ahojte.nenasla som nic podobne a tak ma zaujima ako funguje hospodarenie s peniazmi vo Vasich MŠ.
zaujimaju ma statne skolky.
za co vsetko platite?na ucet ci hotovost?
ako casto mavate rodicovske?
dostavate vyuctovanie k nahliadnutiu?
a co kruzky? dakujem velmi pekne.
Aj my platíme hotovosťou - príspevok 5€ mesačne obci, strava buď šekom alebo hotovosťou, a rodičovský príspevok 10€/dieťa myslím, že raz za polrok. Vyúčtovanie si môžeme kedykoľvek pozrieť, rodičko sme mali len raz, ale všetko nám povedia na besiedkach, ktoré s detičkami robia, poprípade na FB, alebo na nástenke v šatni.
@pribinak No to by si sa čudovala, u nás sa dá platiť len šekmi, z účtu vobec nie! Každý mesiac pekne dostaneme 2 šeky, jeden za stravu a jeden 13eur za školné a pekne šup na poštu zaplatiť. A ešte k tomu každý šek dostaneme v iný den, čistá psychoza. 😀
@janickacrazy ved ale na seku je cislo uctu.takze sa to musi dat aj z uctu zaplatit.ale je to aspon kontrolovatelne.u nas nie.
na ucet ide len skolne a strava.skolne najprv 15.teraz 25 od septembra 40e.
zrps 70e za rok.15e akcie za rok.ku tomu strava cca 25e mesacne
Ja proste nemam cas stat kazdy mesiac v sore na poste, sme v 21. storoci a navyse posta si za kazdy sek uctuje poplatok, mozno aj 50centov, preco to mam platit?
napíšem presne, keďže som riaditeľka bratislavskej MŠ:
1. stravné- platia rodičia v súlade s VZN obce/mestskej časti, stravná jednotka na deň je 1,27 podľa počtu odstravovaných dní, ku každému dňu platia cca 0,32 režijné náklady- čo je tiež v súlade s VZN- sú určené na výdavky súvisiace s prevádzkou ŠJ- napr. čistiace, vybavenie ŠJ
2. tzv. školné- príspevok na čiastočnú úhradu nákladov za pobyt v MŠ v súlade so školským zákonom a VZN obce/mestskej časti, u nás v BA je to 30 E- ak má dieťa trvalý pobyt mimo mestskej časti/ obce alebo 25 E, ak má trvalý pobyt mimo mestskej časti/ obce z týchto financií sa hradí celý chod školy- pomôcky, hračky, hygienické potreby, internet.... neplatia predškoláci- 5-6 roční za tých platí štát
3. príspevok rodičov - občianske združenie- pripravujem rozpočet na aktivity nad rámec- divadlá, výlet, exkurzie, oslavy Mikuláša, ovocie, pitný režim a pod. a rodičia rozhodnú na základe rozpočtu aká bude výška príspevku, toto si vedú sami, a vzájomne sa aj kontrolujú, ja dávam lne požiadavku. Tiež v spolupráci riešime projekty, ktoré odborne pripravia na základe výzvy pod vzájomnej dohode učiteľky a potom sa realizujú projekty. Naši rodičia sa uchádzali aj o projekty na zlepšenie prostredia takže menili sme napr. aj podlahu a pod. so súhlasom zriaďovateľa školy- obec, mestská časť. Tiež sa občianske združenie uchádza o 2 % z dane.
@luciahromadkova rodicia to platia na ucet ci hotovost?alebo aka je forma evidencie pohybu s peniazmi?
@lenocka84 rodicia platia podla toho ako chcu- uprednostňujeme platbu na účet, kto chce platí šekom- do skrinky dostanú šek alebo platobný príkaz
kontrola- strava- vedúca ŠJ- eviduje platby, robí peňažný denník, odovzdáva na kontrolu obci
príspevok za pobyt v MŠ- riaditeľka školy- tiež nákupy sa realizujú cez VO, prieskum trhu, súhlas dáva prednosta alebo starosta, kontrola opatovne cez obec a vyjadruje sa aj Rada školy (takže kontroly habadej...)
