Dnes som čítala diskusiu o dietati čo odmieta škôlku že grca v aute a učiteľka musí odtrhnúť mame dieťa z ruk. Je toto podľa vás normálne ? Dávať nasilu do ms? Podľa mna je to tyranie. A mala by otec a matka počítať aj s tým že dieťa ešte neni ready v 3 rokoch a dopriať mu cas a tým pádom sa finančne zariadiť.
ak takto dieta reaguje môže / nemusí byt problém zrovna v škôlke
možno zmenit škôlku , byt tam hodinu s matkou, možno sa to zmení
zažila som ked 10 ročné dieta toto robilo v škole, neuroza vracanie, dieta bez akejkolvek dg, len dysgrafia nič iné, učitelka ho deptala totálne, rodičia v pohode , normálne stvorenia
pomohla len zmena školy a všetko bolo ok,
v živote by som nepovedala že toto ona dokáže, len časom potom vyšli na povrch určite veci čo sa diali, nechápala som, ona šikanovala ešte aj rodičov nie to deti ,nikto neveril , len potom si to človek pospajal, v podstate zhadzovala aj iné deti len toto to nezvladalo
neodsudzovala by som rodičov, ak maju hypoteku , nemaju tu babky alebo nemaju na opatrovatelku čo majú robit ???
je to jasná neuroza , nie každý sa môže zariadit, neodsudzovala by som rodičov, však urob im ty zdarma opatrovatelku a je vyriešené
Tak pôjdu za psychológom a požiadajú o predĺžený platený rodicak. Potrebujú stanovisko škôlky o nezvládnu adaptácie a problémy s tým spojené plus psychológ. S toho zaplatia aspoň čiastočne e opatrovatelku.
Milujem inak tu na koňovi keď sa mamička spýta,či je ok dat spokojne dieta v 1.5 roku do jaslí tak je to pomaly týranie, ale trojročné neuroticke vystresovane grcajuce dieta už ok je, musí vydržať, za par tyzdnov revania uz bude super🫣...
@anjelicek26 na sk ti ale na toto nedaju predlženy rodičak ,na iné závažné dg sa nedavaju, teda ak nemáš známych
a kým sa dostaneš k správam pokial si to nezaplatiš rataj tak pol roka
Nieje to normálne a je to chyba na všetkých stranách. Rodičia a hlavne mama by mala dieťa socializovat, zvyknúť byt aj s inými ľuďmi, aj na iných miestach ako len doma, nie si z neho spraviť prísavku od ktorej sa nepohne ani na sekundu a potom ho strčiť hneď na celý deň preč.
Tak isto záleží aj od škôlky, tiez by mali byt v takýchto prípadoch ťažkej adaptácie nápomocný a vedieť poradiť rodičom, odporučiť vhodného detského psychológa, pripadne dovoliť aby s dieťaťom bol rodič v škôlke nejakú dobu kým si zvykne
a ako presne sa maju financne zariadit? aj mas navod? lebo v opacnom pripade je to taky drist
mozno sa uz zariadili, aby bol rodic doma tie tri roky a keby aj nie skratka si to mozno nemozu dovolit, myslim, ze pre tych rodicov rovnako ako pre to dieta to urcite nie je prijemne a jednoduche
Za mňa to nie je až tak o pripravenosti dieťaťa ako o výbere škôlky. My sme našu nedali do prvej štátnej, ale vybrali sme jej kvalitnú súkromnú škôlku kde mala postupnú adaptáciu, veľmi milé učiteľky, atď. Poznám viacero detí ktoré to v štátnej nedávali, akonáhle zmenili škôlku bolo všetko ok.
Akoze v idealnom svete ano, rodic si zvoli ze este chvilu ostane doma a dieta zisti ze to funguje tak o rok pokracuje... potom si zmysli ze ani do skoly nechce ist a bum,uz grcia aj v skole... po skole nechce do prace, tak v takom pripade neviem co sa da riesit...
Pozri, v kazdej jednej skolke (a nielen v malej triede) su ucitelky nastavene na to ze zaciatok roka je tazky pre kazde dieta... aj to ktore je prvykrat prec od mamy aj pre to, ktore prave stravilo s mamou 2 mesiace uz do skolky chodilo, ale mama zas musi do roboty a dieta do skolky.
Ak dietatu vyhovies, zisti ze to funguje a bude hrat tuto hru dalej (raz som tuto chybu urobila, nikdy viac). Dieta nevie co ho caka... az ked si den v skolke vyskusa, tak zisti co tam je, kolko deti tam je, hraciek, atd... Je ine ak ma nejaku zlu skusenost, tu treba diagnostikovat a prekryt dobrou skusenostou (aj toto sme si odzili).
