Mám 5 ročnú dcéru. Chcem sa opýtať ako to funguje v iných škôlkach. Samozrejme keď sú prázdniny, už mi týždeň pred prázdninami máva učiteľka s papierom pred nosom, že som na rodičáku, nech si nechám staršiu dcéru doma, že ju zapíše s tým, že ostáva doma. Staršiu si doma nechám, s tým nemám najmenší problém. No chcem sa opýtať ako je to s poplatkami. Platím si poplatky tak ako pracujúca matka. Vracajú vám tie peniaze za dni keď dieťa nie je v škôlke cez prázdniny. Stále mi učiteľka povie, rozdiel vám vrátime. Len ten rozdiel nikdy nevidím. Či za stravu alebo školné. Tak toto ma zaujíma. Za december bola v škôlke 4 dni kvôli chorobám..
Tak to je hlúposť. Ak sa bavíme o obedoch je to niečo iné. Ale čo sa týka škôlky aj keby bola iba jeden deň v škôlke cena je rovnaká ako keby bola celý mesiac. A pokiaľ chceš dieťa nechať cez prázdniny v škôlke tak ti nikto nemôže kázať aby si ho nechala doma. Ďalšia vec aj keď majú počet detí na to aby otvorili škôlku tak neotvoria lebo načo. Pokiaľ sa neozve dáky rodič
Školné sa nevracia a zo stravy musíme odhlásiť my, keď neodhlásime, nevrátia ... inak rozmýšľam, ako si toto môže učiteľka dovoliť rozhodnúť za Teba ...
To že si ju necháš doma je tvoje rozhodnutie. Školne sa nevracia a obedy ti vrátia ak si ju riadne odhlasis.
Mávať môže...ty sa rozhodneš či ju necháš doma🙂ak odhlásis stravu zaplatíš koľko tam jedla.Skolne len, ak ju nechávas dlhodobo doma
@pininka1 preto sa pýtam, lebo až tento rok začala chodiť dcéra do škôlky. No super. Takže nie je mojou povinnosťou si nechávať dieťa doma? Nie je na to žiaden papier, nič? Naozaj mne to problém nerobí, len mi je to hrozne nepríjemné, dáva mi dosť značne pocítiť, že to nie je ok, ak ju nechám v škôlke počas prázdnin.
No zo stravy neodhlasujem, učiteľka mi povedala, že nemusím, ona ráno spise zoznam kto prišiel alebo nie, ale očividne si to budem obvolavat sama do jedalne. No.. poučila som sa.
Ďakujem všetkým.
Za to, že máš choré dieťa škôlka nemôže, vážne čakaáš, že by ti mali vracať peniaze, za dni, keď je dieťa doma choré? Škôlka funguje aj bez tvojho dieťaťa.
A čo sa týka prázdnin, prečo máš problém si dcéru nechať doma? Aj tie chudery učiteľky si chcú niekedy čerpať dovolenku.
@belllinka nemám s tým problém. Čítaš?
@belllinka príde mi to nepomer, že si platím škôlku ako pracujúca matka a mám dieťa doma cez prázdniny. Nepisem nikde, že by mi mala vracať peniaze škôlka, keď je dieťa choré. Ale keď si nechám dieťa cez prázdniny doma, tak načo platím tu škôlku ako tá matka čo chodí do práce. Príde mi to nelogické.. ale tak možno som jediná čo sa nad tým pozastavujem. 🙂
a koľko platíš mesačne za škôlku, že sa ti oplatí pozastavovať nad tými pár dňami?
5rocna by uz skolne nemala platit ved to je uz povinna predskolska dochadzka a stravne sa nam odratava na dalsi mesiac
@belllinka ty o com tu pises, ak ma ta skolka cez prazdniny otvorene tak su tam aj ucitelky a nema.ta co kto limitovat ze si mas nechat dieta doma. Ja sama ucim v skolke a v zivote by som si toto nedovolila. Kazda skolka ma svoj system, nie su prvy rok prazdniny aby nevedeli ucitelky kedy si vyberu dovolenku.
