ahojte, chcela by som vas poprosit o rady a skusenosti so skolkami v karlovej vsi v bratislave. neviete nieco o skolke Pod Rovnicami? dakujem
Ja som z Dlhých Dielov, ale rozmýšľala som či by nebolo rozumnejšie nájsť škôlku blizko mojej práce....Neviete kedy už mám prihlásiť malú do škôlky? bo som počula že niektorý už prihlasujú 2 roky dopredu 😕
@tynushqa neviem ani ja, chcela by som aby mala zacala v januari o rok vtedy bude mat tesne pred 3timi narodeninamy, tie ma vo februari a pocula som ze kedze je to sucast uz skolskeho roka 2010/2011 tak ich treba prihlasovat uz teraz v marci. tak neviem
ja este neviem kde budem robit ale dam ju do skolky blizko domu, mame tu aj svokrovcov a ti ju aspon lahko hocikedy vyzdvihnu...
Prihlasky sa davaju v marci na nasledujuci sk. rok.
A ktora skolka je dobra - no to je take, my mame MS Fullu pod oknami, ale pocula som na tu skolku ovela viac zleho, ako dobreho, takze tam urcite nie. Starsia chodila na Koliskovu, bolo to ok, ale aj tak najviac zavisi od ucitelky.
@dadis tvoje dieta je na Fullu spokojne? A ty?
zitaje, a čo takého zlého si počula. Konkretizuj, lebo to zlé je veľmi široký pojem.
@lula26 jedna vec je ta, ktoru vidno zvonka: ucitelky (aj 3-4) na kope, vykecavaju, aj fajcit som videla 😠 (ale je pravda, ze to uz bolo pred cca.2 rokmi) , deti dole pod kopcekom, ze ich ucitelky nemohli vidiet, zato tieto deti pokrikovali na ludi za plotom (konkretne na mna s malou). Ktovie, ci by si ucitelky vsimli, keby im chcel niekto nieco dat. Pride mi to dost nebezpecne.
V septembri ked mali vela malych deti, mnohe plakavali, dost surovo po nich kricali: Nerev uz tolko! To uz to dieta upokoji 🙄
Dalej co som pocula od mamiciek: malo sa im venuju, takmer ziadne basnicky, pesnicky sa neucia. A jedna suseda ma velmi negativnu skusenost, jej dcera mavala nocne mory po niekolkych dnoch v tejto MS, i ked uznavam, ze mozno nebola este zrela na skolku.
A dalsia vec: deti su rozne, o ucitelkach ani nehovoriac. Takze niekomu moze skolka sadnut, mozno ma ine kvality, ktore pre mna nie su az take dolezite (napr. ze tam maju miesto 😅 , ale moze byt aj ine, neviem). A aj tak ide v znacnej miere o to, k akej ucitelke sa dieta dostane. 🙂
Ale hovorim, moja osobna skusenost je len taka polovicna, kedze dieta mi tam nechodilo.
jej diky za komenty. ved to je presne to co hladam - dobre ucitelky. mne je jedno ci sa budu ucit anglicky alebo cinsky a ci budu vediet pocitat integraly, hlavne mi ide o to aby tam boli mile, empaticke ucitelky...
@zitaje celkom ano, ucitelky ma rad, nejake pesnicky - basnicky sa ucia, cvicia (z coho ma nas krpec radost, lebo sa tesi ze bude silny), aj program mimo (vlacik, zajaciky, divadielko)... je spokojny, keby nebol, tak si ho necham doma...
co je fajn na skolke, tak deti ktore su vyslovene poobedni nespaci , tak by mali na spanok zhromazdovat do jednej triedy (co sa mi zda take "prodetsky" orientovane), ale s tym skusenost zatial nemame, hovorila to riaditelka...
ale v marci budem aj tak ziadat este raz Pod Rovnice, lebo Fullu mame daleko a najma straaaasne vela schodov ☹ ...
inak je taky nazor, ze v Karlovke su lespie skolky ako na Dlhych Dieloch, ja to mu neverim, zalezi na konretnych ucitelkach, ako sa k detom spravaju, co sa tyka prace s detmi v triedach mali by postupovat podla programu ministerstva skolkstva pre MS, do akej miery to plnia je viac menej na nich a na schopnosti kontroly zo strany riaditelky...