Dceru som riesila velmi dlho, mala rozne obdobia, ale bola od 2 rokov a 2 tyzdnov v skolke do 6 rokov... Tam sme mali rozne situacie, etapy, ktore sme museli riesit...
So synom som toto riesit nemusela, tomu som v sobotu musela vysvetlovat ze do skolky neideme, lebo aj tak je zatvorena - vzdy ale povedal ze ok, podme sa ale presvedcit...
Ver mi, ze ucitelky vedia co robia a akonahle zavries dvere skolky, do pol hodiny bude dieta v poriadku a bude sa hrat s ostatnymi ... minimalne teda nebude grcat, ale najde si nieco co bude pozerat (ine hrajuce sa deti, atd...).
Cize zi a nechaj zit. Spravne je to co chces spravit a co urobis... akokolvek to urobis. Vsetko ostatne su len nahlady...
Takých plačúcich detí, čo ich učitelia odtrhávajú od rodičov, sú mraky. Najhoršie je, že v štátnych (mestských) slovenských škôlkach nie je nik ochotný zaviesť systém postupnej adaptácie za prítomnosti rodiča. Nepomohlo by to úplne každému dieťaťu, ale veľkej väčšine áno.
@annm81 ja som sa na toto pytala v nasej statnej skolke - dieta uplne inak funguje ked ma rodica v skolke a inak ked tam nie je... skolka uci deti samostatnosti. Este stale mozes vyuzit pol dna ak chces... ale to aby tam bolo tolko rodicov ako deti... mi pride skutocne ako zbytocne
toto je zial velmi caste v skolkach. ja som to tu uz neraz pisala, nasa riaditelka a ucitelka su 50-nicky, s 30 rocnou praxou v skolkach a neraz povedali, ze je mnozstvo deti, ktore v 3 rokoch na kolektiv este zrele nie su. rodicia vsak na vyber nemaju, na toto predlzeny plateny rodicak neschvalia, otcovia nezarabaju tak, aby zena mohla byt s dietatom doma zadarmo a tak deti v tych skolkach placu o dusu, alebo sedia v kute a fnukaju a k tomu sa pridruzi, ze odmietaju jest, zacnu sa pocikavat, atd.
@katkaseiner Nuž, netreba vymýšľať koleso, stačí sa inspirovať tam, kde to funguje. Ja som takto absolovovala adaptáciu s dvoma deťmi - bez sĺz a stresu, a to napriek tomu, že boli o dosť mladšie ako 3 roky.
Ja by som skôr pátrala po probléme. Dcéra bola na Tom rovnako a nakoniec som zistila že jej spolužiak robil veľmi zle a učiteľka jej povedala že to nesmie povedať doma lebo jej jazyk odstrihne. Obdobne správanie bolo aj keď dcéra cez obed nespala len ticho ležala a aj to bol problém. Keď som sa na to opýtala učiteľky tak vraj má spať a hotovo a nemá čo ticho len tak ležať a počúvať čo sa rozprávajú.
@matkahelka presne tak...všetky deti majú svoje tempo kedy začnú chodiť, rozprávať, ale úderom 3 r sú všetky zrelé na škôlku čo je hlupost.Ale nečítala som diskusiu...my sme také dieťa po mesiaci vylúčili bolo to trápenie pre všetkých.A nebol ani jeden deň, že by bol posun k lepšiemu.
@annm81 neviem ci vymyslam koleso... tiez mam 2 deti a bez problemov sa adaptovali... cize fakt neviem na co narazas...
Za mna ak rodic ma ist do roboty tak dieta nech ide do skolky...
@katkaseiner Gratulujem, že tvoje deti to zvládli. Ako ukazuje prax, veľa detí to bez veľkého stresu nezvláda, o čom je koniec-koncov aj táto diskusia.
V takom pripade by sa mala adaptacka robit mnichovskym modelom a takto skusat aj pol roka. Inak to nema zmysel lamat. Nas tiez neznasal ten prvy rok a doteraz neznasa uz tu odbocku do tej skolky. Ked ideme okolo. V dalsej skolke je ok. Mozno zvazit zmenu skolky ako taku. Tiez dieta motivovat ( poradte sa so Psychologom a ergoterapeutom).
@katkaseiner tu skolku musi zvladat a skolka musi zvladat dieta. To nie je jednostranny proces.
@matkahelka dobre beriem a za komančov kym ešte nebola 3ročná rd,dávali deti do jasiel 6 mesačné ... to je iny extrém ale fakt to tak bolo
tie zaručene neboli zrelé na jasle , osobne si to neviem predstavit ,hlavne čo s kojenim
Diskusiu som veru nečítala, no nie každý si može dovoliť opatrovateľku alebo to, že žena ešte zostane další rok doma bez peňazí. Tiež som bohužiaľ zažila také dieťa u nás v školke, veľmi dlho to trvalo, kým si zvykla.