Do školy v 5. rokoch

petushka41
20. okt 2020

Zdravím žienky, máte niektorá skúsenosť s nástupom dieťaťa do školy v piatich rokoch?
V škôlke nám bolo povedané, že syn vytŕča z davu a je natoľko šikovný, že môže ísť do školy o rok skôr (v deň nástupu by mal 5r 8mes).
Čakajú nás psychologické posudky, ale zaujíma ma názor niekoho, kto si tým prešiel. Ako to dieťa zvládlo? Podľa čoho ste sa rozhodli či áno alebo nie?
Na jednej strane mi je ľúto vziať mu rok bezstarostného detstva, na druhej strane sa nudí v škôlke 🤷‍♀️

pribinak
20. okt 2020

@petushka41 nedala by som ho skôr do školy, skôr by som hľadala normálne centrum kde by ho odtestovali a ak je nadpriemerne inteligentný tak hľadala školu pre nadané deti

saira11
20. okt 2020

tiež mám ten istý problém s tým že 6 by mal v septembri. nie je problém, že by naše detičky nastúpili skôr, určite by to dali to viem už teraz, ale treba rátať aj s tým že dnes je moderné dávať odklad a do prvej triedy nastupujú 7 rodné deti, čo ešte v prvej triede dovŕšia 8 rokov! a toho sa trošku bojím, aby môj ledva 6 ročný nebol z toho mimo, múdry môže byť koľko chce ale či aj emočne zrelý aby vedel konkurovať 8 ročným no neviem

lucka.mt
20. okt 2020

tiez som nad tym uvazovala, syn v predskole vedel suvisle citat, pisat atd... ale nedala som, v prvej triede bol frajer, vsetko vedel, ale postupne upustal z tej aktivity a "zapadol" :DD bola nam odporucana aj trieda pre nadane deti, ale tiez som nedala, nie som za to aby zil iba skolou, ma strasne vela kruzkov (teda mal pred koronou :( futbal, flautu, vytvarnu, freestyl kolobezka, bicykel atd atd... a myslim ze inak by to nestihal

mogaa
20. okt 2020

@petushka41 tiež by som ho nedala skôr do škôly, bude tam najmladší a sú veci ktoré proste budú vidieť že je najmladší....nech si predĺži detstvo....jedna vec je šikovnosť a že v škôlke spolupracuje, druhá vyzretosť....ale chápem aj učiteľky v škôlke - chcú uvolniť miesto pre ďaľšieho predškoláka

hettinka
20. okt 2020

@petushka41 nedávala by som o rok skôr. Ale ak má vysokú inteligenciu, tak do špeciálnej školy pre nadané deti (pozri školy s programom APROGEN)

anjika44
20. okt 2020

A čo také vie? Môj má dnes piate narodeniny a už asi pol roka vie čítať, aj malé písmenká a písať, aj jednoduché počty - sčítavanie. A je tak ukecaný, že asi bude pracovať ako hovorca pre nejakého ministra. Ale je neposedný, všetko mu treba hovoriť stokrát, tak potom radšej nech si dokončí tento rok v MŠ a ďalší.

malinoismum
20. okt 2020

@petushka41 Ja osobne som nastúpila skôr a vždy som bola aj viac šikovná a aj mame povedali aby ma dali do triedy pre nadaných čo odmietla... ja som si paradoxne aj tak viac rozumela so staršími a na gympli úprimne som bola tak vyspelá že som daň na maturity ani neucila- len slovenčinu / nakoľko dejepis občiansku a čo sa angliny týka som native speaker lebo ma mama dala od 4 r na angličtinu.... je to individuálne

hettinka
20. okt 2020

@lucka.mt mne syn chodil do školy pre nadané deti, teraz už je gymnazista. A nie, nežije iba školou, Noe je to žiadny biflos (ako si často ľudia myslia, že tie deti sú ako Fifo z Oteckov). Má krúžky, chodí na ZUS, ako bežne decko v jeho veku. Len mu to pali, učiť sa skoro nemusí, rýchlo chápe, veci ho zaujímajú a bavia.

