Ahojte, prosím Vás som zamestnaná, dcérka dovŕši 3 roky v máji. Od januára nastúpila do škôlky, avsak je to cim-dalej horšie, dnes mi povedali, že musíme dochádzku prerusit, nakoľko len plače, neje, narúša aktivity ostatným hlasným plačom...
Prosím Vás, viete mi poradiť ako postupovať? Na ten predĺžený rodičovský asi nebudeme mať nárok, že? Bojím sa, aby ma zamestnávateľ neprepustil, nerada by som prišla o prácu 😔
Alebo mi môže ponúknuť neplatené voľno? Ako ste riešili takúto situáciu?
Vďaka
Ak nemas prave existencne problemy, tak tu vela nenariesis. Bud s nou budes doma zadarmo, dokym nedozreje natolko, aby bola v skolke v pohode alebo sa este skus poobzerat po sukromnej skolke.
@danieladeley a myslíš, že v súkromnej by sa adaptovalo dieťa lepšie?
Nájdi dobrého súkromného psychológa, ten jej pomôže ... moja dcéra keď nastúpila do škôlky, bála sa detí, schovávala sa po kútoch, úplne vydesený výraz tváre mala, keď k nej nejaké dieťa pristúpilo bližšie, hádzala sa o zem atď. ... ja som s ňou cca 3 mesiace (každé dva týždne) chodila k súkromnej psychologičke ... no na parádu jej pomohla, teraz vyhľadáva kolektív, je šťastná v kolektíve atď. ... stálo nás to dosť peňazí, no nebanujem.
od januara nie je dlho… syna som mala co
to vobec nezvladal cely cas v skolke -3 hodiny len plakal a vobec sa nezapajal do aktivit… pomohlo zmenit triedu a teda hlavne ucitelku s inym pristupom…
chod na pandemicku ocr, aspon do septembra 🙂
Ja som taky problem nemala, ale bratranec mali s malym presne tento problem. Zo dvakrat ho boli zobrat zo skoly hned po hodine ci 1,5h, lebo riaditelka volala, ze sa to s nim neda. Ale nevzdali to hned, dohodli sa na postupnej adaptacii. Prisiel sem k nim dedo a ten braval maleho zo skolky par dni o 10, potom pred obedom, po obede a tak dalej, az si maly uplne zvykol.
Tiez odpozorovali, ze ked ide do skolky s mamou, tak je to lepsie, ako ked ide s tatinom, ku ktoremu ma taky nejaky iny vztah, ze sa na neho furt lepi (asi klasika, mama vzdy doma pocas materskej a tato v praci, tak je "vzacnejsi") tak ho uplne prestal zo zaciatku vodit do skolky, maly chodil len s mamou a dedom, domov s dedom. Potom dedo siel spat domov a maly uz len s mamou. Dnes je plne adaptovany a vsetko je ok. Proste len potreboval viac casu.
Za mna hlavne neustupit. Podla mna skusa, trucuje, a ked jej raz povolis ze moze byt doma, tak to neskonci. Vysvetlovat, rozpravat sa o skolke atd atd. Snad sa nebudeme detom prisposobovat a nebudeme teraz kvoli tomu ze oni trucuju v skolke chodit do prace??
Musi si proste zvyknut. P
Pokiaľ si ju dala do klasickej škôly, tak sa nečuduj...jednak je uplne najmladšia a je veľký rozdiel prístup štátna škôlka a súkromná škôlka..na tvojom miest riešim opatrovateľku alebo súkromnú škôlku....pandemická OČR nie je riešenie, okrem toho je na ňu nárok len v prípade že toi dieťa nevzali do škôlky(treba potvrdenie), a tebe ho do škôlky vzali.....+ ka by sa následne prepúšťalo a ostaneš na pandemickej - budeš prvá na rade..... na tvojom mieste do septembra dám súkromnú škôlku, tam je lepší prístup k deťom, nevyžadjú od nich toľko čo v štátnej a je aj viac učiteliek na deti......tvoja je najmladšia + nastúpila do zabehnutého kolektívu a aj te deti čo nastúpili od septembra už sú zabehnuté, čiže učitelky od nich vyžadujú už akú takú samostatnosť či v obliekaní, v jedení, vo všetkom.....v septembri veľa detí plače, veľa deťom pomáhajú, ale za toho pol roka už vyžadujú samostatnosť....
