Ahojte maminy. Môjho synčeka som musela dať teraz v septembri do škôlky už vo veku 2 rokov kvôli zlej finančnej situácii, keďže som slobodná mama a na živobytie nám po zaplatení účtov neostávalo ani 100 EUR. Musela som sa teda vrátiť do práce a malého mi vzali do škôlky, kde prijímajú deti už od 2 rokov. Problém je však v tom, že malý celý čas, ktorý je v škôlke len preplače... nonstop. Nechce sa hrať, nezapája sa do ničoho, nechce papať... proste len plače celé 3 hodiny. Lebo zatiaľ som ho nemohla nechať dlhšie, keďže je ešte malý a musí prejsť adaptáciou. Ja sa ale neviem stotožniť s tým, že tam celý čas preplače. Strašne sa kvôli tomu trápim, aj keď učiteľky vravia, že len mám byť trpezlivá, že on si časom zvykne. Ale takto je to už 2 týždne. Viem, že deti zvyknú v škôlke plakávať, ale určite nie nonstop bez prestávky. Máte prosím niektorá podobnú skúsenosť? Ak ano, ako ste to riešili? Ďakujem vopred za každú radu...
Do štátnych jaslí sa dostať je nemožné a súkromné stoja 390 EUR, takže tie si žiaľ dovoliť nemôžem. Rovnako ako ani opatrovateľku, lebo každá pýta veľa peňazí. A myslím si, že by plakal aj v jasliach... V jeho triede sú 2 ešte mladšie deti od neho a tie neplačú. Takže problém bude asi v niečom inom.
@vlafoj Jasle su jasle, do veku 3 rokov dietata podla mna uplne idealna volba, skolka je uz celkovo o niecom inom....na sukromne jasle predsa mozes na UP ziadat Prispevok na starostlivost o dieta, vyplaca sa v max.vyske 280 eur do veku 3 rokov dietata a vacsinou maju kazde jasle nastavenu mesacnu platbu v takejto vyske, ak je vyssia, tak je potrebne rozdiel doplatit...v skratke, na UP zrusis vyplacanie Rodicovskeho prispevku a prejdes na tento prispevok. Uplatnila som si ho na obe deti v case, ked chodili do jasiel a ja do prace....a predpokladam, ze v mieste, v ktorom zijes sa urcite nachadzaju viacere sukromne jasle a verim, ze sa najdu aj lacnejsie, nez spominas 390 eur/mes.
Aj ja si myslim ze jasle by boli lepsie. Mozes poberat prispevok 280 eur ak mas dieta v sukromnych. Urcite je tam lepsi pristup a dieta je s rovesnikmi. Moja chodi do jasli od 18mesiacov a hned na cely den. Tak to odporucila majitelka,aby to nebol sok,ked zase bude prexhadzat z pol dna na cely.
@erickatt Myslíš,že si deti nemojkáme?
Určite by boli jasle lepšia voľba. Je tam menej detí. Na druhej strane, budú to pre neho zase zmeny. Teraz, potom o rok...
Skor by som nasla nejaku pani na opatrovanie.. Niektore Deti v tomto veku viac znesu jednu milu osobu, ako vacsi kolektiv deti a uciteliek.. V okoli kedysi u nas bolo par takych zien na dochodku, co davali pozor na deti ktore nevzali do skolky.. Boli to skor take mile babicky a urcite nebrali ani nejako vela.. Navyse ak by mali na to zivnost, tak by ti stat prispieval na ich platenie do 3rokov dietata.. Ak by zivnost nemali, tak ten prispevok je 40€ myslim..
