Financovanie prevádzkových nákladov štátnej škôlky

jankah77
26. sep 2013

Ahojte, chcem sa opytat, ci niekto nevie, na akom principe su financovane statne materske skoly, kde je zriadovatelom mesto.
Dnes sme mali v skolke schodzku. Kedze uz dlhsie pozorujem problemy ohladom prevadzkoveho stavu (nefunkcne wc ci tecuce sifony na umyvadlach, nehovoriac o zatekajucej streche, dokonca najnovsie poskodena elektrifikacia v telocvicni - pravdep. zo zatekajucej strechy, neorezane stromy ci kriky v areali skolky, necistenie piesku, padajuca omietka, stare nefunkcne okna... apod.), pytala som sa riaditelky, v com je problem, preco sa veci neriesia. A dostala som zaujimavu odpoved:
Na prevadzku skolky nedostava ziadne fin. prostriedky. Peniaze vyzbierane za skolne odovzdava na ucet mesta, ostavaju len peniaze za ZRPS a rozne prispevky na ucebnice a pod.
Ked maju v MS nejaky prevadzkovy problem, musi ist doslova zobrat na MU. A vacsinou neuspesne. Ked pred tyzdnom sla ohladom potreby vymeny ziaroviek (100ks na celu skolku), doslova ju zrusili, ze ako si to predstavuje, tolko ziaroviek!
Minuly tyzden museli prestat chodit do telocvicne, lebo v nej bolo citit spalenu elekricku kabelaz. Pravdepod. skrat zo zatekajucej strechy. Ta bola nastastie opravena po urgenciach rodicov pred minulymi komun. volbami (samozrejme, predvolebne kortesacky). Pod telocvicnou je kuchyna pre MS, ked zatekalo az tam - riaditelka hrozila, ze nezahaji novy skolsky rok, ak to neda mesto do poriadku, pracovnicka uradu,ktora ma na starosti skolky, ju odbila, ze na sklade maju kopu celtovych plachiet, nech teda zakryju podlahu telocvicne aby to nepretekalo do kuchyne a hotovo !

Ked pani riaditelka vyzbierala od rodicov peniaze + nasla sponzora na nakup farieb, aby sme si mohli svojpomocne vymalovat interier skolky a opravit cast fasady, pretoze mesto "nema na to peniaze"...dostala zdrbanie, ze ako si to ona predstavuje...no to teda nechapem.
Na druhej strane, ked sme sa pred 2r stazovali (rodicia) primatorovi, ze nikto do arealu MS nechodi kosit, orezavat stromy a prerastene kriky (hotovy prales) a cistit piesok (len 1x rocne tam nasypu novy, bez predoslej dezinfekcie), odkazal nam, ze v ramci brigady to maju zabezpecit rodicia. Brigady si robime, ale rucne klcovat rozrastene kriky nie je bohvie co.
V nasom meste je aj MS s vyuc. jazykom madarskym, ale tam problem nemaju. Pred dvoma rokmi im malovali fasadu a okna, opravili strechu, tento rok im zateplili obvodove mury a vymienali okna za plastove. Kedze v nasom meste vladne primator za SMK, obavam sa, ci nasa skolka nestoji proste na nespravnej strane barikady.

Preto sa pytam, aky zakon upravuje, ci a kolko ma poskytnut na prevadzku skolky mesto.

babulina
27. sep 2013

u nas zriadovatel dava peniaze na kazde dieta, suma je odlisna ci to je predskolak alebo ina trieda, je to cca 20eur na jedno dieta na cely skolsky, pokial viem tak to je jediny prijem skolky ostatne su prispevky rodicov ako zrps a problem je ze su uvolnovane postupne ako prichadza zriadovatelovi peniaze na ucet
havarijne stavy by mali byt zaznamenava a zaslane na riesenie ale vsetko bez terminu a bez zaruky opravy, u nas vela ochotnych pomaha s beznym chodom skolky, najma ked maju stavitelske firmy - opravuju zachodiky, opadnutu omietku a podobne drobne opravy samozrejme bez naroku bez na honorar, tot stav petrzalskej skolky

rodicia98
27. sep 2013

@jankah77 ahoj bohuzial riaditelka ms hovori pravdu mestske-statne skolky su majetkom mesta a oni si urcia kolko a komu daju peniaze. Stat sice posiela cca 1800€ na dieta zriadovatelovi ms a on rrozhodne co s nimi, takze ak chcete zlepsit stav ms musi byt riaditelka uspesna pri vyjdnavani, alebo musite aj vy rodicia vyvinut tlak na mestskych poslancov. Drzim palce v boji s veternymi mlynmi.