@ivec16 ahoj, u nás to bolo zo začiatku ok, len sa to zhoršuje a dnes mi oznámili, že počkáme do konca týždňa, že môžem ju doniesť na 2 hodinky, aby sa adaptovala postupne...ale ja som už z toho tiež taká vystresovaná, že mám chuť to ukončiť a nech nastúpi od septembra.
A keby si si k nej nasla nejaku pani, alebo mensiu skupinku deti v sukromnom zariadeni?
niektoré deti ešte nie sú na škôlku pripravené, môj si tiež nezvykol a potom išiel z choroby do choroby, na polrok som ho odhlásila, do septembra ostal doma a potom nastúpil znova ako 4ročný, tiež to bolo ťažké, ale oveľa ľahšie si zvykal - ja som robila z domu, lebo aj potom bol každú chvíľu chorý
@vikusjk no nám navrhli skúsiť ešte takúto adaptáciu, že môže ísť na 2 hodinky, postupne na obed a uvidí sa ako ďalej. Tak neviem, či to má vyznam skúšať alebo to mám zabaliť a začať od septembra, keď dozrie.
@zenulkaaa áno, nie si jediná, ktorá mi to radi, ale vidím a už aj učiteľky, že to nie je ok. Že jednoducho iba trpí neho psychika a aj ostatné detičky pri ňom. Ja to beriem tak, že každé dieťa je iné, ináč prispôsobíme. Som z toho nešťastná, že nemôžem nastúpiť, ale tak čo narobím. Psychika mi je presnejšia.
@mogaa aj som si myslela, že na tu pandemicku nárok nemám. Bože, ja už neviem čo spravit, aby som viac jej viac neuškodila. Od septembra by mala nastúpiť do našej dedinskej škôlky, tak neviem, či zas ju dať do súkromnej. Aby nemala ešte väčší zmätok ako doteraz chudá malé.
Ach, človek sa tešil, že zobrali ju, že nemusíme riešiť súkromnú.....a teda vôbec sme nečakali, že to takto vypáli proti nám.
no nie je riešenie že teraz ju necháš doma a nastúpi v septembri.....ako to chceš riešiť? lebo teba sa pandemická OČR netýka keďže dieťa ti do škôlky vzali.....+ v septembri môže byť uplne rovnaká situácia....ja by som teraz volila niekam ju dať do septembra(či opatrovateľka alebo súkromná škôlka) ty do práce.....lebo spetember , október je náročný hlavne v tom že tam bude plakať viac tých detí + začne sa chorobnosť.....teraz je ideálny čas na škôlku, skúšať kolektív, skúšať byť bez mamy, deti sú zdravšie ako na jeseň v zime....
Neviem ti povedat, ci by sa v sukromnej adaptovala lepsie, ale je tam menej deti na ucitelku a ak by som to chcela hrotit, je to sukromna, tak si ju mozno budu chciet "podrzat" dlhsie. Druha vec ale je, ze ak dieta raz nie je pripravene, tak nie je pripravene. A ma svoje city a je individualne, tak neviem, ci nie je naskodu veci riesit to za kazdu cenu.
@simsalabim no zvažujem aj tu pani, keďže sme na všetko bohužiaľ sami a nemáme nikoho. Alebo teda nejakú menšiu súkromnú ako rádia baby.
@mogaa však práveže tých možností nemám veľa. Už sa aj obviňujeme, že som mohla počkať a v máji by bola možno viac vyzretá a pripravená. Tešili sme sa, že si pekne pomaly zvykne, aj to bolo na dobrej ceste, ale po 2 týždňovom voľne nastalo peklo.
