Dieťa v škôlke len plače, nič neje, nepije

7. sep 2023

Ahojte, potrebujem poradiť čo ďalej. Minule som písala o podozreni na aspergera u nášho trojrocaka. Šiel do škôlky teraz prvýkrát, prvé dva dni relatívne ok, ďalšie dva dni len preplakal, triasol sa vraj, nič nepije ani neje. Domov ide pred 12 unavený, hladný, má problém so zaspaním, ale hovori, že bolo ,,dobre,, len trochu plakal.. Je to štátna škôlka, neviem čo tam s ním robia a ako to riesia...Zároveň by som mala nastúpiť do vysnívanej práce budúci týždeň, zatiaľ na polden a o dva týždne už na full time. Neviem čo robit, som bezradná 🙁 rozmýšľame že tam bude len na dve hodiny denne alebo rovno prejsť niekde do súkromnej? No len ako by tam zvládol celý deň, (keď ma problém zaspať aj doma)..mali ste ti niektora takto?? Je veľmi svojský, miestami agresívny, ale neviem čo robí v skolke, hovoria len že plakal. Vysvetľujeme mubveľa, čítame knižky atď atď. Plánujem sa aj rozprávať s učiteľkami.

kvetinka75
7. sep 2023

ak je tam podozrenie na aspergera, treba riešiť s odborníkom ako ďalej, čo s ním.

autor
7. sep 2023

@kvetinka75 áno máme v pondelok psychológa, poradím sa. Ibaže to vidíme len my s mužom, že je trošku iný ....

autor
7. sep 2023

Ešte dodám že v noci sa stále budí.

kvetinka75
7. sep 2023

autorka - to nevadí že iba vy to vidíte. Veď vy ste s ním najčastejšie. A toto je zmena pre všetky deti, každé nejako reaguje. niekto sa budú, niekto sa pocikáva, niekto plače. Držím palce

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaskolka
7. sep 2023

Tak u psychológa budete hovoriť, v com sa vám zdá iný.
Na druhej strane, pre deti je zvykanie na školku rôzne, každé môže inak reagovať. Nezvyknú sa robit nijaké unáhlené závery po pár dňoch, v zmysle ze "nevie so zvyknúť" a podobne. Prvé týždne sú vždy také adaptacne, deti môžu sa správať úplne inak, plakať, pocikat sa, stať v kúte a nič nehovoriť, alebo opačne kričať, vystrajat. Skúsení pedagógovia ich budú viesť, sledovať a až potom sa môžu urobiť nejaké potrebné opatrenia, v spolupráci s vami.

taziona
7. sep 2023

Takto sa spravala dcera ked nastupila v troch rokoch do skolky. Len kricala, nepila, hned v prvy den mi volali,ze mame po nu prist o 12. Vydrzali sme tak tyzden, poradili sme sa s psychologickou a nechali si ju doma. Ale ja som mala este male babatko,takze som si ju mohla dovolit nechat doma s nami. Minuly rok chodila do sukromnej skolky kde bola len dva dni v tyzdni na 3 hodky, kvoli adaptacii sme chceli. Do velkej skolky nastupila az teraz v piatich rokoch a od prveho dna tam chodi bez problemov. Tak drzim prsty nech to dopadne co najlepsie 🙂

katkami123
7. sep 2023

A nechcete skúsiť nejaké diagnostické centrum? Centrum včasnej intervencie? Lebo aj súkromné sú dosť natrieskané a na termín čakáš aj pol roka.

jaskolka
7. sep 2023

@denisah6 toto už zrejme bude nejaká diagnoza u toho dievčatka, pretože dva roky ak toto robí, tak to nie je iste v poriadku. Mama bola učiteľka celý život, mala rôzne detičky, kričali, plakali, nereagovali a po čase si zvykli a úplne v pohode sa zaradili do režimu školky, ale mala aj také, kde sa neskôr skutočne potvrdila istá diagnóza (nebolo ich veľa).

tanyag
7. sep 2023

Myslíš, že v súkromnej škôlke to bude iné? Lebo ja osobne nie. Ja som sa obávala ako to dcéra zvládne, lebo je tiež trocha agresívnejšia, prvý deň plakala, ale nie ráno, ale keď plakalo iné dieťa a dokonca vraj to dieťa aj udrela (neviem, čo tomu predchádzalo, učiteľka nepovedala nič, len že trocha vrieskala ale dcéra mi povedala, že toho chlapčeka udrela) a ďalšie dni bez problémov, teší sa, neplače, nebije sa, nie je agresívna. Dnes aj pani učiteľka vravela, že je veľmi dobrá, že sa zapája, že vidieť, že si veľmi rýchlo zvykla na škôlku. Len tiež nechce nič papať, chodím preto pre ňu hneď po obede, aby sa aspoň doma napapala, ale sama pani učiteľka vravela, že deti potrebujú čas, že nemáme očakávať, že hneď si zvyknú, že hneď sa budú zapájať a dokonca, že budú papať. Dnes dokonca pani učiteľka skúšala dcéru kŕmiť, tak vraj trocha spapala. Myslím, že pani učiteľky sa snažia a robia všetko pre to, aby sa deťom v škôlke páčilo.
Tiež tam majú chlapčeka, ktorý celé 4 hodiny preplače, započula som v šatni, ako pani učiteľka vraví mamičke toho chlapčeka, že keď plače, tak nikto sa k nemu nemôže priblížiť, nikto sa k nemu nemôže ozvať, lebo potom hrozne kričí, tak že aj keď sa snažia dieťa ukľudniť, tak nemôžu, pretože to má opačný účinok.
Rozprávala si sa s pani učiteľkou? Ak nie, tak zajtra sa s ňou porozprávaj a hlavne im dôveruj, že nechcú zlé pre tvoje dieťa.

