Mate male deti ( do veku 5 rokov), ktorym od zaciatku hovorite, ze darceky na Mikulasa davaju rodicia? Aku s tym.mate skusenost? Nrprezradili v skolje inym detom pravdu?
Tak ved mozete krasne vysvetlit ten pribeh o sv Mikulasovi, u nas v skolke ( mame katolicku tu v AT) preberaju dva tyzdne tento pribeh a potom pride Mikulas do skolky ( robi ho vzdy Pan Farar), ako deti podla mna vedia, ze ide o nejake napodobnenie. Ale hlavne o ten princip, ze co to je a preco to stale mame. Mne sa to velmi paci. U nas dieceza vzdy pripravi krasne darceky a zaroven je tak pozvanka na vianocnu detsku omsu.
Za mňa je hlúposť deťom klamať, narovinu im povedať, že darčeky si nazvájom dávajú ľudia, pretože sa majú radi a chcú iných potešiť. Nepodporujem také to, že “darčeky nosí ježiško, musiš celý rok poslúchat”, stretla som sa s tým, že deti z rodín, ktoré nemajú toľko peňazí na zvyš sa potom samé seba veľakrát pýtajú, či boli zlé, či ich ježiško nemá rád a podobné veci, keď nedostanú toľko darčekov ako nejaký bohatší spolužiak.
My sme ako deti tiež vedeli, že Mikuláša robí strýko a darčeky kupujú rodičia 🤷 Aj o Ježiškovi sa obvykle dozvedia deti "pravdu" v škole. Nejaké traumy z toho som ešte rodičov nevidela riešiť. To už je na nich, ako im toto malé "klamstvo" vysvetlia, nie na vás.
@mikasa_ackerman suhlasim,a potom sa rodicia cuduju ked im ich deti tiez zacnu klamat 🤣🤣🤣
Moje deti veria na Mikuláša, syn má necelých 5r a teší sa, a keď vidí aj 5 Mikulášov za deň 😁 stále mu to nedochádza. Dcéra 15r mi dnes povedala, či aj jej prinesie sladkosti Mikuláš, alebo radšej adventný kalendár s kozmetikou 😅
Moja dcéra vie, že dostáva od nás. Nikdy neprišla s tým, že jej niekto v škôlke hovoril o Mikulášovi atď. vlastne aj keď majú Mikuláša v škôlke, nejako to nerieši, proste dostala niečo sladké, nejaký ujo bol prezlečený za Mikuláša a nejaký za čerta a nejaká pekná teta bola anjelik....a vec vybavená...deti nie sú hlúpe, vidia, kto sa pod maskou skrýva 🤣 najlepšie bolo, keď sme boli v detskom kútiku a za anjela bola prezlečená teta, ktorú moja dcéra poznala...a hneď na celý kútik kričala, že ahaaa mami, to je teta Žaža (učiteľka z tanečnej) a utekala k nej...a mne osobne sa nechce klamať alebo vysvetľovať alebo neviem čo...
Ja si neviem predstaviť klamať 🤣🤷🏻♀️ jednoducho povedala by som ten príbeh a pravdu a ja niekde na prelome MŠ-ZŠ som ssma nato prišla načo by mi mikuláš dával 2-3(4) balíčky aj v škole aj doma aj u babičiek? Nedávalo to zmysel ale nechcela som kaziť radosť dospelým 🤣
@mikasa_ackerman mam podobny nazor, avsak tu sa pytam na konkretne skusenosti. Cize mas svoju skusenost?
snazim sa ju drzat vo vire fantazii ( 7r) aj ked nieco sipi.
