Hyperkinetické dieťa. Prístup učiteľky v MŠ

ljublju
27. máj 2010

Ahoj,prosim,ma tu niekto dieta s touto diagnozou? -hyperkineticke dieta?alebo syndrom ADHD?Ide o hyperaktivitu s poruchou pozornosti a slabou jemnou motorikou...

Ide o to ,ze moj syn to ma,ma problem sa na nieco sustredit,velmi skaredo kresli a pise,ma 6 rokov,je predskolak....boli sme u neurologa,ten nam odporucil pockat na skolu,ze ako mu pojde ucenie,ten system....psycholog to iste a podla toho "zahajime " liecbu...vraj je nezrely....

No lenze ucitelka v skolke je az protivna,aky ma k tomu pristup,nadava mi,ze ako kresli,ostatne deti take vykresy nemaju a silou mocou ma presviedca,aby som s nim niekde chodila,lenze kam?Jednoducho nevie pochopit,ze s nim je to tazko,ze mu dlhsie potrva,kym bude vsetko robit perfektne....
😒 ☹

silvia07
27. máj 2010

Ahoj, a nebol by vhodnejsi pre maleho nulty rocnik?.....My sme mali v skolke tiez jedneho chlapceka, ktory bol hyperaktivny a ucitelky ho nezvladali, tak ho dali rodicia do nulteho a su spokojny....je tam menej deti asi 12 a ked sa vyskytne problem maju na skole detskeho psychologa a ten spolupracuje s dietatom....

felixa
27. máj 2010

Podla noveho zakona v sucasnosti mozu prijat do nulteho rocnika statnej skoly iba dieta z rodiny, ktora nedosahuje zakonom stanoveny minimalny prijem. A tento minimalny prijem musia rodica vydokladovat, popr. min. jeden rodic musi byt nezamestnany.

Ljublju, takymto detom sa venuju aj klinicky psychologovia z pedagogicko-psychologickych poradni. Neviem preco tvoj psycholog chce cakat az kym maly nastupi do skoly. V sucasnosti sa uz vie, ze je ovela lepsie prave pre tieto deti, ked absolvuju kvalitnu predskolsku pripravu. Neviem odkial si, v Bratislave su rozne kurzy predskolskej pripravy, por. kurzy na sustredenie. Ale inde s tym je asi problem.

Velmi dobra je aj rozna literatura pre predskolakov, ktori este nie su zreli, ale aj pre tych, ktorym jednoducho chcu rodicia ulahcit start v skole.

yukki
27. máj 2010

Ináč ja som si tiež myslela, že nultý ročník je práve pre deti, ktoré nie sú pripravené na riadnu školskú dochádzku napr. aj z dôvodu ADHD.......
Ljublju...ja mám dievčatko s najväčšou pravdepodobnosťou adhd-teda neurológ aj psychológ sa na tom zhodli.........a od septembra nás čaká škôlka, som veľmi veľmi zvedavá čo to bude. Dobrá publikácia k tomu je napr. Neklidné a nesoustředěné dítě ve škole a v rodině-Drahomíra Jucovičová, Hana Žáčková

ani3012
28. máj 2010

@felixa nie je pravda,čo si napísala. Je pravda,že v nultom ročníku je vaic detí zo soc.slabších rodín ale to len preto,že poväčšine sa tí rodičia deťom ani nevenujú a treba ich pripraviť do školy.
Do nultého ročníka chodia deti ktoré su veĺmi hravé,majú zlú výslovnosť,alebo sú veľmi živé,neposedné- čo neznamená,že sú niesú inteligentné,len potrebujú viac času ale v škôlke by už nenapredovali

atrami
28. máj 2010

ljublju,
neviem, či máš možnosť zmeniť školku, ale možeš vyskúšať. Veľmi záleží, aby si syn vytvoril vzťah dieťa- učiteľ. U nás je len ,,obyčajná" dedinská školka= jedna trieda. Za tých 5 rokov sa v nej vystriedalo veľa deti/ aj ľahšie telesné postihnutie, deti s poruchou reči, deti adoptované/ Nezažila som, aby moje deti odsudzovali tieto detičky.
Záleží veľmi na učiteľkách. U nás sa snažia vyzdvihnúť u detí to dobré a potlačiť to v čom nevyniká. Ak nerád kreslíš- nevadí, si dobrý v inom. Dieťa predsa nieje stroj, aby všetko vedelo 😉

