Dieťa introvert a nástup do školy

juljul
29. mar 2021

Ahojte, chcela by som pocut vase nazory a skusenosti. Dcerka mala zaciatkom marca 6 rokov a v septembri by mala nastupit do ZS, je odjakziva introvertny typ, v skolke sa jej paci, ma tam aj kamaratky, ale skratka je to tichsie dieta, ktore sa velmi neprejavuje. Co sa tyka uloh a cviceni, idu jej dobre, ma velku fantaziu, rada kresli, ma uzasnu vizualnu predstavivost, ale je dost tvrdohlava a ked sa zatne, tazko ju presvedcit. Nema rada rapotanie basniciek, tazko sa ich uci, ide skor po ich obsahovej stranke, radsej ich prerozprava, akoby nahlas s celou triedou sypala basnicky. Pozna pismena, cisla, no skratka si myslim, ze intelektovo je na skolu pripravena. Ale tym, ze sa nerada prejavuje a nie je ju medzi spoluziakmi pocut, posobi zrejme nepripraveno. Nasa ucitelka v skolke ma na deti dost vysoke naroky, povedala by som, ze cvicenia, ktore robia su velakrat na urovni 1. rocnika. V maji nas cakaju aj testy skolskej zrelosti, ale od toho tiez nemam velke ocakavania, kedze psycholog vidi dieta chvilu a urobi si obraz. Dcerka vela premysla, je hlbava, nie je proste spontanny typ. Obaja s manzelom sme boli introvertne deti. Zaujimaju ma ale sucasne skusenosti rodicov introvertnych deti, ktore nastupovali do skoly, brala sa introvertnost, ako nejaka prekazka nastupu do skoly? Osobne si myslim, ze by jej odklad skor uskodil, kedze aj ona sama sa do skoly tesi. Dakujem za kazdy nazor.

arrram
29. mar 2021

Pokial si myslíš, že intelektovo na to má, tak to nerieš. Syn bol/je introvert, on snáď na žiadnej škôlkarskej besiedke nerecitoval sám básnicku, maximálne v skupinke 🙃
On je zas dobrý v matematike, takze v škole si miesto v triede našiel. Na hodinách sa nikdy nehlási, učiteľka rýchlo zistila, že keď nikto nevie, má ho vyzvať k odpovedi, naprvom stupni nielen v matematike.

plutvonozec
29. mar 2021

@juljul Ahoj. Ja som práve tomu odmietla testy na školskú zrelosť, aby psychologička, ktorá ju vidí 10 min. nezačala zbytočne riešiť. 😉

cajomila
29. mar 2021

Podľa mňa kľudne môže ísť.To, že je intrivertna nevidím ako prekážku ale charakterovu črtu.Deti sú proste rôzne. Ja mám zase úplnú extrovertku...a fuuu, je to fuška.