a občianske združenie sa riadi stanovami, maju svoj kontrolný mechanizmus- rodicia si vedú pokladnu, uctovníctvo a predkladaju to na valnom zhromazdení clenom, rodicia sú clenovia obcianskeho združenia, projekty a 2 % sa evidujú zvlášť a musia zdokladovať
@lenocka84 u nas na učet strava 37,školne 22,61 na účet a zrps pol ročne 40€ formou zbierania dostaneme príjmové dokaldy na nástenke je info o sume a vždy na rodičku 2x ročne sme oboznámeny kolko ostalo na čo sa použili u nás maju stale výlety,divadielka atd..nenosíme nič,neplatíme nič navyše detom peru prádlo aj uteráky,servítky donesieme na začiatku roka potom sa robí zber papiera za čo dostávaju toaleták,servítky všetko o financovanií je na nástenke,internete bola nám ale posunutá info že bratislava by mala mať jednotný príspevok na školku a nižší ako 22,61€ ale všetko sa ukáže na zasadnutí zastupitelstva nakolko pod nimi sú školky financovanie atd funguje tak že školky sú financované s obecných penazí.bolo by to super nakolko v baratislave je to strasne rozdielne dubravka 35€,ružinov 22,61€,petržalka 13€ rusovce 30 €a teraz si schvalili 50€ a rodičia sa budia nemaju zdaleka taky konfort a zabezbecenie ako mi kde mame 22,61
kružky su zvlasť seky,ucet 35€ raz za 3 mesiace tuším nechcem klamať neviem či pol ročne alebo každe 3mesiace dcera tam enchodila nakolko bola stale chora.
@luciahromadkova ok.dakujem.u nas je vela platby hotovost a ked som sa pytala na hospodarenie takmer ma prizabila pohladom.
jasne určite to treba riešiť.budem rada ak dáš vedieť som strasne zvedava nemám rada ked okrádaju najmenších pretože tie peniaze patria školke detom a nie nenaždranim funkcionarom!vsetky ukony vsetko sa rieši na miestnom obecnom urade zo zastupitelstvom čo oni odsuhlasia tomu sa skolky podriaduju.
@lenocka84 mne stale nie je jasne, v com chcete mat prehľad?
Chcete mat prehlad o výške prispevku na ciastocnú úhradu nákladov- tzv. skolné?
Alebo chcete mat prehľad o príspevku rodicov napr. ako triedny fond a pod. co u nas je príspevok obcianskeho združenia rodicov? Aj ten sa dá totiž platiť v hotovosti- ale ako prijem do pokladne
A tiež ma prekvapuje nizke pravne vedomie, ved vzdy to musi byt právna forma- obcianske zdruzenie, nadacia a pod, rozhodne nie do ruk ucitelom, riaditelovi a zastupkyni... ale to chce aj rozum a aktivitu rodicov a to, ze ste pristupili na sposob platby na ruku.....
Ja bývam na dedine kde su len 2 triedy takže strava a skolne som vzdy platila u vedúcej jedálne.tiez sme platili zrps z ktorého hradila škôlka vseliske akcie vzdy bol oznam vyveseny.výhoda bola ked som deti odhlásils odpočítali mi z ďalšieho mesiaca.jediné co sme platili cez ucet bola angličtina každé3 mesiace.ja som s tymto systémom spokojná lebo sme chodili aj do mesta do skolky kde sme vsetko platili cez ucet a ked malo byt vyúčtovanie na nas zabudli.ked ze koncili v marci kvôli sťahovaniu.ale potom poslali.
@luciahromadkova mna to priam udivuje ze su rodicia ticho.
peniaze sa davaju bez podpisu ci dokladu o uhrade.mam firmu a viem co to obnasa.skolka nema ziadnu radu rodicov.nic.vyuctovanie je typu toto za tolko ale vypisane len sumy.ziadne doklady faktury blocky.
skolne neriesim.to je zavazne nariadenie cez mesto.ale zrps kruzky doplatky na akcie.a este ked je nejaka akcia mame doniest pitie kolaciky
@lenocka84 nas v skolke prosili, ze ak mozeme, nech platime na ucet. Myslim, ze 99% rodicov tak aj robi. Rodicovske je len v septembri, kde hospodarka a zastupkyna rady rodicov precitaju financne hospodarenie za minuly rok. Platime skolne, stravu, zrps a pranie. Doplatky platime len za koniky, ktore pridu raz za cas, ale to su nejake 1-2 eura za jedno doobedie a na zaciatku roka sa este kupuje casopis, s ktorym deti pracuju pocas roka. Inak idu vsetky akcie zo zrps.
