijme ... najlepsie skusit vasu kmenovu skolu pod ktoru patrite ... s nimi musis riesit aj integraciu a oni nasledne mozu ziadat o asistenta...

ALE ja by som touto cestou nesla ... nase skolstvo nie je na ine deti nastavene.... /najma ucitelia/ takze v prvom rade oslov skolu a buducu pani ucitelku ci si trufne ho integrovat... a oni potom budu riesit aj asistenta ale to zasa zavisi aj na zriadovatelovi ci toho asistenta zaplati alebo si ho budes musiet platit sama.

moj ma len ADHD a davam ho do alternativnej sukromnej skoly... ja chcem aby chodil do skoly spokojny a stastny. to je pre mna priorita

a k tomu vycleneniu tak tomu sa asi nevyhnes a nanestastie cim je dieta starsie tym je ta odlisnost viditelnejsia.

doplnam
zisti aka je vasa kmenova skola kam patrite podla skolskeho obvodu ... zajdi tam porozpravaj sa a uvidis... alebo hladaj dedinsku malotriedku s vhodnou ucitelkou idealne s vystudovanou specialnou pedagogikou.

maznacik007
4. nov 2014

@lenkam1987 a co ma v papieroch ake kody diagnozy ma priamo F84 ? a tiez F90?

eeffka
4. nov 2014

@lenkam1987 obrat sa na nejaku skupinku co ma deti s tymto ochorenim, ja mam v sirsom okoli takuto rodinku, rozpravala som s nimi pred cca 3tyzdnami, syn je prvak, v klasickej skole, ma asistenta, ale platia ho ony, kedze udajne pre "skolstvo neexistuje diagnoza autista a nema narok na asistenta", citat je od mamicky, nechcela som sa v tom rypat, len ze sa da umiestnit aj do uplne normalnej skoly, ale asi po dohovore... to uz neviem posudit

ludkaol
4. nov 2014

@lenkam1987 Ahoj aj ja mam chlapčeka teraz opakuje predškolsku...a poviem ti do klasickej školy by som ho nedala.Viem niekto povie lepšie integrovať potiahnu ho deti..ale vieš si predstaviť aká to bude záťaž na tvojho syna a aj na tie deti?Predsa oni nie su zvyknuté na autistické detičky a veľmi by sa vám to mohlo vypomstiť,stačí menší výsmech,provokácia a ver že v každej triede provokatera najdeš čo si rád podpichne.Moj je veľmi haklivy nato ked ho niekto provokuje a smeje sa z neho potom je uplne rozladeny,nespokojny.Tak viem že v triede ich bude pár,podmienky mu budu prisposobený,on bude spokojný a ja tiež..a kedykolvej ho možeš premiestniť do klasickej triedy.Len škola je zmena to už nie je školka tak radšej idemetouto cestou.

lenkam1987
autor
4. nov 2014

diagnozu mame F84 ADHD mame tiez v papieroch ale nie ako diagnozu...
do skolky chodi do sukromnej pre autistov,paci sa mu tam je to na nom aj vidiet a velmi napreduje a ja som tiez spokojna ked je aj on spokojny...
asistenta som chcela skusit prave pre vysmech inych deti,mozno ked bude s nim dospela osoba tak aspon pred nou budu mat respekt..
neviem naozaj co mam spravit je to tazke rozhodnutie

mandarinkadarinka
4. nov 2014

A rozmýšľala si co tam bude robiť? Si si istá, ze bude stíhať učivo, ze bude počúvať učiteľku, ze bude spolupracovať na vyzvanie? Nebude to skôr trápenie pre synčeka?

mishka11
4. nov 2014

@mandarinkadarinka Ja som ucila na zakladke a mala som v triede integrovane deti. Neviem, ako je to terat, ale ja si pamatam, ze asistenta vybavpvali rodicia cez miestny urad alebo UPSVAR, uz si to presne nepamatam.. Teraz je to mozno uz inak. Co sa tyka zaclenenia do triedy s asistentom, odporucam ti to. Pravdepodobne bude mat tvoj syn iny plan, nieco sa mu vynecha a asistent tam bude na to, aby mu vzdy pomohol. Tieto deti boli pred sikanou dost chranene, ale zazila som aj sikanu zo strany asistenta. Takze pozor na to, koho mu vyberies. Drzim zi palce, asistent je dobre riesene, ale najskor si to dohodni so skolou, do ktorej ho das. A najdi mu skolu, kde bude maly pocet deti.
Drzim palce a nech vam to vyjde.