@dadis tak to som rada, ze vam sa tam paci.
Len este info k tomu, ze planujes davat prihlasku aj Pod rovnice - podla mojich informacii ak uz dieta niekam chodi, ma ovela mensiu sancu dostat sa do inej skolky 😒 . Obzvlast v tejto dobe, ked je malo miest na tolko deti. Mam jednu znamu, ktora je na RD s mladsim dietatom a jej nezobrali ani 4-rocne dieta do skolky - ale nepamatam sa, do ktorej, dole v KV.
@zitaje viki chodi na adamiho, ja som spokojna http://www.msadamiho.net/index.php?page=fotogal...
a pocula som chvaly aj na ladislava saru dole v karlovke
@frola moje starsie dieta chodi do MS Borska, ale kym som ju vybrala, tak som si obehla niekolko skolok po Karlovke. Pre tuto som sa nakoniec rozhodla preto, lebo je k nam najblizsie a v tej dobe som uz cakala nase druhe dieta. Na jar zvyknu mavat skolky "den otvorenych dveri", oplati sa ist, poobzerat si to tam, povypytovat sa a rozhodnut sa. Ja som bola na dni otvorenych dveri v 3 skolkach:
Vsetky skolky sa samozrejme chvalili a nepovedali o sebe nic zle. Kruzky, ktore ponukaju maju vacsinou rovnake: anglictina, tanecna. Myslim si vsak, ze vsetko zavisi aj tak od uciteliek, takze je asi uplne jedno, kde to dieta chodi.
1. MS Adamiho - celkom sa mi pozdavala, len tam nebrali deti mladsie ako 3 roky a je od nas dost vzdialena.
2. MS Koliskova - do tejto chodili kamoskine 2 starsie deti a teraz uz aj tretie. Ona mala/ma pre vsetky 3 deti rovnake pani ucitelky, s ktorymi je spokojna a len ich chvali. Ake su tie ostatne to neviem.
3. MS Borska - je to jedna z vacsich skolok v KV, ma az 7 tried, ale su rozdelene do 2 odlisnych budov (v jednej 3, v druhej 4), ponukaju anglictinu, tanecnu, plavanie, korculovanie, 1x karneval, Den matiek a nejake vylety. Deti sa fotia 2x do roka, pricom v cene su klucenky, ramiky, aspon mame spomienku na kazdy rok.
Nevyhodu vidim v tom, ze deti nie su kazdy rok v tej istej triede a s tymi istymi spoluziakmi a ucitelkami. Moje dieta chodi uz treti rok, ale ma uz tretiu triedu s inymi pani ucitelkami a s inymi spoluziakmi. Zopar kamosov jej ostalo, ale beriem to ako nevyhodu. Ked sa napriklad tento rok dozvedela, ze nebude chodit do triedy so svojim najlepsim kamaratom, tak povedala, ze nepojde do skolky. Nastastie v tejto triede pozna nejake deti, kedze tu chodia aj deti mojich kamaratiek 🙂 a presunuli aj ine deti z jej predoslej triedy, takze chodi celkom rada.
Co je podla mna velmi dolezite, zistit ako je to s chorobnostou v skolke, ci naozaj beru do skolky len zdrave deti bez priznakov. Castokrat som totiz pocula deti v skolke kaslat, alebo malo sopliky, co videli vsetci az na ucitelky. Na jednej strane chapem rodicov, ze pokial pracuju, tak nemaju deti kam umiestnit, ked su len "trochu" chore (nejake sopliky), ale takto sa potom siria choroby. Mne takto Lucka priniesla domov zopar bakterii napri. Moraxella (fuj pliaga jedna hnusna), maly sa od nej nakazil a liecila som ho 3 mesiace. O tejto teme by som vedela pisat romany, pretoze v tom nie som sama, ale zlu skusenost maju aj ine maminy.