2 tyzdne su kratka doba na adaptaciu,normalne je to mesiac,no mojmu malemu to trvalo az 6 tyzdnov..neboj,zvykne si🙂
Nasa mala je v jaslickach a aj tam si zvykala pomaly a dlho a bez rannych slz to teda nebolo. Ona je posero, povahovo ziaden extrovert, ale urazena diva, ano dnes je dobre, asi druhy mesiac, co tam spi, papa, konecne aj spinka. Ale trvalo to od maja. Postupna adaptacia. Podla jej tempa. V skolke by bol konec zvonec uplna stratena, ved chodi kazde dve hodiny cikat, kto by tam na to dohliadal? V jasliach chodia aspon ako kacatka a nemaju problem poprezliekat, keby sa pocika, nastastie sa jej to stane tak raz v tyzdni iba. Nakrmia, oblecu, je tam menej deti, viac uciteliek.
Mas este tretiu moznost, ktoru nevidis - zober miesto prace - ty 2-3 dalsie deticky na opatrovanie u vas doma. Financnu situaciu by to vyriesilo, maly by bol s tebou. Aj keby po 240e/dieta plus pridaj si rodicak na tvojho maleho...skus, ak do par tyzdnov neuvidis u dietata zlepsenie. Ono sa na to dlhodobo neda pozerat, ze sa dieta trapi. My sme mali opatrovatelku v zalohe, nastastie sa postupne uvolnila, jasle su skvele, len ona je fakt tvrdohlava, proste sme vedeli, ze jej tam nic nechyba a su na nu fajn.
Nechcem mu robit dalsie stresy tym ze ho zrazu zase dam niekam inam a v 3 rokoch si opat bude musiet odznova zvykat na dalsiu zmenu a iny kolektiv a o svoju pracu prist nechcem. Mam dobre zamestnanie kde mi sef vysiel v ustrety ze pracujem len 3 dni v tyzdni. Teraz kym je maly v skolke len 3 hodiny je pri nom babka zvysok dna ale jej sa zial neda 5x v tyzdni byt pri nom, preto som riesila skrateny uvazok a na plny nastupim az ked maly vydzri byt v skolke tych 8 hodin. Co ale este vidim na dlho... ak vobec. On praveze je extrovert, nikdy s nikym nemal problem, aj do kolektivu casto chodil, od narodenia smejko, ani som nevedela u neho co je to plac. O to viac mi to teraz trha srdce.
@vlafoj Je obrovský rozdiel jasle a školka, ja som chodila tiež do jaslí od 18mesiacov a mama vravela, že tam bola úžasná starostlivosť a na školku v 3 rokoch som si zvykla bez jedinej slzy. Ked ide dieťa do školky v 3 rokoch, také, čo predtým už chodilo do jasiel, tak 99% týchto detí ide bez slz a v pohode, aj ked ide do inej budovy, lebo proste už pozná ten systém. U nás je tiež školka, kde berú od 2 rokov, ale je to veľký rozdiel oproti jasliam. Sestra dávala malého do jaslí, plakal 1 den a potom v pohode. Deti, ktoré išli v tom istom veku do tej školky tak plakali týždne, niektoré aj mesiace a jedného chlapca museli dať k babke, lebo reval furt a nedalo sa s ním nič robiť. No je to na tebe, ako sa rozhodneš.
Necitala som prispevky, no kazde dieta je ine. Chapem tvoju situaciu no na druhej strane si myslim ze naozaj este nie je zrely na skolku. Asi skor niekto kto s nim bude doma...opatrovatelka, koho viac menej pozna a zaplatis jej z rodicovskeho prispevku...nech s nim chodieva pocas prechadzok na navstevu skolky, chlapcek podrastie, spozna prostredie, deti a mozno sa casom sam bude pytat do skolky. Lebo teraz je to pre neho isto velmi tazke. Hovorim zo skusenosti...ucitelka ms. Porozmyslaj.
