Dieťa ide do škôlky

liviafazekasova
15. feb 2024

Ahojte maminky, chcela by som sa vás spýtať ako ste prežívali začiatky v škôlke?? Keďže sme kúpili dom a pomaly sa sťahujeme tak už riešime škôlku, kde môj syn môže nastúpiť akonáhle si vybavíme trvalý pobyt. Ja si medzičasom hľadám robotu a aj sa mi niečo aj rysuje.
Zaujímalo by ma ako ste to zvádali keď vaše dieťa začalo chodiť do škôlky. Mne je už z toho teraz špatne ( z jednej strany sa tešim, lebo už budem vedieť prispieť do domácnosti, a prilepšíme si ). Ale Neviem si predstaviť zveriť svoje dieťa cudzím ženám s tým že majú na starosť x detí. Bojím sa o neho veľmi. Hlavne keď chodia na prechádzky😐 môj syn má tendenciu že ak mu pustím ruku začne bežať ( zdá sa mu to vtipné ) Už pracujeme natom aj keď ideme na prechádzku tak ho učim že na cestu nesmie a že pred vkročením na cestu treba zastať a pozrieť sa. Ale aj tak si neviem predstavať to celé, tie obavi že čo robí kde je, či na neho dávajú pozor, či neplače, či sa mu dačo nestalo.
Akože nie som nejaká šibnutá ktorá to preháňa a správa sa k dieťaťu ako keby bol z cukru. Len ho milujem a proste bojím sa toho že sa mu niečo stane. Lebo viem že je roztatárený a veľa krát si nedá pozor 😐
Mali ste to podobne??? Prejde to?? Vedeli ste dôverovať učiteľkám??? Dávaju na deti fakt pozor??? Ako ste to zvládli???

jesenzima
15. feb 2024

Aj ja milujem moje deti, ale toto mi nikdy nenapadlo. Odovzdávam deti učiteľkám, ktoré pre deti robia prvé posledné, starajú sa o ne s pravidlami, ale láskavo ... Odporúčam dať sa do kľudu, lebo to prenesieš na svoje dieťa a to nedopadne dobre ...

pribinak
15. feb 2024

Dávajú na deti pozor? Ako to je čo za otázku? Rozmýšľaš aspoň trochu? Však tá ucitelka je za dieťa zodpovedna, čiže ak by sa niečo stalo, tak ona nesie zodpovednosť, má pruser ako hrom ….

Deti sa v kolektíve správajú úplne inak ako doma. Ucitelka je úplne iná autorita ako mama, ktorú ma dieťa za 3 roky komplet prečítanú.

Ukludni sa, lebo dieťa bude z teba cítiť nervozitu a stres a veľmi mu tým sťažis adaptáciu v škôlke

janka_266
15. feb 2024

@liviafazekasova súhlasím s komentarmi vyššie treba to brat v pohode, hlavne mu o pochybnostiach nerozprávať. Skôr hovorte ako mu tam bude super, bude mat kamosov, nové zážitky. Deti sú v škôlke úplne iné ako s mamou.

liviafazekasova
autor
15. feb 2024

@janka_266 samozrejme nedávam to najavo ja ho pripravujem že bude sa hrať s detičkami tak už sa teší, zas to nepreháňam a viem že sú za deti zodpovedné len som chcela vedieť či len sa som tak vo vnútri alebo mali obavi aj iné maminky

ivangeline
15. feb 2024

Zatiak neprezivam. Nesli tam. :D Aj to je moznost. Dalsiou su alternativne skolky,sukromne ci opatrovatelka. Moznosti uz suuu. Nemusi byt v skolke a hotovo.

liviafazekasova
autor
15. feb 2024

@pribinak niesom nejaká šibnutá samozrejme že mu to nedávam najavo ani sa o tom nerozprávame jedine len o tom ze tam budú detičky a veľa hračiek, ako s tým či dávajú pozor viem že sú zodpovedné za deti ale raz ma vystrašilo keď som bola v meste tak boli učitelky s deťmi na prechádzke ja som čakala na parkovisku a videla som ako 2 učitelky inú v predu a pletkujú a deti za nimi to akože ma zarazilo a v meste cez deň keď autá behali hore dole, nechápala som lebo keď mi sme chodili do skôlky jedna učitelka išla v predu a druhá uplne vzadu.
Tak len pretoto asi vo mne ostal taký strach

zuzanka.zuzu
15. feb 2024

dieťa bude úplne iné 😉 1.je bez teba - už s otcom alebo babkou sa predpokladám správa inak než keď ste vy dvaja, 2.je v kolektíve - bude opakovať po deťoch, 3.ma tam inú autoritu - učiteľku

