Mamičky, ktoré máte dieťa touto diagnózou, chodia Vám tieto detičky do škôlky? Je možné, aby sa takéto dieťa zaradilo do bežnej škôlky alebo potrebuje individuálny prístup t. j. asistenta resp. špeciálnu škôlku, ak vôbec existuje taká? Ak áno, majú aj škôlky asistenta? Viem, že školy majú. Aké máte skúsenosti? Všetky, ktorých sa nás to týka, vieme, že takéto dieťa sa správa inak ako bežné deti a nerobí práve to, čo sa od neho očakáva aj v dôsledku toho, že musí byť neustále v pohybe. Pomôže mi každá jedna Vaša rada, skúsenosť, za ktoré vopred ďakujem. Ak sa nájde poprípade aj nejaký odborník na túto tému, budem rada aj za jeho názor🙂
dievčatá, aké sú vaše skúsenosti s mojou témou?
@dracikdrahosko nerieš diagózu, sú deti, ktoré nerobia práve to, čo ostatné, sú to individuality a je to úplne prirodzené, to ostatné sú už utlačené systémom a potom aj neskor sa správame všetci ako ovce
záleží od učitelky, su čo to zvládnu a su čo nie , väčšinou beru na 4 hodiny škôlky, možno sa ti podarí ho niekde dat a zvládne to, rozhodne ho nedávaj do špec. škôlky pôjde ti tak dole dieta, to ho radšej nechaj doma a ty mu urob program ako v škôlke
asistent záleží od riaditelky,niekde maju, bud od zriadovatela alebo z upsvar , su také pripady alebo ak suhlasi riaditel ale to len málokde robi asistenta rodič ale to len fakt vynimočne
niekedy sa dieta prispôsobí kolektivu zrovna, ked neskusiš nevieš
@sara07
ďakujem pekne za odpoveď🙂 My sme nastúpili v marci a odvtedy chodíme len na dve hodiny a to je podľa mňa strašne málo, aby sa dieťa vedelo prispôsobiť. Uvažovali sme aj o inej škôlke, no keď som pri rozhovore s riaditeľkou priamo spomenula, že synovi s veľkou pravdepodobnosťou diagnostikujú ADHD (čakáme na termín na psycholog. vyšetrenie na podnet škôlky), tak to hneď uzavrela tým, že na tieto deti nemajú ani školený personál a tieto deti vyžadujú špeciálny prístup. A bojím sa, že takýto bude prístup aj iných škôlok. Len neviem, kam potom chodia do škôlok ostatné takéto detičky, ktorých tiež nie je málo, ako čítam tieto fóra..Asistenta ako som zistila vraj škôlky nemávajú, lebo táto forma vzdelávania ešte nie je pre dieťa povinná. Takže som už z toto celého skutočne zúfalá...
@dracikdrahosko no preliezaju zo škôlky do škôlky, štát sa tvari že adhd deti neexistuju, všetko záleží od škôlky, ano väčšinou platíš plné poplatky a dieta je tam 2-4 hod viac nie, alebo sú proste doma lebo škôlka nie je povinná ani predškolsky posledný ročník
záleží od riaditelky , môžeš max sa stretnut presondovať pristup ked budete mat diagnozu a to ešte bude sranda v škole to bude mať pokračovanie, tam začnu tlačit že musí byt na liekoch a nijak inak
skus vela behat s ním, plávaneie je super, bicykel proste vybit mu trocha baterky a bude lepšie, omezist sladké napoje, a kupované sladkosti skorej mu doma niečo napeč lebo ako vyradit zase tiež nie je riešenie
@sara07
áno, presne tak, platím plnú sumu za všetko presne ako rodič, ktorý má dieťa v škôlke 8 hodín...to im vyhovuje, ale aby sa s dieťaťom zaoberali aspoň tie štyri hodiny, nech sa troška medzi rovesníkov adaptuje, to už nie. A to ani nesnívam o tom, že by mi tam dieťa spalo, keďže už vyše roka mi nespí ani doma, ale tie štyri hodiny by boli fakt super. Takto neviem ísť ani do práce a za tie dve hodiny, čo je v škôlke, stihnem akurát tak nakúpiť a navariť a už s vyplazeným jazykom utekám poňho a potom fungujem celý deň až do večera, kým mi zaspí a potom idem spať tiež, aby som si nabila baterky na ďalší deň. Na druhej strane chápem aj tie učiteľky, majú na starosti celú triedu, nielen toho môjho, no i takéto deti sa potrebujú socializovať.
