Druhý odklad do školy

bajana35
4. apr 2023

Zdravím všetky mamičky, mám na vás všetky otázku.

Prišlo obdobie zápisov do prvej triedy do školy pre vašich prváčikov a chcem vedieť, či nemáte skúsenosti alebo informácie o druhý odklad nástupu do školy. Náš syn už jeden mal, avšak ak by nastúpil do školy, tak by to nezvládal. A počula som o možnosti druhého odkladu, avšak som o tom na internete ani nič nenašla, aké sú na to podmienky a pod. Čo o tom viete vy?

nikaeli
4. apr 2023

@bajana35 na základe čoho si myslíš, že by to nezvládal? keďže už má prvý odklad, predpokladám, že ste boli v CSPP - kvôli čomu ho dostal? aké má ťažkosti? boli ste teraz na rediagnostike? uvažuj aj nad tým, že o rok bude medzi ním a 'klasickými' prvákmi rozdiel dva roky, čo je dosť.. druhý odklad sa väčšinou nedáva, musí byť na to veľmi vážny dôvod, odporúčanie z poradne, aj od pediatra. Nestačí iba tvoj pocit.

simona20201309
4. apr 2023

@bajana35 ja co viem, tak druhý odklad sa nikdy nedaval. Keď mu nepomohol jeden odklad, nepomôže mu ani druhý a možno sa treba pozerať po nejakej špeciálnej škole, pripadne sa poinformovať o asistentku.
Ma syn nejaký diagnózu? Navštevuje psychológa?
8r dieta už do MS naozaj nepatrí.
Ešte sú niekde nulte ročníky. To by tiež mohlo byt riešenie.

pralinka25
4. apr 2023

to mas z nejakeho posudku ze by to nezvladal? v tom pripade treba zvazit asistenta alebo skolu ktora by mu poskytla adekvatny pristup. ked bude mat odklad a nastupi ako o dva roky starsi budu s tym len problemy.

felycity
4. apr 2023

nie som si úplne istá, ale iba pri niektorých dg a handicapoch to je možné (bolo), najlepšie ti budú vedieť odpovedať špec pedagogovia v CPPP ako postupovať, ak tam nie je handicap tak to nepôjde

nikaeli
4. apr 2023

@simona20201309 ak malo dieťa odklad, nemôže ísť do nultého/ prípravného ročníka.

jaga18
4. apr 2023

Možnosť je, ale musí tam byť vážny (zdravotný)dôvod a predpoklad, že ten rok pomôže. Tam je už potrebný aj inteligencny test, nie len školská zrelosť. Vybavovali sme to pred 7 rokmi, ale nedali nám ho. Dnes som za to vďačná.

januska12323
4. apr 2023

Druhý odklad neexistuje, buď ho budeš učiť doma alebo hľadaj špeciálnu školu/ školu s asistentom.

zuzubb007
4. apr 2023

Druhy odklad nieje, a ak nieje pripraveny v 7-8 rokoch nezmeni sa to, tu je na mieste vybavit specialnu skolu

nikaeli
4. apr 2023
simona20201309
4. apr 2023

@nikaeli aha. Tak ak odklad nepomohol, problém nebude v zrelosti.

vreckovka2
4. apr 2023

Neviem, či je možný druhý odklad, ale skôr nie. Ak by aj bol možný, skús sa zamyslieť nad tým ako starý by išiel do prvého ročníka. Aj nad tým, čo ste všetko spravili počas toho roka ako už odklad mal, kam sa posunul, čo mu však stále robí problémy. Určite spolupracujete s odborníkmi, v poradni vám poradia čo a ako, akú vhodnú školu zvoliť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hylary
4. apr 2023

@bajana35 druhý odklad bol zrušený pred niekoľkými rokmi. Preto si o ňom na nete nič nenasla

simona20201309
4. apr 2023

@elizabet173 boli, ale znovu ich otvorili

rebellefleur
4. apr 2023

@elizabet173 moj syn chodi do nulteho rocnika, ale na specialnej zs.. inak druhy odklad neexistuje,ale to by autorka vedela, pokial by mala dieta znova pretestovane u cpppap

katuskamala1
4. apr 2023

Ako 8 rocny uz do skoly nastupit musi,ak si myslis ze by to nedal,tak predpokladam vzhladom na zdravotny stav..tak potom jedine specialna zakladna skola.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simona20201309
4. apr 2023

@elizabet173 no teraz to už viem, keďže mi to vysvetlila @nikaeli

rachel36a
4. apr 2023

@nikaeli dieta ktore malo odklad, mozeist do pripravneho rocnika...poznam take deti, jedno chodilo aj s mojim synom do skoly

rachel36a
4. apr 2023

@bajana35 kedysi sa dal zo zavaznych zdrav.dovofov dat druhy odklad...teraz to uz nie je mozne...mozes ho dat do pripravneho rocnika

1ivanka1
4. apr 2023

No baby,myslim ze druhy odklad je mozne,mne tak povedali…ze dieta musi nastupit do skoly v tom kalendarnom roku v ktorom dovrsilo 8.rokov..to znamena ze naor.dieta narodene v maji bude mat 8 rokov a musi uz nastupit v septembri….to znamena ze ma uz dva odklady..ale autorka by si to mala preverit.

slavomira236
4. apr 2023

@bajana35 preco by dieta skolu nedalo? Aky ma problem? Existuju aj asistenti len to uz asi trebalo vybsvovat

nikaeli
5. apr 2023

@rachel36a už to neplatí, čítaj vyššie 🙃

školskom roku 2023/2024 sa v základnej škole nemôže zriadiť nultý ročník. Prípravný ročník môže byť zriadený len v základnej škole pre žiakov so zdravotným znevýhodnením (čiže špeciálna ZŠ alebo ZŠ pre žiakov s NKS a pod.) v bežnej ZŠ sa už nezriaďuje. A teda ak už autorkin syn mal odklad, mal by nastúpiť do 1.roč. ZŠ. Ak nemá predpoklady na jeho zvládnutie, môže ísť do školy pre žiakov s rôznym znevýhodnením, ale na to musí mať odporúčanie z poradne.

vladi4444
5. apr 2023

Druhý odklad sme nikdy v poradni nedávali. Riešila by som integráciu, alebo inú školu ako bežnú ZŠ ( v závislosti od problému).

ankare
5. apr 2023

@bajana35 môj mal odklad a následne v 7. rokoch nastupil do pripr. ročníka pre deti s narušenou komun. schopnosťo.

rachel36a
5. apr 2023

@nikaeli
Pripravne rocniky su uz zrusene aj tento rok, su len na speckach...ale dieta ktore malo odklad stale moze ist do pripravneho rocnika na špecke, staci ze ma OVR, NKS, ADHD, poruchu reci alebo porozumenia a pod...nemusi mat ziadnu zavaznu dg co by mu branila potom prestupit do beznej skoly....a po pripravnom rocniku moze ist do prvej triedy do ZS v beznej skole

ankare
5. apr 2023

@nikaeli ak má dieťa odklad, môže ísť do prípravky. Aj môj syn tak chodí.

ankare
5. apr 2023

@januska12323 môj mal odklad a chodí do pripravky pre deti s NKS

ankare
5. apr 2023

@rachel36a Môj syn chodí do pripravky a nie je to špecka, má normointelekt.

rachel36a
5. apr 2023

@ankare aj moj chodil...A kde chodi? Lebo od sk.roku 2022/23 su pripravne rocniky povolene len na specialnych skolach a skolach pre deti s vyvinovymi poruchami