V nasom okoli sa chcelo vela mamiciek dostat na MS Suchohradska - je to jedna z mensich skolok, ma len 3 triedy, ale dostat sa tam je tazke a pokial je mama na RD, tak uz vobec.
Este zopar rad, co si zistovat o skolke: ci chodia deti von kazdy den, ci nutia deti spat (v nasej skolke spat nemusia, ale aspon lezat v posteli).
Inak na strankach miestneho uradu http://www.karlovaves.sk/index.php?secID=12 je zoznam skolok a su tam aj kontakty, pripadne niektore skolky maju aj stranky, tak sa mozes poobzerat.
Trochu som sa rozpisala a urcite su este veci, ktore som pozabudla a stali by za zmienku.
Ahoj dievcata. Chcela by som sa opytat s akymi poplatkami ste sa stretli v MŠ - napr. u nas v Karlovke? Hlavne ma zaujima ZRPŠ. Nám riaditelka naparila dost vysoku sumu (aspon mne sa to zda) a navyse co z toho, ked ani na Mikulasa nic deticky nedostali, na ziadne akcie nechodia...
dadis, no neviem... U nás platia rodičia ZRPŠ 5€ ročne. Z rodičovskej pokladne sa platí mikulášsky balíček, balíček k MDD, darček pre predškolákov a množstvo kadejakých kult. podujatí, na konci roka ZOO. Je pravda, že získavame peniaze z 2% daní, teraz máme zber papiera. Tie 2% dávajú všetky zamestnankyne MŠ, ich rodina a známi a známi ich známych, bohužiaľ len pár rodičov. Teraz nám kúpili do MŠ super klávesy, pred dvoma rokmi molitanové zostavy. S peniazmi hospodária len rodičia, riaditeľka nemá na účet prístup.
@lula26 @zitaje ano to je na rok, mne to nepride vela, maju dost vela cinnosti pomimo (vlacik, zvieratka, divadielka, sarkany, mikulas+balicky), ved to je 5€ mesacne a musim povedat, ze vsetko co je pomimo, tak sa malemu veeelmi paci a stale viac a viac tu skolku ma rad...je pravda, ze skolka nema registraciu na 2%, ale poznam viac organizacii kde sa nase 2% zidu viac...
@lula26 a to je aka skolka? My platime tiez 45 eur, co sa mi zda absolutne vela, kedze nikde tie peniazky nevidim. Nielenze deti nechodia na kultur.podujatia, ale ani na prechadzky - maximalne na skolsky dvor do pieskoviska. A o podujatiach alebo Mikulasskych balickoch mozeme len snivat.Clovek by to aj zaplatil, ale keby sme videli kam to ide. Ale urcite to budem riesit. Zial nebola som na rodicku na zaciatku roka, lebo som nemohla....
poplatky v MŠ u nás - strava - 1€/ deň + šk. poplatok 11,60 € + do tiedy 5 € mesačne + každé kult. predstavenie sa platí zvlášť + hygien. potreby / mydlo, toal. pap, servítky, hyg. vreckovky, zub. pasta + potreby na výtvarnú
@eva.macko a kam chodi, na ktoru skolku? inak z tych penazi sa kupuju aj nejake veci do tried atd...inak na nasej skolke (L.Fullu) sa setri tym, ze si deti nosia vlastne postelne pradlo...setri sa za cistiaren a nakup novych...(toaletak, servtiky, to je uz bezne nosit vsade), ked som bola na zaciatku roka na rodicku, mali k nahliadnutiu vyuzite penazi zo zrps za minuly skolsky rok
Chodime na Koliskovu. U nas je samozrejme ze okrem ZRPS, este nosime vlastne hyg.potreby (toaletak, vlhcene utierky, kuchynske utierky, pap. vreckovky, tekute mydlo, zubnu pastu a kefku....). Postelne pradlo si tiez este okrem toho platime - za pranie( alebo si mozme doniest vlastne) asi 25 eur/stvrtrok. Takze nasa skolka je podla mna dost nakladna... Hoci statna...
