Existuje hodnotenie škôlok a jaslí?

miriam654
3. máj 2017

Ahojte, hľadám nejakú stránku, kde by boli tzv. užívateľské recenzie, napr. podobne ako pri cestovani na tripadvisor, booking a pod. Pri lekároch tuším znamylekar alebo ako je to na SK, ale na oblasť škôlok a jaslí. Potrebujem sa zorientovať v plusoch a mínusoch a hlavne v živých skúsenostiach. Existuje vôbec niečo také? Celoslovenské, príp. aj regionálne (za nás Bratislava). Súkromné škôlky hlavne. Fungujú trhovo, tak či sa môžem aj "spotrebiteľsky" rozhodovať. Komu dám peniaze a čo za ne moje dieťa dostane.

dominika6
3. máj 2017

každá škola,škôlka má svoju stránku..tam sa orientuj

majka99999
3. máj 2017

Spytaj sa v skupine Bratislava alebo potom v konkretnej mestskej casti (aspon ja som v petrzalakej skupine).

miriam654
autor
3. máj 2017

@dominika6 Hm. Má. Ale to sú také tie marketingové rečičky. Niečo sa z toho vyčítať dá a niektoré zariadenia tak pre mňa už "nepostupujú do ďalšieho kola". Ale sú také, kde to vyzerá
v pohode a nakoniec po umiestnení dieťaťa je všetko inak. Zrazu je z malého kolektívu 18 detí, z 1 učiteľky na 4 deti sú 2 stabilné na celý kolektív... a pod. Nechce sa mi experimentovať s vlastným dieťaťom a chcem, aby sa tam malo dobre. Pri zmene zariadenia už by som teda nerada chybovala.

dominika6
3. máj 2017

@miriam654
tvoje požiadavky sú nereálne a neobjektívne,kedže jedna matka je v danej škôlke spokojná,iná nie..
alebo opačne..čiže bud ho dáš do škôlky podľa odpočúčania známych alebo budeš presúvať..
nik ti nič zaručiť nemôže

miriam654
autor
3. máj 2017

@dominika6 Ale veď áno. So subjektivitou sa počíta. Najmä v takých veciach, ako je výchova dieťaťa. Len myslím, že je rozdiel, keď vidím, že sa v danej škôlke opakuje nejaký scenár problému viackrát, alebo je tam raz a ostatné referencie sú skôr opačné. Či je to nejaký trend danej škôlky, alebo skôr zrazenie rôznych predstáv rodičia verzus škôlka. Už aj z toho, čo rodičia na danom zariadení chvália, sa dá vyčítať, ako zameraným rodičom tá či taká škôlka "sedí". A potom si to už prebrať so sebou, či to odzrkadľuje aj moje (či môjho dieťaťa) zameranie/založenie, alebo hľadám inde. Skrátka, prečo by som mala kupovať mačku vo vreci, čím viac info a skúseností, tým lepšie. Keď vyberám spotrebič, dovolenku, whatever, nikomu nepríde zvláštne hrabať sa v uživateľských recenziách a riešiť kvalitu každého gombíku. Mne príde zvláštne, že v tak dôležitej veci ako je umiestnenie dieťaťa v škôlke/jasliach, by nemalo byť dostupné info v podrobnejšej rovine. Do zariadenia, kam naše dieťa momentálne chodí, som umiestňovala na základe dvoch dobrých doporučení od mojich blízkych kamarátok. A už je všetko inak.

dominika6
3. máj 2017

@miriam654
zlé recenzie sa na stránke dajú aj vymazať..to nevieš?
a vidíš kamošky boli spokojné..ty nie..
tak to dopadne aj v škôlke..
nemedituj okolo toho..dieťatko si zvykne rýchlo ak je naučené byť v kolektíve..od hladu nezomrie,konflikty medzi deťmi budú všade,učitelky sa ti páčiť môžu,nemusia..je to vec vkusu..
takže aby som to uzavrela..nie recenzie celoslovenské niesú,lebo sú neobjektívne,zavádzajúce a niekedy nepravdivé..presne ako tvoja spomínaná elektronika či dovolenka

miriam654
autor
3. máj 2017

@dominika6
Na externých hodnotiacich weboch je mazanie zložitejšie ako na súkromných stránkach. Preto pre mna komentáre na facebooku, v referenciách na konkrétnej stránke danej škôlky a ani na googli (čo je tam tá možnosť hodnotiť) nemajú veľkú vypovedajúcu hodnotu. Chcelo by to systematickú prácu na hodnotení, alebo aspoň informovaní o spôsobe výchovy/výuky v škôlke. Peknú prácu v podobnej oblasti (zdravotníctvo-pôrodníctvo) odvádzajú panie zo sprievodcu pôrodnicami. Príklad s kamarátkami som použila na lepšie zdôraznenie, že ani 2 odporúčania nestačia. Plus škôlky sa menia. Každou novou učiteľkou je to inom. Ale možno je to dobrý zámer niečo také vytvoriť, taký nejaký web, kde dostane priestor škôlka, rodičia.... No a mne ako matke teda nestačí dieťa niekam dať, priala by som si, aby sa tam malo dobre, aby sa mu niekto venoval, aby vnímal jeho vývoj a osobnosť, aby bol spravodlivý, láskavý a pod., nie len, aby deti strážil, kŕmil, riadil. Už teraz mám pocit, že som nevhodným výberom mohla dieťa "poškodiť". A tomu by som sa samozrejme rada do budúcna vyhla.