@kokorunecka ale ano, len nie všetky pani učiteľky sú milé..
neboj sa, zvykne si 🙂
Mala som úplne identicku skúsenosť. Môj syn minulý rok nastúpil do škôlky vo veku ale 3r. Plakal a plakal, malo papal, nezapajal sa, lenže u nás bol problém, že on škôlku nenávidel a síce si po mesiacoch "zvykol" ze proste musí, ale videla som na ňom ten smútok a rezignovanost, ja som preplakala celé dni a týždne kvôli tomu. Boli sme aj u psychologicky, vraj je veľmi naviazaný na mňa a vidí, že nie som sama so školkou stotožnena. Jasne ze nie. Učiteľky žiaľ brali deti nie ako ze prišli do škôlky, kde sa mali učiť niečo nové, hrať sa, spoznávať. Pre ne to bola úschovňa deti, kde im dajú najesť, pustia rozprávku a spat. Kedykoľvek ci skôr ci neskor som syna niesla ci šla po neho, deti sedeli zoradené na stoličke a pozerali telku Krtka. Môj sedel celé mesiace v kresielku. Učiteľky riešili týmto všetko. Nechces kresliť? Chod si sadnúť do kresielka. Nechceš jest? Sed v kresielku. Atď... Prišlo leto, vybavili sme novú škôlku a veľa mu o tom hovorili, že tam budú iné učiteľky, detičky, krajšie. V septembri nastúpil, a bez prehanania jediná jedna slza nepadla doteraz. Miluje to tam, teší sa, rozpráva mi co všetko robia, kde boli, čo kreslili... A vždy povie, že stará škôlka je škaredá a novú ľúbi.
Dvojrocne dieta do skolky nepatri. Ma by pri mame. Všetko ma svoj cas.
@lenka9512 u nas je ten nazor, lebo mam e rodicak do 3 rokov. nebolo tomu tak vzdy - nebol pred rokmi rodicak len 2 roky? a ine krajiny to nemaju. matka musi zarobit peniaze. autorka ma skvelu sancu - ustretoveho zamestnavatela, ciastocny uvazok a napomocnu babku. 3 hodiny tri krat do tyzdna predsa nie je opustenie dietata. na to si aj 2r dieta musi zvyknut. ja od 1a pol roka maleho chodim do prace tak 2 krat do tyzdna na cely, den. pravda, ze maly je u starkych, sestry, mojej mamy a pod, ale nepovazujem sa za krkravciu mater. aj ja potrebujem byt v kontakte s pracou a aj € predsa treba. nie kazdy chlap ma moznost zarobit 2000 a mozme si skrabat cela rodina brucha.
@vlafoj 2 tyzdne je malo. moj ma sice uz skoro 3,zle mu vychadzaju roky, prvy tyzden OK, potom sme boli 2 tyzdne doma s chorobou a dnes bac, prvy krat rev ako na hory na lesy, maly sa hodil na zem, mamicka nechoj, tu bud - no traumu mam ja hadam vacsiu :(:(:( dnes je to ale asi tym, ze neskoro zaspal a skoro vstaval. 3 hodiny tri krat do tyzdna nie je tragedia - to si podla mna postupne zvykne. chodievali ste do herni a tak? do ineho kolektivu? popytaj sa uciteliek, ako ho motivovat, ja melamu rano slubuim odmenu, ked po neho pridem, malu sladkost, auticko, pojdeme do obchodu a tak. kupim knizky a spolu ich zanesieme do skolyk na citanie, on ma knizky rad a to sa mu bude pacit, ze donesie darcek ... dajte do skrinky hracku, ze ho pocka a pojdu spolu von, ked pojde domov a skus tak. neboj, ked si sa na to dala, tak bojuj. a suhlasim, ze robit treba,zadarmo sa nezije a ked mas ustretoveho zamestnavatela, treba to vyuzit. drzim vam palce.
@lenka9512 Do prace treba chodit. Niektorym viac inym menej.
Nemam rada ked sa niekto na SVK ohana 3 rocnou rodicovskou dovolenkou a poucuje tym ostatnych.
Co by si jej poradila v USA? Presne o tomto to je. Poradit ine alternativy opatrovania, ak ma niekto susenosti.
Autorka neuvazuje a ani ocividne nemoze odist z prace, kedze jej neostavalo viac ako 100 euro na nu a dieta.
Ci slusne zivobytie a zaopatrenie dietata a seba nepatri do rebricka hodnot?
