Do školy v 5. rokoch

bejkovnicka
26. jún 2023

Dobrý deň, vie mi niekto presne poradiť, čo presne potrebujem na to, aby som teraz momentálne 4 ročnú dcérku vedela v škôlke prihlásiť na povinnú predškolskú dochádzku o rok skôr? Myslím, že je potrebné o to nejako požiadať škôlku, ktorú navštevuje a potom nejaký psych. posudok. Kde ako a do kedy to mám prosím stihnúť? Veľa rôznych informácii som sa docitala a neviem čo je správne a čo nie. Budem veľmi vďačná. Ďakujem pekne

h2
26. jún 2023

@bejkovnicka Podľa mňa skús zistiť u riaditeľky škôlky, tam by som aspoň teda ja osobne začala.

janula94
26. jún 2023

Do konca augusta potrebuješ odovzdať riaditeľke škôlky žiadosť o zaradenie dieťaťa + prikladáš stanovisko psychológa + stanovisko detského lekára. Prikladám link, strana 17:
https://www.minedu.sk/data/att/22392.pdf

tinkavvv
26. jún 2023

@bejkovnicka urcite musi byt uz teraz od septembra zaradene v predskolskej dochadzke. Takze zacat v skolke u riaditelky a ona ti da aj kontakty na cpppap a tam potom pojdete na posudok. Zapisy do skoly byvaju cca april, takze by bolo dobre mat ten posudok uz k dispozicii.

tehulka2011
26. jún 2023

Podla noveho zakona nemoze dieta mladsie ako 5 rokov nastupit na predprimarne vzdelavanie. Ale o rok, ak ziskate kladny posudok z cppap, mozte dieta zapisat do ZS. Ten oficialny predprimarny rok dietatu odpadne.

nevenka
26. jún 2023

Aaaa...ak sa smiem spytat, kam sa ponahlate? Rozhodne bude potrebovat zvladnut v cppap testy na predcasne zaskolenie, ktore sa posudzuju ovela prisnejsie ako pre "normalne" deti. Nasu nevzali do skoly, a to 6 rokov dovrsila 1.9., musela ist do skoly az o rok, ako cerstvo 7 rocna. A sikovna bola a je. Len namiesto slabikara citala svoje knihy v skole 😳. Inak jej nic neuslo.
My sme ale neriesili v skolke nic, bol covid vsade, tak ani do skolky poriadne nechodili deti. Len sme ju objednali na testy asi v marci a v maji bola na testoch.

kacena4
26. jún 2023

na povinne predprimarne sa neda skor. skor sa da len do skoly. v zime navstivis cpp daju ti spravu kde odporucia predcasne zaclenenie ktoru prinesies na zapis

janula94
26. jún 2023

@kacena4 Dá sa, riešila som vlani. Syn je 09/2017, ide teraz od septembra do školy, už vlani v apríli som riešila psychológa aj pediatra, aby mohol byť zaradený do predškolskej triedy, lebo automaticky idú tam deti narodené do 31.08., čiže to nespĺňal. Tento rok znova v máji psycholog aj pediater, aby dali súhlas, že môže byť predčasne prvákom. Keď je dieťa šikovné, nevidím dôvod, aby malo odklad, hlavne keď je narodený začiatkom septembra.

mogaa
26. jún 2023

chodí dieťa do predškolskej triedy? lebo ak nie, tak do školy ho nevezmú.....

tatiana1329
26. jún 2023

Nasa mala je v oktobri (vtedy bude mat 5) a v skolke mi nic nepovedali. Pytala som sa a oni ze nie, pojde normalne. Ziadne testy a pod. odo mna nechceli.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tatiana1329
27. jún 2023

@elizabet173 ano do skoly nastupi v septembri buduceho roku cize 2024

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tatiana1329
27. jún 2023

@elizabet173 to som sa ja nerozhodla, všetko riešim s riaditeľmi škôlky a školy

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mandinka
27. jún 2023

Najlepšie kontaktovať cpppap , oni určite vedia najlepšie aj legislatívnu stránku, poradia vám ako konkrétne postupovať. My sme to vlani riešili návštevou centra a rozšíreným testovaním. Dieťa narodené po prvom januári musí pre predčasné zaškolenie dosiahnuť v testoch úroveň intelektového nadania. My sme to vlani riešili narýchlo na intervenciu samotnej psychologičky z cpppap , ktorá s deťmi v škôlke pracovala. Čiže predškolský ročník neabsolvovala, bolo mi povedané, že ako náhrada stačí potvrdenie, že dieťa aspoň rok navštevovalo MŠ ( v tej chvíli navštevovala 3 roky, takže to bolo ok). So žiadosťou o prijatie do zš som teda dokladovala len toto potvrdenie z mš, správu z cpppap obsahujúcu ich odporúčanie a výsledky všetkých testov. Nič viac. Riešili sme to na poslednú chvíľu na konci mája. Na začiatku júna som osobne všetko zaniesla do zš a dieťa bolo obratom prijaté.