korkusa
3. jún 2010

Ahoj.Ja mam 8 rocneho syna ktoremu az nedavno urcili ADHD.Aj mi sme mali problemy v skolke ale skor toho charakteru ze ma strasne vela energie ze neobsedi ale nic vazne a zas po rozumovej stranke mu to pali .Skor mame problemy teraz v skole.Naprv by som informovala ucitelku o tom ze ma ADHD a popripade riaditelku aby sa vedeli prisposobit dietatu.Ak tato skolka neurobi kompromis tak urcite ju zmen lebo tym ako sa k nemu spravaju tak to len zhorsia.Teraz som nasla na nete ze psychologovia pouzivaju biofeedback to je pristroj na zlepsenie pozornosti atd.ze vraj to ma zaruceny vysledok.Odporucila by som ti zistit si informacie o tejto metode.Ja tiez nic blizsie neviem lebo som to nasla len dnes rano.Ale urcite si najdem psychologa ktory to pouziva.My sme mali psychologicku ale sukromnu u nej tieto sedenia vychadzali na 6000sk za 20sedeni.Tak idem najst nesukromneho psychologa kde to vraj ma byt zadarmo.Lebo si myslim ze 20 sedeni nepomoze.Drzim palce .Bolo by dobre keby konecne niektor ucitela pochopili ze to je normalna choroba za ktoru dieta nemoze.

felixa
10. jún 2010

ani3012:
""@felixa nie je pravda,čo si napísala. Je pravda,že v nultom ročníku je vaic detí zo soc.slabších rodín ale to len preto,že poväčšine sa tí rodičia deťom ani nevenujú a treba ich pripraviť do školy.
Do nultého ročníka chodia deti ktoré su veĺmi hravé,majú zlú výslovnosť,alebo sú veľmi živé,neposedné- čo neznamená,že sú niesú inteligentné,len potrebujú viac času ale v škôlke by už nenapredovali."

Mila ani3012, s tymto, co si napisala ja uplne suhlasim. Ale to nevylucuje fakt, ze zakon je zmeneny tak, ako som pisala vyssie: "Podla noveho zakona v sucasnosti mozu prijat do nulteho rocnika statnej skoly iba dieta z rodiny, ktora nedosahuje zakonom stanoveny minimalny prijem. A tento minimalny prijem musia rodica vydokladovat, popr. min. jeden rodic musi byt nezamestnany. "

Aspon v Bratislave sa podla toho prisne drzali aspon co som si ja zistovala. Skoly mali stopnute dotacie a preto vysla tato novela zakona. Dieta, ak je nevyzrete ma zostat v skolke, alebo si rodicia mozu platit nulty rocnik v sukromnej skole alebo ak ma vaznejsie problemy, moze ist do pripravneho rocnika (take nieco ako nulty, ibaze ma trosku ine normy) specialnej triedy, ktora moze byt bud v normalnej beznej ZS alebo v specialnej skole. Na vysvetlenie - specialne triedy a skoly su tie, kde deti prijmu len po specialnych vysetreniach a odporucaniach, a je vyslovene pre dieta, ktore uz ma stanovenu nejaku diagnozu. Cize rodic, ktory ma zdrave dieta, len este nezrele, ani keby chcel, do takej skoly (triedy) mu dieta nezoberu.

ani3012, tak ako to popisujes ty to platilo este pre tento skolsky rok, od septembra 2010 je to zatial stopnute, jedine, ak by sa nieco zmenilo alebo prisla nova novela zakona, tak sa to mozno zmeni. 😉

felixa
10. jún 2010

@ani3012, pisala som ti predchadzajuci prispevok, zabudla som ho oznacit 🙂

felixa
10. jún 2010

@ani3012,
opravujem sa , mozno to nebol priamo zakon, mozno je to len nariadenie samospravneho kraja. Min. pre Bratislavu to takto platilo v case, ked sa mali deti zucastnit zapisu do ZS na skol.rok 2010/2011. V kazdom pripade, rodic by sa mal informovat na skole, kde si vybral nulty rocnik.