Dilema ohľadom materskej školy

26. júl 2024

Ahojte, zaujíma má akýkoľvek názor na dilemu, ktorú momentálne prežívam.Mám 3r dieťa, ktoré v septembri nastupuje do škôlky.Viem ako to v školke funguje a nesúhlasím s tým celým systémom, ktorý v škôlkach funguje.Asi aj preto, ja ako učiteľka v MŠ nechcem pracovať v školstve lebo to celé nemôžem nijako zmeniť. Prejdem k veci.5 rokov som pracovala v MŠ.Videla som všetko čo sa deje vo vnútri aj za dverami. Dieťa nastúpi v septembri do školky je 8h bez rodičov bez mamky nakoľko som stále od deti počúvala kde je mamka a to dieťa nič len plakalo.Posledný rok bol pre mňa veľmi stresujúci.Bola som s kolegyňou, ktorá mi vyslovene povedala nechytaj nemojkaj namiesto toho vkuse kričala "prestaň revať" dieťa sa muselo po 2 dňoch adaptovať.Na 2deň sme s deťmi už pracovali aj keď deti plakali.Dieťa, ktoré nechcelo jesť jedlo nasilu normálne mu jedlo natlačilo do úst alebo povedal, že keď nezje, tak ostane v jedálni samé.Ak dieťa ešte počas šk. Roku plakalo a ju počas vzdelávacej aktivity vyrušovalo zamklo ho do spálňe.Deti diferencovala na ròmske a neròmske tým, že ich dávala rozdelene sedieť na základe pleti.Ani počas šk.Som sa deti nemohla chytiť max, na prechádzke keď sme ich museli držať za ruku.To nehovorím o buchnutí na zadku keď dieťa vyrušovalo.Išla som s tým za riaditeľkou ale učiteľka to vedela veľmi zamaskovať nakoľko riaditeľka nikdy nevidela to čo ja.Deti v školke majú možnosť napiť sa vody len na desiate.Ak dieťa nechce vtedy vypiť čaj alebo čokolvek maju tak, bohužial dalšiu vodu dostanú až na obed.Čo sa týka wc tak bud sa vypišajú spolu, keď idú tak, už potom nemá možnosť.Je to v každéj školke, len my rodičia to nikdy neuvidíme.To ako je dieťa porovnavané.Ako mu vedia uciteľky zničiť ich sebavedomie už v školke.Ja ako rodič mam naozaj strach zdvôveriť svoje dieťa učiteľkám.Česť výnimkam ale je ich veľmi málo.

zuzanockamt
26. júl 2024

V každej škôlke to určite takto nefunguje. Mám iné skúsenosti.

kris_tin257
26. júl 2024

Každá škôlka je iná, prístupy sú rôzne, učiteľky sú rôzne... Môžeš to urobiť aj tak že sa zamestnas v škôlke kde budeš mať dieťa, my tak v škôlke máme učiteľku a v triede má syna ak máš také veľké pochybnosti

autor
26. júl 2024

@zuzanockamt Tak, to som naozaj rada, že máš lepšiu skúsenosť, pretože ja poznám niekoľko školok kde to tak, funguje a moje dieťa nastupuje práve do tejto školky o ktorej som písala.

autor
26. júl 2024

@kris_tin257 Nevezmú ma, pretože majú asistentky a aj keby ma vzali tak, moje dieťa nedajú ku mne do triedy.Nikdy to tak, nerobili.

danyelia
26. júl 2024

Ahoj, nehnevaj sa na mňa, ale píšeš úplné blbosti 🤨 Určite tak škôlky nefungujú, nemôžeš súdiť podľa jednej učiteľky celý školský systém. Mám 4 deti, všetky chodili do škôlky od 3 rokov, najmladšia od 2,5 s radosťou, jedli, čo im chutilo, spali, hrali sa, tvorili, učili, pišali a pili, kedy potrebovali, chodili vonku, pani učiteľky ich vítali s objatím, deti mi hovorili, že pani učiteľky ,,ľúbia,,. Som dlhé roky v Rade rodičov v MŠ a naozaj takto celý škôlkový systém nefunguje, ako ho teda vidíš Ty...

zuzanockamt
26. júl 2024

Autorka
Nerozumiem, prečo dávaš dieťa do MŠ, s ktorou nemáš dobrú skúsenosť a nedôveruješ im.
Na tvojom mieste by som si našla miesto a do tej istej MŠ vzala aj dieťa.

autor
26. júl 2024

@zuzanockamt Lebo, je ťažke zamestnať sa v školke.A ani nechcem veľmi pracovať v školstve.Takže buď ju dám to tejto školky alebo ostanem bez prijmu a budem doma s dieťaťom.Nie všetky učiteľky v tej školke sú také.Riaditeľka je úžasná, len to ako to tam funguje ako keby deti boli vo väzení.

