Dieta je drzé a odvráva

anina3333
30. jan 2022

Dobry den,my sme sa s exmanzelom rozviedli pred zhruba rokom.Syn mal v tom case 4,5 roka vtedy rozvod nevnimal no pytal sa preco tato nespí doma a ci uz nepride.Syn nejak nebol problematicky sem tam vrtochy. No poslednu dobu si s nim neviem rady,nieje to samozrejme vzdy.Syn odvrava,je drzy, vysmieva sa mi, uz mi neraz povedal ze ma nema rad lebo mu nekupim hracky a tato mu kupuju.Za tie drze reci, vysmievanie na neho dost kricim,aj dostane poplace si a vtedy vykrikuje ze to povie tatovi.Ex ho len rozmaznava kupuje mu hracky,neda mu nikdy po zadku ani nepokrici po n,skratka 3x robi podla toho co chce syn nie podla seba.A to je ten problem ze si s tym neviem rady.S ex nekomunikujeme nevieme sa vobec bavit.Bojim sa co bude dalej mam pocit ze ked bude vacsi bude chciet ist skor k nemu ako ku mne.

diamond007
30. jan 2022

@anina3333 máš na výber, buď sa ho budeš snažiť vychovávať ale treba rátať s tým že príde do veku a bude chcieť ísť bývať k tatovi, alebo zaujmes rovnaký postoj ako tvoj muž, nekricat, kúpiť atď. Neľúbi sa mi samozrejme taká výchova (ani jedna z vašich) ale ste v 2 extremoch. Ak sa že vôbec vôbec nedá dohodnúť s ex, inak bohužiaľ cesta nevedie. Ma to svoje pre a proti, musíš prijať to ako to je, bohužiaľ ste sa rozviedli namiesto toho aby ste riešili svoje problémy a nie je na vine tvoj syn ale VY. Tým chcem povedať že nehadz vinu na malého, snaz sa ho práveže podporiť, deti majú rôzne fázy.

pribinak
30. jan 2022

@anina3333 prestaň ho bit. Nenašla som nič pekne o tom dieťati. Aj iné maminy sa posťažujú, ale aj dieťa pochvália. Ty nič. Smutne. To dieta je nešťastne, nemá kompletnú rodinu. Je vo veku kedy si to už plne uvedomuje.
Na vine ste obaja rodičia.
Ty chod k psychologické, poradí ti ako s ním efektívnejšie komunikovat

sapetka
30. jan 2022

@anina3333 vyzera ako keby ti to tvoj ex robil naschval. Rozmaznava kupuju co malemu na ociach vidi no ale tym mu vlastne skodi.. a ty sa snazis mat pravidla a vychovavat . Je jasne ze decku nemozeme stale kupit na co si ukaze. Musi sa predsa ucit aj to ze mu nie je vzdy vyhovene. Ale to sa da len ked obaja rodicia tahaju za jeden koniec. Skus sa este raz porozopravat s ex. A povedat mu mech vsetko medzi vami ide bokom lebo maly s tym nema nic. A dohodnut si pravidla.

diamond007
30. jan 2022

@sapetka ak poznam pár takýchto prípadov, chlapi to robia zámerne, vyjadrujú tak lásku k dieťaťu a asi teraz ešte nechápe že robí mu zle a v puberte si s malým nik nedá rady. Nevieme či majú striedavku, ale aj pre otca je ťažké vidieť dieťa 2x do mesiaca a preto sa niekedy tak aj chová, lebo tie 2-4dni by mu dal vsetko

katkati
30. jan 2022

To sú fakt myslíš, že keď budeš ho budeš biť, tak ta bude mať radšej? Budeš pre neho človek, ktorý mu ubližuje a bude sa ťa báť. Je smutné, za niektorí ľudia si myslia, že rešpekt si vybudujú len krikom a bitkou. Buď trpezlivá a dobrá mamka a taká zostaneš v jeho srdiečku. Inak ho citovo stratíš a stále si spomenie na to, že si s ním nemala trpezlivosť vo veku, keď potreboval skôr vzor ako agresiu.