lucy_ms
15. feb 2024

Ale jasné, že boli obavy. Prvý deň som plakala, dieťa nie. Keď zistila realitu, tak ďalšie dni plakala, ja ešte viac, ale samozrejme že nie pred ňou. Niekomu to trvá, kým si zvykne, tak sa treba na to pripraviť a obrniť sa. A čo sa samotnej škôlky týka, tam to ide s davom. To, čo doma nezje, v škôlke úplne bez problémov a podobne. Prípadne sa popýtaj v škôlke, aký majú režim, kedy a ako chodia deti cikať, čo robia, keď dieťa niečo neľúbi, či mu dajú aspoň suchý chlebík, či pomôžu pri papaní, obliekaní a podobne.

zabina27
15. feb 2024

tak za deti su zodpovedne, aj vidia, ktore je ake - na ktore treba viac dozerat a ktore poslucha na slovo a nerobi si po svojom. ked nastupi v strede roka, aj ucitelka si ho viac dozrie, kym zisti, aky je.
ale mna zarazilo, ze pomaly ho ucis, ako sa ide cez cestu, ved to treba dietatu vstepovat, odkedy chodi, aby to vnimalo.
nikdy som sa nebala, ze sa im bezo mna v skolke nieco stane, ze na ne ucitelky budu kaslat, skor mi bolo luto, ze rano placu, ze tam nechcu chodit... bude aj plakat, aj spadne, aj chutit mu nebude, aj s detmi sa mozno pobije, ale tak to je kolektiv 😉

tamvtme
15. feb 2024

Ja ta chapem, tiez som mala podobne myslienky a zle to znasala ale ked som videla, ze dieta je uplne v pohode a ja zbytocne riesim, rychlo ma to preslo😁

jazula
15. feb 2024

@liviafazekasova Jasné, že nie si jediná 😁. Ja som bola hrdinka a v pohode a dostala som bobky tak mesiac pred nástupom. Z toho, že nebudem neustále vedieť, ako sa má, či je spokojná, či jedla, spala…skrátka som spokojnejšia keď mám veci pod kontrolou a vo svojich rukách.Ale odviedla som ju tam vyslovene s veľkým úsmevom na tvári a robila promo, ako tam bude super 😅. Ja mám to šťastie, že chodí tento rok do súkromnej škôlky a aj mi poslali fotku po pár minútach, že už neplače a hrá sa, pri vyzdvihnutí zreferujú aký bol deň… V máji bude mať tri roky a snáď pôjde od septembra do štátnej, tak uvidíme, čo bude tam.

janka_266
15. feb 2024

@liviafazekasova mna take prepadne ešte aj teraz, a to tam je už od septembra. Len to treba rozdýchať a bude to ok 🙂

lenka2710
15. feb 2024

@liviafazekasova no napríklad u nás v školke sú s deťmi prvé mesiace len na záhrade, a keď idú von, tak sa držia za švihadlo alebo nejake vtipné lano co majú vyrobené! Môj malý ale škôlku dosť zle znášal, prvé dva týždne tam chodil na celý deň, ale ráno plakal (to je normálne), ale začal hnackovat, bol z toho dosť v strese, potom ochorel a keďže som doma, tak už potom začal chodiť len na pol dna! Aj tak tam viac nechodi ako chodi, keby som chodila do prace, tak už som isto ja dlažbe 🙈 prvé tri dni bolo super, vôbec neplakal, tak som myslela, že fajn super zvládol to a po tých 3 dňoch amen tma! Škôlku mame pod oknami, vždy keď sme šli okolo, tak som mu ukazovala, že sú tam detičky, že sa tam hrajú, spievajú, maľujú atď a ze tam pôjde aj on, lenže malý si to vysvetlil po svojom (ze tam bude aj s mamou 😂)