ahoj, nám zobrali malú s diagnózou ADHD a detský autizmus do bežnej školky na pol dňa. Od januára sa riaditeľke podarilo vybaviť cez úrad práce asistentku, odvtedy chodí na celý deň (ak nezaspí, venuje sa jej asistentka, aby nerušila ostatné deti). My sme mali obrovské šťastie na riaditeľku a aj na to, že sa našla vhodná asistentka s potrebným vzdelaním (dve predtým odmietli kvôli výške mzdy, preto sme už ani nedúfali, že sa to podarí). Takže z mojej skúsenosti dá sa to, ale musí tam byť vôľa aj zo strany škôlky.
ešte dodám, že naša asistentka je platená z projektu EÚ, takže škôlku nestojí nič
@aksniteb
naša škôlka asistentku vraj mala z úradu práce, no práve jej skončila zmluva či dohoda, neviem, keď sme my v marci nastúpili...a ďalšiu neplánujú prijať ani v našom prípade...takže zatiaľ je dohoda taká, že tri mesiace chodí synček na diagnostický pobyt a potom ďalšie tri na adaptačný...no a čo bude potom, to už skutočne neviem...to však bude koniec októbra a keď nás potom vylúčia, tak už neviem, kam pôjdeme...lebo ak by som ho chcela preradiť, tak potom musím v máji na zápis, aby mohol chodiť od septembra niekam inam, no keď aj tam bude takáto situácia, tak prechod z jednej škôlky do druhej tiež nie je podľa mňa riešením...
dievčatá, a neviete mi náhodou poradiť v tejto veci - teraz som od marca na podpore pol roka (predtým som skončila rodičovskú dov. a nevedeli sme, že bude takto v škôlke), dodám ešte, že diagnózu ešte nemáme potvrdenú, je to len moja domnienka na základe toho, že som s malým každý deň a viem posúdiť situáciu a po skončení podpory by som si chcela požiadať o predĺženie rodičovskej no a keď mi malý naďalej bude chodiť do škôlky len na tie dve hodiny, bude sa to podľa Vás dať? Lebo takto do roboty neviem od neho odísť, keď mi chodí len na tie dve hodiny...
@dracikdrahosko Ahoj, mam syna. Je hyperaktivny, s oneskorenym vyvinom a poruchou CNS. Chodi do sukromnej skolky na cely den. Do statnej som ani neskusala, bolo by to prenho aj ucitelky trapenie. Mozno do odlozenej predskolskej ho skusim dat do statnej skolky. Nas bude potrebovat v skole asistenta. Uzc teraz mam neskutocne stresy z toho. V skole u nas je sice viac asistentov, ale zasa aj vela deti co ho potrebuju. No a v sukromnej skolke, kazdy den idem s malou dusickou, co zasa vyviedol. Su dni, kedy je v pohode a dni, kedy ja sama mam s nim co robit. Moj ale cez den aspon hodinu spi. Drzim palce a vela trpezlivosti.
Môj chodil do škôlky od 2,5roka. Spravanie sa dost zhorsilo az po 5.narodeninach. Chceli mi ho vylucit zo skolky. Dohodli sme sa ale aspon do obeda nech chodi... Je to o nervy. Teraz bude mat 6, ale ma odklad. V maji ideme na zapis do inej skolky, tak kde pojde aj do skoly. Tak som zvedava... tiez na odporucanie na asistenta.
u nás sú tiež dni, keď je s ním celkom nazvem to na vydržanie, nie sú väčšie problémy, no ale sú dni, keď je to hrozné a ja, ktorá som vždy bola ako duracelka vo všetkom, či už doma alebo v práci, sa teraz cítim ako totálne vyšťavený a vyžmýkaný citrón...Niekedy uvažujem, kde naberiem energiu na ďalšie roky, keď mi pôjde do školy, lebo viem, že len vtedy nastanú ozajstné problémy, čo sa tejto diagnózy týka...lebo už teraz sa cítim zrelá na psychiatriu...možno tam nakoniec budem chodiť súčasne so synom☹
@dracikdrahosko určite keď budeš mať diagnózu od psychologičky, požiadaj o predĺženie rodičovskej dovolenky, v prípade nepriaznivého zdrav. stavu je platená až do 6 rokov a vyplatia ti ju pol roka späť.