simkids
20. okt 2020

mam doma tiez velmi sikovnu, ma teraz tiez 5 rokov a 8 mesiacov, a nenapadlo mi ani riesit skor skolu. Co som citala, tak rodicia napr ziadaju o preskocenie rocnika, alebo potom su teda skoly pre nadane deti. Takze skor si pozistuj tieto moznosti. V tom utlom veku tie rozdiely mozu byt dost velke medzi detmi a potom sa to postupne moze aj vyrovnavat. Dieta musi byt aj emocne zrele na skolu.

malinoismum
20. okt 2020

*sa na maturity (telefón si prepísal)

nikiki29
20. okt 2020

@petushka41 môj brat tiež išiel v takom veku (decembrový) a teraz je tretiak. U nich v krajine je to ale normálny nástup do školy, chvíľu ho utláčali lebo bol najdrobnejší, najmladší, no rodičia to riešili a už ho žiaci berú normálne, po pár mesiacoch zapadol tak, že už nevidno žiadne odsudzovanie, rozdiely. Učivo zvládal dobre, škola mu išla, nemyslím si, že by mu niečo chýbalo.
Ja nevidím dôvod nechať dieťa stagnovať v škôlke ak je naozaj nad priemer. Ale mnoho detí už v tomto veku vie čítať alebo písať, takže by som sa riadila posudkom odborníkov. Další rok v škôlke by sa niečo zas naučil a v prvom ročníku bude čo? Vyrušovať lebo všetko už vie alebo machrovať? Zbytočne...

ibrunova
20. okt 2020

Prešla som tým, presne to mi vtĺkali do hlavy, že je šikovná, o hlavu vyššia, bola aj na testoch, povedali, že kľudne by mohla ísť, ale nakoniec sme sa trochu s tou psychologičkou rozprávali a nakoniec som ju nedala. A bolo to super, keď potom o rok išla, tak ako mala, nebol s ňou jeden problém, neľutujem, že nešla, aký to má vlastne zmysel?

zuzanka.zuzu
20. okt 2020

@petushka41 neviem zo skúsenosti matky, ale ja sama som išla v 5r do školy a v maturitnom ročníku som mala 16r (lebo som išla na 8r gympel) a poviem, ti, že NIKDY BY SOM TOTO SVOJMU DIEŤAŤU NEUROBILA....

jedna vec je šikovnosť, múdrosť, usilovnosť (celý život som jednotkárka) a druhá vec, že je SAKRA rozdiel medzi 13r a 15r (rozhodne väčší než povedzme medzi 30r a 40r). akože netrpela som (nežila som v dnešnej dobe, u nás sa papuľovanie neriešilo knihami, ale dobre mierenou vzduchom chladenou 😉 ) ale proste svojmu dieťaťu to neurobím

pininka1
20. okt 2020

Nas isiel skor, treba zvazit vsetky aspekty, napr aj to ze ostaval sam v skolke a za nim uz len male deti, nikam by sa neposunul len by sa nudil. Psychologicka s nim robila dve hodiny rozne testy,mal lepsie vysledky ako predskolaci uz s odkladom. Jednoznacne ho odporucala. Co sa tyka skoly a ucenia nemame ziaden problem, je jednotkar.

dzejsik
20. okt 2020

@petushka41 a co tak najst ZS s nultym rocnikom? ten je taky polohravy

hipuska
20. okt 2020

Je to individuálne. Treba posudzovať každé dieťa zvlášť a teda, dala by som si poradiť od psychologicky. Môj synovec nastúpil tento rok a zatiaľ zvláda v pohode. Čo ale viem, prvý ročník nie je až taký problém. Potom, neskôr 2,3 sa začínajú prejavovať prípadne nezvládnutia. V prvom sa majú naučiť počítať do 20 bez prechodu cez 10 a čítať. Čo vlastne matematiku už ovláda 80% pri nástupe do školy a písmená poznajú tiež. A kľudne by som dala. Sama uvidis. Ešte máte celý rok pred sebou...takže ešte sa to ukáže...ale ak už teraz vravia učiteľky, že vyčnieva, čo bude o rok?