@autorka Zacitujem z môjho predchádzajúceho príspevku “stretla som sa s tým, že deti z rodín, ktoré nemajú toľko peňazí na zvyš sa potom samé seba veľakrát pýtajú, či boli zlé, či ich ježiško nemá rád a podobné veci, keď nedostanú toľko darčekov ako nejaký bohatší spolužiak.” Nechápem akú viac konkrétnejšiu skúsenosť máš na mysli😅
moje dieťa verilo na Mikuláša. Aj na Ježiška. Aj my sme verili. A predstavte si, nemáme traumu ani my, ani naše dieťa. V určitom veku sme mu vysvetlili, ako to je. Niekde aj v bohatých rodinách sa dávajú len malé darčeky, alebo len pár darčekov. Vianoce nie sú o darčekoch, to už je len taký bonus. A je to také milé keď deti veria na zázraky a čarovno. My dospelý sme prestali veriť , závidíme, ohovárame. Každá rodina nech si robí tak, ako uzná za vhodné. Neodcudzujme tých, ktorí to robia ináč ako my. Prajem pekné , pohodové Vianočné sviatky, plné lásky, porozumenia.
8 už vie, 4 nevie - ale vie, že v škôlke, na námestí , v OC sú prezlečení ľudia v kostýmoch .
@mikasa_ackerman dieťaťu treba vysvetliť, že Ježiško nosí len pár darčekov a tam, kde nepríde, tam kupujú rodičia. No a tí asi majú veľa peňazí, tak nakúpia viac. Ježiško nemá toľko peniažkov, aby nakúpil tak veľa darčekov každému a tak dá len niečo , ale všetkým deťom. A nie nie som veriaca, ale niekedy treba trochu aj improvizovať a nechať deti snívať. 🙂
Ja som ako malá verila na Ježiška aj Mikuláša. Deti som chcela viesť k tomu, že si dávame darčeky z lásky my ľudia. Ale nedokážem im odoprieť tú radosť z toho tajomna, fantázie a "Ježiška". Veď to trvá max 7-9rokov. Takže moje deti veria. Mám z toho radosť aj ja, keď vidím ako sa tešia.
Naši ešte nevedia. 8,5 ; 5,5 ; 1,5r. Keď vidím tu radosť a očakávanie.... Zlatí sú
Mikuláš nie je predsa jeden konkrétny ujo, je to spodobenie príbehu o láske k deťom a obdarúvaní. Deťom by som vysvetlila podľa ich otázok. Napríklad keď spoznajú kto je pod maskou poviem, že ujo XY chcel potešiť deti, tak sa obliekol za Mikuláša, asi ako sa oni obliekajú na karnevale. Zahráme si túto hru s ním pretože niektoré deti veria, že je ozajstný a nebudeme im kaziť radosť.
Ja tieto veci neuznavam, dietatu od prvej chvile vravime, ze darceky kupujeme my a stari rodicia. Ziadne vymyslene postavy, ja som tomu nikdy neverila a nechapem na, co je to dobre. A ci to povie inym? To mi je uplne jedno. Zatial vela nehovori, tak zatial asi nie.
My sme deťom neklamali...a pani učiteľka v škôlke mi vynadala, čo som to za matku, že dieťaťu beriem rozprávkové detstvo.
@btus no len aby ti jedného dňa nepovedalo dieťa, že kašle na Ježiška, on radšej chce od teba darčeky, lebo ich bude viac a Ježiško je chudobný 😅
@kavasmliekom Nie, nepovie. Má už 13 🙂 A už vie, kto nosí darčeky a samé kupuje. 🙂 A vie, že peniaze nerastú na strome, že je potrebné si ich zarobiť ( v jeho prípade ušetriť). A aj vie, aký máme príjem a podľa toho darčeky aj očakáva. 🙂
@zuzitko74 ako keby o tomto bolo čaro detstva 😆🤦 Ja mám v triede aj deti ateistov a aj tak sa tešia a normálne sa zapájajú do aktivít, deti to jednoducho majú v sebe, tá pani učiteľka si to už mohla všimnúť.
