Druhýkrát zmena škôlky

27. apr 2023

Ahojte maminy, idem si po názory a rady a vyliať srdce lebo už mi asi hlava vybuchne z toľkého rozmýšľania. Ide o zmenu škôlky po druhýkrát a nevieme sa rozhodnúť. Bude to dlhšie aby som vysvetlila všetky dôvody, tak už teraz ďakujem každému kto to dočíta. Malá nastúpila do štátnej škôlky od januára (je januárová). S prijatím bol problém kvôli veku a voľným miestam, preto nás prijali iba do spádovej škôlky, ktorá mala rôzne recenzie. Skúsili sme im dať šancu, ale narazili sme na vyhorenú pani učiteľku, ktorá na deti kričala, nevhodne sa vyjadrovala, detom sa vyhrážala a bolo tam viac problémov (o všetkom vedenie vedelo, ale nakoľko má rok do dôchodku neriešili to). Naša malá je veľmi citlivá, potrebuje úsmev a milé slovo. Takže sme sa po mesiaci rozhodli pre inú škôlku. Keďže to bolo v strede šk. roka jediná možnosť bola súkromná. Nastúpila hneď, bez nejakej dlhšej pauzy, asi dva dni som bola v škôlke s ňou na pol dňa v rámci adaptácie a na tretí deň tam už ostala sama aj spať. Zvykla si rýchlo, bez plaču, je tam spokojná, pani učiteľky má rada. Škôlka mala iba jednu spojenú triedu, čo bolo super nakoľko pani učiteľky sa môžu naplno venovať malým deťom. Teraz je tam cca 6 malých 3-4 ročných. Lenže sme sa dozvedeli, že od septembra sa rozrastajú a budú mať cca17 malých detí a urobia druhú triedu predškolákov. Tiež sme si všimli viacero vecí, tým že mali skôr staršie deti mali aktivity zamerané na ne a malé deti sa vačšinou iba hrali. Na edukačnú časť majú iba pol hodinu, nakoľko sa zbierajú deti až do 9.00 a nemajú ani žiadne ranné rozcvičky. Málo sa učia pesničky a riekanky, skoro vôbec. Viac sa venujú aktivitám pre staršie deti a mladší sa skôr "vezú". Nemajú žiadne krúžky. Sú ako keby v začiatku a s malými deťmi sa iba začínajú učiť robiť. Keď sme sa u nich boli pozrieť dosť vecí nám bolo inak povedané. A majú aj vlastnú alternatívnu školu, na ktorú nadväzujú a aj v škôlke učia štýlom, aby pripravili deti na ich školu. Teraz máme možnosť dať od septembra malú do štátnej škôlky, kde nám ju prvýkrát nevzali iba kvôli veku. Škôlka je menšia má iba 4 triedy, má krásny dvor, deti si pestujú zeleninkuy, majú každý mesiac poníky, krúžky, montessori prvky a skvelé recenzie. Počtom detí v triede sú tak isto ako bude v súkromnej. Takže zmenili by ste škôlku? Myslím, že by v tejto štátnej dostala malá všetko a možno aj viac a za celkom inú sumu. Ale strašne sa bojím toho nového začiatku. Prepáčte za výlev ženy, som zúfalá...

nique
27. apr 2023

Menila by som, ak by v tej novej mala zostať až do nástupu do školy. Deti si zvyknú rýchlo. Aj tie citlivé. Na druhej strane, môj citlivý syn bol 4r v jednej škôlke (mal odklad) a zvykol si az ako predškolák. Takže stále tá istá skolka nie je zárukou, že dieťa bude spokojne.

monika4487
27. apr 2023

Nase deti menili skoro kazdy rok skolku, lebo museli. Syn je tiez velmi citlivy. Ale po mesiaci si zvykol a to nerozumel ani ich jazyk. Jasne, ak by ste boli viac spokojni v novej skolke tak urcite. Vyvin deti do 6 rokov je velmi dolezity. Ona si zvykne 🙂.

doriiis
27. apr 2023

No čo už teraz.Sami na seba ste si usili budu,keď ste kvôli jednej nevyrovnanej p.uc a svojej precitlivenosti brali dieťa do druhej škôlky.Podla mňa to bol zbytočný krok.Dajte ju späť do štátnej škôlky a buďte radi,že majú pre nu miesto.Rodicia deti,ktoré nezobrali do MS kvôli nedostatku miest by vám vedeli hovorit

autor
27. apr 2023

@nique Áno určite by už v tej štátnej potom ostala. V tejto súkromnej kde je si zvykla krásne, lebo čo sa emócií týka sú tam veľmi empatické pani učiteľky čiže sme sa mohli aj dlhšie lúčiť, aj som tie prvé dva dni bola s ňou v škôlke. Len tie ostatné veci tam chýbajú.