Aj ja som doma s mladsim, a este ani raz nepytali aby som ju nrchala doma, skor nasa riaditelka ktora ich momentalne aj uci to prezentuje zeby bola rada keby dochadza aj nepovinnych deti (nie predskolakov) bola denna a poctiva. A teda ked je dcera chora alebo proste neni v skolke, tie dni mi odratavaju stravu , a dalsi mesiac platim o to menej. Uz sa mi stalo ze som platila aj sek napr len 5 e za stravu ked bola predosly mesiac vela chora. A skolne sa u nas nemeni poctom dni, akurat ze keby chybaju cely mesiac tak vtedy mozeme poziadat o odpustenie skolneho.
necitam komentare ALE... presne na toto som sa pytala sesternice ktora je riaditelka na skolke (na inej ako chodili moje deti). Nikto ta nemoze limitovat ze tvoje dieta nemoze byt v skolke v case prazdnin ak si ty doma. ALE u nas sa to dialo... v skolke sa vtedy snazia mat co najmenej tried, ucitelky si beru volno, spajaju sa triedy, nemala som s tym nikdy problem...
@pininka1jasné, že sú tam aj učiteľky cez prázdniny, ale môže ich byť menej, keď majú menej detí a môžu si aj oni čerpať dovolenku. Či kedy si ju potom vlastne majú čerpať?
@dzulli1980 toto bezne robia ucitelky. Neviem si predstavit,ze
by som cez prazdniny vyvesila oznam v praci,ze vybavim len xy ludi a ostatni dovi
Ja by som to prirovnáva k nájmu. Tiež platíš mesačne, a nie len za tie dni, ktoré v tom byte reálne si.
Bohužiaľ. Stačí, že máš dieta jeden deň v mesiaci a musíš zaplatiť celý mesiac. Neviem, či je to ešte stále tak, ale ak je dieťa 30dni po sebe idúcich (nemusí to byť od 1 do 30teho, môže to byť napr. Od 12.12. Do 12.1. ) Tak môžeš si dat vypísať zdravotnú dovolenku a vtedy školné neplatis.
A k tým prazdninam, ono to je tak, ze aj učiteľky si musia čerpať dovolenky (možno chcu) , a niekedy to bolo úplne bežné ze cez prázdninový režim chodili reálne len tie deti ktoré mali pracujúcich rodičov. Dnes si už rodicia začínajú uvedomovať svoje práva. Niekedy fungovala cez prázdninový režim jedna trieda z 10. Dnes funguje 6 tried z 10.
Podľa mňa je to alarmujúce, ako rodičovi vyhovuje viac ak je dieťa v MS, akoby s ním mal byť doma. Netvrdím ze je to tvoj prípad, ani náhodou... len aby si sa trosku snažila pochopiť tu učiteľku.
A inak, aj deti si zaslúžia prázdniny, nie? 😉
Ďakujem žienky za prehľad, aspoň som múdrejšia. Predškoláčka bude až ďalší rok. Platím 20 eur. Od nového roka 40€ za školné. To isté platí aj pre stravu, dvojnásobok. Len preto som sa nad tým pozastavila.
Stravu si budem odhlasovať sama. Nebudem sa už spoliehať na učiteľku.
Ešte jedna otázka, ak mamička na rodičáku robí na dohodu, ma brigádu. Majú právo od nej pýtať potvrdenie o danej práci keď dá dieťa cez prázdniny do škôlky? Toto sa ma pýtala kamoška, lebo brigáduje a škôlka(učiteľka) to po nej pýtala. Snažíme sa zorientovať, aké sú naše práva. Lebo toto som sa tiež nikde nedocitala.
@belllinka kedy?no v lete napríklad...my sme v súkromnej mali horko ťažko 2 t zatvorené v lete a týždeň medzi Vianocami.Myslim, že v štátnej majú viac prázdnin aj jesenné a jarné, ak sa nemýlim tiež sa spájajú triedy a deti je menej.
Autorka píšeš, že si platis škôlku ako pracujúca matka veď poplatky sú rovnaké pre všetky maminy nie?Mala je kedy v predškolskej vychádzajú jej zle roky pôjde a v 7 r do školy?