@hradnapani dakujem.len ma utvrdzujete ze u nas nebude nieco v poriadku ☹
@lenocka84 u nas v skolke bolo super, na rodicku v septembri vzdy ekonomka oz povedala do centov kam isli peniaze. neviem o tom, ze by to niekedy niekto z rodicov kontroloval. vzdy bolo vidno, ze sa v skolke nieco kupuje (preliezky, postielky, mikulase, rozlucky s predskolakmi, ...) prispevok bol dobrovolny (ale samozrejme ho pytali) 50-80 eur rocne - ja som platila vzdy v septembri naraz 50.
o to vacsi sok som zazila v statnej skole, kde podla mna nie je evidencia ziadna a pytaju podstatne viac penazi. vysvetlit nechcu a tak dom sa stala neplaticom 🙂 . tiez nerozumiem rodicom, ktori ticho platia bez toho, aby vedeli za co. kedze som v triede jediny neplatic, aby na mna nezazerali, riesim to tak, ze sa spytam ucky co potrebuju a zhruba do vysky prispevku nakupujem konkretne veci. situaciu to ale vonkoncom neriesi, co ma uprimne dost se.... a este na mna pozeraju ako na neplatica 😠 to je take slovenske 😒
@lenocka84 tak prijat peniaze bez potvrdenia rozhodne nie je v poriadku. Kdekolvek. Urcite to rieste, drzim palce.
tak u nas je to tak, 10 € mesačne sa platí poplatok za MŠ na účet, na začiatku mesiaca dostaneme šeky na stravu je na nás či zaplatíme na pošte alebo prevodom. V septembri mávame rodičovské združenie kde hlasovaním odsúhlasíme výšku ZRPŠ na daný rok. Vždy o rok sme oboznámený načo boli peniaze použité, deťom sa z toho sem tam zaplatí výlet alebo divadlo, vždy máme vyúčtovanie pripnuté na nástenke k nahliadnutiu. okrem toho platíme predplatné časopisu, kupujeme pracovné zošity a hygienické potreby. peniaze sú prijaté bez potvrdenia ale ak ho potrebuješ nie je problém ti ho vystaviť.
@janickacrazy je len k tym sekom - na kazdej postovej poukazke mas cislo uctu - kludne to mozes zaplatit aj prevodom 🙂 nikto ta nemoze donutit lietat na postu a platit aj poplatok 🙂
sadni doma za pc, natujkaj internet banking a ak skolka vyzaduje potvrdenie vytlac si ho....alebo este lepsie - zadat trvaly prikaz 🙂
to ze dostavete seky, neznamena ze to mate hradit len tou formou.
@lenocka84 skolne a stravu platime na ucet - ci uz prevodom, ci na poste sekom - total jedno, v jedalni si potvrdenie nikto nepyta ak je strava uhradena vcas, za skolku pani ucitelky len pytaju potvrdenie o uhrade, ci post. poukazku, ci prevod.
ostatne poplatky sa platia v hotovosti - ale vsetko - vyska poplatkov a kam co pojde bolo dopredu preberane na rodicovskom a odsuhlasene rodicmi.
Platime vsetko na ucet, cez internet, dnes uz asi nikde nebehaju s hotovostou ci sekmi. Co platim? Skolne, ZRS a stravu, okrem toho sa 1x za pol roka zbierame na ciastiace prostriedky a na pranie
V MS mame zalozene obcianske zdruzenie, aby sme si mohli sami sebe venovat 2 percenta. K vyuctovaniu ma pristup na poziadanie kazdy, funguje Rada rodicov a tam je aj funkcia uctovnik ci pokladnik
Raz za polroka mame rodicovske, tam su preberane aj tie financne zalezitosti, ak sa nieco deje, taksi trieda spravi rodicovske aj sa ostatne
Krizkov mame mrte, niekedy az zbytocne vela: anglina, tanecna, gymnastika, spev, okrem toho aj kurz plavania, korculovania, vytvarny ci keramicky