@aksniteb
určite tak urobím, hoci som čítala aj také názory, že túto diagnózu na predĺženie rodičovskej neuznávajú, no za pokus to stojí...inú možnosť aj tak nemám, do roboty pri terajšom stave neviem ísť...
@dracikdrahosko tak po dnesku som na psychiatriu zrela uz teraz.Tiez sa obavam, co bude neskor. Hlavne ako budem jeho navaly zlosti riesit, ked bude mat 50 kg a 12 rokov. Teraz ho zvladnem, ale to ma 16 kg.
@dracikdrahosko vypýtaj si aj správu zo školky a je dobré mať aj správu od neurológa ku žiadosti o predĺženie o RP
@aksniteb
ďakujem-🙂
@dracikdrahosko prosím ťa ako sa vám adhd začalo prejavovať keď si si to všimla a začala riešiť?
@nada89 no začalo to tým, že u nás odkedy obdobie vzdoru začalo, tak mám pocit, akoby trvalo dodnes, bez prestávky, proste každý deň to isté, aj keď má syn stanovené hranice a presne vie, čo môže a čo nie, tak stále dokola to na nás skúša, večne je nespokojný, snaží sa vybojovať si všetko, čo si zmyslí a je to jednoducho večný boj. No a potom som si všimla napr. na ihrisku, že robí veci, ktoré iné deti nerobia, napr. z ničoho nič hodí do vzduchu vedierko, lopatku, ďalej hádže piesok, keď ho upozorním, tak to robí ďalej, snažím sa mu dohovárať, skúšali sme i nazvem to ručne-stručne, aj keď viem, že ani to nie je dobré, takto jednať s malým dieťaťom, no nezaberá ani to, takže stále sme pri tom istom - vysvetľovať, vysvetľovať, vysvetľovať, len niekedy to musím robiť 15min v kuse, aby prestal, potom je už dobre a pochopí to. V rodine mám i ľudí, ktorý pred tým zatvárajú oči, vraj mu nič nie je, všetky deti robia blbosti, to beriem, no aj tak vidím ten rozdiel. A podľa mňa to je to najhoršie, lebo tým sa nič nevyrieši. Preto si myslím, že keďže nás škôlka odporučila k psychológovi, nebudem tak ďaleko od pravdy. A preto som sa aj dosť obávala, aké to bude, keď nastúpi do škôlky a veru je to dosť zlé. Čo sa týka "riešenia" tohto problému, lekári väčšinou povedia, že ADHD sa diagnostikuje až približne v predškolskom veku, lebo centr. nerv. sústava sa u dieťaťa ešte vyvíja, no ale keď sú problémy už pri nástupe do škôlky, tak posielajú už k odborníkovi aj vtedy.
@nada89
na druhej strane, keď ho niečo zaujíma, tak sa od toho nevie odtrhnúť a ani o ňom nevieme...má rád pobyt vonku a tak sme vonku za každého počasia a keď sa dá v letom období, tak skutočne celý deň. Takže je vlastne ťažko aj hovoriť o poruche pozornosti, ktorú táto diagnóza vlastne zahŕňa, pretože tam, kde ho to baví, dokáže obsedieť aj hodinu, no na druhej strane zas to správanie aj tak nie je ideálne, také ako u iných detí...Takže je to tak pol na pol...
Čiže váš syn len teraz nastúpil do škôlky? A prečo len na 2 hodiny? To vám kto tam navrhol, že len na 2 hodiny? A to vy ste hovorila riaditeľke že má dieťa ADHD? Však ho ešte nemá diagnostikované, tak nebolo potrebné jej to dopredu hovoriť.... On vôbec nemusí mať ADHD. Veľa chlapcov sa takto chová. Častokrát sa jedná len o spomalený vývoj centrálnej mozgovej sústavy. Nedokáže spracovávať podnety okolo seba, reaguje emocionálne, nevypočítateľne. Z toho kľudne môže vyrásť.