autor
27. apr 2023

@monika4487 Ďakujem 🙂🙏

autor
27. apr 2023

@doriiis Podľa mňa to zbytočné nebolo. Keby tu mám vypisovať všetko čo sa stalo v tej prvej škôlke bol by to raz taký dlhý príspevok. Viem, čím si tam musela prejsť a aké peklo sme si doma prežili za ten mesiac, takže tento krok rozhodne neľutujem a nepochybujem o ňom.

mogaa
27. apr 2023

Ono to nikdy nie je o konkrétnej škôlke, ale o učiteľkách....takže záleží aké učiteľky vychytá tvoje dieťa v novej škôlke....čo sa týka toho učenia v škôlke, nerob si zbytočne ilúzie, skoro všade je to prvý rok o tom hraní....ano samozrjeme deti sa aj niečo učia, ale tam to naozaj záleží aké učiteľky dieťa vychytá....ak je dieťa spokojné v súčasnej škôlke, tak by som ho zbytočne nedávala inam, lebo naozaj nevieš na akú triedu dieťa natrafí - teda na akú učiteľku, prípadne deti.....naša malá chodila aj do súkromnej škôlky aj do 2 štátnych....súkromná bola z nich topka, tam to bolo naozaj šťastné a veselé dieťa, ale na 1 učiteľku boli 4-5detí, takže super....mali čas sa tým deťom venovať, stále niečo vyrábali, niekam chodili...potom prišla prvá štátna škôlka - to bol otras, jedna z učiteliek po nich len kričala, tú vlastne preradili od predškolákov k najmenším, lebo staršie deti sa doma sťažovali, potom samozrejme aj rodičia...pri tých najmenších bol predpokald že deti ešte tak nevedia povedať čo sa stalo, no celé to tam bolo zlé....za rok sa nenaučila jednu jedinú pesničku ani básničku, boli stále vonku a domov chodila ako prasiatko....hlavne že sa na dvore prehrala, čo na tom že s blatom alebo v prachu...teraz je v druhej škôlke , tiež štátna - tu mala veľmi dobré učiteľky tento rok je to horšie lebo má iné...ale teda učiť sa učia ale už je v predškolskej triede....

zorkahorka
27. apr 2023

Precitaj si to po sebe este raz. Uz sama vues, ktoea volba je lepsua. Vsetky vyhody ma statna, dala by som ju tam

autor
27. apr 2023

@mogaa My sme tú prvú štátnu mali v podstate ako vy čo sa učiteľky týka, preto sme z tade išli preč. Lenže teraz ta súkromná ako píšeš majú 4 deti na jednu. Lenže tým že idú naberať tak bude od septembra na jednu cca 8-9 detí. A aktivit maju malo, nechodia skoro nikam a keď niečo vyrábajú je to skôr pre staršie deti. A sem od septembra prijmu okolo 10 nových detí čiže ani tu nemám istotu aký to bude kolektív. Ozaj ide iba o tie učiteľky tie osobne nepoznám čiže sa mozem iba podľa recenzii v tomto smere riadiť 🤷

autor
27. apr 2023

@zorkahorka Máš pravdu, asi sa len bijem s tým či nedať prednosť citom a risknut tie učiteľky nové 🤷

mogaa
27. apr 2023

Ťažko povedať, lebo záleží aj či vezmú aj nové učiteľky.....obvykle naozaj platí že na učiteľku v súkromnej škôlke je menej detí a má viac času sa im venovať....v štátnej veľa záleží do akej triedy tvoje dieťa zaradia...lebo ak k najmenším, tak bude na tom s aktivitami rovnako ako teraz....čo sa týka škôlky treba pozerať aké je vekové rozpätie detí v triede...je jasné že ak je tam rozpätie od 2-4roky, tak je jasné že pri aktivitách sa viac venujú starším deťom a naopak pri obslužných činnostiach a hrách mladším deťom...naozaj je najdôležitejšie aké učiteľky dieťa vychytá....naša mala minulý rok učiteľky uplne top - staršie, boli vyslovene ako babky tých detí....ale mali rešpekt, ak bolo treba dali aj na zadok, ale vedeli rovnako poláskať, pochváliť, deťom sa v kuse venovali či pesničky, básničky, rozprávky...terza je v predškolskej a teda učiteľky sú mladšie, prísnejšie, nemajú ani takú prirodzenú autoritu ako mali tie staršie, ak je problém tak to riešia sťažnosťami u rodiča....tie staršie učiteľky ak bol problém tak ho s dieťaťom aj sami poriešili, vysvetlili a ano ak bolo treba tak dali dieťaťu aj po zadku...ale rodičovi povedali aj prečo a čo dieťa vyviedlo....naša ich mala strašne rada, teraz ak ich vidí, hneď by išla k nim do triedy.....

slavomira236
28. apr 2023

@mogaa ucitelky davaju teraz po zadku?

pohodacka03
28. apr 2023

Zmenila by som ak by som mala pocit, ze malej bude lepsie inde. Moja chodi tiez od januara, je v triede 2-3rocnych. Je casto chora, ale do skolky sa pyta a tesi sa. Cvicia kazdy den, chodia von na ihrisko ci na prechadzku(pozoruju zvieratka...). Ale ucia sa aj pesnicky, basnicky, kreslia, lepia... sadili fazulku, sili, skratka aj a tymu malymi detmi maju v ramci moznosti aktivity.