evaachesa
26. júl 2024

Za prvé, takto to určite nefunguje v každej škôlke takže pozor na to čo rozprávaš.
Za druhé, nechápem že si to neriešila ďalej keď si videla ako sa správa daná učiteľka...mala si dať podnet na zriadovateľa a nenechať sa odbiť.

zuzanockamt
26. júl 2024

A to je jediná MŠ v okolí?

autor
26. júl 2024

@zuzanockamt A aby som ešte odpovedala na to čo sa pýtaš,tak ostatné školky sú už obsadené.Do tejto ju zobrali lebo sa osobne poznám z personálom a s riaditelkou.

zuzanockamt
26. júl 2024

Autorka
A to nikde v okolí v tých MŠ nebolo voľné miesto pre teba? Ani ako asistent učiteľa?

basska_b
26. júl 2024

Na tvojom mieste by som ostala na neplatenej RD ako dat dieta do skolky, kde mas osobnu skusenost s tym, ako to tam funguje. Ale je to tvoje rozhodnutie. Ja planujem dat do skolky vsetky deti az v 5.5roku. Ale mam tu moznost, zdaleka nie kazdy ju ma

mirola
26. júl 2024

No neviem co je to za skolku teda a kde sa nachadza, ale aj ja mam uplne ine skusenosti. Moj syn bol z deti, ktore sa tazsie adaptovali, ktory nechcel jest, ktory nevedel zaspat, ktory bol narocnejsi v spolupracovani.. ale inak spravanie mal vzdy ukazkove.. ucitelky ho napriek tomu vzdy chvalili, kazdy bozi den ked bola riaditelka v skolke dosla za nim a ked mal ist spinkat ho drzala za ruku az zaspal, s triednou ucitelkou sa vzdy obijmal uz ako sme prisli, jedol ako dlho a akym tempom potreboval a ak nechcel ho nenutili.. o takych praktikach ako vravis ty som v zivote ani nepocula.. Verim tomu, ze sa to stat moze, aj tomu, ze to riaditelka ignoruje.. ale je to skor rarita ako norma..
Mne sa skor natiska otazka preco Ty ak o tom vies si vobec ochotna svoje dieta dat do tej skolky?
Daj ho do inej, pripadne sukromnej..

lunita91
26. júl 2024

Mrzí ma, že máš takúto skúsenosť, ale dovolím si tvrdiť, že nie všade to tak funguje. Moje dieťa ide od septembra tiež prvýkrát do škôlky, poznám tam učiteľku aj maminky detí, čo tam už chodia a vôbec nemám obavy z toho, čo tu popisuješ. Áno, je to štátna škôlka, majú svoj zaužívaný systém a určitý režim (čo schvaľujem), ale k deťom sú láskavé a trpezlivé. Žiadne vyhrážky, že ak nezješ, necháme ťa tu. Som mierna povaha, nie som ten typ, čo by sa chodil sťažovať po úradoch, škôlkach, školách ap., ale ak by učiteľka na moje dieťa zdvihla ruku, tak to by som tak nenechala. Ak by dieťa nebolo spokojné, určite by som hľadala inú alternatívu, kde ho dať.

vyrovnanaosoba
26. júl 2024

Preháňaš. Moji synovia sú mojkaní ešte aj kucharkami a riaditeľkou. Mame škôlku pod oknom, často vidím a aj počujem, ako plaču, ale aj ako učiteľky reagujú. Môj syn spadol na preliezke, učiteľka si ho vzala na ruky, umyla ho, pofukala nohu, zalepila. Prvé dni bol len na nej nalepený, nespolupravoval, nechcel jest, ale ani do neho nepchali ako do husy.
Vždy mi povie, čo robili v škôlke, ktorá pani učiteľka co robila, aj to, že im púšťal pesničky na mobile lebo vonku hola búrka a deti sa báli. Alebo že Matúško sa pozvracal a učiteľka mu dala na vonku pyžamo lebo nemal v skrinke nič iné.
Nikdy som od neho nepočula že do škôlky nechce ísť, lebo niekoho bijú, alebo zatvárajú. Ide pišať sám, len povie, že mu treba.

autor
26. júl 2024

@zuzanockamt Tu u nás je to veľmi ťažko s prácou a hlavne v školstve.

autor
26. júl 2024

@mirola Ale kde vies? Oslovila som všetky, školky kde by som dieťa mohla dať aby som to aj ja časovo stíhala no nikde mi ju nechceli vziať.

autor
26. júl 2024

@mirola To je super, takto mi mala vyzerať výchova v škôlke.A A tie skúsenosti ti povedali teda učitelky, že to takto robia s tvojim dietaťom či si to aj videla?