lienkavax
7. sep 2023

@jaskolka ak môžem, oslovím ťa 😊. My máme prváčika v škôlke. Už v prvý deň keď som ho brala domov, prišla som tam s úsmevom a...učitelka hneď: vystrájal, nechcel jesť, spať, bral deťom hračky..veď uvidíme..." Včera na rodičovskom si učitelky zavolali zvlašt 6 rodičov, aj mňa...A že syn je strašne vzdorovitý, na všetko hovorí nie, chytá záchvaty hnevu keď má ist jest, spať, z ihriska naspäť do škôlky ho musia ťahať za ruku s revom, nechce sa obliekať, vyzliekať....Po 3 dňoch!!! Nakoniec usúdili, že aby som ho chodila brávať o 12tej na skúšku a uvidíme. Že učitelkám sa "uvolnia" ruky s obedom a spánkom....Akože viem, že syn má asi posledné 4 mesiace vzdorovité obdobie a je hyperaktívny naozaj. Ale každý deň sa do škôlky teší, a myslím že aj takto reaguje na najväčšiu zmenu v živote. Ale pani (mladé) učitelky tam majú polovicu detí, ktoré ešte nemali 3 roky a teda tým asi musia venovať viac času a nemajú chuť riešiť odlišné dieťa. Som presvedčená, že skúsený pedagóg by mal vedieť reagovať a viesť aj deti, ktoré sa vymykajú normálu. A nie po 3 dnoch ho dať na čiernu listinu!!! V papieroch keď ho príjmali, bolo uvedené adaptačné obdobie 3 mesiace !! Zajtra to ideme riešiť aj s manželom, so zástupkyňou a aj tými PANI učitelkami...
Aký je tvoj názor prosím ťa? Vďaka 🤗

jaskolka
7. sep 2023

@lienkavax ťažko povedať, no podľa mňa je to veľmi skoro na také závery. Neviem koľko detí je tam u nich, napríklad syn chodí do škôlky, kde majú 10 detí v skupine (3-4)roky a 14 v skupine (4-5)rokov. A sú na nich dve učiteľky a jedna asistentka, teda na každú skupinu 2 +1. Čiže je tam jednoducho "viac ludi"
No celkovo ten čas na zvyk, teda adaptácia má(mala by byť) dlhšia. Pretože aj dieťa, co je úplne vzorné doma, môže byť v školke zo začiatku totálne "na vetvi" a opačne. Čiže za mňa by to malo mať určite viac času.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katkami123
7. sep 2023

@lienkavax
Nemyslím teraz konkrétne teba, ale veľa krát tu padá myšlienka od matiek “skúsený pedagóg si ma spacifikovať dieťa. Áno, je to pravda, z časti. Lebo sú aj takí rodicia, ktorí si nedokážu spacifikovať vlastné dieťa, ale očakávajú to od pedagóga (teraz myslím všeobecne, nie teba) s ďalšími 20-timi deťmi. Myslím, ze pre to dieťa je vždy najviac rodič, až potom nejaké učiteľky v hierarchii autorít. Narážam na to všeobecne, na tento názor, že čo taký rodič potom očakáva? To dieťa sa zas len chová iba tak ako aj doma, v škole/škôlke iné nebude, aj keby tam stal neviem kto.

mimi408
7. sep 2023

@autorka Mozem sa opytat preco mate podozrenie na aspergera? V com je syncek iny? Myslim v takych obycajnych veciach. Ako ste si to vsimli?

euka210
7. sep 2023

@katkami123 tak moji su ini...doma vystrajaju a v skolke a teraz uz v skole su slusni, vzorni...doma sa idu do krvi pobit, ale v skole maju velky problem sa branit pred spoluziakmi...

katkami123
8. sep 2023

@euka210
Skôr narážam na to, že čo ten rodič potom po učiteľovi chce, keď si sám nevie vlastne dieťa ukočírovať a to ho snáď pozná lepšie ako ten učiteľ. Akoby si z neho rodicia robili čarovnú vílu.

Neviem, podľa mna ako sa dieťa chová doma, tak aj inde. Ale ak ste ich osobná asistentka v triede a teda cely čas ich celé dni realne vidíte ako sa v škole chovajú, potom beriem späť.