Dieťa nevzali do škôlky

15. jún 2023

Kam sa obrátiť keď mi nevzali syna do spádovej škôlky? Je predškolák, akurát prišlo zamietnutie. Volala som riaditeľke, vraj bohužiaľ , ale nemajú miesto,že majú extrémne veľa predškolákov. Nie sú povinní ho prijať?

heln
15. jún 2023

treba sa obratit na prislusny skolsky urad, najdu skolku, ktora ma kapacitu.

zuzanaete
15. jún 2023

Predskolakov maju uprednostnit, ale kapacitu skolky nenafuknu. Takze ak nemaju miesto, tak ho nezoberu.

autor
15. jún 2023

@zuzanaete veď dobre, to som pochopila, ja som sa pýtala kam sa obrátiť.. aj keď, miesto pre trojročné vnučky pani kuchárky sa našlo, aj keď škôlka nie je nafukovacia ...

dilino
15. jún 2023

Obrať sa na zriadovateľa škôlky alebo na samosprávny kraj.

zuzanaete
15. jún 2023

Ono aj zalezi, v ktorej triede je volne miesto. Nebolo by idealne dat predskolaka ku 3 rocnym. Kvoli par predskolakom nebudu otvarat celu triedu. Otvoria radsej celu triedu pre male deti. Drzim palce pri najdeni skolky.

mamina7070
15. jún 2023

obrat sa na zriadovatela predprimarne vzdelavanie musia zabezpecit

mogaa
15. jún 2023

tak ale predškoláka predsa nemôžu dať k trojročným deťom...to nefunguje tak že teraz nezoberieme 10malých detí ale 10predškolákov...v jednej triede je 20detí a sú triedy malých, stredných a predškolákov...deti čo už do škôlky chodia tých nemôžu poslať domov, lebo nie je miesto pre predškoláka....skoro všade to funguje tak že trieda stredných postúpi do triedy predškolákov....ak si ho nedala do školky skôr, zriaďovateľ mu miesto nájde, ale nemusí to byť v konkrétnej škôlke.....

autor
15. jún 2023

@mogaa tu to tak nefunguje . Sú tu jasle spojené so škôlkou. Prijímajú deti od jedného roka. Sú triedy ktoré patria pod jasle ( tie sú dve- najmenšie detičky a potom tie väčšie, čo už mali 3 roky počas školského roka). Tieto konkrétne dvojičky majú 3 roky až v septembri , mohli kľudne ísť do jaslí . Takto budú v škôlke najmladšie, v škôlke sú už zmiešané triedy, 4/5/6 ročné deti, akurát predškoláci majú svoj program doobeda. Riaditeľka mi dala info o voľnej škôlke, ale tá je 40 km ďaleko tam ja nemám syna ako vodiť aj keď ponúkli nejakú príspevok na dopravu.

pietra
15. jún 2023

Podaj proti neprijatiu odvolanie. Argumentuj tym, ze je predskolak a nemas moznost ho vodit do inej vzdialenej skolky. Zaroven sa obrat na zriadovatela. Zriadovatel ti musi zabezpecit pre dieta predskolske vzdelavanie a 40 km je naozaj vela na dochadzanie.
To, ze je predskolska trieda plna, nie je argument. Su uplne bezne zmiesane triedy, teda napr. jedna cisto predskolska, v druhej su tiez predskolaci spolu so strednakmi.

ivette1223
15. jún 2023

@mogaa pani autorke neviem pomôcť, ale poznam blizko nas jednu škôlku, kde je jedna trieda (kapacita 25 deti) vo vekovej kategórie od 3-6(popr.7r) a to vážne vsetci spolu, 1 učiteľka doobeda, jedna poobede🤦🏻‍♀️

lilyianka
15. jún 2023

@ivette1223 aj u nás je škôlka,kde su len malí a veľkí

sajmonka_1216
16. jún 2023

sú povinní ho prijať, neexistuje, že ho nevezmú kvôli kapacite, pretože je to spádová škôlka a on bude predškolák... či naozaj všetky deti ktoré sa prihlásili sú predškoláci?
treba ísť k zriaďovateľovi - https://www.minedu.sk/data/att/22392.pdf tu si nájdeš presné pokyny
PS... miesto sa nenafúkne, ale zákon dovoľuje určený maximálny počet detí ešte navýšiť a ak naozaj vravíš, že 3 ročné dieťa pani kuchárky bolo prijaté, tak to vie zriaďovateľ preveriť, kedže dostávajú zoznam prijatých detí...

luccija
16. jún 2023

Tak napíš odvolanie a choď za zriaďovateľom starostom.Predsa koľko odíde predškolákov do prvej triedy toľko môžu prijať deti.A prednostne majú byť prijatí predškoláci a nie 3 r deti.V žiadnom prípade by som nesúhlasila odnasat dieťa 40 km
@ivette1223 kapacity boli navýšené aj kvôli ukrajincom neviem koľko je teraz norma, ale kamarátka ma 26 deti