elizabet173
30. jan 2022

@anina3333 klasika, otec si ho kupuje, je jednoduchšie mať dieťa na víkend, čiže 8 dní za mesiac, ako mať ho vyše dvadsať dní, prispôsobovať mu prácu, riešiť jeho škôlku, školu, krúžky, choroby...V žiadnom prípade ale na neho nekrič, tým všetko len zhoršuješ. Nehovor ani na bývalého pred synom nič zlé, môže sa to obrátiť proti tebe. Viem, je to veľmi ťažké, ak je ex kretén a spolupráca s ním nie je možná. Syn už je natoľko veľký, aby niektoré veci pochopil, ale zároveň je ešte natoľko malý, aby ho nezlákali hračky, darčeky a pod. Sadni si s ním a povedz mu, že chápeš, že sa mu viac páči, keď mu otec kupuje viac hračiek, ako ty, vysvetli mu, že je to preto, lebo je u neho oveľa menej, ako doma. Môžeš mu to nakresliť, keď to bude vidieť, ľahšie to pochopí, ako dlho je u otca a ako dlho doma. Povedz mu, že to, že je doma oveľa viac, ako u otca, znamená, že ty dávaš oveľa viac peňazí na to, aby mal doma teplo, teplú vodu, jedlo, normálne po porozprávaj, za čo všetko sa platí, lebo dieťa to netuší. Určite mu nejaké hračky kupuješ, ale nie toľko, povedz mu, že keby býval u otca, tak by to možno bolo opačne. Že odíde k otcovi, keď bude starší, toho by som sa neobávala, hlavne by som nikdy nedala najavo obavy z toho ani pred synom a už vôbec nie pred ex. Otec by si to asi veľmi dobre rozmyslel. Dieťa netreba nikdy byť po zadku, ak je drzý, alebo sa vysmieva trest by ale nasledoval. no nie telesný.

horalka1986
30. jan 2022

Nebolo by lepsie keby,si zacala od vztahu s ex a nie od dietata? Urovnat vztahy, zahryznut si do jazyka, spravit kompromis a hlavne si sadnut a skusit to rozumne prebrat? To dieta to vnima, ze mate zle vztahy, tak si proste vybera pre neho toho lepsieho. Ja by som zacala takto, no ak je ex vyslovene ignorant a chce ti robiť na priek, tak s tym asi nespravis nic.

elizabet173
30. jan 2022

@horalka1986 ak je ex nastavený tak, že vždy rád urobí presný opak, ako navrhuje žena, dohoda možná nebude. Nie je to zlá rada, ale otec, ktorému ide o dobro dieťaťa, prehryzne rozvod, dokáže sa baviť s ex o dieťati a snaží sa s ňou ťahať za jeden koniec povrazu. Podľa toho, čo píše autorka, v ich prípade to zrejme nepôjde

horalka1986
30. jan 2022

@elizabet173 preto som dodala tu poslednu vetu, lebo mne je jasne, ze ak to tatik robi vyslovene naschval, tak nepochodi. Tam potom uz len zapracovat na synovi. Ale neporadim, nie som psycholog, aj ked, mne sa to s detmi podarilo a na stastie ich ocino neoklame sladkosťami a celom dni na mobiloch. 🤷‍♀️

kamatopo
30. jan 2022

@anina3333 toto som mala aj ,no našťastie ex si našiel úžasnú ženu ktorá mala dve deti z predchádzajúceho vzťahu a tak nechcela ukracovat svoje deti o otcimovu lásku a nášmu zatrhla vstup. Najlepšia vec akú ex spravil a tej jeho som vďačná. Prestali naťahovačky a aj vyhrážky. Syn zistil že jedine na koho sa môže spoľahnúť som ja a moje slovo plati. Je mi ľúto že prežívas takúto situáciu a hlavne to že najkrajšie obdobie vášho spoločného života takto nazivate. Ani sa nenazdas a bude mať 20. Skús menej kričať a viac mu vysvetľovať. Ak to nezvládas ešte poradím psychologickú. Alebo dáky šport kde sa jeho myseľ inak zamestná.