Dieťa nechce v škôlke spať - vylúčenie

5. nov 2024

Mám syna, ktorý má 5 rokov a od svojich 2 rokov cez obed nespí. Je dosť akčný a nijako ho nedonútime cez deň spať. Ráno vstane cca 6:30 a večer najneskôr o ôsmej spí.
V škôlke má dosť problém s tým, že tam cez obed musia spať. Majú oddych od 12 do 14. Keď bol menší, vyrušoval iné deti, pýtal sa stále cikať atď skrátka sa nudil a vymýšľal. Teraz uz je väčší a vidím na ňom, že začína nenávidieť chodenie do škôlky práve kvôli spánku. Každé ráno plače a dožaduje sa, aby som na obed prišla preňho. Ale to sa nedá.
Môžu ho zo škôlky vylúčiť kvôli tomu, že tam plače a nechce tam spať?
A vo vašich škôlkach deti tiež musia dve hodiny povinne ležať? Ja chápem, keď sú deti malé a potrebujú to. Ale sú aj deti, ktoré to až tak nepotrebujú a niektorí predškoláci už jednoducho cez deň nespia a je to pre nich utrpenie.

deti95060810
5. nov 2024

to bolo už pred x rokmi aj za mňa... utrpenie celé spanie či ležanie....

autor
5. nov 2024

@deti95060810 ja som tiež v škôlke nespavala a neznášala som to, strašne som sa nudila.

januska12323
5. nov 2024

A ako ste to doteraz riešili v škôlke? Nemusí spať ale nemôže vyrušovať ostatné deti, ktoré spia.

oblaacik
5. nov 2024

Ja som tiez nespala😁skus mu povedat nech to skusi nejako vydrzat, alebo nech rozmysla co bude robit poobede. Nemyslim ze by ho mohli kvoli tomu vylucit, urcite mali aj horsie problemy.

mirola
5. nov 2024

my mame toto iste odkedy syn chodi do skolky, teraz je uz predskolak takze neplace ale nonstop vyjednava, nespi, nespal tam nikdy .. lezi, niekedy vymysla... na druhej strane aspon sa uci trocha trpezivosti a, ze nie je vzdy v zivote vsetko tak ako si on praje.. tesi sa do skoly hlavne preto, ze tam sa spat nemusi, ale neuvedomuje si, ze tam zas budu ine povinnosti a nie len zabava. Kazdopadne zo skolky ho nikdy vylucit kvoli tomu nechceli.

autor
5. nov 2024

@januska12323 dohovarame mu stále. ale teraz od septembra sa to viac vyhrotilo a začal každé ráno plakavat a nerád chodiť do škôlky kvôli tomu, že tam musia spať.

luccija
5. nov 2024

Musia ležať ten oddych je dôležitý.Nikto ho nevylúči za to, že nespi, ale nemôže vyrušovať

maryetta
5. nov 2024

Je to v ramci psychohygieny. Ja aj z toho principu som davala deti aj doma na obed lahnut. A povacsine aj zaspali. Mali takto aj rezim ze sa najedia a sup do postele. Uz to brali automaticky.
Prvy syn za 3 roky skolky tam spal neviem ci dokopy 5x ale vzdy tichucko lezal. Dcera ona napr 5 dni z toho 2-3x aj zaspala.
Teraz chodi mladsi syn (4-rocny) a tiez tak 1-2x v tyzdni aj zaspi.
Mas to individualne.

mabenn
5. nov 2024

ja ti poviem len tolko zo skusenosti - syn spi na obed (a len v skolke) len preto, ze nechodi vecer spat o 8mej...chodi medzi 11-12, a je mi jedno, kto si co mysli, funguje to...vstava o cca 7.30 (cez vikendy neskor a nespi takmer doma nikdy poobede)

autor
5. nov 2024

@mabenn to je super, že to u vás funguje, ale u nás nie. Už sme to skúšali, cez leto bývali večery, keď bol dlho hore, ale ráno 6:30 budíček, cez obed nespal a do večera bol nervózny ako čert. Má to takto od narodenia, hocijako ho dáme večer spať, ráno o svojom čase je hore a ako vyrástol, denný spánok vynechal.