jankah77
autor
27. sep 2013

@rodicia98 dakujem, vyzera to, ze to bude tazky boj. Ale pokusime sa.

mamavera
28. sep 2013

@jankah77 nabehnite ako rodičia na mestský úrad - najlepšie keď vás bude viac a pohrozte zverejnením celej situácie v médiách - to zväčša zaberá. Máte právo na informácie, kam idú peniaze určené na deti v MŠ. Myslím, že sa tu veééééľmi šetrí na deťoch a vy ako rodičia ste zaujímavejší pred voľbami 😝 😝 . Držím palce, tie médiá ale zaberajú, stačí, keď oznámite, že tam príde Markíza, myslím, že sa rozhýbu. Možno by bolo zaujímavé zistiť, koľko sa v rámci mesta preflákalo...ja som raz ťažko predýchavala sumu v stovkách eur, ktoré boli použité v malom meste na pranie obrusov....Riaditeľka MŠ je riaditeľka na nie žobrák.

jankah77
autor
28. sep 2013

@mamavera diky, tiez som na to myslela...uz len presvedcit rodicov, lebo v malom meste sa vsetci poznaju a nikto nechce byt ten zly (ale ja tu byvam len kratko, 6r. takze som tu v podstate neznamy clovek pre mocnych 🙂
Stve ma to, lebo viem, ako sa tu plytve peniazmi, ved kazdy rok je tu halo ohladom koncorocnych odmien pre nasho pana primatora (prepieralo sa to aj v mediach) a kopa inych veci...ale bohuzial, on ma privela dobrych kontaktov, vsetko sa ututle a zivot bezi dalej...no ale ak by som presvedcila rodicov, najma teraz pred volbami, tak by to mohlo zabrat. Preto som chcela vediet, ako je to v zakone, na co ma MS narok zo zakona, a na co sa musi spoliehat ako na dobru volu co jej pohodia ako psovi kost

rodicia98
29. sep 2013

Ahojte mestske skolky su majetkom mesta. Po financnej- legislativnej stranke narok na konkretnu sume maju, zamestnanci ms- musia byt ich mzdove naklady v sulade so zakonom stranke, deti maju narok na prispevok na stravu. Ostatne vydavky mesta na ms su uz, len na messkych poslancov, alebo skolskeho uradu na mestskom urade( ale to ne to iste).
Funguje to ako vo firme, kde majitel firmy je mesto a konkretna firma je ms. Majitel ma nejaky balik penazi a on si rozhodne co s nimi. Daco musi dat na mzdy zamestnancom, prispevok na stravu a to ci mu bude padat strecha, bude mat stare okna ... Sa rozhodne iba majitel ci to tak necha. A ak je uvedomely, tak to opravi, alebo ak ho niekto presvedci, tak to opravi, ale nikto mu to nemoze prikazat. Stat sive posle cca 1800€ rocne na dieta mestu, ale stat dal pravomc samosprave ako vyuzije tieto peniaze. Samozrejme tem objem penazi postacuje ako tak na prevadzku ms( mzdy, odvody, strava , energie) a na investicie uz musi dat mesto z inych zdrojov. Takze utocte na poslancov, veducich odborov a tlacte ich - peniaze ak chcu, alebo su pod tlakom verejnosti najdu

mamavera
29. sep 2013

@jankah77 sorry, ako je to v zákone, v tom ti nepomôžem, lebo sa tým nezaoberám. Ale je tu ešte jedna vec, ktorá ma zaráža - ľudskosť. Naozaj je všetkým absolútne fuk, že deťom zateká do priestorov, v ktorých sa zdržujú? V každom meste sa v pravidelných intervaloch - najmä pred voľbami prerába námestie za tisíce eur - lebo to vidia všetci....ale že deti majú v škôlke horšie podmienky ako väzni v nápravnovýchovnom zariadení, to netrápi nikoho....

jankah77
autor
29. sep 2013

@rodicia98 dakujem...ja to tiez vidim tak, ze jedine co nam pomoze, je publicita a bliziace sa volby... 😠