@dracikdrahosko aha no z tohto to veru nie je očividné, a väčšinou teda skoro všetkých chlapcov čo poznám sa takto správajú, ale samozrejme ty si matka a ak si to tak vycítila môže byť len aby si časom (pri nástupe do školy atd) neľutovala ze si ho dala onalepkovat syndrómom adhd.. moze sa stať ze v tomto veku sa do roka este 3x zmení..deti sa menia, ale tie učiteľky a kolektív posmešných detí už k nemu budú pistupovať inak..
@dracikdrahosko ja mám tiež syna za ktorým horí, ale teda sa s ním nemaznem, som skôr stará škola, keď nechce jesť tak je hladný, keď sa nevie spratať do kože dostane výprask, keď nepočúva tak ho pošlem do izby, pár minút plače lebo skúša po kade môže zájsť, ale potom sa začne hrať s autami / legom atď. A keď za ním prídem tiež nereaguje lebo je zaujaty do toho čo ho baví a samozrejme je aj zdutý, potom za mnou príde da mi pusu povie mi mojaaa a že bude dobrý.. ešte pred pár mesiacmi somnou poriadne nacvičoval ale prišla som na to že to žiadne adhd nebolo ale bol totálne rozmaznaný..
@dracikdrahosko drzim palce pri predlzenom Rp. Kamoska ma syna s ADHD a ma aj potravinove alergie. A RP jej nepredlzili :(
@monika_mt bolo to takto - malý koncom februára dovršil 3 roky a preto nastúpil od marca, taká bola dohoda zo strany škôlky. Ja som vôbec nespomenula prípadnú možnú diagnózu, išli sme tam ako normálne dieťa a prvé dva dni mal byť na 2 hod. No keď boli vonku, tak mali problém ho ustrážiť, lebo je dosť živý a tak nám odporučili návštevu psychológa, vraj aby vedeli, ako s ním pracovať a odvtedy chodíme len na tie 2 hod, lebo si ho nechcú vziať na zodpovednosť, keby dačo vyviedol, tak sa vyjadrili. Ja zo svojho syna skutočne nechcem robiť dieťa s diagnózou, na druhej strane, viem, že to nie je žiadny anjel, preto na jednej strane chápem aj tie učiteľky, no keď tak čítam články o Adhd, tak skutočne tie body presne sedia na môjho drobca, žiaľ...Nemám z toho radosť, no som realista a vidím, že niečo v poriadku nie je. Termín u psychológa máme až koncom mája, takže dovtedy čakáme...
Na druhej strane je veľmi múdry, šikovný, veľmi rýchlo si osvojí nové veci, perfektne sa s ním komunikuje a dá sa dokonca povedať, že je o dosť popredšie oproti svojim rovesníkom v mnohých veciach a to nepíšem preto, lebo je to môj syn a chcem sa ním chváliť, ale je to tak. A práve u týchto hyperaktívnych detí je to takto, že sú popredšie, v škole sa potom veľakrát nudia a tieto deti často navštevujú aj školy pre nadané deti. Len to správanie je problémom...
Samozrejme som tu na fórach čítala aj veci, ktoré deti povystrájajú a môj také niečo v živote nerobil, oproti nim sme len slabý odvar tak by som to povedala, ale ani u nás to nie je správanie bežného dieťaťa, podľa mňa...
@dracikdrahosko Ahooj. Môžem sa ťa opýtať, ako ste na tom? Má drobec ADHD? ...do škôlky chodíte? ..mám syna, ktorý je veľký čertík a čoskoro budem riešiť to isté....ďakujem ❤
Ak dieťa naozaj potrebuje asistenta, tak ti ho nemusia zobrať do škôlky. Bohužiaľ škôlky nemajú peniaze na asistenta...a dochádzka v škôlke nie je povinná....ale ak by si mala papier od psychologičky že dieťa vyžaduje asistenta, skús sa v škôlke dohodnúť že tam budeš chodiť s ním ako asistent(neplatený). U nás jedna mamička s dieťaťom takto chodí do škôlky.....Ale naozaj muselo by ísť o nezvládnuteľné dieťa, 99% detí s hyperaktivitou navštevuje normálnu škôlku a učiteľky to s nimi zvládajú....Veľa detí ktoré doma neposlúchajú, sú v škôlke ako anjeli....dieťa normálne prihlásiš do škôlky a ak by to tam nezvládalo, prinesieš papier o hyperaktivite a potom sa to rieši....