lienka.7
26. júl 2024

@autorka minimálne v nasej skolke chodia deti same cikat kedy chcú... normalne vyjdu z triedy a idú, kedy potrebujú. Spolu idú len keď idú spat, von a pod.
Taktiež maju svoje fľaše a dokonca keď som raz po moju dosla do škôlky, akurát jej učiteľka davala vodu fľašky, keďže ju mala vypitu. Pokial niečo nezjedla, nenutili ju, viem to, lebo keď som po ňu chodila na obed, videla som, že sa ničoho ani nedotkla... Potom som im však ja sama povedala, aby skúsili jej viac krát povedať, lebo aj doma ona 3x povie ze nechce a na 4x zje všetko. Cize asi tak.
Detto som taktiež bola zvedavá, ako sa učiteľky chovajú k deťom, preto nie raz som ostala v šatni a počúvala (ci uz predtým nez som po ňu prišla alebo aj potom) co a ako je v triede. A uprimne ti poviem, že tie učiteľky majú svätú trpezlivost🙏
A keď nesúhlasis so systémom, mas možnosť si založiť vlastnú skolku a robit tam všetko tak, ako si predstavuješ ty. Drzim ti palce.

autor
26. júl 2024

@vyrovnanaosoba Preháňam, ak som to videla na vlastné oči? Je super, že u vás to takto funguje ale v tejto konkretnej školke o ktorej som písala nie.

11bodka11
26. júl 2024

V nasej skolke to tak urcite nefunguje. Mame super pani ucitelky. Obe su od nas z dediny takze toto by si nedovolili. Kazdy tu kazdeho pozna, kazdy o kazdom vie. Cize taketo praktiky by sa velmi rychlo rodicia dozvedeli.

autor
26. júl 2024

@lienka.7 Cítim iròniu? Nikoho som nechcel uraziť len som chcela napísať to, že my rodičia nikedy nevidím to čo je naozaj za dverami škôlky vždy a v každej škôlke sa nájde jedna taká učiteľka o ktorej som písala.A založiť vlastnú škôlky.Idem rovno na to🙏

autor
26. júl 2024

@11bodka11 nedozvedeli by sa😉

lienka.7
26. júl 2024

@autorka akú iróniu??? Jaj, za to, ze ti napíšem, že keď s niečím nesuhlasis, tak si založ vlastnú skolku? To nie je irónia, to je fakt.
Druhá vec je, že keď o takýchto praktikách vieš, neriešis ich, neoznamila si to... naozaj neviem, čo si mám o tebe myslieť.
A asi keby sa dieta v skolke necítilo dobre, tak v obchode by samo od seba neutekalo k p.ucitelke a nelucilo sa s nou slovami tak zajtra v skolke sa vidíme...

gab1sol
26. júl 2024

Máme skúsenosti len s dvoma školkami - jedna súkromná, kde začínala staršia, druhá štátna, kde boli obe dcéry, keď sme sa presťahovali. Ani v jednej škôlke som nezažila to, čo popisuješ. Adaptačný proces aj tri mesiace. Dokonca, pri mladšej ma prehovárali, či ju naozaj necháme celý deň v škôlke - dobre to znášala, keďže tam mala sestru.

Ale ťažko radiť, ak iná možnosť škôlky nie je…

11bodka11
26. júl 2024

Ale prosim ta co trepes. Aj upratovacka je od nas. Kazdy kazdeho pozna. Ucitelky poznam od malicka. A to tie deti by akoze nic nepovedali? Ved by sa tych uciteliek bali. Rano sa im tam okolo krku hadzu. Moj syn doteraz spomina pani ucitelku. A ked ju stretne sa tesi. Vzdy k nej utekal aj v dedine ked sme ju stretli.

mimikarol
26. júl 2024

To kde bolo? V skolkarskej base??? U nás normálne učiteľky objali deti, kto dane jedlo nemal rád nemusel piť, v triede mali kade dieťa svoj pohárik a dostalo napiť kedy chcelo.

zuzanaete
26. júl 2024

Toto sa tazko cita. Chudata deti. Ale taketo spravanie uciteliek nie je vsade a teda vobec nie je v poriadku. Ak si nepochodila u riaditelky, tak si mala ist dalej. A aj si robit podla seba - mojkat, drzat za ruku. Mala si sa ohradit voci kolegyni, ze si budes robit podla seba.

babulkomale
26. júl 2024

Určite by som dieťa do takejto škôlky nedala, kde sa tají zlé zaobchádzanie s deťmi.
Mám chvalabohu iné skúsenosti, ale aj otázku: učiteľka v MŠ nemusí vedieť bezchybne pravopis?
Lebo tento text mi ako od učiteľky nepríde.

11bodka11
26. júl 2024

@babulkomale preco by ucitelka v MŠ mala vediet bezchybne pravopis?