vulka
20. okt 2020

Ja mám septembrové dieťa, ktoré šlo v 5 rokoch a nič je nechýba. Je neuveriteľne nadšená zo školy, učiteliek, učiteľov, kamarátov, krúžkov. Chodí už do 4. triedy. Ale ona je taký nadšenec pre všetko. Dúfam, že jej to dlho vydrží 🙂
Bratranec dal novembrové dieťa do školy skôr a tiež je maximálne spokojná a to už chodí do 7.

zontik
20. okt 2020

Presne ako baby hovoria, treba zvážiť všetko, nielen to, či jej to páli. Naša išla v riadnom termíne, je augustová, tak psychologička uvažovala odklad, ale som nesúhlasila, lebo je tiež šikovná. V škole je minimálne 2 kroky pred ostatnými, takže má školu na háku. Ale na druhej strane som aj rada, pretože si pôjde školou ľahko, a nemusím mať nervy, keď jej čosi nepôjde. A čo sa týka toho, že sa zlajdáči- áno, ale verím tomu, že raz príde do toho veku, keď to sama pochopí, aký má potenciál, a sama si bude študovať, ale formou, ktorá jej bude vyhovovať. Teraz je na deti silný tlak, ale mám pocit, že to len my matky si kompenzujeme svoje nedostatky, tak deti nútime to a to, len aby sme sa nimi chváliť mohli...je to na tebe, ako sa rozhodneš, ale tiež môže byť, že niečo nebude stíhať, a bude mať z toho komplexy.

kikuska111
20. okt 2020

Ak jej to pali dala by som by bola v triede moc sikovna 🙂

mogaa
20. okt 2020

@vulka ale je obrovský rozdiel ak je dieťa septembrové a januárové....

petushka41
autor
20. okt 2020

@pribinak otestovany bude v psychologicko - poradenskom centre, ale žiaľ na okolí nemáme takúto školu

misha666
20. okt 2020

@petushka41 urcite by som nedala...tym detom nic neujde... to ze ho niekto odtestuje to neznamena ze je fakt skutocne zrely a pripraveny... moj bude mat buduci rok 26.9 ...6 rokov...tiez mi odporucali ho dat... ale nedam... nech si uzije detstvo...do skoly sa este nachodi dost... ale je to kazdeho osobna vec... no len potom kebyze to nevyslo a brat ho z 1.rocnika spat do skolky...uz aj o takom som pocula...je pre dieta ovela vacsia trauma ako si v klude chodit do skolky este rok normalne...

ava11
20. okt 2020

Naša je novembrova (a este aj predcasniatko) a teraz v septembri nastupila do prvej triedy ako 5-rocna. Dlho sme zvazovali, ale pre nu by bol dalsi rok v skolke absolutna strata casu. Nejdem tu menovat, co vsetko zvladne, je daleko v predstihu oproti rovesnikom. Ano, je v triede najmladsia aj najmensia, ale zatial ziadny problem, okamzite si nasla kamaratov, ucitelka ju len chvali.

rebeca89
20. okt 2020

Náš má tri roky a plynule už číta celé vety a nedala som ho ani do škôlky ešte,keďže som doma s mladšou dcérkou na materskej 🙂 Myslím, že školy si ešte užijú za tých 13 až 18 rokov dosť 🙂

mogaa
20. okt 2020

@petushka41 bude o 5mesiacov až 1,5roka mladší ako spolužiaci, predpokladám že aj najmenší....choď na tie testy a uvidíš....jedna vec je šikovnosť, iná vysoké IQ.....sama vieš aké máš dieťa a či je hravé alebo nie.....ak sa ešte rád hrá, tak by som ho dala račej do škôlky....aktivity v škôlke sú niečo iné ako vnímať učiteľku 4hodiny s malými prestávkami a vydržať sedieť celé doobedie😉