3 rocna materska dovolenka je slovenska alternativa, pre tych ktori maju dostatok ostatnych financnych prostriedkov si dofinancovat zivobytie a rodinu.
Takze radsej porad autorke nejaku alternativu ako pomoct synovi to zvladnut alebo ine sluzby/zariadenia.
@vlafoj Pri prvej dcere sa mi osvedcil maly kolektiv. CCA do 10 deti. Zvykla si na rodinny typ prostredia. Ano bolo to drahe, platila som 400e mesacne. Ale dostavala som prispevok 280 od statu - a to tam bola plnych 5 dni, nemusela som mat teda znizeny uvazok.
Maly sa ti tam lepsie adaptuje...mozes nabehnut na plny uvazok a tym padom dofinancovat sukromnu skolku?
Keby tam bol do 3r...rok je dost dlha doba, aj vyrastie, neboj sa, ze bude stresovany prejst k "velkacom" do statnej skolky.
Ja by som ešte počkala, dva týždne to je nič, niektoré deti plačú na začiatku v škôlke aj dva mesiace. Počúvaj aj učiteľky, oni tam už museli mať takéto nejaké dieťatko
Ano, ako pise kllamarka, neuvazujem o odchode z prace, lebo si to nemozem dovolit kvoli financiam a aj preto, ze praca ma bavi a robim tam uz 7 rokov (vratane 1,5 rocnej MD). Jedine s cim som chcela poradit je, ako zvladnut plakanie maleho. Ale dakujem aj za rady ohladne prispevku. Uz som vcera bola rozhodnuta, ze ak to maly nebude zvladat, tak ho dam do sukromnych jasli. Keby som pracovala na plny uvazok, nejako by som to financne vykryla. Ale chcem este vydrzat ako mi radia aj pani ucitelky v MS, aj niektore moje zname a kamaratky... a ako aj radia tu niektore maminy. Dnes to bolo o nieco lepsie, tak verim, ze uz sa to bude len zlepsovat...
@vlafoj nas chodil do sukromnej skolky v 2,5 roku, 7 deti na 1 ucitelku, ucitelka sa mu venovala individualne v adaptacnom procese, pomahali s obliekanim, prezliekanim, ale teda hned ochorel, 2 dni tam bol potom choroba, po 2 mesiacoch znovu nastupil a zacinal odznova, ale venovali sa mu cely den, mojkali ho.... no napriek tomu nechcel tam chodit, nehovorim ze rovno plakal cely den. Znovu velmi velmi ochorel, skolku sme zrusili, lebo rekonvalescencia bola vyse mesiaca.
Teraz v 3 r nastupil do statnej, maju velky dvor, pieskovisko, doniesol tam nove lego, nove hrablicky a bager a ma motivaciu tam chodit. Ale je pravda, ze v tom 2,5 roku aj ta ucitelka v sukromnej skolke tvrdila, ze on chce proste mamu a babku, ze ho deti nezaujimaju. Nezapajal sa. Cize ak je toto aj vas pripad, skuste zohnat babicku a dedka na opatrovanie alebo niekoho kto bude pomahat vasej mame.
A co nam pomohlo, tak si popisat, co ho v skolke caka a uistit ho ze pre neho prideme a ked ( ked sa vyspi, alebo ked sa naobeduje). Nema problem byt v skolke cely den, tiez nema problem ked ho vezmem pred obedom a spravime si spolu vylet.
V zime byva aj velka chorobnost v kolektive, je este malicky, mozno by to bolo pre neho lepsie ako ho pchat antibiotikami podchvilou a stresovat sa s vzmeskavanim do prace. Kamaratka takto ma starsi manzelsky par, co nemaju rodinu, tak maju vlastne "vnucatko".
@vlafoj Na školku je zjavne ešte malý, skús ho dať radšej do jaslí alebo nejakej opatrovateľke, určite sa nájde nejaká dochodkyna alebo mamička na RD, ktorá nebude pýtať horibilnú sumu a rada si privyrobí.