lienka.7
28. apr 2023

@autorka ja mam skôr pocit,ze chyba je v tebe. Štátna skolka nie, súkromná skolka nie... tam ti nevyhovuje ucitelka, tam zase aktivitu nie sú podľa teba🤦‍♀️ ty si snom každej riaditeľky, fakt 👌 tak si nájdi bud opatrovateľku alebo si zaplat poriadne peniaze za sukromnu skolku, kde bude snáď všetko podľa tvojich predstáv. Uvedom si co chceš ty a nerprekladaj furt dieta ako také maca🤦‍♀️
Mimochodom, k tej učiteľke, to ako ostatní rodicia tolerovali jej správanie? Ci to vadilo len tebe ?Riešili ste to nejako? S riaditeľkou? Zriaďovateľom?

autor
28. apr 2023

@lienka.7 Do tej malej štátnej škôlky sme sa hlásili už minulý rok, ale nezobrali nás kvôli veku a počtu prihlásených už 3 ročných detí. Keby sa mi tam dostane od začiatku, neprekladam ju ani raz. Presvedčená o jej kvalite som, bohužiaľ tie dve škôlky boli riešenie na rýchlo kvôli práci. Prvá bola lebo nas vzali a druhu sme hľadali vo februári keď bolo skoro všade plno. A áno bolo nás viacero, ja som nevedela či je všetko pravda kým som sa neporozprávala s ostatnými. Škôlka ma dlhodobo dobré aj zlé recenzie. Takže nie nebola som jediná, ktorej vadilo, že učiteľka po detoch kričala aby nevrešťali, aby jej dali pokoj a išli preč, aby boli ticho lebo ju bolí z nich hlava a že už zavolá ich mamu aby išli domov a bol pokoj. Ale sú deti, ktoré v škôlke neplačú ani pri nástupe, čiže na tie sa nekricalo. Sú rodičia, ktori nemajú na výber a sú radi že sa aspoň niekam dostali takže to neriesili. Nam riaditeľka narovinu povedala, ze o tom vie, ze nie sme prví a že nám navrhuje zmenu triedy ale s tým, že ju aj tak môže mať pri zastupovani. Ale že pani učiteľka má rok do dôchodku takže už sa s tym nebude robiť nič. Mesiac po nas sa sťažovala ďalšia mamička tak tam na pár dní riaditeľka išla na kontrolu do triedy. To bolo všetko.

lienka.7
28. apr 2023

@autorka cize ďalej ste to už neriešili a nechali tak? Viacerí rodicia?

mogaa
29. apr 2023

@slavomira236 viem že bežne nie a nie, nie je to žiadne bitie.....ale ako som spomínala, tieto 2 dali aj po zadku.....ale boli to tie najlepše učiteľky aké malá mala.....boli tým deťom naozaj ako babky....

zuzuliennka1
30. apr 2023

deti si zvyknu na zmenu rychlo (ty to vnimas a porovnavas sama so sebou), ja by som na tvojom mieste skolku zmenila.
ta aktualna je podla vsetkeho pre dceru onicom, naco tam bude stracat drahocenny cas, len preto, ze sa ti tretia zmena vidi privela? 🙂
daj ju teraz od septembra do tej “prvej”, statnej, kde bol prvykrat problem len kvoli veku, sama pises, ze skolka je mensia, malo tried (4), pekny dvor, pestovanie zeleniny, kazdy mesiac kruzky, montessori prvky a super recenzie, pocet deti ako v sukromnej.
Myslim, ze nie je o com a sama to citis tiez.
Dieta sa adaptuje rychlo

fazulka21
2. máj 2023

Kokos akože takéto,, haló " robiť kvôli školke... Adaptácia 2 dni byť s dieťaťom v škôlke....ani tak, ani hentak, nič Ti nie je dobré, ja vidím dosť pochybenie u teba.
Máš obrovské očakávania a za mňa - nie. Nemenila by som škôlku, podľa mňa je omnoho lepšie nech si dieťa zvykne na určitý režim a ľudí. Moja dcéra je extrémne citlivá a prvý deň išla na pol dňa a ďalší hneď na celý deň. A tiež má prísnejšiu učiteľku, ale ja som za to rada.
Trochu uber nároky...

scorpionflower1
2. máj 2023

Daj ju do novej skolky. Ja tiez riesim dilemu, dcera chodi do sukromnej, ma 4 roky, Su tam dve triedy jedna od 3 do 6 a druha od 2 do 3. Stale tie triedy spajaju, ked ich je malo a dcera tam niekedy cele dni travi s 2-rocnymi, co este ani nerozpravaju. Ma rada ucitelky, ale tie sa tam dost striedaju. Mam aj taku info, ze od noveho sk. roka tam bude este ovela viac 2-rocnych a tych starsich menej. A dalsia vec je chorobnost v skolke a pristup vedenia k tejto teme.