eva233
15. feb 2024

Áno človek sa bojí. Je to prirodzené, hlavne ak je to prvé dieťa. A je to úplne normálne.... Človek má v dnešnej dobe všelijaké scenáre, ale.... keby sme sú to všetko pripustili tak sedíme doma na gauči a žijeme v bubline, lebo vonku nás môže zraziť auto, môžeme nabúrať, môžeme si zlomiť nohu atď...
Dôležité je si zistit do akej škôlky ho dávaš. Aké sú tam učiteľky, ak máš možnosť a súkromná je naozaj kvalitná ( nie všetko čo má nálepku montesorri s angličtinou je naozaj dobrá škôlka) dať ho tam. Náš syn chodí do klasickej štátnej škôlky a sme veľmi spokojní. Učiteľky sú super, ale viem aj to, že v škôlke majú aj učiteľky ktoré nie sú úplne v pohode (aspoň pre mňa).
Tiež si treba uvedomiť, že dieťa vníma to ako to berieš ty ak bude z tebe cítiť, že sa bojíš a nemáš dôveru v učiteľky preberie to od teba. Hoci podvedome. Treba sa nastaviť dieťa aj seba - na to, že tak ako maminka a tato chodia do roboty dieťa chodí do škôlky. Naučí sa tam nové veci, spozná nových kamarátov a keďže maminka s tatom sú v robote. Na pomoc a sprevádzanie dňom je tam pani učiteľka. Pripravovať ho na to je jedna vec, ale realita druhá. Hlavne ak s tým dieťa nemá žiadnu skúsenosť.... Je naučený byt aspoň dve hodiny sám s niekym iným ako s mamou? Chodíte na krúžky, ihriská do kolektívov? To dieťaťu pomôže začleniť sa a zvyknúť si a samozrejme všetko je to o dozretej nervovej sústave pripravenej na odlúčenie.

liviafazekasova
autor
15. feb 2024

@lenka2710 áno presne tento problém mám ak sa o tom rozprávame že budú tam detičky a hračky tak super super už si bere batoh že ideme, a keď mu poviem že ale ja nie len on, že ja musím do roboty tak povie ze nie nie a proste asi si myslí že pojdem aj ja 😐😐

nwnw
15. feb 2024

@liviafazekasova deti v skolke su prvy rok vyplasene, tak posluchaju. Ostatne je na konkretnych ucitelkach. Stretavam skolky denne a bud sa deti drzia takeho hada, alebo po dvojiciach. Ucitelky davaju pozor. Ma to fascinuje ako si 2 ukociruju pomaly 20 deti 😃. Ja mam niekedy problem aj dve .

tiika
15. feb 2024

@liviafazekasova je určite dobre dieťa na skolku pripravovať, učiť istým pravidlám, ideš na to dobre. Sú o tom i krásne knihy, i to si môžete precitat.
Popravde skôr než tvoje obavy o zodpovednost učiteliek budete skôr riešiť odlúčenie a zvykanie na nový režim.

No a kvôli výberu škôlky no i adaptácii a možno odburaniu strachu je fajn sa ísť do tej škôlky pozrieť osobne skôr. My sme sa dohodli s riaditeľkou a raz týždenne sme išli s detičkami von na prechádzku, pred nástupom som asi 2-3 dni bola s dcérkou pár hodín osobne v triede, takze som videla ako sa učiteľky správajú, ako to tam prebieha, či tam chceme chodit..

7lenka11
15. feb 2024

Myslim, že to len zbytočne prežívaš. Začiatku budú a sú ťažké, to je jasné. Ale pre dieťa niet lepšieho prostredia, ako byť medzi rovesníkmi, mať režim, pracovať a učiť sa nové veci v kolektíve. A hlavne socializácia. Každý zdravý človek potrebuje socializáciu, aby sa “oklepal” v živote a nadobudol nejaké skúsenosti. Navyše tie učiteľky majú roky praxe, vedia ako na deti. Dovolím si tvrdiť, že sú často šikovnejšie ako matky, lebo si prešli pri deťoch kadečím a v kolektíve majú deti rôzneho temperamentu. Určite tam bude viac akčných deti, možno hyperaktívnych. Učiteľ je na to, aby to zvládol. A môžem ti povedať, že vďaka kolektívu dieťa často zmení správanie. Dieťa sa sprava uplne inak pri mame/rodine ako v kolektíve, kde nie je až taký varený-pečený. Všetko bude okej, len si vopred nevyrábaj zbytočný stres.

mogaa
15. feb 2024

@liviafazekasova ono jedna vec je dávať na deti pozor, druhá vec je že nikdy neustriehneš 20detí....síce o tvoje dieťa bude postarané, ale naivné si myslieť že žiadne dieťa ho nesotí, nepohryzie, či dieťa nespadne.....skús si oredstaviť seba a okolo teba 20detí či by si ich vedela na 100% ustriehnuť.....ale naozaj nebezpečných vecí ako že vbehne pod auto sa báť nemusíš, ono dieťa sa inak správa doma a inak v škôlke.....preto sa deti držia a jedna z učiteliek ide vpredu a druhá vzadu.....