Jednoducho využili tvoj okamih prekvapenia neznášala som ten nátlak od riaditeľky kedy bude kto chodiť do škôlky a za akých podmienok.
@luccija v oktobri bude mať 6 rokov. Čo to vlastne znamená, že vychádzajú zle roky?
@simona20201309 alarmujúce je, že ľudia potrebujú robiť a platiť poplatky iste je tam percento ľudí, ktorym viac vyhovuje, keď je dieťa v škôlke Deti pomaly od októbra do marca choré ani sa nečudujem, že ľudia ich tam dávajú, keď sú konečné zdravé aj cez prázdniny.Vela ľudí pracuje z domu, samoživitelia...
Autorka tu stravu si skontroluj.My sme mali aplikáciu kde sme si deti odhlasovali sami.
Že nastúpi do školy cerstvo pred 7 r.,ak spraví dobre testy zrelosti v škôlke môžeš ju dať skôr.Ale ti čo sú narodeni po auguste zväčša sa im dáva odklad.
skolka nema pravo vylucit dieta pocas prazdnin. je to prosba zo strany skolky (aj ked ta formulacia od pani ucitelky znie direktivne a nie prosebne), nakolko potrebuju tiez zredukovat triedy a cerpat dovolenky. ucitelky maju vela dovolenky a nestihaju to cerpat. ty nemas povinnost nechat dieta doma, ale je to tvoja ustretovost, ze si ho nechas.
inak, ked starsia bude skolacka, a budes ju mat doma cez prazdniny, tak zas tu mladsiu zrejme tiez nedas do skolky a nechas ju doma. to je osud skolok ... cez prazdniny su vyludnene :D
a poplatok za skolku sa nevratia za dni, ked dieta nie je v skolke. to ako keby tebe vratilo fitko alikvotnu ciastku mesacneho poplatku za dni, kedy si neprisla cvicit :D
nikde neni napísané že nemozes dať dieta do skolky počas prázdnin ak aj si doma!! to len tie učiteľky robia nátlak na mamicky čo sú doma s druhým dietatom, aby mali menej deti v škôlke, menej roboty a aby boli skorej doma! akože pardon, ale podaktoré to už ozaj preháňajú.
ja som si teda v praci nemohla robiť holubnik, že dnes sa mi nechce, tak ty a ty zostaň doma, lebo ja chcem ist skôr domov…to kde sme?!
Vratia ti za obed.ale teda... preco by si nemohla mat dieta v skolke,to nechápem? Ved je jedno, ci je tam ucitelka s 10 akebo 15 detmi...
U nas su zas rady,ak sa im ziadne decko na prazdniny neprihlasi. A ja som na materskej a zapisujem ako jedna z mala
Aj keby bola len jeden deň, musí zaplatiť cely mesiac. Inak to nejde. Poplatok by sa ti vrátil len ak by tam nebola ani deň v mesiaci
nemusíš predkladať potvrdenie o tom, že pracuješ, načo aj, dieťa má právo chodiť do škôlky aj keby obaja rodičia boli doma bez práce
@ikissedagirl no keď bude staršia školáčka, budem chodiť do práce a mladsia bude v škôlke a staršia určite niekde v tábore. Smola pre mladšiu. Takže toto nesedí.🙂
@elizabet173 tak tvrdila mi učiteľka, že odhlasuje ráno tie deti, ktoré nie sú v škôlke. Ale už sa budem spoliehať sama na seba.
@lucka_ke ďakujem za info
@kristinka92 no to isté aj v mojej práci. Vybrať si nemôžem, že chcem menej roboty aby si druhá kolegyňa mohla zobrať dovolenku.. ale ok. Vybrali si peknú robotku, nech si ju užijú. 🙂 V tomto zachovávam fakt pokoj, lebo mne nevadí, že mám dieťa doma.
Nikdy sa mi nestalo aby mi toto predhadzovala ucitelka. Ziadna si to nedovolila. Slusne sa opytali ci dieta bude alebo nebude v skolke, ja som zapisala a bolo. Stravu neplatis ked tam nie je, ale skolne mas narok na vratenie az ked chyba 30 dni.