@maryetta aj ja som ho dávala oddychovať, má pevný režim od malička. Ale jednoducho na obed nespí. Keď je doma, cez obed má kľúčový režim, pozerá rozprávku alebo si skladá lego. Mám aj druhého 3r syna, výchova je rovnaká a on na obed spí bez protestov. Takže je to individuálne. Skôr riešim, či mi ho môžu vylúčiť zo škôlky, keď nespí a je preňho dlho len tak nečinnne 2h ležať.

deti95060810
5. nov 2024

syn nespával nikdy... nevylúčili ho, však som chodila do práce - to by som ako potom do tej práce mala chodiť...blbosť celé vylúčenie... nemá už predškolskú? tá je povinná.

januska12323
5. nov 2024

Ja sa pýtam ako to riešia v škôlke, nerozprávala si sa s učiteľkami ešte? Niekde sa môže dieťa potichu hrať pri učiteľke, upratovať hračky alebo nejak inak ho zamestnajú inde musí ležať aj keby traktory padali. Vylúčenie je úplne posledná možnosť.

luccija
5. nov 2024

Tak každé dieťa má inú potrebu spánku mali sme v škôlke 6 r a spal prvý a museli sme ho budiť a 3r, ktoré sa celý čas mrvili, hrali s prstami.Uz je veľký, tak nech tíško leží, rozmýšľa čo budete robiť poobede atď...viem je to na nervy aj pre učiteľku aj dieťa stále niekoho okrikovat, deti sa sťažovali, že nevedia spat, lebo xy vyrušuje, chytá mi perinu atď .ja som niekým, keď som videla, že ostatní spia dala knižku a listovali

biba_18
5. nov 2024

môj syn nespal poobede v škôlke ale jeho našťastie nenútili ani ležať. sedel s učiteľkami v kabinete, podmienkou bolo že bude ticho ako pena 🙂 si tam kreslil a čítal alebo sa hral sám s autíčkami - dostal na výber buď bude ticho alebo si pôjde ľahnúť 😂 celkom sa čudujem tým učiteľkám, lebo nemohli pred ním pletkovať, ale sem tam aj pletkovali, on bol taký malý pletkoš tiež ... s babkou pozeral telenovely a podo, to sa vedel do rozhovoru zapojiť 😂

oli18
5. nov 2024

Nas predskolak nespi tiez. Ostane v herni a sam sa hra, kym deti spia.

jaskolka
5. nov 2024

U nás nemusia spať,ale musia ležať, prípadne vo vyšších triedach môžu byť v herni s učiteľkou,ale musia byť ticho, kresliť si, hrať potichu a podobne. Oni však majú také presklené steny,kde učiteľka vidí aj deti v spálni, čiže vlastne majú dozor všetci všade.

lujza123
5. nov 2024

Vylúčiť ho nemôžu koli tomu a záleží ako sa s tým skolka vysporiada. Niekde sú nespiace deti bokom a majú nejakú oddychovu aktivitu, niekde musia ležať

My sme mali otrasnú škôlku vo všetkých ohľadoch ale našťastie sla dcéra skôr do školy, predškolacka ani nebola a v škole bola potom neskutočne spokojna (a my s ňou)

jumama
5. nov 2024

U nas v skolke v predskolskej triede uz v druhom polroku ani nespavali, aby si zvykli. Skus sa spytat uciek, podla mna je to blbost, preco by ho vylucovali, az tak velmi vyrusuje?

oslo1
5. nov 2024

Moj syn nespaval poobedny spanok od 2 rokov. Byvame v UK, v skolke bol prvy v triede a za mesiac uz boli dvaja.
My sme zrusili poobedny spanok koli tomu, ze on by si schrupol aj 2 hodinky a potom tu skakal ako opica o 11 v noci. A sorry, ja som vstavala o 5:30, o 23 som uz chcela sama spat, po 12 tke v nemocnici.
Moj osobny nazor je taky, ze 5 rocne dieta uz nepotrebuje spat po obede. Syn chodi od 4 do skoly, fungule je 06;30, o osmej je uz v kome.