A teraz ju mám dať do súkromnej a od septembra do našej dedinskej? Však už bude mať zmätok asi totálny. Je tiež druhorodena, staršia to zvládla oveľa lepšie
Tá súkromná má naozaj v takomto prípade obrovskú výhodu, deťom sa tam viac venujú, berú ich ako maličkých....Naša začala chodiť do súkromnej keď mala 2roky, trieda kde boli deti 2-3roky, zväčša te čo nepobrali do škôlky lebo ešte 3nemali.....naša to tam milovala, denne s nimi hcodili na všetky ihriská v meste, denne niečo tvorili, brali ich pozrieť na stanicu vláčiky, hasičom, predaj kaprov v kadiach, spolu s nimi ozdobovlai stromček, ak malo nejaké dieťa sviatok tak mali oslavu, tancovali spolu.....potom cca v 2,8roku nastúpila do štátnej škôlky(uvolnilo sa miesto), no z usmiateho šťastného dieťaťa bola kôpka nešťastia....začala tam hrýsť deti, pocikávať sa...pritom v súkromnej to nerobila,jednoducho si to niekde ventilovala.....prešlo to ale cca po 3-4mesiacoch....
@danieladeley veď toto netuším, či teda by v súkromnej to bolo lepšie alebo celkovo nie je ešte pripravená. Nechcem jej uškodiť 🙏
@mogaa tak bude na tom asi niečo pravdy, že tie súkromné sú pre takých malakov lepšie. Netuším, čo spraviť, aby to bolo pre ňu najlepšie.
@mamula20 rozmýšľam aj nad tým, že by ho zaviezol ráno muž, lebo na mňa je až príliš naviazaný.
Možno není ona pripravená, ale môže byť ze kolektív, učiteľky nie sú dobré.. Moja mala taký krátkodobý problém, keď zastupovala nejaká stará raroha z generácie 100rokov za opicami a iba hulaka po nich..
Chodí kazdy den o januára ci určite bola parkrat chora ze??moja ma 5r viac je doma ako v skolke chodi od 2.5r. Do škôlky takze tento je 3rok skolsky a stale cirkusuje hlavne teraz ked je staršia takze zacala som prve dni po chorobe davat na poldna nech sa adaptuje a potom na 3 4den ostáva spat.....a ved 3mes je v skolke tak to je malo aby sa adaptovala...v sukromnej zas sa inac stava k dieťaťu venuju sa viac zalezi aka sukromna my mame 2r 3r a ked placu snazime zmenit im temu a motivovať v statnej maju viac prace a musia plnit aktivity denne takze tam sa dieťaťu tak viac menej nestíhajú venovať jednotlivo....ale je krátko v skolke aby si zvykla
ja uplne rozumiem ja som sa to tiez chcela vzdat, trhalo mi srdce… nastastie druha pani ucitelka vedela lepsie ako na neho…
@lucka_ke no asi to bude aj náš prípad, že nie je pripravena..to si mala super, že si mala HO
@mon29
@ivec16 baby my máme aj ten problém (čo sme na začiatku brali ako výhodu), že jednu učiteľku pozná - je to naša rodina. A ona sa nanu upla a keď ma inak zmenu, je to hrozne. Momentálne je na dovolenke, čiže ju tam dneska nevidel...ale minulý týždeň už plakala aj pri nej.Ona už ma v hlave podľa mňa totálny guláš 😔
Nemam HO som nezamestnana kedze zvykla byt v skolke 2 3 dni a 3tyzdne doma tento rok lepsie 5 dni a 1 2 tyzdne doma takze neda sa tak pracovať......verim ze buduci rok menime škôlku bude lepšie menej stresu kedze pripisujem k psychike ze je casto chora kedze "trpi"v skolke ma vyberať nosnu mandlu ale nie som stotoznena s tym kedze okrem toho ze je kus prechladena nic vazne nie je
Detsky psychológ