mishka11
4. nov 2014

@lenkam1987 Prispevok pre mandarinkadarinka patril tebe 🙂

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
studentka123
11. nov 2014

ahoj, ja teraz študujem učiteľstvo a na praxi sa stretávam s aktuálnou situáciou tak by som ti chcela povedať ako to je. nesúhlasím s názormi ako "si naivná keď ho chceš integrovať" alebo "s asistentom to bude super". každé dieťa integráciu znáša inak takže sa to nedá takto dopredu povedať, a aj keď má slabý autizmus tak môže mať problém v normálnej škole. Niektoré normálne základné školy možno neberú žiakov s autizmom lebo majú preplnené triedy alebo tak, ale aj na normálnych základkách som videla integrovaných žiakov s autizmom a niektorí mali už aj ťažšie formy autizmu a dalo sa ich integrovať.
keď je tvoj syn autista tak asi chodíte za nejakým psychológom alebo odborníkom a tam by si sa mohla tiež poradiť. čo si psychológ myslí, že by sa tvojmu synovi darilo v normálnej škole keby mal asistenta a tak. je to veľmi individuálne, lebo každé dieťa je iné aj keď má nejakú známu poruchu tak na inej úrovni a aj to dieťa má inú osobnosť a skúsenosti.
aj rovno na škole sa môžeš poradiť, mali by mať výchovného poradcu na každej škole, tak s ním môžeš hovoriť, či ich škola berie aj autistov, či by súhlasili s asistentom. S asistentom by to asi pre malého bolo lepšie, no nie každá škola to vie vybaviť. niekedy aj škola chce aby žiak mal asistenta ale štát to nechce zaplatiť. oveľa menej som sa stretla s tým, žeby škola nechcela asistenta, lebo učitelia chcú aby im niekto s tým žiakom pomohol, lebo je ťažké venovať sa aj celej triede aj žiakovi s nejakou špeciálnou poruchou naraz.
ak chceš synčeka integrovať, tak sa nedaj odradiť a zisti si všetko čo k tomu treba. možno bude potrebovať špeciálnu školu, ak nebude dobre znášať integráciu, tak radšej rátaj aj s tým, že možno nebude môcť chodiť do normálnej školy. na tom nie je nič zlé, v špeciálnej sa oňho aspoň postarajú odbornejšie, lebo tam majú viac času aj priestoru venovať sa jednotlivým žiakom.
držím palce aby ste to všetko zvládli. 🙂

shelly13
11. nov 2014

@maznacik007 My tiež riešime asistenta pre syna - AS... Dali sme ho na sukromnu skolu kvoli tomu, lebo akceptovali diagnozu, ale v skutočnosti nepomahaju a sam to nezvladne. Platit vsak sukromnu skolu plus asistenta je neunosne... co ale je este väcsi problem - nejakeho najst. Nevies pls poradit, co s tym? Lebo uz skusam vsade...

maznacik007
11. nov 2014

@shelly13 neviem u nas toto doriesila skolka .. my sme len museli poziadat o integraciu a obehat lekarov a tak ...
ale tiez ho chcem dat do sukromnej skoly do alternativnej ... v BA .... tak uvidim ako to bude znasat ale viem tak ze toto treba vybavovat skor ... ako dieta nastupi na novy sk. rok....
ale mozno by som skusila si vybavit asistenta cez UPSVAR .... mozno by mal narok ...

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zita19
28. máj 2016

@peter952 ty nemas hanby v tele

mimacia
6. nov 2018

@maznacik007 ahoj . Môžem vedieť odkial si ? Píšem ti, lebo som si čítala tvoju odpoved a to iste by som odpovedala aj ja . Aspoň po mojich skúsenostiach . Ja mám 4 a pól ročného chlapčeka s Pas , a dcéru norm. 3 ročnú . Zháňam škôlky a po rôznych lelefonatoch s špeciálnymi školákmi mám presne záver . Nemožné . Ja fakt nechápem . Čo ten stať nechápe že deti sú naša budúcnosť a Bohužiaľ rodí sa čoraz viac takých deti . Čo akože mám s ním sedieť doma , lebo nie je dostatok škôlok ani pre zdravé a kde sú ešte tie iné , ktoré v zriedkavých prípadoch potrebuju poriadne nakopnúť ....a budú ako tak aj samostatne fungovať .... Je mi z toho zle .... neviem čo robiť .... Ani neviem na koho sa už obrátiť mám . Som z Dunajskej Luznej . Čo i len malú info rada prijmem ... ďakujem vopred . Prajem pekný vecer