Hentie spanky v slovenskych skolkach su viac menej pre ucitelky, aby si oddychli. Ja sa im nedivim, ale potreba spanku, jedenia, vyprazdnovania a podobne je vysoko individualna.

maryetta
5. nov 2024

Hmmm nemali by vylucit. Ale on nie je ochotny resp nevydrzi ani lezat?

klip0
5. nov 2024

Dávala by som ho večer spať neskôr, aby bol na obed unavený a zaspal. Alebo skôr ráno budiť. Aby mal nočný spánok kratší o tie dve hodiny

simsalabim
5. nov 2024

Moja starsia dcera bola taka a so skolkou sa nedalo pohnut. Ani knizka, ani hracka v posteli, iba zatvorene oci. V poslednom rocniku som doniesla od dr papier, ze kvoli refluxu nesmie ist poobede minimalne hodinu do lahu a bol svaty pokoj.

lubina
5. nov 2024

uz je to par rokov, ked deti boli v skolke, ale u nas predskolaci nemuseli spat, potichu sedeli v jedalni pri stoloch a kreslili si alebo im ucitelka, niekedy aj pani upratovacka citali knihy...u vas sa to takto neda? Moje deti tiez nespali cez obed, nastastie na obed chodili domov. A ked skoncila skolka a isli do skoly, to bolo vykupenie 😉

anna_anicka83
5. nov 2024

Ja mám tiež predškoláčku, dokonca už 6 ročnú keďže jej zle vychádzajú roky a je to aj pre ňu utrpenie. Tiež by v škôlke bola v pohode, ale ten spánok. U nás aspoň tým predškolskom skrátili ten čas spánku, ale aj tak tam musia ležať potichu niečo vyše hodiny.

sofia1979
5. nov 2024

Mam ten istý problém moja dcérka tiež 5rokkv už od svojich troch nespí v škôlke , ako to vraví učiteľka grilujeme sa teda hore dole suchorí pre vracia sa, ale už je aspoň ticho. Učiteľky mi povedali, že už to inak nebude, že to už nejako dokopeme niekedy z tej postele aj spadne. No občas sa jej stane, že aj zaspí trošku, ako včera. Vie, že musí byť ticho inú možnosť nemá a takisto vie, že ani nikto po ňu nepríde len občas. To je potom veľká radosť, ďakujem za zhovievave učiteľky. Čiže nijako z toho vedu nerobia. A nie vždy je jediná. Skús porozprávať s ucitelkami a skús aj zo synom, že už len posledný rok nech sa pokúsi tíško ležať. Možno to pochopí držím palce

stevvvka
5. nov 2024

Ja síce chápem ze tvoje dieťa spať nechce a nebude a nemusí ale keď tam je ďalších 20 deti z ktorých väčšina späť chce tak sa žiaľ musí prispôsobiť.

cookie29
5. nov 2024

Ja uz mam nejaku tu desiatku rokov za sebou a teda jedna z traum ktora mi zostala, bol poobednajsi spanok v skolke. Este teraz ma strasie. Moje starsie dieta nespavalo poobedny spanok od cca 1.5 roka. Nutit deti spat je "znasilnovanie" a teraz hovorim dobre o nuteni, nie o tom, ze su deti, ktore spat ist nechcu ale potrebuju atd... ja by som rada videla kolko ludi, aj dospelych ci pubertiakov zaspi na pokyn.... to je podla mna nasilnost pachana na detoch a je mi sumafuk, ze vacsina spat chce. Proste by si to mala skolka zariadit tak, ze tie, ktore vyslovene spat nechcu, maju kludovy rezim. Oddychnu si, povinne napriklad citat knizku a podobne. To ano.

angeli121212
5. nov 2024

Úprimne sama som nespávala od dvoch rokov ak nie skôr na obed a celý ten obedný spánok v škôlke bol pre mňa utrpenie.. ja som tam ležala tie dve hodiny ale bolo to na sľučku... S celým spánkom nech idú niekam... Každá z nás už zažila, keď sa prevaľovala hodiny v noci čo nevedela zaspať a pochybujem, že ste s tým boli ok ale od dieťaťa to chceme lebo ono.musí ležať... No nie nemusí to len my dospelí chceme...

angeli121212
5. nov 2024

@cookie29 asi tak nejak...

simsalabim
5. nov 2024

@cookie29 suhlasim 👍 Spanok je potreba, individualna pre kazdeho. Ako by sme sa citili my, keby nam niekto kazal spat, ked sa nam nechce? Moj manzel cez vikend spi sj o 3 hodiny menej ako ja - asi by ho porazilo, keby mal tolko pri mne ti ho lezat. Aj jedlo je potreba - mam zato zjest 3 rezne, lebo Ferko tolko zje? Skolky su absolutne neflexibilne, kopec uciteliek neochotne cokolvek riesit. A pritom to nie je ojedinely problem, aj tu sa objavuje niekolkokrat rocne…