dominika6
3. máj 2017

@miriam654 tak veľa šťastia pri výbere..

janickacrazy
3. máj 2017

@miriam654 Máš asi prvé dieťa a moc to prežívaš. Napr. u nás je len jedna školka a to štátna, čiže žiadny výber. Mne dieťa ako 3ročné tam ani nevzali, lebo nemali miesto. Zobrali ho, ked mal 4 roky aj to som bola rada. Netvrdím, že školka je ideálna, ale tak aj deti sa musia trochu prisposobiť. Netreba ich zase ofukovať donekonečna.

yennn
3. máj 2017

Skus eduworld.sk tam najdes zopar skolok, zreje sukromnych...

miriam654
autor
3. máj 2017

@janickacrazy Áno, 🙂 je to naše prvé 🙂. Hovorila som si rovnako ako možno Ty, prispôsobí sa a nie sme z cukru, zvládneme to. Až na to, že my sme umiestňovali skoro, už pred dosiahnutím druhého roka a aj to na 2 doobedia týždenne. Napriek tomu dieťa domov chodí s návykmi, že pulíme oči: bije hračky, kričí na ne, dáva ich surovo sadať na stoličku pričom s nimi buchne a zo zdvihnutým prstom im hovorí, nech sedia... a rôzne iné veci, ktoré na nás pôsobia násilne, ktoré nemá od nás. Nejaký ten čas sme to nechávali, či to nemá trebárs z nejakej rozprávky, ale vyzerá to fakt na škôlku. Myslím si teda, že je trochu rozdiel medzi dvoj a štvorročným dieťaťom, aj v zvládaní kolektívu, odlúčenia, vnímania autorít a pod. Mám názor, že zlé/ťažké veci prídu samé a bude treba im čeliť. Nemusíme ich ešte naschvál vytvárať/ prípadne proti nim nezakročiť. Ide o vzťah s vlastným dieťaťom. Ona bude tá, čo nám nakoniec "vystaví účet" o tom, akí sme boli rodičia a či sme zakročili, keď jej bolo zle a keď sa nevedela brániť. S ňou budeme žiť náš život, nie s učiteľkami v škôlke.

janickacrazy
3. máj 2017

@miriam654 No moj chodil do školky už ako 2,5ročný, ale do inej, potom sme sa presťahovali. No ked je to tak ako opisuješ, tak to je iná káva a chápem, že chceš školku zmeniť. Moj také veci nikdy nerobil, takže asi to bude fakt z tej školky, aj ked teda ma to prekvapuje, že toto sa deje v súkromnej školke, zvlášť ked ti ju odporúčali aj kamošky. Ale máš pravdu, všetko sa mení, stačí jedna nová učiteľka a je všetko inak. No držím ti teda palce, nech nájdete dobrú školku.

ka3eena
3. okt 2017

@miriam654 zaujimalo by ma, ktora je to skolka, ak mozete povedat.

miriam654
autor
4. okt 2017

@ka3eena napíšem v súkromnej správe.

nelinka2009
6. okt 2017

@miriam654 vyberas len sukromne ci aj statne? Chces recenzie na petrzalku?

nelinka2009
6. okt 2017

@jajka257 to len ukszky tych vsetkych spokojnych rodicov pani ucitelka

zuzana76
6. okt 2017

@nelinka2009 ty už nechaj nájmu prosím ťa na pokoji, ja sa nečudujem, že ste mali problémy, ty si proste problematický človek

zuzana76
6. okt 2017

Nie nájmu ale jajku

nelinka2009
7. okt 2017

@zuzana76 narozdiel od nej nic nerobin len poukazujem na temy "spokojnych rodicov',okrem toho to ona ma,tak lubi, ze ma v kazdej teme spomina 😁😂

dai
7. okt 2017

@miriam654 ahoj... odporucam ti osobne si prejst tebou vybrate skolky - zobrat dieta so sebou, nechat ho v triede - rychlo uvidis ake zvyky deti maju, ako si ucitelka s nimi vie poradit, ako dietatko na kolektiv reaguje - ja som teda vyberala takto a myslim ze som pre svoje potreby vybrala dobre... a to je zaroven aj kamen urazu preco asi hodnotenie skolok neexistuje - potreby/ ocakavania rodicov su tak rozdielne ze neviem ake faktory by mali byt vybrate aby bolo dane hodnotenie objektivne... aj tvoja skolka o ktorej pises mohla byt super ale vy ste mohli mat smolu na ucitelku, ci tvoje dieta si najst zleho kamarata, ci zle zareagovat na kolektiv etc. Tych premennych je milion☹

nelinka2009
7. okt 2017

@dai urcite je. Preto by sa k hodnoteniam mala mat moznost vyjadrit samotna,skolka- skola, ale nie ich mazat a ani rodic by nemal mat strach negativne hodnotenie napisat...

soja24
28. jan 2018

@nelinka2009 ja by som tiez prijala recenzie, dakujem