@eva.macko no ako sa to vezme, vy mate zrps nizsie nez my. A nie je to tak, ze ti maly iba nehovori, ze ziaden program nemaju? s tymi vychadzkami na tych dlhych dieloch to nie je velmi ruzove, vsade sama frekventovana cesta, ziaden park 😝 , sa ani necudujem ze nevyjdu z dvora, by som sa aj ja bala...
@eva.macko Zase na koliskovej maju taky velikansky dvor, ze sa tam mozu vybehat lepsie, ako na prechadzke. Ale teda za cias mojej starsej (tiez chodila na Koliskovu) ich nechali sa hrat po celom dvore len starsie vekove kategorie deti. Na prechadzky chodili, sice nie casto, ale predsa. A za nasich cias boli aj divadielka, a urcite sme neplatili 45 eur na rok, a platbu za pranie bielizne sme tiez nemali 😕 . Nechce sa mi verit, ze by som si to uz natolko nepamatala? ALebo su nejake novoty?
Inak ste tam spokojni?
@zitaje Teraz uz sme celkom spokojni, aj ked vedela by som si predstavit aj lepsie. Ale clovek musi robit nejake kompromisy 🙂 . Ved kazdy chce pre svojho drobca to naj, naj... Od septembra nas dali do inej triedy, lebo minuly rok sme nastupili pocas sk. roka(vo februari) a to sme boli medzi velkymi detmi (maly nemal este ani 3r.) a teraz sme uz vo svojej vekovej kategorii a este aj ucitelky mame dobre - teda myslim, lebo malinky sa velmi tesi do skolky a stale chodi domov s novymi basnickami a pesnickami a terajsia pani ucitelka ich uci samostatnosti, cize vela sa naucil...
Ked sme byvali na Dlhacoch tak krpec chodil do skolky na L. Saru. Mala tam bola spokojna a rada chodila do skolky. Trochu ma vsak zarazala "aktivita" riaditelky. Vraj detickam nevychadza na ovocie tak sme nosili kazdy tyzden 2-3 kg ovocia a to kazdy rodic 2-3 / den. Takisto mikulas, divadlo ci ine prilezitosti... vzdy ochotne nastrcila ruku - rodic zaplat ak chces aby malo dieta nieco 😒 . Deti tam boli spokojne skor som mala pocit ze organizacne to zlyhavalo.
Velmi dobre referencie mali u spoluvrstovnikov dcerky skolka na L. Fullu a Koliskova
Teraz co chodime do inej skolky ako sme sa prestahovali plna spokojnost. Mala sa adaptovala za 3 dni a vzdy je rano dobre naladena ze ide do skolky. A mne odpadli zvlastne pocity zo strany vedenia. Vsetko fici ako ma 😀
baby a mate niekto skusenosti so skolkou na adamiho a este pod rovnicami? zaujimalo by ma nieco viac o tychto dvoch. dakujem
ahojte, neviete nahodou blizsie a novsie info o prijimani novych skolkarov na sk. rok 2011/2012 na dieloch? ci je problem dostat dieta do skolky alebo kde by to mohlo vyzerat nadejne... moj drobec bude mat v septembri 2,5 roka a uz by som chcela ist do roboty. dakujem!
ahoj o dieloch neviem nic a neviem sa ani dopatrat info o kv. nejako to tu viazne...
@frola no tak som teda tu...skolka Pod Rovnicami, je mi "Pod Oknami" 😀 😀 😀, ale Matka tam nezobrali, takze skusenosti neviem, Matko chodi na Dlhe Diely, L.Fullu...v skolke Pod Rovnicami brali deti ktore dosiahnu 3 roky do decembra...mamicky na materskej s druhym dietatom su znevyhodnene az na vynimku,ku ktorej by ti viac povedala pani riaditelka 😠 😠
takze este sa informujes priskoro 😉