Ja hovorím so synom narovinu (takmer 6r) … minulý rok zasiahla svokra a nehovorila nič iné len ako príde Mikuláš a musí byť dobrý a zlé deti zoberie čert a dá im len uhlie a bla bla… úplne ho zmagorila a skončilo to hysterickým plačom na námestí, lebo uvidel čerta a bál sa 😏 “milujem” tieto klamstvá. A ešte od veriacej ženy 🤦🏻♀️
ja si zas myslim ze sa to v dnesnej dobe furt zbytocne riesi a preziva. vyrastala som s socializme kde bol jezisko zakazany a miesto mikulasa chodil dedomraz.
nasi mi spravili carovne vianoce aj tak. na jeziska som verila dlho. k detskemu svetu patri fantazia. ved o tom su aj rozpravky. je uplne ine vediet pragmaticky ze to je od rodicov a je uplne ine verit v nejaky zazrak, caro. ved po celom svete deti veria na kuzelne bytosti. zubkove vily, santov, skriatkov a neviem co vselico. v kazej kulture je nieco taketo. deti na fantaziu neumieraju. v dnesnom svete je prave chvilka fantazie a cara skor fajn ako pritaz. to aj o rozpravkach hovorite ze je to bohapuste klamstvo? ked tam rozprava medvedik, alebo slavny harry potter, alebo hovoriace vlaciky? proste je to fantazia. ludia stale miluju fantasy filmy, marvelovsky svet hrdinov aj v dospelosti. ludia maju radi veci ktore nie vzdy su realisticke. to stojite aj pred kinom a robite osvetu? uz nejaky chlapec zacal chodit k psychiatrovi ked sa dozvedel ze jeho oblubeny hrdina superman alebo spiderman nie je skutocny? uz nejake dievca skoncilo na liekoch lebo víla alebo Elza neexistuju?
ja som to ako klamstvo nikdy nevnimala, nikdy som nebola na nasich nastvana ze som par rokov zila v tom ze jezisko nosi darceky. bolo to tajomne a carovne. starsi syn veril a uz ma 14 vie pravdu a nema z toho traumu a hra to s nami pri mladsich detoch rad. ludia hladaju problemy kde nie su.
ak aj existuju nejaki tazko straumatizovani ludia ktorym znicil zivot jezisko tak taki ludia maju traumy aj z inych netragickych veci a je to na lekara.
@earlgrey ja som sa snažila. S ňou je vkuse problém ohľadom sviatkov. Aj priamo keď to hovorila synovi, som do toho vstúpila, že čert deti neberie a pod. Ale ona stále (aj keď menej) opakovala to svoje, stále sa pýtala či bol vôbec dobrý aby mu Mikuláš niečo doniesol… a či nedostane varechu a iné hlúposti. A keď sme išli na námestie nezabudla dodať otázku a čerta sa nebojíš? A keď prišiel Mikuláš, mohla som ja aj sväté obrázky ukazovať a vysvetľovať, že je to človek v kostýme 😏 nešiel si ani po balíček.
@nikiki29 Chúďa dieťa. Ale toto je bežné skoro všade, teda u nás nie, ale aj v škôlke strašia deti, aj na ihriskách som započula, že mamička vraví dieťaťu, že keď bude zlé zoberú ho cigáni alebo policajti a moja dcéra sa potom bála aj policajtov a aj cigánov, musela som jej dlho vysvetľovať, že sa to nestane. Takto zmagoriť deti vedia len dospelí ľudia.
@pralinka25 deti do 6 rokov nevedia rozlíšiť fantáziu do reality. Preto je podľa mňa dobré, ukázať im aj pravdu. Alebo čiastočnú pravdu. Fantáziu to nezabije. Dostanú sa do sveta fantázie presne tam, kde majú, v knihách, filmoch a vo veku, kedy už vedia rozlíšiť, že ukradnutými otcovým autom nedoletia na Rokfort 🤷🏻♀️ ale je super, že si každý dnes môže robiť ako chce 😇
hovorime pravdu a vysvetlujeme, nech neprezradza, ze ine rodiny to mozu mat inak. to iste vianoce.
Samozrejme že vyzradil, veď deti, ktoré veria na Mikuláša sa to dozvedia práve od takýchto deti
Sú to malé deti, nevedia držať tajomstvo