danica2711
20. okt 2020

@petushka41 ja som išla do školy ako 5-ročná a ten začiatok bol dosť ťažký. Učivo mi nerobilo problém, pri staršom bratovi som sa sama od seba naučila čítať a písať, ale bolo mi dlho vydržať v škole, zo začiatku som sa často zdvihla, akože už stačilo, ja sa idem domov hrať... keď ma zavrátili, že to teda nie, tak som vypla pozornosť a kreslila som si... Naši už aj rozmýšľali, že ma šupnú naspäť do škôlky, ale potom som ochorela a po dlhšom pobyte doma mi začala škola chýbať - a potom to už akosi išlo splavne až do promócie

petushka41
autor
20. okt 2020

Samozrejme že nás čakajú posedenia aj so psychologmi, pedagogickým pracovníkmi, nie je to také jednoduché keďže je januárový.. Je vyzrety aj emocne aj sociálne - to potvrdili aj učiteľky.. V 4,5 roku vie písať, sčítavať, odčítavať a začína s čítaním..
Veľmi váhame.. Nebojíme sa že by nezvládol školu, ale toho, že naozaj tam môžu byť deti o 2 roky staršie a aby nemal pocit, že tam je ako nejaký drobec- nie výškou, ale vekom, dnes vedia byť deti veľmi zlé
Čo sa týka školy pre nadpriemerne inteligentné deti, taká u nás žiaľ nie je.. Bývame na dedine asi 60 km od BA, takže tam ho voziť nie je reálne a na okolí som o žiadnej nepočula 🤷‍♀️
Synovec tiež vedel čítať, písať keď išiel do školy a tým ze sa tam nudil tak veľmi zlenivel a teraz by mohol mať možno aj 1ky ale nechce sa mu.. A nechcela by som aby to potom bral aj náš nejako takto 🙄
@ava11 tiež ste absolvovali takýto proces? Môžeš mi dať bližšie info prosím? Aj do správy kľudne 🙂

ava11
20. okt 2020

@petushka41 absolvovala najskor klasicke predskolacke testy v skolke s ostatnymi detmi, tam nam psychologicka potvrdila, co si o nej myslime a odporucila nas na specializovane testy kvoli predcasnemu zaskoleniu. Tie sme stihli uplne tesne pred zaciatkom korony. Velmi strucne - prebiehalo to najprv skupinovo s inymi detmi, potom pokec so mnou a aj s dcerou. Odporucila, dala papier, ten sme odovzdali pri zapisovani do skoly.

zlatkapaps
20. okt 2020

Tazko povedat aku deti vystihne v tej prvej triede no pokial je az tak sikovny, asi by som to skusila. Vyvoj treba podporovat

jumama
20. okt 2020

Ja som tak sla do skoly, a asi by som to dietatu, ktore bavi ucenie odporucila. Dcera mali v triede skorej zaskoleneho chlapca, ktory dokonaca ako prvacik dosiahol iba 5 rokov - v oktobri. Pretoze vedomostne na to mal. A aj spoluziaci voci nemu boli ochranitelski, nie sikanujuci. To si musi poradit pani ucitelka, aby nic zle v triede nevznikalo... Velmi velmi velmi zalezi na ucitelke, ci deti skola zacne bavit alebo sa tam unudia a budu ju neznasat. Ale to vseobecne, nielen u predcasne zaskolenych deti. Tento chlapcek byval niekedy unaveny, lezal na lavici... Cize aj o tom to je - spava vas chlapcek este poobede, je lahsie unavitelny? Bohuzial nase skoly su v tomto strasne, dieta sa zrazu nemoze hrat, len sediet v lavici, ako stroj... Mozno ak by sa dala najst volnejsia skola, kde deti mozu nielen sediet v laviciach... Napr. sestrini synovia mali aj v obyc. skole, vzadu v triede taky makky koberec a ked sa dieta citilo unavene, mohlo si tam ist lahnut, aj pocas vyucka... Strasne zalezi od skoly a od ucky, ako nastavi chod triedy. Neviem, ci to viete ovplyvnit pri vybere skoly...